Jump to content

Νυχτερινό τοπίο στην Παναγία των Δρόμων


Bi2L

Νυχτερινό τοπίο στην Παναγία των Δρόμων

 

Canon eos 700D

Ef 15mm fisheye

f2.8

30sec

iso800

 

 

Παναγιά των Δρόμων

 

Η μονή βρίσκεται λίγο έξω από τον Στρινίλλα δίπλα σε ένα λιβάδι και περιβάλλεται από ένα όμορφο και καταπράσινο τοπίο. Δεν λειτουργεί ως μονή πλέον και μόνο το καθολικό της χρησιμοποιείται ενίοτε για την τέλεση λειτουργιών.

Τεκμήρια του 14ου αιώνα

αναφέρουν την ύπαρξη μιας σημαντική μονής στην Κέρκυρα, της Santa Maria De Dromo χωρίς όμως να προσδιορίζεται η θέση της. Ήταν ενταγμένη σε φέουδο από τον 13ο αιώνα και αφού αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ ευγενών για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς το 1328 περιήλθε στην καθολική αρχιεπισκοπή. Μια άλλη αναφορά σε μια μονή των δρόμων έχουμε σε ένα έγγραφο του 1504 όπου αναγράφεται ....Μονής των δρόμων όπερ εστίν εις το χωρίων του Στρινίλος..... Σχεδόν σίγουρα αυτή ταυτίζεται με την υπάρχουσα Παναγιά των Δρόμων στον Στρινίλλα αποδεικνύοντας έτσι την παλαιότητα της, άρα δεν αποκλείεται να ταυτίζεται και με την Santa Maria de Dromo του 14ου αιώνα. Όπως και να έχει η υπάρχουσα ήταν μια σημαντική και ιστορική μονή η οποία μέχρι πριν λίγες δεκαετίες λειτουργούσε ακόμη. Το 1855 μαρτυρούνται οικοδομικές επεμβάσεις στο συγκρότημα της μονής.

 

Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια, περιλαμβάνει περιαύλιο χώρο και είναι περιτοιχισμένο. Το ένα κτίριο είναι πέτρινο, διώροφο και βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του περιβόλου και προφανώς αποτελούσε τον χώρο διαμονής των μοναχών. Το άλλο είναι το καθολικό της μονής το οποίο είναι μια τυπική μονόκλιτη βασιλική η οποία περιλαμβάνει πρόσκτισμα την βόρεια πλευρά της. Στο υπέρθυρο της εισόδου του προσκτίσματος είναι σκαλισμένο ένα ζευγάρι ερπετοειδών πλασμάτων, ίσως δράκων που φρουρούσαν την μονή, ενώ υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1855 καθώς και μια επιγραφή. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται σε κακή κατάσταση τοιχογραφίες που χρονολογούνται πιθανόν στον 19ο αιώνα. Εξωτερικά το καθολικό βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

 

κείμενο: Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα

http://corfiatikoanagnosma.blogspot.gr/2010/10/blog-post_6056.html


From the album:

Προσωπικό άμπουμ του/της Bi2L

· 451 images
  • 451 images
  • 0 σχόλια
  • 30 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης