Jump to content

M31


Hipparchus

Tak FS128 + Focal reducer f/6 EOS20D 14 Frame X 45 sec 1600ASA.

From the category:

Γαλαξίες

· 2187 images
  • 2187 images
  • 10318 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Καλό χειμώνα σε όλους κατ αρχήν, Γιώργο χρησιμοποίησα το noise reduction της 20D, το οποίο απ ότι έχω καταλάβει δουλεύει αρκετά καλά ώστε να σε κάνει να τεμπελιάζεις... Ο χρόνος έκθεσης ήταν περιορισμένος λόγω πρόχειρης πολικής ευθυγράμισης και αέρα ο οποίος όσο πέρναγε η ώρα δυνάμωνε και χάλασε αρκετά frame. Απο 25 έμεινα με 14 για stacking και ο θόρυβος του 1600 μετριάστηκε αρκετά.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη, αυτές οι μηχανές έχουν CMOS αισθητήρα, με αρκετά πλεονεκτήματα οπως χαμηλή αυτοθέρμανση που συνεπάγεται και χαμηλό dark noise, αλλα και προβλήματα όπως ο fixed pattern noise (ειδικός θόρυβος ανάγνωσης) λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των ενισχυτικών διατάξεων που αντιστοιχούν σε κάθε pixel και δημιουργούν ένα καμβά ελάχιστου σήματος που θέλοντας και μη καταγράφεται σε κάθε καρέ. Δυστυχώς η εξάλειψή του δεν ειναι δυνατή με τεχνικές όπως τα bias frames καθώς επηρεάζονται και απο την μεταβολή της θερμοκρασίας κατα την διάρκεια έκθεσης, ακόμα και απο τον κενό χρόνο μεταξύ δύο διαδοχικών λήψεων. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα pixels με την ελάχιστη καταγεγραμένη φωτεινή ενέργεια (στην συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεια που αντιστοιχούν στο κοκκινο χρώμα το οποίο όντως υποφέρει λόγω των υψηπερατών φίλτρων της 20D).Η μοναδική πραγματική θεραπεια είναι η όσο δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης του κάθε καρέ. H πανάκεια του stacking δεν ειναι όντως η θεραπεια δια πάσαν νόσον.... Στα υποφωτισμένα (ανα χρώμα) σημεία του θέματος είναι η βαρύτητα των σφαλμάτων στούς ενισχυτές του αισθητήρα (1600 ΑSA) που αλοιώνει την πληροφορία και ελείψει σήματος κανένα μαθηματικό τρύκ δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ελπίζω να μην κούρασα με όλα αυτά, άλλωστε πολλοί φίλοι προσπαθούν με κοινές μηχανές DSLR σε ένα φωτογραφικό χώρο που κυριαρχούν οι επιστημονικής προσέγγισης αστρονομικές κάμερες, και κάθε γνώμη πιστεύω βοηθά.

 

Σε ευχαριστώ για τα καλα σου λόγια.

Γιαννης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιαννη,

 

Ισως ΥΠΑΡΧΕΙ λυση ... στο Photoshop (τι αλλο!) θα επιλεξεις με το Color Range αυτα τα σημαδακια και μετα θα προχωρησεις με το MINIMUM φιλτρο σε συνδυασμο με χαμηλη ακτινα (πχ. 3-4 pixels). Πιστευω να σου κανει τη δουλεια μια χαρα.

 

Κατι παρομοιο παρουσιαζεται ΚΑΠΟΤΕ με CCD και ιδιατερα αν εχουμε παρει πολλα λιγα dark frame. Οταν προχωρησουμε με το reduction, θα βρουμε μια "χουφτα" μαυρα σημαδακια (ADU = 0) και η τεχνικη που περιγραφω ποιο πανω ειναι η κλασσικη μεθοδος αντιμετωπησης.

 

Παντως, ομορφο αποτελεσμα!

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

ΥΓ. Ενα μικρος λαθος απο την δικη μου πλευρα ... μιλαμε για το φιλτρο MEDIAN και οχι MINIMUM.

 

Δεν ειναι καλη ιδεα να βοηθας με μονο τεσσερεις ωρες υπνο. :-)

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Φίλε photonut πολύ όμορφη φωτό. Ίσως περισσότερα καρέ λιγότερων ΙSO (800), με μεγαλύτερες εκθέσεις έδιναν καλύτερο αποτέλεσμα. Γενικά έχω δει φοβερές φωτόγραφίες με την 20D οπότε σίγουρα υπάρχει λαμπρό μέλλον! Ερώτηση: Το noise reduction το χρησιμοποιείς πάντα?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Παναγιώτη, τις περισσότερες φορες ναι, δουλεύει αρκετα καλα όπως είπα ωστε να με κάνει να τεμπελιάζω, όσο για την ευαισθησία έχω δει οτι μέχρι τα 400 ASA τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά αρκει να εξασφαλίσεις αρκετό χρόνο έκθεσης ώστε να καταγραφούν αρκετα φωτόνια απο τα πιο υποφωτισμένα σημεία συν το οτι εκμεταλεύεσαι σωστα την δυναμική περιοχή του αισθητήρα με τα ούτως ή άλλως λιγα 12 bit του αναλογικοψηφιακού μετατροπέα της 20D.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Αρκετός χρόνος έκθεσης λοιπόν το ζητούμενο. Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα είναι καλος στις επόμενες προσπάθειες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης