Jump to content

Νυχτερινό τοπίο και Πόρτα Οττουράτα


Bi2L

Νυχτερινό τοπίο στην Πόρτα Οττουράτα συντροφιά με την Πανσέληνο του Φεβρουαρίου,

 

Επιτέλους μετα απο αρκετό καιρό βρεθήκαμε κάτω απ''το έναστρο Ουρανό, έστω και με Πανσέληνο.

 

 

 

Η Porta Otturata προς την πλευρά του λιμανιού της Σπηλιάς. Άνοιγε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Το πάνω τμήμα της κοσμεί ο λέοντας της Βενετίας, λιοντάρι “εν κινήσει”, ένα από τα πιο γνωστά σωζόμενα λιοντάρια που υπάρχουν στην Κέρκυρα.

Είναι Μανιεριστικής τεχνοτροπίας σύμφωνα με το ρεύμα της εποχής. Πηγή έμπνευσης φαίνεται να είναι τα αριστουργήματα του M. Sanmicheli στη Βερόνα(Porta Nuona & Porta Palio)

Κατασκευάστηκε, σύμφωνα και με τον Rusconi το 1577, έτος κατασκευής του προσκείμενου προμαχώνα. Παρόλο που το αψιδωτό άνοιγμά της δεν είναι μεγάλο (2,00x3,00) η σύνθεση που το περιβάλει τριπλασιάζει σχεδόν το ύψος της και την κάνει ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή. Φαίνεται πως είχε σχεδιαστεί για να είναι η κύρια είσοδος του Φρουρίου.

 

Η επιγραφή εχει αποξεστεί κατά τη δημοκρατική περίοδο και δεν διαβάζεται. Η αποκατάστασή της γίνεται εδώ με βάση το σχέδιο της πύλης (με διαστάσεις 44,2 Χ 42 εκ.) που απόκειται στο Κρατικό Αρχείο του Τορίνου.

 

Γλώσσα λατινική.

 

Περιεχόμενο: Αναφέρεται η κατασκευή της πύλης και του Φρουρίου κατ’ εντολή του Ιωάννη Contarini, Προβλεπτή και Καπιτάνο στην Κέρκυρα, από τον μηχανικό Φερδινάνδο Vitelli, που ολοκληρώθηκε την 1 Δεκεμβρίου 1577, επί ηγεμονίας του ένδοξου για τις υπηρεσίες του προς την Πολιτεία δόγη Σεβαστιανού Venier, ενώ ήταν βάιλος στην Κέρκυρα ο Πέτρος Pisani.

 

 

D(ΕΟ) Ο(PΤΙΜΟ) Μ(ΑΧΙΜΟ) ΕΤ ΜΕΜ(ΟRΙÆ) SE (M) P(ITERNÆ) / INGENT(E)M HANC TVITISS(IMAM) MOLEM ANNO MDLXXVII / KAL(ENDAS) DECEMB(RIS) FELICISS(IME) INCHOATAM AVSPITIIS IOANNES / CONTARENO THOMÆ ÆQVITIS IOPPISQ(VE) COMITIS FILIVS / PRÆSES ATQ(VE) MILITIÆ PRÆFECTVS SEXTO DECIMO NON / DVM IMMENSE EXACTO VIRTVTE FERDINANDI VITELLII / INVENTAM VNDE QVAQ(VE) AD SVMMVM EXTRVXIT / SEBASTIANO VENIERO EXIMIA VIRTVTE / SINGVLARIBVSQ(VE) IN REP(VBLICAM) MERITIS INSIGNE

PRINCIPE / PETRO PISANO PRÆTORE

 

 

Πληροφορίες:

- Α. Αγοροπούλου Μπιρπίλη \" Η αρχιτεκτονική της πόλεως της Κέρκυρας κατά την περίοδο της ενετοκρατίας.

Βλέπε επίσης:

- Rusconi A. Monumenti araldici ed epigrafici Veneti dell'' isola di Corfu.

- Archivio di Stato di Torino

- Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς, Τμήμα αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

 

 

Canon eos 40D, Full Spectra, UV/IR Cut Eos Clip Filter

EF 15mm fisheye

f2.8

iso400

6sec


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης