Jump to content

Αστρικά ίχνη & ο Ιπποτικός Πύργος του Γαρούφα


Bi2L

Αστρικά ίχνη & ο Ιπποτικός Πύργος του Γαρούφα

 

Πάνω σε ένα λόφο της Κάτω Κορακιάνας ανάμεσα από Γαζάτικα και Αγία Ελένη και λίγο ψηλότερα από την έπαυλη της τραγουδίστριας Νανάς Μούσχουρη, σώζονται τα ερείπια του παλιού μεσαωνικού ιπποτικού πύργου του Γαρούφα. Μια παλιά πέτρινη σκάλα οδηγεί στο μοναδικό μπαλκόνι του πύργου, ο οποίος διατηρεί δεκατρία μεγάλα χωρίσματα με θολωτές πόρτες και παράθυρα, ενώ πελώριο λιθάρι καθώς και παραπλήσια ερείπια δείχνουν πόσο ακόμα μεγαλύτερος θα ήταν στην ακμή του.

Στα 1915, ο συμμαχικός στρατός των Γάλλων είχε στήσει παρατηρητήριο, μεγάλης στρατιωτικής σημασίας, στο ίδιο σημείο, ενώ παρατηρητήριο είχαν στήσει και οι Σέρβοι κατά την δίχρονη παραμονή τους στην Κέρκυρα.

Κατά τον αείμνηστο Παπαγιάννη Βραδή, ο πύργος του Γαρούφα καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αρχές περίπου του αιώνα και από τότε δεν κατοικήθηκε ξανά. Ως τελευταία οικογένεια που έζησε στον πύργο η παράδοση μνημονεύει την οικογένεια κάποιου άρχοντα ονόματι Πιτσούνης.

Εκεί όπου σύμφωνα με παράδοση της οικογένειας Σταθάκια Θεοτόκη ο Σολωμός στεκόταν για να απολαύσει το τοπίο και να γράψει με τις ώρες, περιπλανηθήκαμε στους λόφους και τους λόγγους της Κάτω Κορακιάνας. Αυτός ο μεσαιωνικός πύργος σύμφωνα με τον Σ. Καλούδη πρέπει να ήταν ένας από τους συνολικά επτά που υπήρχαν στην Κέρκυρα. Οι θρύλοι γι΄ αυτά τα χαλάσματα είναι δεκάδες. Ιππότες, κουρσάροι, φαντάσματα και σκοτεινοί άρχοντες, δημιούργησαν μια άχλη μυστηρίου, που ο χρόνος σιγά σιγά αρχίζει να εξαφανίζει. Ήδη δίπλα από τον πύργο μπουλντόζες έχουν καθαρίσει τα πουρνάρια και την άλλη βλάστηση. Η ανεπανάληπτη θέα σε συνδυασμό με τις βίλες που έχουν χτιστεί τριγύρω. Ο πύργος κυριολεκτικά έχει θαφτεί από την πυκνή βλάστηση. Η πρόσβαση εκεί είναι δύσκολη καθώς και η φωτογράφηση του. Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από το ισόγειο και έναν όροφο. Μια μεγάλη πέτρινη σκάλα οδηγεί στο μπαλκόνι. Οι πολεμίστρες και τα πολλά του δωμάτια, τα βοηθητικά κτίρια και το λουτρουβιό, περιγράφουν ένα πραγματικά ξεχωριστό συγκρότημα. Θα είναι κρίμα λοιπόν, αυτή η "ντουρή" (από την γαλλική λέξη tour ή την ιταλική torre, που σημαίνουν Πύργος) να καταστραφεί και να οικοπεδοποιηθεί.

 

 

Τόσο στην Κάτω όσο και στην Άνω Κορακιάνα επιζεί σήμερα ένας παλιός θρύλος σχετικός με την δημιουργία και των δύο χωριών. Κατά τον θρύλο αυτόν, η παλιά Κορακιάνα ξεκίνησε από το Κάτω χωριό και καταστράφηκε από τους πειρατές, αλλά και από μια μεγάλη κατολίσθηση που αποτελείωσε ότι δεν πρόλαβαν εκείνοι. Ενδείξεις αυτής της καταστροφής, όπως απότομα βυθίσματα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιοχές του χωριού. Οι επιζήσαντες, κάτοικοι του χωριού ή τουλάχιστον ο πυρήνας, κυνηγημένοι αποφάσισαν να πάνε όσο πιο ψηλά γινόταν, αφενός για να βλέπουν από μακριά τους πειρατές και αφετέρου για να είναι βέβαιοι πως το έδαφος θα είναι σίγουρο. Το Κοράκιο Όρος ήταν γι’ αυτούς η ιδανικότερη λύση.

Η τοποθέτηση του αρχικού χωριού στην Κάτω Κορακιάνα θα πρέπει να θεωρηθεί μη ορθή άποψη.Πλείστα στοιχεία, προερχόμενα από το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, αναδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, πρόσφατες δε ανασκαφές, με αφορμή τη κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή Μουργάδες της Άνω Κορακιάνας, αποκάλυψαν προχριστιανική ταφή στην τοποθεσία Παναγιά.

 

Canon eos 30D

Ef 17-87 is usm

f4

17mm

iso800

76X30sec

Stratrails

 

Οι νυχτερινές φωτογραφίες του Πύργου δυστυχώς δεν βγήκαν τόσο καλές όσο θα ήθελα αφου η βλάστηση ήταν τόσο πυκνή όπου δεν επέτρεπε το φως του Φεγγαριού να φωτίσει τον Πύργο και όσο και αν έκανα μεταμεσονύκτια κλαδέματα δεν μπόρεσα να βοηθήσω το κάδρο μου, ελπίζω την επόμενη φορά να βρεθώ στο σημείο καλύτερα προετοιμασμένος και να έχω κλαδέψει απο μέρα το σημείο το οποίο είναι απλά δυσπρόσιτο ακόμα και την μέρα σκεφτείτε να πάτε εκει μεσάνυχτα με δυο τρίποδα και εξοπλισμό!! Όσο για το τοπίο, το μεσάνυχτα είναι λίγο τρομαχτικό ακούς κάθε φύλο που πέφτει ενω οι ήχος απ'τα τρωκτικά και τα πουλιά μέσα απ'την πυκνή βλάστηση ακούγετε σαν κάποιος να πλησιάζει, κατα άλλα αξίζει μια ανάδειξη του τοπίου ώστε να μπορει κανείς να το επισκεφθεί την ημέρα!


From the album:

Προσωπικό άμπουμ του/της Bi2L

· 451 images
  • 451 images
  • 0 σχόλια
  • 30 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης