Jump to content

Γαλαξίας ngc3044 + άγνωστο αντικείμενο


stakaly

Φίλοι μου, προβληματίστηκα σε ποιά κατηγορία να ανεβασω αυτή την φωτό αλλά ζητώ την γνώμη σας για την πιθανή ταυτότητα αυτού του περιστρεφόμενου αντικειμένου η τροχιά του οποίου φαίνεται κατά την 100 sec φωτογράφηση αυτού του γαλαξία με το 8" τηλεσκόπιό μου. Ετσι πως δείχνει η συμπεριφορά του δεν ακολουθεί φυσικούς νόμους κατά την φαινόμενη απότομη αλλαγη πορείας του. Τουλαχιστον δεν παει το μυαλό μου σε γνωστά αντικειμενα που στην 15 ετή εμπειρία μου στην αστροφωτογράφηση εχω βγάλει κατα δεκάδες(δορυφόροι,μετεωρίτες,θραύσματα, αστεροειδείς κλπ) Περιμένω τα σχολιάκια σας μήπως βγάλουμε κανενα σίγουρο συμπέρασμα ( η φωτογράφηση είναι μονή έκθεση 100 δευτερολέπτων συνεχής)

From the category:

Γαλαξίες

· 2205 images
  • 2205 images
  • 10322 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Eιλικρινα αξιοπεριεργο. Παρατηρησα την αποτομη αλλαγη τροχιας και μπορω να πω οτι ειμαι πολυ περιεργος για το τι μπορει να ειναι αυτο το αντικειμενο. Ισως αλλαγη πορειας καποιου δορυφορου? αποκλειεται ομως να ειναι τοσο στιγμιαια και αποτομη.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Fred, satelite with so sudenly orbit change? If it was a straight line I would say ok, it's a spinning satelite, but...

 

stakaly υπάρχει κάποιος με εκπομπή σε διάφορα κανάλια που θα τον ενδιέφερε...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Hi Panayiotis,

 

Yes, yes, I see what you mean. The "item" takes a sudden turn and goes towards the bottom of the image. The wildest thing is if the image is showing two separate items that converged at the moment that the exposure was terminated-an astronomical longshot. If this image was captured on film, a closer examination of the negative with a microscope may be able to supply one with some additional information.

 

Fred

Σύνδεσμος για σχόλιο

Φίλοι μου, σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και τις απόψεις σας , ακρως ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για κάποιο τελικο(;) συμπέρασμα...παντως κατι που ξεχασα να πω ειναι πως η φωτογράφηση είναι ψηφιακη (digital) και είναι τρομερά δύσκολο νομίζω να εμφανιστούν 2 δορυφόροι στην ίδια εικονα 100 sec και μάλιστα να συναντώνται οι τροχιές τους την στιγμή που κλεινει το κλείστρο της CCD ! στα 15 χρόνια που φωτογραφιζω και δουλεύω καθημερινά (300 εικόνες καθε βράδυ...εκτός συννεφιάς εννοειται) δεν πέτυχα ποτέ 2 δορυφόρους συγχρόνως σε 1 εικόνα που να πετύχαινα κιολας να συναντιώνται την στιγμή που κλεινει το κλείστρο? δεν ειναι ομως αδύνατο σύμφωνα παντα με τις πιθανότητες.. Ελπίζω να συνεχίσετε να γράφετε εδω όποια ιδέα σας πανω σ αυτό το θέμα κατι σαν "ανοιχτό" πανεπιστήμιο .....και πάλι σας ευχαριστώ πολύ ..

Thank you Fred, I understood all your coments , they are verry interest

Και πάλι σας ευχαριστώ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Παναγιώτη, τί εννοείς με τα κανάλια? επειδή ισως να μην καταλάβω εγώ , γιατί από δορυφόρους δεν ξέρω πολλά πάρε την φωτο ελευθερα και δωσ την οπου θέλεις ...ο βασικός σκοπός ειναι να δοθεί η πιο προσεγγιστικη ερμηνεία του φαινομένου...Ευχαριστω !!!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο

Χμμμμ....X-Files...

λοιπόν κάτι πολύ ακραίο. Ισως κάποιο αντικείμενο που μπήκε στην ατμόσφαιρα να συγκρούστηκαι με κάποιο άλλο που επίσης ήταν στην ίδια τροχιά. Το θέμα είναι ότι στο σημείο της αλλαγής της πορείας υπάρχει καμπύλη κάτι που αποδυναμώνει την σύγκρουση...άσε που δεν υπάρχει ίχνος από το υποψήφιο 2ο αντικείμενο (αν και κάτι φαίνετε να υπάρχει.ένα μυδρό ίχνος σχεδόν πάνω στην καμπύλη με πορεία από δεξιά προς αριστερά αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος).

 

Πάντως μου θυμίζει πολύ αυτά τα πολυσυζητημένα βίντεο με αντικείμενα που έμπεναν στην άκρη της ατμόσφαιρας και απότομα άλλαζαν πορεία και επέστρεφαν...

Αλλά, αφού ξέρουμε τον χρόνο έκθεσης δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτητα του αντικειμένου?...έχω σκουριάσει στην φυσική οπότε μια καλή αρχή είναι κα΄ποιος να υπολογίσει τη ταχύτητά του.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αλλο ένα ενδιαφέρον είναι οι εναλλαγές έντονου φωτός και αχνού φωτός πριν γίνει η αλλαγή της πορείας. υπάρχουν ίσα διαστήματα και ίσα μήκη φωτεινών και αμυδρών γραμμών.

 

κάτι άλλο που σκέφτηκα είναι ιονισμένο σωματίδιο του οποίου η πορεία αλλάζει λόγω επηροής μαγνητικού πεδίου....(τραβηγμένο ε?)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι η εξής:

Το ένα σκέλος του ίχνους είναι πολύ φωτεινό. Με το που αλλάζει τροχιά το ίχνος χάνει σε φωτεινότητα. Σημαίνει μάλλον ότι αυξήθηκε κατά πολύ η ταχύτητά του μετά την αλλαγή της πορείας. Είναι φοβερά ενδιαφέρουσα φώτο. Ίσως θα έπρεπε να την στείλεις στο site το spaceweather.com εκεί έχει αρκετούς τύπους πολύ καλούς στην ανάλυση τέτοιων φαινόμενων. Πάντως να είσαι υπερήφανος γιατί έχεις προς το παρόν τουλάχιστον ένα UFO στα χέρια σου (δεν εννοώ πράσινα ανθρωπάκια υποχρεωτικά)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Ευχαριστω deepsky και για την δική σου άποψη. Δεν νομιζω σε τετοιο ύψος να πετά οποιοδηποτε αεροσκάφος και περιπου φαινεται το ύψος απο το τέλειο νεταρισμα της τροχιας του αντικειμένου..εξ άλλου και η ώρα είναι ακαταλληλη νομίζω αλλα και τα αεροσκάφη λόγω πολλών ανακλαστικών επιφανειων και αλλων φώτων αφήνουν συνήθως πάνω απο 2 παραλληλες γραμμες..έχω βγάλει πολλα τέτοια ... Συνεχιστε παιδια να λέτε την γνώμη σας και κάτι πιστεύω να βγεί...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Δεν ξερω αν βοηθα σε κατι η παρατηρηση μου αλλα οσοι ειναι φυσικοι ολο και κατι θα σκεφθητε. Παρατηρω στο πρωτο σκελος του ιχνους καποια περιοδικοτητα στη φωτεινοτητα (κατι σαν αναβοσβημα).
Σύνδεσμος για σχόλιο

Η περιοδικότητα της φωτεινότητας είναι φυσιολογική εφ'όσον πρόκειτε για "περιστρεφόμενο" δορυφόρο, νομίζω το λύσαμε αυτό.

τουλάχιστον ξέρουμε τι είναι η γραμμή που έρχεται απο δεξιά..

Παρατηρώ όμως, οτι μετά την "αλλαγή πορείας" εξακολουθεί να υπάρχει περιοδικότητα, αλλα είναι πολύ πιο μεγάλη, σε σχέση με πρίν..

Παρατηρήστε προς το τέλος της πορείας (κάτω αριστερά) πως αυξάνει η φωτεινότητα, σε σχέση με την αρχή της "στροφής"?

αυτό, σε συνδυασμό με την μικρή καμπύλη, που έχουν οι δυο τροχιές, εκεί που υποτίθεται οτι τέμνονται, με κάνουν να πιστεύω οτι πρόκειτε απλά για μια αλλαγή τροχιάς, ενος γήινου δορυφόρου, ο οποίος εξακολουθεί να περιστρέφεται, με μικρότερη ταχύτητα όμως σε σχέση με πριν..

(το ερώτημά μου είναι, αν οι δορυφόροι μπορούν να αλλάξουν μόνοι τους τροχιά, ξέρω οτι κάνουν μικροδιορθώσεις της πορείας, αλλα τέτοια διόρθωση.. δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει)

 

Υ.Γ. να συμπληρώσω, οτι 100sec είναι ΠΟΛΥ μεγάλος χρόνος, για να παραμείνει ενα διαστημικό σκουπίδι, ή ενας "νορμάλ" δορυφόρος σε τόσο μικρό οπτικό πεδίο.. άρα η σχετική ταχύτητα, θα πρέπει να είναι μικρή, διευκολύνοντας έτσι μια τόσο υπερβολική στροφή..! (βλέπε αδράνεια..)

Σαν να λέμε.. έκοψε ταχύτητα πριν μπει στη στροφή! (αν φοράει και Pirelli..)

 

;-)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Εγω προσωπικα η εκδοχη του φιλο μας του Δρακουλα μου ακουγεται η πιο λογικη.

 

Θα ηθελα ομως να ρωτησω το εξης. Δεν μπορουμε να βρουμε εαν την συγκεκριμενη στιγμη της φωτογραφιας περναγε καποιος δορυφορος αναμεσα ή εστω κοντα απο την "οπτικη σου ευθεια"? Αφου φανταζομαι γνωριζεις ακριβως τι ωρα πηρες την φωτο, μπορεις να βρεις εαν περναγε καποιος δορυφορος αναμεσα απο το σημειο που παρατηρουσες και τον ngc3044.

τι λετε, δεν μπορουμε να το βρουμε?

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαρίστως να σημειώσω τα στοιχεία φωτογράφησης της συγκεκριμένης εικόνας ......................................

DATE-OBS = '2007-01-20' /YYYY-MM-DD observation start date, UT

TIME-OBS = '23:27:29' /HH:MM:SS observation start time, UT

Ελπίζω να χρησιμεύσει..πολύ λογικό αυτο που λες φίλε μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Χρειάζονται και οι ακριβείς συντεταγμένες της τοποθεσίας, για να διαπιστωθεί αν όντως πέρασε κάτι απο το πεδίο.

(να υποθέσω οτι Θεσσαλονίκη λόγω φωτορύπανσης την αποκλείουμε?)

 

Πάντως εχω επιφυλάξεις για το αν βρεθεί κάτι, καθώς μπορεί να είναι κανένας "περίεργος" δορυφόρος, οπου δεν ακολουθεί κανονικές τροχιές, (βλέπε στρατιωτικούς δορυφόρους) οπότε δε νομίζω οτι θα βρούμε τα στοιχεία του σε ιστοσελίδες όπως π.χ. heavens-above

 

σαν project για έρευνα όμως, τις κρύες βροχερές νύχτες ακούγεται ενδιαφέρον..

:-)

 

Μήπως να ανοίγονταν ενα topic, να συννενοούμαστε καλύτερα?

Σύνδεσμος για σχόλιο

Συμφωνώ με τον Dracula. To "ξυράφι του Οκαμ" λέει ότι για ένα θέμα, ανάμεσα σε δύο εξηγήσεις η πιο λογική είναι και η πιο πιθανή. Μάλλον μιλάμε για δορυφόρο (και όχι κάπιον γνωστό συμβατικό). Αλλά σε 100sec έκθεσης τί ταχύητηα (μέσες άκρες) έχει αυτό το αντικείμενο?αν ξέρουνμε μια ταχύτητα μπορούμε να το ταιριάξουμε με γνωστά ιπτάμενα είδη...(ο Πίτερ Πάν πάντως δεν είναι). Κοίταζα αν υπήρχε κάτι αξιοπερίεργο στην ατμόσφαιρα την ημέρα της φωτογραφίας (spaceweather) αλλά σε αυτά τα μήκη όλα ήταν ήσυχα.Άρα:

1. Αεροσκάφος δεν παίζει, θα είχαμε και άλλα ίχνη

2. Υπάρχει σημαντική αλλαγή στην ταχύτητα μετά την αλλαγή της τροχιάς (για μένα αύξηση ταχύτητας μετά την αλλαγή)

3. Έχουμε περιοδικότητα λάμψεων και στις δύο "γραμμές"

 

Μήπως δεν έχουμε αλλαγή τροχίας στις 2 διαστάσεις?δηλαδή έχω την αίσθηση ότι το αντικείμενο αλλάζει ύψος και κατεύθυνση. Με τους δορυφόρους ίσως είμαστε τυχεροί αν είναι συμβατικός. Αλλά μου φαίνεται λίγο απίθανο να είναι δορυφόρος (τουλάχιστον συμβατικικός).

 

τέλος κάτι που μπορούμε να δούμε είναι αν κάποια χώρα είχε εκτίξευση πυραύλου και ουσιαστικά σε εκείνο το σημείο της αλλαγής έχουμε αποχώριση διαμερίσματος (πάλι λίγο απίθανο)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης