Jump to content

M33 Triangulum Galaxy


geobok

Ο γαλαξίας Triangulum (γνωστός ως Messier 33 ή NGC 598) είναι ένας όμορφος μεγάλος, με πρόσωπο επάνω σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό του Triangulum. Μπορεί να παρατηρηθεί (με ελάχιστο τρόπο) με το ανοιχτό μάτι ως ένα αχνό μικρό μουτζούρωμα μόνο κάτω από έναν πραγματικά σκοτεινό, διαφανή ουρανό. Είναι επομένως ένα από τα πιο απομακρυσμένα αντικείμενα που είναι ορατά με το μάτι, δεδομένου ότι η απόστασή του υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3 εκατομμύρια έτη φωτός. Ωστόσο, λόγω του σχετικά μεγάλου προφανούς μεγέθους του (σχεδόν εξίσου μεγάλου με την περιοχή που καλύπτεται από τέσσερις πλήρεις φεγγάρια), έχει χαμηλή φωτεινότητα στην επιφάνεια και ως εκ τούτου είναι δύσκολο αντικειμενικό να παρατηρούν κάτω από λιγότερο από ιδανικές συνθήκες.

 

Οι βραχίονες σπειροειδείς βραχίονες του M33 γεμίζουν με πολυάριθμες κοκκινωπό περιοχές HII (νεφελώματα εκπομπής ιονισμένου υδρογόνου), καθώς και γαλαζοπράσινα νεαρά αστέρια. Πολλοί από αυτούς έχουν τους δικούς τους αριθμούς NGC, με το πιο σημαντικό να είναι το NGC 604 (ορατό στο κάτω αριστερό μέρος της σπείρας σε 8ο ''ρολόι από τον πυρήνα). Το NGC 604 έχει διάμετρο περίπου 1.500 έτη φωτός και εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 200 νεοϊδρυθέντα ζεστά αστέρια.

 

Ο γαλαξίας πιθανότατα ανακαλύφθηκε τον 17ο αιώνα από τον Giovanni Batista Hodierna και ανακαλύφθηκε αργότερα το 1764 από τον Charles Messier, ο οποίος του έδωσε το όνομα του καταλόγου M33. Ήταν μεταξύ των πρώτων \"Nebulae\" τα οποία εντοπίστηκαν ως εξωγαλακτικά αντικείμενα και ήταν ο Ε. Hubble που μετρούσε την απόσταση του χρησιμοποιώντας παλλόμενα αστέρια γνωστά ως Cepheids, που το έβαλαν πολύ έξω από το δικό μας Γαλαξίας.

 

Ο M33 είναι ο τρίτος μεγαλύτερος γαλαξίας της Τοπικής Ομάδας, μετά τον Γαλαξία της Ανδρομέδας και τον δικό μας Γαλαξία, με εκτιμώμενη διάμετρο 50.000 έτη φωτός, περίπου το ήμισυ του μεγέθους του Γαλαξίας. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι το Μ33 μπορεί να είναι ένας απομακρυσμένος αλλά βαρυτικά δεσμευμένος σύντροφος του γαλαξία της Ανδρομέδας.

 

Image Details:

 

Telescope: Orion EON ED 80/500 refractor

Mount: Modified Vixen Sphinx (NexSXW)

Camera: Canon EOS 20Da

Light frames: 34 x 3 mins (total: 102 mins), ISO 1600, Daylight WB

Support frames: Darks, Bias

Guiding: Skywatcher 80/400 refractor, Skywatcher Synguider autoguider

Date & Location: 16/10/2018 - Chalkidiki, Greece

Processing: DSS 4.1.1, Adobe Photoshop CS6 with Astronomy Tools Actions Set (spikes added to brightest stars)


From the album:

Προσωπικό άλμπουμ του/της geobok

· 33 images
  • 33 images
  • 0 σχόλια
  • 0 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης