Jump to content

Περιοχή Horsehead σε Ha


updorile

Γειά σε όλους, πρώτη μου φωτογραφία στο forum. Δοκιμή φίλτρου Ha.

Στοιχεία λήψης: (1frame 300s, 10fr 360s, ISO 1600) και 1fr 720s 800 ISO, 17darks, 31 offsets

Περιοχή: Αθήνα, Κυψέλη, N 38.00 E 23.45

Ημερ. εκκίνησης λήψης: 9 Δεκ 2008 και ώρα 12:30

Εξοπλισμός: Stellarvue 102 ED φίλτρο Baader Ha 7 nm, οδήγηση Megrez 72 με Microsoft WebCam + 26mm plossl, Canon 300D mod του Ηλία Γαλάνη.

Προγράμματα: DSLRShutter, Starrynight 5.8.2, EQMOD, Phd Guiding 1.9, Deep SkyStacker 3.2.2, Photoshop CS2.

Επεξεργασία στο PS με Levels, Brightness/Contrast και Desaturate. Εστίαση bahtinov mask.

Παρατηρήσεις: Το αποτέλεσμα λίγο απογοητευτικό, μέσα από την πόλη χρειάζεται όπως δείχνει πολλές μικρές λήψεις για να αποδοθεί αξιοπρεπής πληροφορία, τα 70 λεπτά είναι πολύ λίγα, αναγκαστικά σε ISO 1600 ώστε να μειωθούν οι χρόνοι, οδήγηση με προβλήματα διότι δεν βλέπω πολικό από το μπαλκόνι μου.

Στην επεξεργασία χρειάζομαι πολύ δουλειά ...

Πολλά ευχαριστώ στον Ηλία (raxxla) για την πολύτιμη βοήθειά του μέχρι τώρα και φυσικά σε όλα τα ενεργά μέλη του forum που προσφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους.

 

Θωμάς


From the category:

Νεφελώματα

· 5207 images
  • 5207 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Φίλε Θωμά, πολύ καλό είναι. Υποθέτω ότι πρέπει να υπήρχε υγρασία εκεινη την ώρα, έτσι; Το λέω γιατί έχει λίγη θολούρα, και παρουσιάζεται έντονη άλως στα αστέρια, παρά το ότι η εστίασή σου, φαίνεται πολύ καλή.

 

Γιάννης

Σύνδεσμος για σχόλιο

Θωμά, συγχαρητήρια και καλό ξεκίνημα!

Παρ'όλο που είναι η πρώτη σου φωτό στο forum ξέρω πως έχεις και άλλες αξιόλογες προσπάθειες στο ενεργητικό σου που κακώς δεν έχεις δημοσιεύσει. Επέλεξες έναν δύσκολο στόχο τον οποίο η φωτορρύπανση κάνει ακόμη δυσκολότερο. Αν δοκίμαζες αυτούς τους χρόνους από καλύτερο ουρανό, πίστεψε με, δεν θα πίστευες στα μάτια σου από τη διαφορά που θα έβλεπες.

Ομολογώ πως μπήκες γρήγορα στην narrowband φωτογράφηση αλλά ανταπεξήλθες με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Διέκρινα ιδιαίτερα την εστίαση και την επιπεδότητα της φωτεινότητας, η δε οδήγηση σου άψογη.

Ο εξοπλισμός σου υπόσχεται θαυμάσια αποτελέσματα αρκεί να συνδράμουν οι καιρικές συνθήκες.

Όσα και να σου πει κάποιος, αν δεν έχεις ο ίδιος μεράκι δεν πας πουθενά, και εσύ διαθέτεις πολύ!

 

Καλή συνέχεια!

 

Υ.Γ. Μας 'χρωστάς' τουλ. ένα Μ42...

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σας ευχαριστώ και τους 2 για τα καλά σας λόγια!

Γιάννη πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου!

Όταν είδα τα raw αρχεία από τις λήψεις με προβλημάτισε η έντονη άλως γύρω από τα άστρα και στην αρχή την απέδωσα στη χρωματική εκτροπή που παρουσιάζει το τηλεσκόπιο καθότι δεν είναι και κανένα κορυφαίο αποχρωματικό συγκρίνοντας όμως με προηγούμενη λήψη αντιλήφθηκα ότι κάπου αλλού οφείλεται χωρίς όμως να το ψάξω περαιτέρω. Μου έλυσες λοιπόν την απορία χωρίς καν να είσαι παρόν εκείνο το βράδυ!

Φίλε Ηλία ξεκίνησα με narrowband γιατί δυστυχώς από την πόλη οι επιλογές μας είναι πολύ περιορισμένες. Για να καταλάβεις μία ασέληνη νύχτα από την περιοχή μου και με καλό seeing χωρίς υγρασία το Ha 7nm "μπουκώνει" στα 7 με 8 λεπτά σε ISO 1600 με την Canon! Φαντάσου τι γίνεται με broadband φίλτρα ή ακόμα χειρότερα χωρίς, (σχεδόν τίποτα). Ξέρω ότι έξω είναι ασύγκριτα καλύτερα αλλά δυστυχώς δεν είμαι έτοιμος ακόμη για να ανταπεξέλθω σε αυτές τις συνθήκες. Στο έχω πει και κατ' ιδίαν ότι θαυμάζω την μεθοδικότητά και τον αυτοματισμό σου σε συνθήκες δυσμενείς για φωτογράφηση όπου οι οικιακές ευκολίες απουσιάζουν!

Για την εστίαση μία λέξη θα πω (Bahtinov) εγγύηση. Νά'ναι καλά ο άνθρωπος, ειδικά σε μένα που προγράμματα σαν το DSLR Focus δεν δουλεύουν σε Vista μου έλυσε ένα από τα βασικότερα προβλήματα. Για την ομοιογένεια στην φωτεινότητα προσπάθησα η επεξεργασία να μην είναι πολύ επιθετική αλλά το θέμα έχει χαμηλό contrast. Τι να κάνουμε δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Σύντομα έρχεται και το M42. Σιγά - σιγά Ηλία να έχω κάτι να παρουσιάσω ξέρεις ότι το πεδίο του ουρανού που βλέπω από εδώ είναι πολύ περιορισμένο.

Ευχαριστώ και πάλι παιδιά, τα καλά σας λόγια με παροτρύνουν να προχωρήσω σε μία αρκετά επίπονη και απαιτητική ενασχόληση που τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα σε απογοητεύουν.

 

Θωμάς.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Βασίλη χαίρομαι που σου αρέσει! Για μένα που είμαι κανούριος στο χώρο της αστροφωτογράφησης φαντάζει ακόμη μαγικό ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν και κυριολεκτικά ξεθάβουν αυτήν την αμυδρή πληροφορία μέσα από αυτή την απίστευτη φωτορύπανση.

Είμαι πολύ περίεργος να δω τι μπορεί να αποτυπώσει (αν μπορεί) περισσότερος συνολικός χρόνος λήψης, 2πλάσιος ή και 3πλάσιος ακόμη, μέσα από την πόλη και αυτό τον ουρανό δυστυχώς "σούπα" που έχουμε.

Άντε να δούμε και τις δικές σου προσπάθειες. Βγάλε την DSLR από το θηκάρι και ξεκίνα!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης