Jump to content

H Γη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.


ammonite

Καλησπέρα σε όλους τους συνάδελφους αστροπαρατηρητές!

 

Χρειάζεται μερικές φορές να κοιτάμε πίσω και να αναλογιζόμαστε από που ξεκινήσαμε και που έχουμε φτάσει. Όσο ψάχνουμε για ενδείξεις εξωγήινης νοημοσύνης με προγράμματα όπως το SETI ή τουλάχιστον για κάποιες στοιχειώδεις μονοκύτταρες μορφές ζωής στον πλανήτη Άρη, με όπλα την έμφυτη δίψα για γνώση και την υπερ-εξελιγμένη τεχνολογία μας, ας χαμηλώσουμε για μια στιγμή τα μάτια για να κοιτάξουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη Γη. Η Γη σήμερα σφύζει από ζωή μέσα από μία θαυμαστή ποικιλομορφία φυτικών και ζωικών ειδών. Μια πραγματική όαση στο άγονο διάστημα, τουλάχιστο στο βαθμό που έχουμε καταφέρει να το εξερευνήσουμε μέχρι σήμερα. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στην αρχή της Δημιουργίας, η γήινη επιφάνεια ήταν μια πύρινη κόλαση που βομβαρδιζόταν αδιάκοπα από κομήτες και αστεροειδείς του νηπιακού ηλιακού μας συστήματος. Αυτό που συνέβη στην συνέχεια, ήταν κυριολεκτικά ένα θαύμα. Μέσα από μια διαδικασία εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών και όταν πλέον στον πλανήτη υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, έλαμψε η πρώτη σπίθα της ζωής. Θεϊκή παρέμβαση υποστηρίζουν πολλοί με περίσσια πίστη, ενώ σήμερα η επιστήμη δίνει τις δικές της τεκμηριωμένες θεωρίες για την εμφάνιση και εξέλιξη της ζωής. Κατά την προσωπική, ταπεινή μου άποψη η μία πλευρά δεν αντικρούει την άλλη. Αποτελούν απλά την θέαση του ίδιου γεγονότος από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 

Η ενασχόληση μου με την ερασιτεχνική αστρονομία είναι πρόσφατη, αν και πάντα είχα την αγάπη για το αντικείμενο. Από την άλλη, η μελέτη της εμφάνισης και εξέλιξης του θαύματος της ζωής είναι κάτι που με συναρπάζει. Μέσα από ίχνη που έμειναν θαμμένα για δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και αποκαλύπτονται σε εμάς ως απολιθώματα, συμπληρώνεται ένα πολύπλοκο πάζλ που συνθέτει την ίδια μας την κληρονομιά. Ολοένα και περισσότερο διαπιστώνω ότι οι δύο τομείς -Αστρονομία και Παλαιοντολογία- είναι αλληλένδετοι. Οι γνώσεις μας από τον τομέα της παλαιοντολογίας θα φανούν πολύτιμες κατά την αναζήτηση εξωγήινης ζωής ή κατά την διαδικασία γαιωποίησης κάποιου πλανήτη όπως ο Άρης.

 

Το ακόλουθο site είναι αφιερωμένο στην παλαιοντολογία και αποτελεί προσωπική μου δουλειά. Αν κάποια συννεφιασμένη, ακατάλληλη για αστροπαρατήρηση νύχτα θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε κάτι διαφορετικό, θα χαρώ πολύ να με επισκεφθείτε στην παρακάτω διεύθυνση:

http://palaiontologia.brinkster.net/paleo.htm

 

Χρήστος Π. Κωτσιόπουλος.


From the category:

Διάφορες αστρονομικές φωτογραφίες

· 434 images
  • 434 images
  • 883 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Φίλε Χρήστο,

 

εύχομαι η οικογένειά σου, η παλαιοντολογία και η αστρονομία να σου δίνουν πάντα χαρά όπως τώρα. Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα σου για την παλαιοντολογία. Οι συμπυκνωμένες και ταξινομημένες πληροφορίες της είναι εύκολα προσεγγίσιμες για όποιον δεν έχει προηγούμενη επαφή με το αντικείμενο. Συγχαρητήρια!

 

Στέφανος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης