Jump to content

Ic410 Ha-sii-oiii



IC410

Απόσταση: ~12000 έτη φωτός

Τηλεσκόπιο: Meade LX90 SCT (203mm)

ccd camera: SBIG ST-8300M

Φίλτρα: Baader Ha (7nm), SII (8nm), OIII (8.5nm)

Bin : 1x1

Εστιακή απόσταση: 1610mm

Ανάλυση: 0.69 arcsec/pixel

 

Έκθεση:

Ηα : [19 x 40min] = 760 min = 12.6 hours

OIII : [24 x 30min] = 720 min = 12 hours

SII : [18 x 40min] = 720 min = 12 hours

 

Pallete : H-S-O (Ha-SII-OIII)

Συνολικός χρόνος έκθεσης :

2200 min = 36.6 hours = 1.5 days

 

Συνολικά απορρίφθηκαν 8 ώρες παρατήρησης εξαιτίας κακού seeing ή οδήγησης.

 

Σύνολο ημερών που παρατηρήθηκε το αντικείμενο:

12 ημέρες

 

Λόγω περιορισμού mb upload έπρεπε να κάνω λίγο rescale και να μειώσω στο 90% την ποιότητα του jpeg.

 

Μερικά στοιχεία για το νεφέλωμα:

 

Πρόκειται για ένα μοριακό νέφος στον αστερισμό του Ηνιόχου, σε απόσταση περίπου 12000 ετών φωτός από την Γη. Η διάμετρος του νέφους είναι περίπου 100 έτη φωτός. Διακρίνουμε το ανοιχτό σμήνος αστέρων NGC 1893 στο κέντρο, ένα από τα πιο νέα αστρικά σμήνη που παρατηρούμε. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 3 εκατομμύρια έτη.

Οι φωτεινοί αστέρες στο κέντρο είναι φασματικού τύπου Ο, θερμοί λευκοί υπεργίγαντες με πολύ έντονη πίεση ακτινοβολίας. Αυτό προκαλεί την διάλυση του νεφελώματος που τους γέννησε, γι αυτό βλέπουμε ''καθαρότερη'' την περιοχή κεντρική περιοχή του σμήνους. Κάποιοι εξ αυτών είναι ακόμα εντός του νεφελώματος, ένα ακόμα στοιχείο για το νεαρό του σμήνους. Αν προσέξετε ίσα που διακρίνονται κάποιες υπόνοιες ''φυσαλλίδων'' (bubbles) γύρω από κάποια εξ αυτών. Τα νεφελώματα ''γυρίνοι'' (tadpoles) έχουν επίσημες ονομασίες Sim 130 (πάνω) και Sim 129 (κάτω). Βλέπουμε την έντονη εκπομπή τους στις περιοχές σύγκρουσης του αστρικού ανέμου των αστέρων του σμήνους με το νεφέλωμα εξαιτίας του κύματος κρούσης. Επίσης πιστεύεται ότι συντελείται και εκεί αστρογέννεση, ειδικά στο Sim 130.

 

 

www.ifikratis-kamenidis.com


From the category:

Νεφελώματα

· 5476 images
  • 5476 images
  • 26965 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

sportikus

Δημοσιεύτηκε

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ :shock:
planetman

Δημοσιεύτηκε

Εξωτικό! Ωραία εκτέλεση.
ziorange

Δημοσιεύτηκε

Αυτό πάει να πει μεγάλη έκθεση!!
roryt

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή πληροφορία Ιφι, καλή συνεχεια
hgg

Δημοσιεύτηκε

Άψογη εκτέλεση!

Έβγαλε φωτιές τό 90άρι... :D

Bi2L

Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραία!!!

Μπράβο Ιφικράτη!!! :D

JORDAN

Δημοσιεύτηκε

Μπραβο Ιφικρατη ! Συγχαρητήρια οχι μονο για την ωραια φωτογραφια σου αλλά και για την αφοσίωσή σου!!!
Βασίλης_Μ

Δημοσιεύτηκε

Καταπληκτική Ιφικράτη! :shock: Συγχαρητήρια :wink:
Aris Panagiotopoulos

Δημοσιεύτηκε

Πολυ καλη η φωτο κ τρελοι χρονοι εκθεσης!

Τα αξιζει τα λεφτα της η SBIG.

Ifikratis

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ ! Χαίρομαι που σας άρεσε.. :)

Ευτυχώς άνοιξε ο καιρός αυτή την βδομάδα και βγήκε το οξυγόνο και το θείο, αλλιώς δεν θα τελείωνε το χρώμα..

DEEPSKY

Δημοσιεύτηκε

Φοβερή λεπτομέρεια και εκτέλεση.Θα προτιμούσα προσωπικά άλλη χρωματική απόδοση και αντιστοιχία χρωμάτων.Καλή ιδέα ειναι επίσης και λιγο RGB. :wink:
Ifikratis

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ Κάλλια! Η χρωματική απόδοση είναι το μόνο εύκολο να αλλάξει..δεν ξέρω σε τι χρώμα το φαντάζεσαι καλύτερα, αλλά οι άλλες εκδοχές έβγαιναν πιο μονοχρωματικές. Ήθελα να αναδειχθεί το οξυγόνο στο μπλέ οπότε προτίμησα αυτή.

Όσο για το RGB, καλή ιδέα είναι, αλλά για να γίνει από εδώ που είμαι πρέπει πρώτα να γίνει γενικό blackout στο μισό λεκανοπέδιο.. :)

eliasg2004

Δημοσιεύτηκε

Άψογη λήψη και επεξεργασία! Οι εξτρά πληροφορίες που παρέθεσες δίνουν ουσία σε αυτό που βλέπουμε. Καταπληκτική δουλειά σε όλα τα επίπεδα! Συγχαρητήρια Ιφικράτη!
gvidos

Δημοσιεύτηκε

Πολύ δυνατό!!! Μπράβο Ιφικράτη
Rossolatos Antonios

Δημοσιεύτηκε

Ίφη, η εικόνα σου έχει πολλές πτυχές. Καταρχάς έχει πολλή πληροφορία και διακρίνεται αμέσως αυτό. Προσεγμένη και καλοδουλεμένη σε θέμα του stacking και της επεξεργασίας σου. Ελαφρός θα συμφωνήσω με τον Καλλία για το χρώμα που πιστεύω ότι θα ήταν καλό το "τοίχος" δεξιά να πλησιάσει προς το ερυθρό-κίτρινο, αλλά και έτσι είναι αρκετά πρωτότυπο και μοναδικό. Σε αυτήν εδώ φαίνεται η υπομονή και το πάθος σου και αυτός μας ευχαριστεί όλους ιδιαίτερα. Συγχαρητήρια για το φοβερό αυτό αποτέλεσμα. Go On!
Aggelos Kechagias

Δημοσιεύτηκε

Πολυ καλη πληροφορια ιφικρατη θα προτιμουσα και εγω πιο σωστη την παλετα.

Οπως και να εχει μπραβο για την υπομονη σου.

Ifikratis

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!

 

Άγγελε ευχαριστώ, αλλά τι εννοείς πιο 'σωστή' ? Είναι ψευδοχρώματα εξ αρχής, οπότε κάθε συνδυασμός είναι το ίδιο 'σωστός'..Δεν μιλάμε για πραγματικό χρώμα αλλά απλά για αποτύπωση των χημικών συστατικών. Από κει και πέρα είναι θέμα γούστου.

Επίσης όπως ξέρεις είμαι αντίθετος στην επέμβαση που αλλοιώνει την φυσική σημασία της διαπερατότητας κάθε φίλτρου με αυτοσκοπό την εικαστική πλευρά.

 

Μη φανεί λίγο περίεργο αυτό που θα πω αλλά ας κάναμε ρε παιδιά συζήτηση γιατί υπάρχει περισσότερο υδρογόνο από οξυγόνο παρά το γιατί το βάψαμε μπλε και όχι πράσινο...η ουσία μετράει... :wink:

Aggelos Kechagias

Δημοσιεύτηκε

Ποια παλετα χρησιμοποιησες ;
Ifikratis

Δημοσιεύτηκε

Ηα/SII/OIII Άγγελε, το γράφω στην περιγραφή..

 

Θα σου φτιάξω και ένα σε Hubble Colors, με πειραγμένο το balance για να βγει όπως το χεις συνηθίσει..αλλά σου λέω, αυτά είναι ασήμαντα εικαστικά θέματα..

MANOS

Δημοσιεύτηκε

Φοβερή δουλειά και αποτέλεσμα!Εύγε!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης