Jump to content

Σεληνη (16 ημερων)


aristarchus

Date : Dec 17, 2005 @ 01:32:34 UT+2

Location : Athens, Greece (38.2997° N, 23.7430° E)

Equipment : AP 160 f/7.5 StarFire EDF, Losmandy G-11 GEM, Canon EOS 300d

Exposures : 1 x 1/2000 sec, ISO 800, JPG FINE Image Format, 3072x2048 Image Size, Manual Mode

Software : Canon FileViewer V1.3.2, Photoshop CS-II

Processing: Cropping, Unsharp Masking, Resampling, JPG Compression

 

Distance : 397,146 km

Age : 16d 00h 00m

Phase : 98.1°

Diameter : 30.57'

Magnitude : -12.3

Light Time: 0h 0m 1.3s

 

Link : http://www.perseus.gr/Astro-Lunar-Cycle-D16.htm


From the category:

Σελήνη

· 2496 images
  • 2496 images
  • 5181 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

κ. Αντώνη εξαιρετική, ξέροντας ότι γενικά τον τελευταίο καιρό σε όλη την Ελλάδα οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, για αυτό απορώ πως βγήκε και πάλι τόσο καλά. Σε εμάς εχθές η Πανσέληνος ήταν τελείως θολή και μάλιστα δεν φαινόταν ούτε ένα άστρο. Ξέρω ότι όμως ότι σας αγαπάει η Σελήνη και θα σας δείξει και πάλι το καλό της πρόσωπο.

 

Φιλικά Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη ήθελα να σε ρωτήσω:

α)Υπήρχε κάποιος λόγος που χρησιμοποίησες ISO 800 σε ένα τόσο φωτεινό αντικείμενο;

 

β)Φαίνεται ένας κορεσμός φωτεινότητας (άσχετος με το seeing) στον κρατήρα του Τύχωνα , στον Βόρειο πόλο αλλά και περιμετρικά της σελήνης.Eίχες την σωστή επιλογή στο WB της κάμερας;

 

γ)Το RESAMPLE στο Photoshop CS και CS- ΙΙ με αντίστοιχη επιλογή μπορεί να διορθώσει σε σημαντικό βαθμό το καkό seeing σε φωτεινά αντικείμενα.Ποιά επιλογή χρησιμοποίησες;

 

δ)Υπάρχει κάποιος λόγος "που έσωσες" την πρώτη λήψη σε JPEG FINE Image format και όχι σε αρχείο RAW (που κρατάει όλες τις πληροφορίες) πρίν απο οποιαδήποτε επεξεργασία, για να μην έχεις απώλεια πληροφοριών;

 

Και τελειώνοντας, για να σβύσω και τον ανακριτικό προβολέα,το Photoshop παρέχει την δυνατότητα Combine που σημαίνει οτι μπορείς να κάνεις stacking πολλες φωτογραφίες και με την επιλογή average να ελλατώσεις ακόμη περισσότερο το κακό seeing.

 

Φιλικά

 

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλησπερα Νικο,

 

Οσον αφορα τις ερωτησεις σου ...

 

(1) Η χρηση του ISO 800 εγινε ωστε να εχω πολυ μικρο χρονο εκθεσης λογω του κακου seeing.

 

(2) Οσον αφορα το WB της καμερας, ειναι στο αυτοματο WB με επιλογη "Parameter 1" στο πρωτο μενου για "Parameter". Αυτες οι επιλογες δεν με εχουν προδωσει ποτε. Περι τη φωτεινοτητα του Τυχωνα, ειναι γνωστο "προβλημα" οπως ειναι και με τον Αρισταρχο.

 

(3) Οσον αφορα το RESAMPLE, μειωσα το μεγεθος του αρχειου απο 3072x2048 σε 750x750. Δεν γνωριζω την τεχνικη του CS οταν παμε σε χαμηλωτερη αναλυση αλλα υποθετω οτι γινεται καποιος μεσος ορος μεταξυ γειτονικα pixels.

 

(4) Περι της χρησης JPEG FINE εναντι RAW, εχω παρατηρησει οτι δεν υπαρχει διαφορα μεταξυ τα δυο οταν μιλαμε για τη σεληνη. Για αυτο τον λογο, οι ληψης ειναι παντα σε μορφη JPEG FINE λογω μικροτερου μεγεθους (πχ 9 Mb εναντι 2.7 Mb).

 

(5) Περι το Combine του Photoshop, συμφωνω οτι η προσθηκη πολλων φωτογραφιων θα βοηθησει. Εγω εστεισα την καμερα σε SERVO MODE και πηρα μια διαδοχικη σειρα εκθεσεων ... επελεξα το καλυτερο δειγμα και προχωρησα με την επεξεργασια του. Δυστυχως διεγραψα τα αρχεια και δεν μπορω να κανω μια δοκιμη με την συνθεση των διαφορετικων εκθεσεων ωστε να δουμε κατα ποσο θα υπαρχει καμια διαφορα (σημαντικη η οχι).

 

Μην ανυσηχεις για την "ανακριση" ... ολες οι ερωτησεις, ιδεες, συμβουλες, κριτικη κτλ ειναι ευπροσδεκτα!!!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη σ'ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες για να απαντήσεις.Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι οι ερωτήσεις είχαν καλοπροαίρετο χαρακτήρα και να σου προτείνω την επόμενη φορά να δοκιμάσεις το WB στην επιλογή του ήλιου με ISO 200-400.

 

Φιλικά

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Aντώνη για κάποιο λόγο η ιστοσελίδα δεν ανταποκρίνεται.Απο ότι κατάλαβα απο το /Astro-Solar-sunspots- παραπέμπει σε φωτογράφιση ηλιακών κηλίδων .Αυτό που σου πρότεινα αφορά την επιλογή Daylight στο WB που έχει κωδικό σχήμα τον ήλιο, για χρήση σε νυχτερινή αστροφωτογράφιση.

 

Φιλικά

Νίκος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Νικο,

 

Μου κανει εντυπωση που δεν ανταποκρινεται η σελιδα ... μηπως προσθεσες και την τελικη τελεια; Αν ειναι ευκολο, κανε αντιγραφω του http://www.perseus.gr/Astro-Solar-Sunspots-2005-07-05.htm με απευθειας επικολληση στο browser.

 

Τον κωδικο και τη λογικη σου τη γνωριζω εκ των προτερων ... με την πρωτη ευκαιρια θα κανω μια δοκιμη.

 

Να'σαι καλα.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης