Jump to content

The Orion Nebula, Messier 42, Ngc 1976


Bi2L

The Orion Nebula, Messier 42, M42, NGC 1976

 

Observation Team of Astronomic Society of Corfu - O.T.A.S.C

 

 

Το πολυφωτογραφιμένο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ;) To επέλεξα περισσότερο γιατι αυτη η φωτογραφία είναι η πρώτη λήψη με τροχό φίλτρων.

Το σίγουρο είναι ότι το Ir και το Ηα δεν μου πάταγαν σωστά και μάλλον για αυτο έχουν "φύγει" τα Αστέρια πάνω δεξιά, θα το δούμε στις επόμενες φωτο! Τώρα για το κάδρο μην το ψάχνετε, είχα αρκετά προβλήματα με την οδήγηση, τα περισσότερα τα έφτιαξα αλλά ξεχάστηκα...

Τώρα σχετικά με την μίξη των φίλτρων... είναι η πρώτη φορά που το κάνω και δεν ασχολήθηκα ακόμα με κάποιον οδηγό :P την επόμενη φορά και αυτό.

 

 

κείμενο: http://el.wikipedia.org/wiki/Νεφέλωμα_του_Ωρίωνα

 

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος (μια ακριβέστερη ονομασία, καθώς στον αστερισμό Ωρίωνα υπάρχουν αρκετά άλλα νεφελώματα), αλλά και ως Μεσιέ 42 (Μ42), είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Το M42 απέχει από εμάς 1.344 ± 20 έτη φωτός.[2][3] Περιλαμβάνει την κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων. Η πραγματική του διάμετρος εκτιμάται σε 24 έτη φωτός.

 

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πλέον ερευνηθέντα και φωτογραφημένα ουράνια σώματα. Η μελέτη του έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά για τη διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων και πλανητών από τη βαρυτική κατάρρευση νεφών διαστρικού αερίου και σκόνης. Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει απευθείας πρωτοπλανητικούς δίσκους, φαιούς νάνους, έντονες και τυρβώδεις κινήσεις αέριων μαζών και φαινόμενα φωτοϊονισμού από το φως γειτονικών αστέρων μεγάλης μάζας στο νεφέλωμα. Υπάρχουν επίσης υπερηχητικά «σφαιρίδια» αερίου που διατρυπούν τα πυκνά νέφη υδρογόνου του Νεφελώματος του Ωρίωνα: το καθένα από αυτά είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το Ηλιακό Σύστημα (ως την τροχιά του Πλούτωνα) και οι άκρες του τονίζονται από κυανή ακτινοβολία ατόμων σιδήρου, ενώ η γένεσή τους πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο άγνωστο βίαιο γεγονός που έλαβε χώρα πριν από χίλια περίπου χρόνια.

 

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα αποτελεί στην πραγματικότητα τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου νεφελώματος, που είναι γνωστό ως Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα και εκτείνεται σε ολόκληρο τον αστερισμό, περιλαμβάνοντας τον Βρόχο του Μπάρναρντ, το Νεφέλωμα Αλογοκεφαλή, το M43, το M78 και το Νεφέλωμα της Φλόγας. Γένεση αστέρων παρατηρείται σε ολόκληρο το Νεφέλωμα του Ωρίωνα και εξαιτίας αυτής της διαδικασίας η περιοχή εκπέμπει άφθονο υπέρυθρο φως.

 

Το Μ42 είναι ορατό με γυμνό μάτι τις νύχτες χωρίς φεγγάρι, καθώς γίνεται αντιληπτό ως το μεσαίο «αστέρι» στο ξίφος του Ωρίωνος, το οποίο σχηματίζουν οι τρεις αστέρες που εκτείνονται νότια από τη Ζώνη. Το «αστέρι» αυτό φαίνεται θολό σε παρατηρητές με οξεία όραση και η νεφελώδης του φύση γίνεται προφανής αν το παρατηρήσουμε με ένα ζευγάρι κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο.

 

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα εμπεριέχει ένα πολύ νεαρό ανοικτό σμήνος αστέρων, γνωστό ως Τραπέζιο (του Ωρίωνα) εξαιτίας του σχήματος που απαρτίζουν τα 4 φωτεινότερα άστρα του. Δύο από αυτά φανερώνονται ως διπλά σε νύχτες με ιδανικές συνθήκες, και επομένως συνολικά έχουμε 6 αστέρες. Οι αστέρες του Τραπεζίου, όπως και πολλοί άλλοι της περιοχής, βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Το Τραπέζιο ίσως συνιστά μέρος του πολύ μεγαλύτερου «Σμήνους του Νεφελώματος του Ωρίωνα», μία ομάδα περίπου 2.000 αστέρων σε μία περιοχή με διάμετρο περίπου 20 έτη φωτός. Πριν από δύο εκατομμύρια έτη αυτό το σμήνος μπορεί να περιείχε τους αστέρες AE Ηνιόχου, 53 Κριού και μ Περιστεράς, που σήμερα παρατηρούνται να κινούνται μακριά από το νεφέλωμα με ταχύτητες μεγαλύτερες από 100 km/sec.

 

Εδώ και αιώνες οι παρατηρητές έχουν προσέξει την πρασινωπή χροιά του Νεφελώματος του Ωρίωνα, που επιπλέον έχει περιοχές με κόκκινο και γαλάζιο-ιώδες χρώμα. Το κόκκινο είναι γνωστό ότι προέρχεται από τη φασματική γραμμή Hα του υδρογόνου, που έχει μήκος κύματος 656,3 nm, ενώ ο συνδυασμός γαλάζιου-ιώδους είναι ανακλώμενη ακτινοβολία από αστέρες μεγάλης μάζας, φασματικού τύπου O, στην κεντρική περιοχή του νεφελώματος.

 

Η πρασινωπή χροιά ωστόσο υπήρξε αίνιγμα για τους αστρονόμους μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα: καμιά από τις τότε γνωστές φασματικές γραμμές δεν μπορούσε να την εξηγήσει. Υποτέθηκε ότι ήταν φασματική γραμμή ενός νέου στοιχείου της ύλης, στο οποίο δόθηκε το όνομα «νεφέλιο». Αλλά με την πρόοδο στην Ατομική Φυσική προσδιορίσθηκε τελικώς ότι το πράσινο χρώμα παραγόταν από μία μετάπτωση ηλεκτρονίου μικρής πιθανότητας σε διπλά ιονισμένα άτομα οξυγόνου, μία από τις λεγόμενες «απαγορευμένες γραμμές». Αυτές οι φασματικές γραμμές - ακτινοβολίες ήταν αδύνατο να παραχθούν στο εργαστήριο επειδή απαιτούν εκτεταμένο περιβάλλον πολύ μικρής πυκνότητας ύλης, που μόνο στον διαστρικό χώρο υπάρχει.

 

Canon eos 400D mod, Astrotech flattener

Toa-130 1000mm f/7.7

Em200-Temma2, Thesky6

Finderscope, Qhy5, Phd

LRGB 7X30sec, 5X60sec 3X180sec, 4X300sec, 3X600sec, 3X900sec, 1X1200sec

Ηα 6X30sec, 5X60sec, 3X180sec, 4X300sec, 6X600sec, 1X900sec, 1X1200sec

Ηβ 6X30sec, 3X60sec, 3X180sec, 3X300sec, 3X600sec, 1X900sec

Oiii 6X30sec, 4X60sec, 3X180sec, 2X300sec, 2X600sec, 1X900sec

Uhcs 6X30sec, 4X60sec, 3X180sec, 2X300sec, 2X600sec, 1X900sec

Iso800

APT,Deepskystacker, Photoshop


From the category:

Νεφελώματα

· 5214 images
  • 5214 images
  • 26765 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Ναι...ειναι κι αυτη μια προσεγγιση του στοχου και εχει ενδιαφερον.....

αλλα....1400+ προβολες μεσα σε 3 ωρες????

Μαλλον κατι πρεπει να διορθωθει σαν διαχειριστης που εισαι...

Δεν ξερω....απλα το εχω παρατηρησει και σε αλλες φωτο σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πανδαισια ληψεων!!! μπραβο Βασιλη

 

ΥΓ. φιλε Αρη δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι να διορθωθει, ο Βασιλης βαζει τα λινκ απο τις φωτο του σε site και social network εξου και τα πολλα views

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κατερίνα, Αρη, Γιάννη και Στέλιο σας ευχαριστώ για τα σχόλια!

 

Στέλιο όντως είναι πανδαισία λήψεων :lol: η αλήθεια είναι ότι οι Uhc-s και οι Oiii λήψεις πήγαν μαζί με τις RGB αφου το Uhc-s δεν είχε μεγάλη διαφορά απο αυτο. Όσο για το Οiii το φίλτρο ήταν της παρατήρησης οπότε ούτε αυτο έδωσε μεγάλη διαφορά, θα πρέπει να πάρω ένα στα 8,5

 

Αρη ως διαχειριστής δεν μπορω να δω τον κώδικα του Astrovox, μπορώ απλά να κάνω edit, delete, move & lock στα ποστς και τίποτα παραπάνω. Τώρα όσο για τις εμφανίσεις να σου πω ότι και εμένα με είχαν παραξενέψει ιδικά η φωτογραφία με την Μαγιάτικη Σελήνη αλλά σαν αρχηγός της Ομάδας Παρατήρησης της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας οι φωτογραφίες εκπροσωπούν όλο τον Σύλλογο και σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις που κάνουμε και με την μικρή προβολή που έχουμε απ'τα τοπικά μμε έχουμε αποκτήσει "κοινό" και εφόσον δεν έχουμε κάποιο προσωπικό site βάζουμε το λινκ απ'το Astrovox στα social networks (βοηθώντας ίσως και την προώθηση του Astrovox) οπότε όσοι βλέπουν μια φωτογραφία εκει πατάνε το λινκ του Astrovox για να την δουν μεγαλύτερη :wink:

Δες κι εδω το Bill's Web site.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ για τα σχόλια!

 

Άγγελε σαν πρώτη δοκιμή ήθελα να έχω μια ιδέα γιατι τι κανουν τα φίλτρα που έχω στην αστροφωτογραφιση και αν τα 1,25 βγάζουν βινιέρισμα σε APC-s, με άλλα λόγια απλά πειραματιζόμουν :wink:

Thanks

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης