Jump to content

Sculptor Galaxy - Ngc 253


Bi2L

Sculptor Galaxy - NGC 253

 

Δυστυχώς το seeing τόσο χαμηλά δεν ήταν και το καλύτερο αλλά δεν πειράζει... την επόμενη φορά να είμαστε καλά ;)

 

Ο Γαλαξίας του Γλύπτη (γνωστός και ως NGC 253) είναι ένας αστρογόνος ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση περίπου 11,5 εκατομμυίων ετών φωτός στον αστερισμό του Γλύπτη. Είναι ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες όπως φαίνονται από τη Γη και είναι ο λαμπρότερος γαλαξίας στη ομάδα του Γλύπτη.

 

Ο γαλαξίας ανακαλύφθηκε από την Καρολίνα Χέρσελ το 1783. Ανακάλυψε το γαλαξία καθώς έψαχνε για κομήτες τις 23 Σεπτεμβρίου 1783. O Ουίλιαμ Χέρσελ συμπεριέλαβε αυτόν το γαλαξία στον κατάλογό του ως Η.V.1

Στο γαλαξία του Γλύπτη έχει ανιχνευτεί μόνο ένας υπερκαινοφανής αστέρας, ο SN1940E, ο οποίος έφτασε σε φαινόμενο μέγεθος +14. Το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μόνο ένας υπερκαινοφανής στον γαλαξία του Γλύπτη είναι παράξενο, καθώς οι αστρογόνοι γαλαξίες είναι συνυφασμένοι με τους υπερκαινοφανείς αστέρες.

 

Ο γαλαξίας του Γλύπτη είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας.[1] Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοντινό γαλαξία ο οποίος ιφίσταται αστογέννεση, η οποία συμβαίνει κυρίως στο μικρό, λαμπρό πυρήνα του γαλαξία, αλλά πρόσφατες διεργασίες γέννησης αστέρων έχουν παρατηρηθεί και στο δίσκο του γαλαξία. Συνήθως, η αλληλεπίδραση με κάποιο άλλο γαλαξία προκαλεί την αστρογέννεση, όπως για παράδειγμα στο Μεσιέ 82, αλλά στο γαλαξία του Γλύπτη δεν υπάρχει κάποιος άλλος γαλαξίας για να αρχίσει η αστρογέννεση. Αποτελεί μία σημαντική πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Στο γαλαξία έχουν βρεθεί πηγές ακτίνων Χ, κυρίως μαλακών, και ραδιοκυμάτων. Γύρω από το πυρήνα του γαλαξία έχει ανιχνευτεί ένας δακτύλιος από αέριο. Επίσης έχει ανιχνευτεί μία φυσαλίδα ζεστού αερίου, αλλά και ένας αστρικός άνεμος, που πνέει προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Έπισης, υπάρχει μεγάλη ποσότητα σκόνης στο δίσκο του γαλαξία, που προσδίδει στο γαλαξία μία παράξενη εμφάνιση. Η έντονη παρουσία σκόνης επηρεάζει το φαινόμενο μέγεθος των αστέρων, αλλά και το χρώμα του γαλαξία του Γλύπτη. Ο γαλαξίας του Γλύπτη φαίνεται με κλίση 78,5 μοιρών.

 

Canon eos 400D mod, Astrotech flattener

Toa-130 1000mm f/7.7

Em200-Temma2, Thesky6

Finderscope, Qhy5, Phd

10X300sec

10X600sec

Iso400

APT,Deepskystacker, Photoshop


From the category:

Γαλαξίες

· 2186 images
  • 2186 images
  • 10315 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Οπως και να'χει πολυ καλη Βασιλη. Στην αστροφωτογραφια σπανια ειναι οι καταστασεις με το μερος μας. Η αξια ειναι στο να ξεπερνας τις δυσκολιες.

 

Νικος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Μπραβο Βασιλη, ο 253 ειναι ενας χαμηλος στοχος και ιδεωδης για εκεινους που περνανε τις αστροδιακοπες τους στη Ναμιμπια, κατι που το κανουνε αρκετη φιλοι απο την περιοχη μου.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης