Jump to content

Εξωπλανήτης Hat-p-32b


loufas

Ο ΗΑΤ-P-32b είναι ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε απόσταση 944 ετών φωτός. Απλά να αναφέρω ότι αν θέλαμε να φτάσουμε εκεί ταξιδεύοντας με τη συσκευή Voyager θα χρειαζόμασταν 17.000.000 χρόνια. Ανακαλύφθηκε το 2011 και πρόκειται για ένα Hot Jupiter πλανήτη, με μάζα ίση περίπου με αυτή του Δία, αλλά με διπλάσια ακτίνα. Η περίοδος περιστροφής του είναι 2.15 ημέρες, ενώ η θερμοκρασία του φτάνει τους 1000⁰C. Το πλανητικό αυτό σύστημα αποτελείται από δυο ήλιους και ένα τουλάχιστον πλανήτη.

Η διάρκεια της απόκρυψης ήταν 186.5 min και η πτώση της φωτεινότητας του μητρικού άστρου ήταν 0.0244 mag. Συνολικός χρόνος λήψης περίπου στις 4h με αντίξοες συνθήκες αφού η θερμοκρασία έφτασε στους 27⁰C και το φεγγάρι κοντά στο 85%.

Οι μετρήσεις υποβλήθηκαν στη βάση δεδομένων Exoclock της European Space Agency (ESA) για τον ακριβέστερο προσδιορισμό των χρόνων διάβασης 1000 εξωπλανητών που θα χρησιμοποιήσει η διαστημοσυσκευή ARIEL στα 4 χρόνια λειτουργία της, όταν εκτοξευθεί το 2029. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://arielmission.space/ .

  • Μου αρέσει 1

Προτεινόμενα σχόλια

Συγχαρητήρια Νίκο για την πολύ καλή καταγραφή!!

Μένω εντυπωσιασμένος και θαυμάζω την πλέον αποδοτική ενασχόλιση με την ερασιτεχνική Αστρονομία που κάνετε λίγοι,ευχόμενος να βρείτε μιμητές!!

Καλή συνέχεια στο υψηλό επίπεδο που έχεις-Κώστας :)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης