Jump to content
© Alexandros Frantzis
Credit Alexandros Frantzis

2022-08-12, Jupiter, C14 Edge, Barlow 1.6x, 00_50_24 UTC.jpg


H-Alpha

Credit

Alexandros Frantzis

Copyright

© Alexandros Frantzis
  • Μου αρέσει 8

From the category:

Δίας

· 1271 images
  • 1271 images
  • 3006 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Καλησπέρα σε όλους στην ατσρονομική κοινότητα του Astrovox,

Είναι η πρώτη μου φωτογραφία που ανεβάζω εδώ. Ως τώρα ανέβαζα τις ηλιακές φωτογτραφίες μου στο SolarChat και συνολικά τις αστροφωτογραφίες μου στο Flickr εδώ:

H- Alpha

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί μετά από 2 χρόνια πλανητικής με το C8 και μόλις μία εβδομάδα με το C14 Edge κατάφερα να κάνω μια αρκετά καλή πιστεύω φωτογραφία του Δία. Βοήθησε και το seeing, που βελτιωνόταν σταδιακά από νύχτα σε νύχτα μέχρι εχθές. Δάσκαλός μου κυρίως ο Damian Peach, που τον ευχαριστώ για τα σχόλια και τις συμβουλές.  Επίσης ένα ευχαριστώ στον Μάνο Καρδάση με τον οποίο μοιράζομαι εμπειρίες και χαρές πλανητικής φωτογραφίες και μαθαίνω από τις γνώσεις του και την πολύχρονη εμπειρία του. Ευχαριστώ και τον Νίκο Πεσματζόγλου για τις δικές του συμβουλές για φωτογραφίες βαθέως ουρανού.

Θάθελα να δημοσιεύω πολύ τακτικότερα εδώ και να γνωρίσω πολλούς υπέροχους αστροφωτογράφους και ανθρώπους που δημοσιεύουν εδώ, αλλά προς το παρόν ο χρόνος μου είναι ασφυκτικά γεμάτος. Έκανα όμως την αρχή με ένα Δία, που ελπίζω θα σας αρέσει και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες όμορφες φωτογραφίες που να μπορέσω να μοιραστώ.

Φιλικά,

Αλέξανδρος

 

Το επεξεργάστηκε ο H-Alpha
  • Μου αρέσει 3
Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ καλή Αλέξανδρε!!

Απο πού στην Ελλάδα φωτογραφίζεις και έχεις αξιοπρεπείς ατμοσφαιρικές συνθήκες;

Καλή συνέχεια-Κώστας 🙂

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα!

Δυστυχώς, συσνήθως δεν έχω αξιοπρεπείς ατμοσφαιρικές συνθήκες... Έχω μετριο-κακές (για πλανητική φωτογραφία) όπως στα περισσότερα ίσως μέρη της Ελλάδας, από ότι έχει δείξει ως τώρα η "ερευνητική" μου προσπάθεια σε αυτό το θέμα. Είναι κάτι που με απασχολεί πολύ και συνεχίζω να ψάχνω με σκοπό ένα μικρό μελλοντικό παρατηρητήριο όταν και αν βρω ένα μέρος με καλό ή μετριο-καλό seeing.

Εκείνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι προβληματική στην Ελλάδα είναι η χαμηλή διαταραγμένη ατμόσφαιρα λόγω της γεωμορφολογίας της, και όχι το jetstream. Το jetstream είναι συχνά αποδεκτό, καλό, ή και πολύ καλό.

Για να απαντήσω και στην κυρίως ερώτηση, φωτογραφίζω από βεράντα σε ισόγειο στα νότια προάστια της Αθήνας και ανάμεσα σε άλλες πολυκατοικίες... Ρεύματα και στροβιλισμοί δημιουργούν συχνά κακές συνθήκες.

Η μόνη λύση σε αυτό είναι η καθημερινή προσπάθεια όταν οι γενικές συνθήκες είναι υποσχόμενες. Αν κάποιος έχει την δυνατότητα να δοκιμάζει σχεδόν κάθε μέρα/νύχτα, τελικά έρχεται η ανταμοιβή κάποια φορά με ένα δίωρο ή μια ώρα με σχετικά καλές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για την ηλιακή στην διάρκεια της ημέρας.

Ακόμη και σε απόσταση 100 μόνο μέτρων όταν δοκιμαστικά προσπαθώ να δω και φωτογραφίσω μέσα σπό το τηλεσκόπιο κάτι στην στεριά, βλέπω την διαταραχή!

Αυτά πιστεύω έως τώρα, αλλά με ενδιαφέρει πολύ να ακούσω και τις γνώμες άλλων με περισσότερη εμπειρία.

Βέβαια η καλύτερη λύση αν κανείς έχει όλη την οικονομική άνεση, τον χρόνο και την αντοχή να κουβαλήσει τηλεσκόπια είναι ...οι τροπικές χώρες, όπου βγαίνουν οι τρομερές φωτογραφίες σαν αυτές του D. Peach και του C. Go. :-) Όμως πολλές, πολύ καλές φωτογραφίες του Peach είναι στην Μ. Βρετανία, όπου έχει λίγο καλύτερο seeing από εμάς, αλλά όχι και αυτό των τροπικών.

Υπάρχουν κάποια "μαγικά" μέρη, σε "απρόσμενα" σημέια στην Ευρώπη, όπου έχει συχνά καλό seeing στατιστικά. Θέλω να ελπίζω ότι θα βρούμε και στην Ελλάδα κάποιο μέρος... και γι'αυτό συνεχίζω την προσπάθεια αναζήτησς. :-)

Φιλικά,

Αλέξανδρος

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Σωστά επισημαίνεις οτι όσο κανείς "κυνηγά" τον καιρό και βγαίνει έξω συχνά,αυξάνονται οι πιθανότητες να πετύχει καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες!

Στην Κρήτη υπάρχουν κάποιες περιοχές,τουλάχιστον όσο παρατηρούσα στο παρελθόν,ακόμα και στις παρυφές του Ηρακλείου.Είχα πετύχει καλές έως εξαιρετικές συνθήκες,βγαίνοντας συχνά στην ταράτσα!

Κοντά στην Αθήνα κάποια μέλη του φόρουμ έχουν αναφέρει περιοχές της Κορινθίας με καλές συνθήκες,ψάξε το και εκεί.

Η φωτογραφία σου πάντως έχει διαφορά στην ευκρίνεια σε σχέση με άλλες που προέρχονται απο τον ουρανό της Αθήνας.

 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κάποιες αναφορές παρατήρησης σε πολύ καλές συνθήκες στην Κρήτη:

Λόγω της κλιματικής αλλαγής πιθανόν,απο το 2018 που είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα,έχασα για αρκετό διάστημα τις πολύ καλές συνθήκες στην περιοχή που προανέφερα.Υπάρχει μεγάλη αστάθεια πλέον...

Κατά κανόνα εκεί που χτίζονται αστεροσκοπεία,έχουν προηγηθεί μελέτες της διαύγειας και του seeing απο ειδικούς.Εκτός απο περιοχές της Κορινθίας,λογικά και ο Χελμός τους θερινούς μήνες πρέπει να έχει κατάλληλες συνθήκες.Στην κορυφή του είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας ο "Αρίσταρχος".

Καλό θα ήταν πάντως να γίνονται αναφορές απο ερασιτέχνες για καλές περιοχές,απο άποψη ατμοσφαιρικών συνθηκών και όχι μόνο σκοτεινότητας του νυχτερινού ουρανού!

 

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κώστα σε ευχαριστώ και πάλι.

Πολύ χρήσιμα όσα λες. Σχετικά με την Κρήτη, θεωρητικά οι βόρειες ακτές που δέχονται θαλασσινό αέρα αφού επικρατούν βοριάδες στο Αιγαίο, θα έπρεπε να έχουν καλό seeing. Yπάρχει και μια δορυφορική φωτογραφία στο site του Σκίνακα, που υποστηρίζει αυτή την άποψη. Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι τα αέρια στρώματα που διατράσσονται πάνω από τα νησιά του Αιγαίου προλαβαίνουν να αποκτήσουν ήρεμη ροή μέχρι να φτάσουν στην Κρήτη. Μπορεί ναι, μπορεί όχι ανάλογα την ημέρα, την ένταση του ανέμου κλπ. Οι παλαιές παρατηρήσεις των παιδιών στο παλιό άρθρο πυ επισύναψες είναι ενθαρρυντικές. Μακάρι να υπήρχαν και φωτογραφίες, που είναι κάτι πιο αντικειμενικό (γιατί καλός και σκοτεινός βαθύς ουράνός, ακόμη και απουσία τρεμοπαίγματος των αστεριών, δεν σημαίνει απαραίτητα καλό seeing...). Πολύ θα ήθελα να δω πλανητικές φωτογραφίες από την Β. Κρήτη και ειδικά τον Δία, που να αποδεικνύουν καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Γενικά τα τηλεσκόπια χτίζονται κυρίως για έρευνα που δεν αφορά στους πλανήτες (και ειδικότερα δεν αφορά απαραίτητα την αισθητική και ποιοτική αστροφωτογραφία), αλλά τον βαθύ ουρανό ή άλλα πολύ πιο ειδικά ερευνητικά θέματα, οπότε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν καλό seeing. Έχω πάει στον Χελμό στον Αρίσταρχο με το C8 για τρεις ημέρες (που είναι πολύ λίγες για συμπέρασμα) με θεωρητικά καλές συνθήκες για ηλιακή φωτογραφία, αλλά το seeing ήταν χάλια. Θέλει περισσότερη δοκιμή...

Μακάρι όλοι εδώ να ανέφεραν και έδειχναν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της περιοχής τους, ώστε να σχηματιζόταν μια καλύτερη εικόνα και ένας "χάρτης". Απορούσα που δεν υπήρχε ένα σχετικό επιστημονικό πρόγραμμα και τελικά έμαθα ότι το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είχε ξεκινήσει τέτοιο πρόγραμμα με την συμμετοχή ερασιτεχνών από όλη την Ελλάδα και αντικειμενικές μετρήσεις του seeing. Δυστυχώς ο Καθηγητής Σειραδάκης, που ήταν ο εμπνευστής και επικεφαλής του προγράμματος έφυγε από αυτόν τον κόσμο και τα αποτελέσματα δεν έχουν μάλλον δημοσιευθεί (ή εγώ δεν έχω μπορέσει ακόμη να τα βρω), ενώ το πρόραμμα σταμάτησε. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, θα χαιρόμουν πολύ να το μάθω. Μακάρι οι έλληνες ερασιτέχνες να διοργανώναμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Κώστα φωτογράφιζες πλανήτες ή την σελήνη τότε στο Ηράκλειο; Με τι τηλεσκόπιο; Έχεις κάποιες φωτογραφίες που να δείχνουν εκείνες τις παλιές καλές ατμοσφαρικές συνθήκες που αναφέρεις;

Φιλικά,

Αλέξανδρος

Το επεξεργάστηκε ο H-Alpha
Σύνδεσμος για σχόλιο

Αλέξανδρε δεν ασχολούμαι με αστροφωτογραφία,παρά μόνο με παρατήρηση.

Στην επαγγελματική-επιστημονική Αστρονομία η ποιότητα του ουρανού,(όχι μόνο η σκοτεινότητα),αλλά κυρίως η διαύγεια και το seeing είναι απολύτως απαραίτητη για ευκρινείς φωτογραφίες ανεξάρτητα απο το είδος των παρατηρούμενων-φωτογραφιζόμενων αντικειμένων (DSO,πλανήτες).

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας επηρεάζει την ποιότητα του ειδώλου,είτε είναι Σελήνη,πλανήτης,βαθύς ουρανός,τόσο στην παρατήρηση όσο και στην φωτογράφιση!

Τα κριτήρια μάλιστα για χτίσιμο των αστεροσκοπείων είναι εξίσου αυστηρά,τόσο για την φωτορύπανση,όσο και για την διαύγεια και seeing!

Το ότι πήγες σε βουνό όπου βρίσκονται αστεροσκοπεία,και δεν βρήκες καλό seeing δεν σημαίνει τίποτα!Εννοείται οτι χρειάζονται συστηματικές επισκέψεις σε ένα μέρος για να αποκτήσεις άποψη για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν!

Η διαφορά των περιοχών με καλό ουρανό,έγκειται στη συχνότητα καλών συνθηκών σε σχέση με άλλες περιοχές...

Και υγρασία θα βρείς,και νέφωση και βροχή και θερμικά ρεύματα ακόμα και σε καλές περιοχές.

Αν θέλεις τις πλέον σταθερές και εξαιρετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες (χωρίς να ισχύει αυτό 365 μέρες τον χρόνο) υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία στη Γη,όπως η έρημος Ατακάμα της Χιλής,το όρος Μάουνα Κέα στη Χαβάη,κλπ.

Ψάξε το θέμα στην περιοχή της Κορινθίας,που είναι κοντά στην Αθήνα,υπάρχουν μέλη του φόρουμ που πηγαίνουν εκεί,να σε ενημερώσουν πιο συγκεκριμένα.

Φιλικά-Κώστας 🙂

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ πολύ mad!

Κώστα συμφωνό σε μεγάλο βαθμό με όσα λες για το seeing.

Ωστόσο, έστω κι αν η γνώση μου δεν είναι βαθιά και επιστημονική στον τομέα της αστροφωτογραφίας, έχω την εντύπωση ότι το seeing είναι πολύ πιο κρίσιμο για την πλανητική (και ηλιακή) φωτογραφία. Μπορεί και να κάνω λάθος. Σαφώς και χρειάζεται πολύ δουλειά και χρόνος για να κρίνουμε ένα μέρος για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Πάντως μου έχει κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν μεγάλα (εννοώ 1 μέτρου, όχι πιο μεγάλα), που είναι σε περιοχές με συχνά μέτριο ή και κακό seeing (για πλανητική φωτογραφία). Σε ένα από αυτά, όπου έχω κάνει πλανητική φωτογράφιση και παρακολουθώ το seeing και το Jetstream για ένα χρόνο, είναι πάρα πολύ μέτριες οι συνθήκες... Συνήθως χειρότερες από την βεράντα μου... Περιμένω μήνες για την κατάλληλη νύχτα.

Θα εξερευνήσω περισσότερο την περιοχή του Κορινθίας που προτείνεις. Αν γνωρίζεις κάποιο πιο συγκεκριμένο σημείο και θάθελες να το μοιραστείς θα χαρώ να το βάλω στην λίστα μου για εξερεύνηση. :-)

Σε ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλια και την συζήτηση για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Φιλικά,

Αλέξανδρος

 

Το επεξεργάστηκε ο H-Alpha
Σύνδεσμος για σχόλιο

Αλέξανδρε όσο σημαντικές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες για πλανητική φωτογραφία,εξίσου είναι για κάθε αστρονομική φωτογραφία ή παρατήρηση γενικά!

Για τους ερασιτέχνες βέβαια παίζει ρόλο και το τί στόχους βάζουν,τί απαιτήσεις έχουν.

Προκειμένου να αποτυπωθεί όσο δυνατόν περισσότερη πληροφορία,είναι απαραίτητη η καθαρή και σταθερή ατμόσφαιρα!Δεν έχει νόημα να ζητάς ευκρινή φωτογραφία μόνο σε πλανήτες...Η επαγγελματική-ερευνητική Αστρονομία απαιτεί την άντληση όσο το δυνατόν περισσότερης πληροφορίας απο τα αντικείμενα προς μελέτη.

Δεν είναι μόνο το seeing καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας της ατμόσφαιρας,αλλά πρωτίστως η διαύγεια (transparency).Δεν έχει νόημα να ψάχνεις την πλέον σταθερή ατμόσφαιρα με τα ελάχιστα δυνατά θερμικά ρεύματα,αν δεν είναι διαυγής,καθαρή...

Έτσι η ρύπανση,σκόνη,υγρασία και πάσης φύσεως αιωρούμενα σωματίδια μειώνουν ανάλογα την διαύγεια.Με καλή διαύγεια και κακό seeing κάνεις παρατήρηση σε μικρή,στην ελάχιστη μεγέθυνση,όμως με μέτρια ή κακή διαύγεια όσο καλό και να είναι το seeing,το είδωλό σου θα είναι θολό!

Στην παρατήρηση μάλιστα δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις επεξεργασία της εικόνας μετά τη λήψη,όπως γίνεται στην αστροφωτογραφία,έτσι οι απαιτήσεις για καθαρή και σταθερή ατμόσφαιρα,ιδιαίτερα αν θέλεις να ανεβάσεις μεγέθυνση είναι αυξημένες!

Στα επαγγελματικά-ερευνητικά αστεροσκοπεία φυσικά γίνεται συστηματική μελέτη της ατμόσφαιρας πριν χτιστούν,ανεξάρτητα απο το είδος των αντικειμένων που θα μελετηθούν.Δεν επενδύεις αρκετά χρήματα σε ουρανό περιορισμένων δυνατοτήτων,που θα μειώσει την απόδοση του εξοπλισμού!

Στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη,η μελέτη της ατμόσφαιρας είχε γίνει απο το Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας.Μάλιστα επειδή οι συνθήκες στο σημείο που χτίστηκε το αστεροσκοπείο ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές,θυσιάστηκε λίγο η σκοτεινότητα του ουρανού...Η βορειοανατολική πλευρά του αστεροσκοπείου επηρεάζεται απο τη φωτορύπανση του Ηρακλείου.

Για την περιοχή της Κορίνθου καλύτερα να ανοίξεις θέμα εδώ στο φόρουμ,ρωτώντας μέλη που έχουν εμπειρία απο την περιοχή.

Προσωπικά υπήρξα πολύ τυχερός,διότι σε δυο περιοχές του Ηρακλείου που έζησα (η μια εκτός της πόλης),την περίοδο 2011-2017 είχα συχνά πολύ καλές συνθήκες παρατήρησης (διαύγεια και seeing,δεν μιλάμε φυσικά για φωτορύπανση),που μου επέτρεψαν να ανεβάσω σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά και την μεγέθυνση στην Σελήνη,Δία,Κρόνο,Άρη!

Αυτό άλλαξε όμως απο το 2018 και μετά,λόγω της κλιματικής αλλαγής μάλλον,που έκανε πιο αισθητή πλέον την παρουσία της.

Κάποια γενικά και πολύ απλά σχετικά με τη διαύγεια και το seeing είχα γράψει εδώ:

Όπως είπες σωστά πιο πάνω,η συχνότητα των εξόδων για παρατηρήσεις/φωτογραφίσεις ακόμα και στη βεράντα/ταράτσα,παίζει μεγάλο ρόλο στην πιθανότητα να πετύχει κανείς καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Καλή αναζήτηση του κατάλληλου ουρανού στην Ελλάδα!

Άνοιξε και σχετικό θέμα στο φόρουμ που θα είναι πολύ ενδιαφέρον!

Φιλικά-Κώστας 🙂

 

 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
Σύνδεσμος για σχόλιο

Τα είχα διαβάσει παλαιότερα αυτά τα σχόλια σου Κώστα!! :-)

Έψαχνα εδώ πληροφορίες για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και το είχα δει.

Φιλικά,

Αλέξανδρος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης