Jump to content

ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τον γιορτασμό του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας πραγματοποιούνται από την αρχή της χρονιάς στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Αστρονομική Εταιρεία Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος» και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου». Στόχος και αυτών των εκδηλώσεων είναι να φέρουν τον απλό κόσμο και κυρίως τους νέους πιο κοντά στην αστρονομία, συμβάλλοντας έτσι στην συνολική παγκόσμια προσπάθεια για βελτίωση της πληροφόρησης ότι ο σκοτεινός ουρανός είναι ένας μεγαλοπρεπής, αλλά συχνά αγνοημένος πολιτιστικός πόρος για όλη την ανθρωπότητα.

 

Αφορμή για την διοργάνωση των εκδηλώσεων ήταν η απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΙUA) και της UNESCO, που όρισε το 2009 σαν Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, με αφορμή τα 400 χρόνια της παρατήρησης του ουρανού με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο. Το Διεθνές Έτος Αστρονομίας 2009 είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός της αστρονομίας και των συνεισφορών της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, που υποκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι μόνο για την αστρονομία αλλά και για την επιστήμη γενικά, με ιδιαίτερη έμφαση προς τους νέους.

 

Διάφορες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο υπό τον τίτλο «Το Σύμπαν, Δικό σου να το Ανακαλύψεις». Στο εορτασμό αποφάσισαν να συμμετάσχουν και τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα καθώς τα Γεωπάρκα είναι τόποι ιδανικοί για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, λόγω έλλειψης τεχνητού φωτισμού και μειωμένης φωτορύπανσης.

 

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009 και ώρα 8 το βράδυ. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου στο Σίγρι και περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τα μέλη της Αστρονομικής Εταιρίας Βορείου Αιγαίου «Γαλιλαίος». Ο Αντώνης Γεωργίου θα παρουσιάσει το θέμα: «Από το τηλεσκόπιο του Γαλιλαίου … στο διαστημικό τηλεσκόπιο HUBBLE» και στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Καπιωτάς θα παρουσιάσει το θέμα «Η εξέλιξη του σύμπαντος».

 

Στη συνέχεια η εκδήλωση μεταφέρεται στο Πάρκο Πλάκας, όπου θα ακολουθήσει παρατήρηση του έναστρου ουρανού μακριά από τα ελάχιστα φώτα της κατοικημένης περιοχής και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση-περιήγηση στον νυχτερινό ουρανό από τα μέλη της Αστρονομικής Εταιρίας Βορ. Αιγαίου ¨Γαλιλαίος». Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

stargazing.thumb.jpg.1195e6ad68b98088752dd6e2573b5f3d.jpg

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λογω Μαουνα Κερατεα θα ειμαι Κυριακη πρωι στη Μυτιληνη,παλι το χανω.Ισως κανονισουμε κατι για τους Περσιδες.Καλη επιτυχια στο Σιγρι. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λεωνίδα, θα ακολουθήσει και άλλη ανοικτή εκδήλωση σε λίγες μέρες στο Σίγρι για την πανσέληνο του Αυγούστου. Σύντομα θα υπάρξει κι άλλη ανακοίνωση σχετικά.

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γι αυτό επιλέχτηκε η νύχτα αυτή για παρατήρηση της σελήνης. Αν και ο πολύς κόσμος δε νομίζω πως θα μείνει τόσο αργά για να παρατηρήσει το φαινόμενο...

73 de SV2BWD

Daniel

www.aegeanastronomy.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης