Jump to content

Johann Matthias Von Der Schulenburg


Bi2L

Johann Matthias von der Schulenburg

 

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου 1716...

 

(κείμενο Στέφανος Πουλημένος)

...Την εποχή εκείνη, οι Οθωμανοί είχαν βάλει σταθερό στόχο - ξεκάθαρο στόχο - να καταλάβουν τη Βιέννη στην κεντρική Ευρώπη και τη Ρώμη, καί για τη στρατηγική τους θέση στην Ευρώπη, και για τους ισχυρούς συμβολισμούς της κάθε μιας.

Σε υλοποίηση αυτού του στόχου, οι οθωμανικές δυνάμεις είχαν σχέδια να κινηθούν προς τη Βιέννη μέσω Βαλκανικής, παρά τον Δούναβη και προς Ιταλία με το στόλο τους και πρώτο στόχο την κατάληψη της Κέρκυρας που κατείχε θέση «κλειδί» στην καρδιά της Μεσογείου και στον άξονα Αδριατικής - Ιονίου.

Οι Τούρκοι ηττήθηκαν στις αρχές Αυγούστου του 1716, από τις χριστιανικές Αυστριακές δυνάμεις του Ευγενίου της Σαβοϊας, στο Πετροβαραντίν, βόρεια του Βελιγραδίου και η σχετική είδηση φαίνεται πως επηρέασε καταλυτικά την εξέλιξη και την τελική έκβαση - λιγες μέρες μετά - των Οθωμανικών επιχειρήσεων στην Κέρκυρα.

Ιστορικές μαρτυρίες αλλά και επίσημες στρατιωτικές εκτιμήσεις, μαζί με την ήττα στο Πετροβαραντίν που δημιούργησε αρνητικό κλίμα στους πολιορκητές, αναφέρουν ως αιτία της λύσης της πολιορκίας, την αντοχή και την δύναμη πυρός των για επτά εβδομάδες πολιορκημένων, και τις πληροφορίες για αναμενόμενες μεγάλες ενισχύσεις των χριστιανικών δυνάμεων, που δεν ήταν υπόθεση της φαντασίας τους αλλά πραγματικό γεγονός.

Η απόφαση των Τούρκων για λύση της πολιορκίας της Κέρκυρας στις 11 Αυγούστου του 1716 (με το νέο ημερολόγιο) συνέπεσε και με την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή για να συνθέσει ένα σκηνικό άρον - άρον φυγής των οθωμανικών δυνάμεων και εγκατάλειψης του πεδίου της μάχης σε συνθήκες συντριπτικής ήττας.

Αυτά τα λίγα για να θυμηθούμε τι συνέβη τότε και να δούμε το χρέος μας σήμερα, τόσο απέναντι στην ιστορία, όσο και απέναντι στον τόπο μας, που γλίτωσε με μεγάλες θυσίες από την φωτιά, το σπαθί, τη λεηλασία και την πλήρη καταστροφή που θα σηματοδοτούσε η τουρκική κατάκτηση, με ανυπολόγιστες τις μετέπειτα συνέπειες....

 

 

 

(κείμενο orfutour.gr)

Ανδριάντας Σχουλεμβούργου

Έξω από την είσοδο του Παλαιού Φρουρίου βρίσκεται ο ανδριάντας του στρατηγού Σχουλεμβούργου. Κάτω από το άγαλμα και μέσα σε σκαλισμένο στεφάνι αναγράφεται η ακόλουθη επιγραφή : “MATTHIAE COMITI DE SULEMBURGIO SUMMO TERRESTRIUM COPIARUM PRAEFECTO CHRISTIANAE REI PUBLICAE IN CORCYRAE OBSIDIONE LABORANTIS FORTISSIMO ASSERTORI AD HUC VIVENTI SENATUS ANNO MDCCXVI DIE XII MENSIS SEPTEMBRIS”, το οποίο σε απλά μετάφραση σημαίνει : «στον Ματθία, κόμη του Σχούλεμπουργκ, ανώτατο διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων, ηρωικό υπερασπιστή της Χριστιανικής Δημοκρατίας κατά την πολιορκία της Κέρκυρας, ενόσω ζει, η Ενετική Σύγκλητος, 1716, 12 Σεπτεμβρίου».

 

Το άγαλμα κατασκεύασε ο Ιταλός γλύπτης Antonio Corradini. Ακολουθεί το καλλιτεχνικό ρεύμα του 18ου αιώνα Ροκοκό, στο οποίο αποδίδονται και τα πολλά διακοσμητικά του στοιχεία. Το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τα λατομεία της Καράρας στην Ιταλία. Ο Σχουλεμβούργος αποδίδεται όρθιος, φορώντας θώρακα, Ρωμαϊκό μανδύα και δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά. Με το αριστερό του χέρι κρατάει τον μανδύα του και με το αριστερό τη ράβδο του στρατάρχη.

 

Ο Field-Marshal Johann Matthias von der Schulenburg γεννήθηκε το 1661 και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Υπηρέτησε στον στρατό της Δανίας και της Πολωνίας και το 1711 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Αρχηγού των χερσαίων δυνάμεων της Βενετίας. Τον Φεβρουάριο του 1716 στάλθηκε στην Κέρκυρα προκείμενου να οργανώσει την άμυνα απέναντι σε μια επικείμενη επίθεση των Τούρκων. Η πολιορκία της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου και κράτησε έναν περίπου μήνα. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χάρη στις στρατηγικές ικανότητες του στρατάρχη. Η Ενετική Σύγκλητος αποφάσισε την παροχή ισόβιας σύνταξης 5.000 δουκάτων τον χρόνο προς τιμήν του μεγάλου στρατηγού. Επίσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε νόμος που το απαγόρευε, αποφάσισε την ανέγερση του συγκεκριμένου αγάλματος όσο ο ίδιος βρισκόταν εν ζωή. Αρχικά ο ανδριάντας τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου όμως κατά την περίοδο της Αγγλικής προστασίας κρίθηκε καταλληλότερη θέση η είσοδος του Φρουρίου. Το 1959 μεταφέρθηκε για τελευταία φορά στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 

 

 

Η τουρκική πολιορκία του 1716 ( πρώτη διήγηση)

http://www.corfuhistory.eu/1716/

 

Η τουρκική πολιορκία του 1716 ( δεύτερη διήγηση)

http://www.corfuhistory.eu/h-1716/

 

Ο Antonio Vivaldi και τα γεγονότα του 1716

http://www.corfuhistory.eu/vivaldi/

 

 

 

Φωτογραφία

Canon eos 40D

ef 15mm fisheye

50X15sec

f4.5

iso160

Startrails, Photoshop


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης