Jump to content

Sh2-106


dimikolgr

-Date: 26-06-2008

-Telescope: C-11 inch SCT F/6.3

-Camera: SXV H-9

-Mount: EQ6 pro

-Guider:70 mm f/7.1

-PHD Guiding 1.8---Starguider's autoguide commander II

-Exposure time: HA123'---Ha123'-G10'-B10'

-Location: Athens '' ZHN'' observatory

 

Dimitrios kolovos

http://www.zhn-observatory.com/


From the category:

Νεφελώματα

· 5221 images
  • 5221 images
  • 26768 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Γιάννη νά το το νεφελωματάκι.

Οι στόχοι σου για το Καλοκαίρι(Πάλομαρ-Τέρζιαν κλπ) έχουν πολύ ενδιαφέρον αλλά είναι αρκετά δύσκολοι.Εγώ απο εδώ ούτε το σκέφτομαι καν μιας και οι περισσότεροι είναι πρός τον νότο χαμηλά και πέφτουν ακριβώς πάνω απο το κέντρο της Αθήνας΄.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Θαυμάσια δουλειά, Δημήτρη.

Το ξέρω ότι τα σφαιρωτά που θέλω είναι αρκετά δύσκολα, ως ΠΑΝδύσκολα, καθώς θεωρούνται "extreme halo globulars", είναι πολύ κοντά στο ισημερινό επίπεδο του γαλαξία μας, και κάποια από αυτά είναι και πίσω από αυτό, με αποτέλεσμα, η φωτεινότητά τους, να πέφτει ακόμα και κατά 10 μεγέθη. Είναι στο Σκορπιό και τον Τοξότη αντίστοιχα, εκτός από το Palomar 6 που βρίσκεται στον Οφιούχο, 3 δευτερόλεπτα του τόξου μόνο, από τη συνοριακή γραμμή με τον Τοξότη, και τα έχω ήδη σημειώσει για να τα καταχωρήσω στα user objects του τηλεσκοπίου μου. Μόνο για φωτογράφηση τα θέλω, για να δω τι ψάρια θα πιάσω.

 

ΥΓ: Ελπίζω να μη σε ζαλίζω με τα μακροσκελέστατα μηνύματά μου, και να μη σε πρήζω, προτείνοντάς σου συνεχώς καινούργιους και δύσκολους στόχους. Ότιδήποτε σου έχω προτείνει, γίνεται με σκοπό να αναδειχτούν κι άλλοι στόχοι, εντελώς ασυνίθιστοι.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιάννη μην ανησυχείς και δεν με πρήζεις καθόλου.

Μετά από 3 χρόνια, εντατικής θα έλεγα, αστροφωτογράφησης με την ccd camera, πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να κάθεται απέναντι απο το pc και να μην μπορώ να αποφασίσω τι να φωτογραφίσω. Εδώ η συμβολή σου είναι μια χαρά και μάλιστα κινητήριος δύναμη.

Θα έλεγα ότι αυτό που λείπει σήμερα στον δικό μας χώρο είναι ο προγραμματισμός και η έννοια της ομάδας.Αν υπήρχε συνάθροιση σε μία κοινή προσπάθεια τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.Υπάρχουν πολλά μέλη του φόρουμ με μεγάλες δυνατότητες αλλά δυστυχώς χανόμαστε στην ατομικότητά μας.

Γειά σου Καλλία. Πως είσαι?Εδώ είμαι πάντα..

Σύνδεσμος για σχόλιο
ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΟΠΟΤΕ ΧΡΕΑΣΤΕΙ.ΑΣ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ SUPERNOVA HUNTING KAI ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Αφού θεωρείς λοιπον ότι μπορώ να σε βοηθήσω στην ανεύρεση στόχων, και λες ότι είμαι κινητήριος δύναμη για τις αστροεργασίες σου, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι τα λεγόμενά σου, είναι τιμή για μένα. Να'ξερες πόσα και πόσα αντικείμενα έχω βάλει στη λίστα...... ngc που δεν έχει βγάλει σχεδόν κανένας (το λέω μετά από ΠΟΛΥ ψάξιμο αυτό), ορισμένα πλανητικά ΡΚ, και μερικούς UGC....... αυτά ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ. Θα ακολουθήσουν αμέτρητοι άγνωστοι στόχοι........

Παραδείγματος χάριν, έχεις δει στον Αετό, ένα πανέμορφο πλανητικό, το Sh2-71? Δες το, και να δεις μετά πώς θα πάει μόνο του το 11άρι σου επάνω του.... (υποθετικά μιλάμε πάντα, γιατί μπορεί να έχεις άλλους στόχους στο πρόγραμμά σου. Εγώ, απλά βρίσκω, και σου προτείνω). Επίσης, μικρός μεν, ωραίος δε, είναι και ένας γαλαξίας στη Λύρα, ο NGC 6700, τον οποίος κάποιος από δω μέσα παρατήρησε. SBc αριστερόστροφος, μισοface-on. Θα με θυμηθείς....

Όσο γα το θέμα του προγραμματισμού, σαφώς και δεν υπάρχει, και πιστεύω ότι θα ήτανε καλό να βρισκόμασταν, και να κάναε μαζί ένα ωραίο αστροτεφτέρι. Να φανταστείς, εγώ, πριν πάω στην Πάρο, έχω το αστρονομικό μου πρόγραμμα έτοιμο τουλάχιστον ένα μήνα πριν.....

 

ΥΓ: Πάλι με έπιασε η μακρόσυρτη λογοδιάρροια......χεχεχε

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλά..το Sh2-71 δίνει ρέστα!!

Σήμερα έβαλα το 5άρι στην EQ6 και είμαι πάνω στο Γ΄Κύκνου με 200 χιλ.τηλεφακό. Μόλις τελειώσω με αυτό ξαναπιάνει δουλειά το 11άρι.Τι να πρωτοκάνει κανείς...

Δυστυχώς οι περισσότεροι επιμένουν στα γνωστά λαμπερά αντικείμενα και αφήνουν στην άκρη άλλα τα οποία έχουν την δική τους ομορφιά αλλά δεν κάνουν τόοοοσο εντύπωση.

Για παράδειγμα υπάρχει ο κατάλογος με τους Hickson galaxies.Το έχω στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό.Υπάρχουν τα Abell σμήνη γαλαξιών και πλανητικά νεφελώματα που θα μπορούσε να δοκιμάσει κανείς, υπάρχει ο

Arp κατάλογος γαλαξιών κλπ.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Διαβάζω με μεγάλη χαρά τα γραφόμενά σας. Συμφωνώ ότι υπάρχουν πάρα πολλά αντικείμενα που δεν είναι "δημοφιλή", όχι επειδή δεν αξίζει η παρατήρηση ή η φωτογράφισή τους, αλλά γιατί επισκιάζονται από τα "αιώνια" highlights λες και είναι μόνο αυτά εκεί πάνω. Δοκιμάστε το Abell 2151, είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός του πεδίου. Όπως και το Abell 426. Και τόσα, μα τόσα πλανητικά.... Τι να πρωτοπεί κανείς... Με την φωτογραφία είμαι εντελώς άσχετος, αλλά μπορώ να σας καταλάβω γιατί έχω το ίδιο πάθος με την απλή παρατήρηση τέτοιων στόχων.

Θυμηθείτε και τον NGC6700 νότια του Sheliak της Λύρας! Αν και θα τολμήσω να πω ότι την ομορφιά του αστρικού αυτού πεδίου, δύσκολα μπορεί να αποτυπώσει μια φωτογραφία καλύτερα από το μάτι.

 

Καλή συνέχεια στα σχεδόν απάτητα για τα ελληνικά δεδομένα μονοπάτια που βαδίζετε.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Καλημέρα Δημήτρη.

Έτσι είναι. Στην αρχή όλοι μας ξεκινάμε με τα πιο λαμπερά και μεγάλα αντικείμενα πχ Μ 13, Μ31, Μ42 κλπ αλλά μετά πρέπει να εμβαθύνει κανείς και στα υπόλοιπα.

Η προσπάθεια του να δεί κανείς στα όρια των δυνατοτήτων του έχει την δική της μαγεία και είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν καταφέρνεις να δείς αυτό το ελάχιστα φωτεινό σημαδάκι.

Το ίδιο είναι και με την φωτογραφία.Είναι μεγάλη η πρόκληση του να πάς όσο πιο μακριά γίνεται, σε όσο πιο αμυδρά αντικείμενα.Όχι ότι θα είσαι ο πρώτος που το κάνει αυτό ή ο τελευταίος, αλλά θα είναι όμως η δική σου προσπάθεια και η δική σου εμπειρία που όταν ιδιαίτερα μοιράζεται με άλλους αποτελεί κίνητρο και πηγή γνώσης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημήτρη (alepohori), ξέχασα ότι εσύ ήσουν αυτός που είδε το γαλαξία αυτό στη Λύρα. Θέλω την άποψή σου, να μου πεις εάν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μου να τον φωτογραφήσω με το 8άρι μου.

Δημήτρη (Κολοβός) συμφωνώ και επαυξάνω με το ότι δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε τελευταίος παρατηρητής των μη γνωστών αντικειμένων. Όλοι, μπορούνε να τα φωτογραφήσουνε. Αρκεί να έχεις τις σωστές συντεταγμένες, να είσαι ξοικιωμένος με τα αστρικά πεδία πλησίον του στόχου σου, και να σου βγει η οδήγηση. Μετά, κάνεις παιχνίδι.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιάννη (m 51) τι να σου πω... Φαντάζομαι πως μπορεί... Και θα είναι και υπέροχη φωτογραφία. Ανάλογη με αυτή:

 

http://www.rc-astro.com/photo/id1165.html

 

Βέβαια τα αστέρια δε θα είναι τόσο λαμπερά, αλλά θα είναι περισσότερα και ο γαλαξίας φωτεινότερος.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Δημητρη(Κολοβε),μετα τα γνωστα "γεγονοτα" των ανεβοκατεβασματων των τηλεσκοπιων ειναι σιγουρο οτι ουδολως πτοηθηκες.Ο λυκος κι εαν εγερασε και.........
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ωπαααα..Γειά σου Δημήτριε.

Με τσάκωσες ε!!? Μετά τα γεγονότα....ο καιρός γάρ εγγύς...χε χε.

Θα πιούμε κανα καφέ σήμερα?

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μην μείνουμε στο 13.

Δημήτρη είμαι μετά φόβου Θεού στο θέμα της αλλαγής τηλεσκοπίων.Δεν μπορώ όμως να αφήσω και το μικρό ανεκμετάλευτο.Υπερβαίνει τις δυνάμεις μου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης