Jump to content

Περιοχή Μεγάλης Άρκτου Μ81/Μ82/IFN + Volcano Nebulae


dp297

To ζεύγος γαλαξιών Μ81/Μ82 στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου είναι αρκετά δημοφιλές αντικείμενο φωτογράφισης. Βρίσκονται σε μία απόσταση 12 εκατομμυρίων ετών φωτός, ενώ απέχουν μεταξύ τους 150,000 έτη φωτός. . Ο Γαλαξίας μας περιβάλλεται από μοριακά νέφη σκόνης, υδρογόνου, μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων στοιχείων που έχουν αποβληθεί από το γαλαξία μας. Σε αντίθεση με τα νεφελώματα όπου τα μοριακά νέφη φωτίζονται από τα αστέρια, τα νέφη σε αυτή την περίπτωση φωτίζονται από όλο το Γαλαξία μας και ονομάζονται Integrated Flux Nebulae. Αυτά τα μοριακά νέφη είναι εξαιρετικά χαμηλής φωτεινότητας και απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθούν φωτογραφικά.

Η περιοχή συνδυάζει το ζεύγος γαλαξιών Μ81/Μ82, την περιοχή IFN γνωστή ως Volcano Nebula (MW3) καθώς και είναι ορατοί επίσης και άλλοι γαλαξίες μικρότερης φωτεινότητας. Ο γαλαξίας Μ81, γνωστός και ως Bode’s Galaxy, επειδή ανακαλύφθηκε από τον J.E. Bode το 1774 έχει μία διάμετρο 92,000 ετών φωτός, ενώ ο γαλαξίας Μ82, γνωστός και ως Cigar Galaxy, έχει μία διάμετρο 37,000 ετών φωτός και βρίσκεταο σε μία φάση εξαιρετικά έντονης δημιουργίας νέων άστρων.

Ακριβώς στα αριστερά του Μ81 ελάχιστα ορατός βλέπουμε τον συνοδό γαλαξία του Μ81, Holmberg IX, ενώ λίγο πιο αριστερά παρατηρούμε τον γαλαξία τύπου Seyfert NGC3077. Στο κέντρο της εικονάς και κάτω είναι ορατός ο γαλαξίας NGC2976, ενώ αρκετά πιο δεξιά παρατηρούμε τον αρκετά πιο αχνό γαλαξία NGC 2892. Τέλος, στο μέσο της εικόνας και δεξία είναι ορατός ο γαλαξίας NGC2787.

Στο δεξιό πάνω τεταρτημόριο της εικόνας απεικονίζεται το Volcano Nebula μαζί με το πιο φωτεινό αστέρι της περιοχής, το 24 Ursa Majoris.

 

Τοποθεσία: Πάρνωνας (1400m)

Αστερισμός : Μεγάλη Άρκτος

Φωτογραφικό τηλεσκόπιο : Nikon 180ED (@f2.8)

Φωτογραφική κάμερα : QHY9M (-20°C)

Οδηγητική κάμερα: Lodestar

Στήριξη : Skywatcher EQ6

Οδήγηση : APM optical finder 240mm FL

Image scale : 6.28 arcsec/pixel

Φίλτρα : 2''''''''Baader

Εκθέσεις :

Luminance bin 1X1 152x2min

RGB bin 1x1 20x2minsec

Calibration frames :

Darks 25x, Flats 25x, Bias 100x, Dark Flats 25x

Calibration/Processing : Pixinsight 1.8

Capture : Sequence Generator Pro

Tracking : PhD2 2.5.0


From the category:

Γαλαξίες

· 2186 images
  • 2186 images
  • 10315 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Δημήτρη είναι υπέροχη εντυπωσιακή και η καταγραφή των νεφών, αλλά επειδή μου αρέσει να κάνω εποικοδομητική κριτική πάντα, τη μπλε άλω στα άστρα μπορείς να τη μειώσεις για να δείχνει ακόμα καλύτερη...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Δυστυχως λανθασμενη επιλογη το f2.8 για RGB.....έκανε το φακο να εμφανίσει κομη ακομα κ στο κέντρο. Συνηθως ειναι συγκριτικα λιγοτερο εμφανής...αλλα διακριτη στα άκρα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Καλη συνεχεια, σε αυτο το χομπυ παντα μαθαινουμε κατι καινουργιο, και η ομορφη φωτογραφια δεν ειναι παντα και τεχνικα τελεια.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης