Jump to content

Παλιά Περίθεια, ένα χωριό μνημείο στην Κέρκυρα - Αστρικά Ίχνη


Bi2L

Παλιά Περίθεια, ένα χωριό μνημείο στην Κέρκυρα

 

Παλιά, πετρόχτιστα, εγκαταλειμμένα σπίτια, από τη μεταβυζαντινή περίοδο και την ενετοκρατία, που η φθορά του χρόνου δεν κατόρθωσε να τα ισοπεδώσει, επτά Ιεροί Ναοί, μάρτυρες του έντονου θρησκευτικού συναισθήματος των ανθρώπων που έζησαν εκεί, και μια μοναδικού κάλλους φυσική ομορφιά, συνθέτουν την εικόνα του χωριού Παλιά Περίθεια, που αποτελεί μνημείο αρχιτεκτονικής στην Κέρκυρα.

 

Χρειάζεται περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο για να φτάσεις στο ερειπωμένο αρχοντοχώρι. Οι δύο οικισμοί του και τα 130 μισογκρεμισμένα σπίτια του, απλώνονται μέσα σ' ένα μικρό λεκανοπέδιο, στην πλαγιά του όρους Παντοκράτορας και σε υψόμετρο 420 μέτρα, περίπου 50 χλμ βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας.

 

Όταν περάσεις το χωριό Λούτσες και ανηφορίζεις για το βουνό, το τοπίο γίνεται παράξενα γοητευτικό. Η εικόνα που ξετυλίγεται ενεργοποιεί τις αισθήσεις. Την αγριάδα του τόπου γαληνεύουν τα πολύχρωμα αγριολούλουδα και τα κίτρινα σπάρτα, που ξεφυτρώνουν μέσα από τα βράχια. Οι ήχοι της φύσης ταράζουν για λίγο την απόλυτη ηρεμία της. Παντού ερημιά.

 

Η τελευταία στροφή του δρόμου μας αποκαλύπτει τη μισογκρεμισμένη μεταβυζαντινή και μεσαιωνική αρχοντιά. Το "rosso antico" χρώμα στο καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, που συναντάμε μπροστά μας, το λιθόστρωτο καλντερίμι και τα πέτρινα σπίτια είναι ζωντανοί μάρτυρες μιας σπουδαίας ιστορικής διαδρομής, ενός τόπου που εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους πριν από πολλές δεκαετίες.

 

Η φύση ξαφνικά αλλάζει χρώμα. Το χωριό τυλίγεται μέσα στο πράσινο, τις αμυγδαλιές και τις καστανιές, Αν σηκώσεις το βλέμμα ψηλά, θα αντικρίσεις την κορυφή του βουνού και τον ουρανό. Όλα είναι εδώ! Ο Θεός και ο άνθρωπος.

 

Κάποιοι, αποκαλούν την Παλιά Περίθεια χωριό-φάντασμα, τα τελευταία χρόνια, όμως, οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα σπίτια άρχισαν να τα αναπαλαιώνουν και να δίνουν πάλι ζωή στον τόπο, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι δικοί τους άνθρωποι. (κείμενο amna.gr)

 

 

Canon eos 40D

ef-s 17-55 is us

17mm

f/2.8

Iso-500

80X 25sec

Startrails, Photoshop


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Ευχαριστώ πολύ παιδια!! :P

 

Βαγγέλη το φως είναι απο Φεγγάρι, ήταν λίγο πριν τπ τελευταίο Τέταρτο η φωτογράφιση (ακόμα έχω και άλλες να ανέβάσω!!! είδες τι σου κάνει ένας Στρίκης!! :lol: )

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης