Jump to content

Ic5146 - The Cocoon Nebula


dp297

Location: Parnonas (1200m)

Constellation : Cygnus

Imaging scope : GSO RC8

Imaging camera : QHY9M (-10°C)

Guiding camera: Lodestar

Mount : Skywatcher EQ6

Guiding : TSOAG9

Focal Reducer : CCDT67-1150mm-f/5.6

Image scale : 0.96 arcsec/pixel

Filters : 2'' Baader

Filter Wheel : Starlight Express 5x2’

 

Exposures :

RGB bin 2x2 12x300sec

L bin 1x1 25x600 sec

 

Calibration frames :

Darks 20x, Flats 20x, Bias 100x

Calibration/Processing : Pixinsight 1.8

Capture : Sequence Generator Pro

Tracking : PhD

 

IC5146, επίσης γνωστό και ως Νεφέλωμα του Κουκουλιού (Sharpless 125) είναι μία περιοχή πλούσια σε νεφελώματα εκπομπής, ανάκλασης περιτριγυρισμένο από πυκνή αστρική σκόνη. Με πλάτος σχεδόν 15 έτη φωτός βρίσκεται περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου. Διακρίνεται για το κόκκινο, λαμπερό αέριο υδρογόνο διεγερμένο από νεαρά, θερμά αστέρια και για τη μπλε σκόνη που αντανακλάει το αστρικό φως στην άκρη ενός κατά τα άλλα αόρατου μοριακού νέφους.

 

Η φωτό ειναι απο την εξόρμηση του Αυγούστου 2014.


From the category:

Νεφελώματα

· 5213 images
  • 5213 images
  • 26765 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Ωραίος. :wink: Έβαλες λίγο παραπάνω φώς νομίζω με αποτέλεσμα να χάσεις λεπτομέρεια και αντίθεση στο κυρίως νεφέλωμα.Τί είναι αυτά τα διαγώνια pikes σε μερικά αστέρια?
Σύνδεσμος για σχόλιο

Συγχαρητήρια Δημήτρη! Θέλω να ρωτήσω για το χρώμα των άστρων. Χρησιμοποιείς κάποιο άλλο πρόγραμμα για να το αναδείξεις ή το πετυχαίνεις στο pixinsight και πως;

 

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστω παιδιά.

Στόχος της συγκεκριμένης φωτό ηταν η ανάδειξης της περιβάλουσσας σκόνης οπότε δεν ειναι θέμα αντίθεσης. Ετσι κ αλλιως η εστιακη ειναι τετοια που δεδομένου της σκόνης δεν επιτρεπει να υπάρχει αντίθεση. Αυτη η σκόνη υπάρχει αβίαστα στα φιτ οπότε δεν πούσαρα για να βγει.

Τα διαγωνια spikes μαλλον ειναι απο ανωμαλία του μπλε φίλτρου,,,,άγνωστον!!!

 

Το χρώμα των άστρων προκυπτει πιο έντονο απο 3 διαδικασίες στο Πιχ

1. Script Repaired HSV Separation στο linear fit

2. Masked stretch αντι για Histogram stretch

3. Star Saturation με μάσκα αστρων στο non linear fit

Σύνδεσμος για σχόλιο
Δημήτρη έχεις μαζέψει πολύ πληροφορία αλλά κατα τη γνώμη μου πνήγηκε στο star saturation ( Σκέψου ότι κι εγώ υπερβάλω με κείνο το color saturation στο LRGB του pixinsight, αλλά εδω μου φαίνεται too much star colors)
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δεν ειναι το star saturation....ειναι το star luminosity...εχεις δικιο...ειναι ενα σταδιο επεξεργασίας που αν δεν το εβαζα εβγαιναν φυσιολογικα τα άστρα.

Next time...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ ωραία Δημήτρη!

Το θέμα με τα άστρα είναι πως στις περιοχές αυτές του γαλαξία εκ''των πραγμάτων τα θέματα πνίγονται στα άστρα και εκεί χρειάζεται αναγκαστικά να τα ατονίσουμε κάπως ώστε να βρούμε μια ισορροπία η οποία φυσικά είναι υποκειμενική πάντα!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Ευχαριστώ....να σου πω την αλήθεια επίτηδες τα άφησα τα άστρα. Ειχα δει μια παρομοια εικονα το φορουμ του Πιχ κ μου άρεσε διότι ηταν κατι διαφορετικό οπότε πηγα στοχευμένα. Ισως ελάχιστα πιο κατω να τα πηγαινα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Ωραία προσπάθεια Δημήτρη , φαίνεται ότι έχεις πιάσει πολύ πληροφορία αλλά στην επεξεργασία έχουν γίνει κάποιες υπερβολές στα αστερία αλλά και στο θέμα. Αλλά μάλλον έκανες ότι καλύτερο μπορείς με το Pix :D . Αν έρθεις στην avat την Κυριακή φερε τα τελικά fit να παίξουμε με ένα φοβερό λογισμικό που κάνει θαύματα (βλέπε PS :) )
Σύνδεσμος για σχόλιο

Το δοκίμασα μάστορα το PS αλλά αποκοιμήθηκα.....no seriously....τα άστρα κ το θεμα δεν τα εχω πειράξει...καθολου με το Pix ώστε να βγει υπερβολικο. Αντιθετως τα άφησα ακριβως οπως βγηκαν απο το στρετσαρισμα....όσο παραξενο κ αν φαίνεται.

Ειδα όλες τις προηγουμενες εκδόσεις του Cocoon στο Astrovox κ καταλαβαίνω ότι γενικοτερα υπαρχει μια ταση για απαλη εως μηδαμινη επεξεργασια σε αυτο το θεμα. Ηθελα κατι διαφορετικο. Νομιζω ειναι καλο πολλες φορες να κοιταμε ενα θεμα απο πολλες αισθητικές γωνίες. Για παραδειγμα με βαση αυτη (http://pixinsight.com/forum/index.php?topic=7409.0) ήθελα να παω ενα επίπεδο παραπανω.

Δεν εχω κανενα πρόβλημα με διορθωσεις που χαλανε την ποιότητα της φωτο αλλα παντα κοιταω να επεξεργαστω τη φωτογραφία απο μια άλλη αισθητικη γωνία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στην διαφορετική αισθητική ! Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αλλάζουμε επίπεδα και να μην είμαστε στατικοί.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης