Jump to content

m61 (sakis)


Roben

Παρατηρώντας την καταπληκτική φωτογραφία του Σάκη και προσπαθώντας να δω τον αστεροειδή με mag 16 καλύτερα, παρατήρησα και άλλα αντικείμενα με ίδια διεύθυνση και μήκος λόγο του χρόνου έκθεσης, αλλά ελαφρώς αμυδρότερα. Με προβλημάτισε το γεγονός ότι δεν έγινε καμιά αναφορά σ’ αυτά, αλλά ήθελα να τα υποδείξω – βάζοντας μερικά σε κύκλους - σε εμπειρότερους του είδους, για να λυθεί και η απορία μου.

From the category:

Γαλαξίες

· 2188 images
  • 2188 images
  • 10318 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Τα προβληματικά pixel που με την πρόσθεση των φωτογραφιών φαίνονται σαν να κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση διαγράφουν απ' ότι βλέπω γραμμές με ξεκάθαρα διαφορετική κλίση. Τραβώντας μερικές γραμμές profile στο AstroArt μπορεί κανείς άνετα να υπολογίσει την κλίση ΔΥ/ΔΧ. Επομένως μου φαίνεται βεβαιο πως η φωτογραφία του Σάκη κατέγραψε τον αστεροειδή που έτσι και αλλιώς έπρεπε να είναι εκεί που είναι - απ' οτι δείχνουν οι βάσεις δεδομένων.

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αγαπητοι φιλοι,

 

Εκτος απο τον αστεροιδη, οντως υπαρχουν πολυ αμυδρες γραμμουλες και αυτο εχει να κανει (πολλες φορες) με την ελλειψη flat frame.

 

Ο Σακης εχει μερικα ελαφρος προβληματικα εικονοστοιχεια και τα οποια μετακινουνται ελαχιστα απο ληψη σε ληψη (λογω της ισημερινης βασης) και τα οποια παραμενουν εφοσον δεν εγινε χρηση flat frame.

 

Αν οντως εγινε χρηση flat frame, τοτε σηκωνω μια λευκη σημαια οσον αφορα τι δημιουργησε κατι τετοιο.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αγαπητοί φίλοι,

Η παρατήρηση του Roben είναι πάντως εύστοχη γιατί πράγματι υπάρχει μια συμπτωματική ομοιότητα τόσο ως προς την κατεύθυνση όσο και ως πρός το μήκος μεταξύ της τροχιάς του αστεροειδούς και της ολίσθησης των θερμών ψηφίδων. Όμως το στίγμα του αστεροειδούς είναι εντελώς ρεαλιστικό, διάθέτοντας την κλασσική κατανομή a.d.u. και το αναμενόμενο fwhm και θα ήταν πολύ απίθανο να είναι αποτέλεσμα ενός μικρού σμήνους από προβληματικά pixel.

Τέλος, ο Σάκης διαθέτει και μια ακόμη σειρά από φωτογραφίες του Μ61 με διαφορά 24ων περίπου ωρών από τις πρώτες που δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για την παρουσία του αστεροειδούς Leonisis στις φωτογραφίες του.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης