Jump to content

M81 (ngc 3031 ή Bode's Galaxy)


roryt

Κορινθία, 2011-04-25

 

Λήψη : FSQ-106N @ f/7.38 + QHY-IMG2P @ -30C + Baader LRGB - nebulosity

Οδηγηση : SXV OAG + Meade DSI - PHD

Επεξεργασία : Pixinsight

 

L: 6x15mins 1x1

RGB: 2x5mins 2x2 each

 

"Μονο" 12 εκ. ετη φωτος μακριά μας, αυτος ο φανταστικός γαλαξίας (μαζι με τον συνοδο του Μ82) μου ειναι μονιμη μανία. Αν δεν εβγαζα κατι απο αυτους φετος (καλυτερο απο περσυ τουλαχιστον) θα εσκαγα, για αυτο και αυτη η ζορισμενη προσπαθεια, παρα οτι ηταν χαμηλα για την εποχη (και οσο περιμενα το επομενο στοχο).

 

Το καλό ειναι οτι ειναι πολύ φωτεινος και σιγουρα οι 15λεπτες στο L βοηθησανε (επιασε και μερικα γαλαξιλακια στο υποβαθρο). Το κακο οτι το χρωμα ηταν πολύ λίγο και σαν καρε και σαν χρονο (επιμερους και συνολικο), και θυμιστε μου να μην ξανατραβηξω 2Χ2 με αυτην την καμερα :( .

Πολύ αμυδρο το Holmberg IX, και όσο αφορα το IFN...εχει μια υποψία αν το τραβηξεις ποοοολύυυ απο τα αυτια.

 

Το ξερω οτι τα χρωματα δεν ειναι ακριβως "πιστά" αλλα δεν αντεξα, εβαλα και εδω λίγο "καλιτεχνικό χερακι". Χιλια ευχαριστω στον Ηλία (raxxla) και στον Δημήτρη (dimikolgr) για τις συμβουλές τους.


From the category:

Γαλαξίες

· 2205 images
  • 2205 images
  • 10321 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Έχεις πάρει φωτιά Γιάννη βλέπω!!!Μπράβο πάρα πολύ καλή και αυτή και οι άλλες που ανέβασες. :D

Το μόνο που διαπιστώνω είναι ένα θεματάκι στα αστέρια υποθέτω κάτι δεν πάει καλά στην οδήγηση σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Αντρέα και εμένα με προβληματισε. Αρχικά εριξα το φταίξιμο στο προβλημα με το DEC που ειχα τους προύγούμενους μηνες. Αλλα ξανα είδα τα phd logs και λένε οτι ολα ήταν αψωγα. Αρα πιθανολογώ οτι φταίει που δεν εχω σωστούς Τ2 spacers και δεν εχω ρυθμισει σωστα τις αποστασεις στις καμερες. Σαν αποτελεσμα τα οδηγητικά αστερια μου ηταν κάπως.....τετράγωνα.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Μπράβο Γιάννη, super αποτέλεσμα!!

+1 στο ερώτημα του Σταμάτη: γιατί όχι 2Χ2;

Με την ευκαιρία πως σου φάνηκε η οδήγηση με τον OAG; :D

Καλή συνέχεια!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μπράβο Γιάννη και αυτή η φωτό πολύ δυνατή...

Πολύ δυνατό ξεκίνημα.... Πιστεύω να πάμε και με την παρέα μαζί για καμιά αστροφωτό :D

Σύνδεσμος για σχόλιο

Χαίρομαι που σας αρέσει.

 

Γιατί οχι 2χ2 ; γιατι η αναλυση ειναι μικρή και μου βγαζει την πιστη στην επεξεργασία να το φερω στα ισα με το L χωρις παραμορφωσεις και διχρωμίες. Και ΙΜΗΟ ρίχνει την ποιότητα ότι και να λεει η θεωρία, ο Μ106 βγήκε πολύ ποιο εύκολα από αυτον στο χρωμα.

Καλλία σιγουρα θελει (και θελω) περισσοτερο (αρκετα μαλιστα) χρόνο. 4 ωρες ειναι το ελαχιστο θα ελεγα, και με αρκετα καρε, και 10λεπτες τουλάχιστον στο RGB, αλλα που χρόνος ; :( Στα πεταχτα βγήκε και αυτη και οι άλλες, αυτη μονο και μόνο γιατι δεν ήθελα να περασει το 2011 χωρις να εχω βγαλει κατι καλύτερο απο περσυ σε αυτο το θεμα.

Θεμη ευχαριστω. Για την ωρα ο εξοπλισμός ειναι μόνιμα στο εξοχικό για όλο το καλοκαίρι, ο ουρανος εκει δεν εχει καμία σχεση με Αθηνα (λόγω Καλλικρατη και οικονομίες στα φωτα απο τους δημους, απο Mag 4 έχει γυρίσει πάλι σε mag 5 :) ) , οποτε τι να τον κρατάω μαζί μου ; απλά ελπιζω τα επομενα ΣΚ να ειναι καλύτερα απο αυτο (βλέπε ασυνεφιαστα) :( Για εξορμίσεις.....οπως εχω πει, μετα απο μερικα χρόνια, γιατι οι οικογενειακες υποχρεωσεις δεν το επιτρεπουν τωρα.

Ηλία ο OAG ειναι σιγουρα ευκολία, αλλα για την ώρα δεν το έχω φτάσει σε ολο το δυναμικό του. Και δεν εχω ρυθμίσει σωστα τις αποστασεις στις καμερες (αρα η οδηγητική δεν εστιάζει σωστα) και δεν εχω μαθει ακομη να το ρυθμίζω σωστα για να βρίσκω παντα αστερι. Βλέπουμε.....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Γιάννη, καταλαβαίνω το παίδεμα σου στο Μ101 (το γεύτηκα και εγώ πριν 1.5 μήνα). Αρκετά καλή προσπάθεια φίλε, με ωραία απόδοση του πυρήνα. Μπράβο!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης