Jump to content
© KapsisTed2022
Credit Για τη λήψη της φωτογραφίας μέχρι στιγμής χρειάστηκαν 13 ώρες έκθεσης, 6 σε φίλτρο Υδρογόνου 4 σε φίλτρο Οξυγόνου και 3 σε φίλτρα RGB για τα αστέρια.

HELIX NEBULA


ted1977

Το Νεφέλωμα Helix, (επίσης γνωστό ως NGC 7293 ή Caldwell 63) ή μάτι του Θεού είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα (PN) που βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου. Είναι ένα από τα πλησιέστερα στη Γη πλανητικά νεφελώματα. Η απόσταση του είναι 655±13 έτη φωτός. Το Νεφέλωμα Helix είναι ένα παράδειγμα πλανητικού νεφελώματος, που σχηματίζεται από ένα αστέρα μέσης έως μικρής μάζας παρόμοιο με τον Ήλιο μας, το οποίο αποβάλει τα εξωτερικά του στρώματα όταν πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Αέρια από τον αστέρα διαχέονται στον περιβάλλοντα χώρο και φθορίζουν έντονα λόγο της μεγάλης ακτινοβολίας. Από τη θέση που βρισκόμαστε σε σχέση με το πλανητικό νεφέλωμα εμφανίζετε σαν να κοιτάμε από πάνω προς τα κάτω μια ελικοειδή δομή. Ο εναπομείναντας κεντρικός πυρήνας, γνωστός ως το κεντρικό αστέρι (CS) του πλανητικού νεφελώματος, προορίζεται να γίνει ένας λευκός νάνος το <πτώμα> δηλαδή που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων» (τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες). Ο Ήλιος μας θα μετατραπεί σε ένα λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Credit

Για τη λήψη της φωτογραφίας μέχρι στιγμής χρειάστηκαν 13 ώρες έκθεσης, 6 σε φίλτρο Υδρογόνου 4 σε φίλτρο Οξυγόνου και 3 σε φίλτρα RGB για τα αστέρια.

Copyright

© KapsisTed2022
  • Μου αρέσει 4

From the category:

Νεφελώματα

· 5216 images
  • 5216 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

δεν υπάρχουν σχόλια για εμφάνιση

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης