Jump to content

Μ8 - Μ2 - Μ21



17/6/2009 1:19 - 1:42 Αγιόκαμπος Λάρισας

- Canon EOS 40d, ΤS InED70, Guiding: Starlight Xpress Lodestar, Guiding Scope Konustar 130/900

- 28x30sec ISO1600

- Άθροιση και επεξεργασία στο IRIS (white balance, colour stretching, contrast adjustment, unsharp masking, cropping). Χρησιμοποιήθηκαν offset, flat και dark frames.

- Ενω αρχικα πηγαινα για χρονο κοντα στη μια ωρα, επικρατησε ο αστρονομικος νομος του Μερφι και με κατι προβληματακια (κατα λαθος επεσα πανω στη στηριξη - ναι - και εχασα την πολικη ευθυγραμμιση) περιοριστηκα σε ληψεις των 30 δευτερολεπτων, για συνολικο χρονο μολις 14 λεπτα. Μετα βγηκε το φεγγαρι. Η οδηγηση ευτυχως δουλεψε τελεια. Παντως, νομιζω δεν πηγε ασχημα για τοσο λιγο χρονο.


From the category:

Νεφελώματα

· 5221 images
  • 5221 images
  • 26768 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Πολύ καλή! Μου αρέσουν οι ευρέως πεδίου φωτογραφίες.

Πολύ καλή και η εστίαση και η επεξεργασία.

Το τηλεσκόπιο δεν πρέπει να είναι ed όπως λέει και ό Παναγιώτης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γιατι ρε παιδια λετε οτι δεν ειναι ED; Δεν εχει χρωματικο σφαλμα. Ουτε αστιγματισμο εχει. Ουτε κομη. Ουτε παραμορφωσεις pin-cushion η barrel (δεν ξερω τους ελληνικους ορους). Ενταξει, δεν εχει επιπεδο πεδιο, μαλιστα ισως η καμπυλοτητα να ειναι λιγο τραβηγμενη, αλλα ουτε και οι τριπλετες εχουν επιπεδο πεδιο. Ουτε το Skywatcher ED80 εχει επιπεδο πεδιο, αλλα δεν διαβασα να το αμφισβητει κανεις αν εχει extra low dispersion οπτικα.

 

Στην Αμερικη κυκλοφορει με την ονομασια Stellarvue SV70ED. Τα καταστηματα εκει το πουλανε για αποχρωματικο ED. H Stellarvue λεει πως ειναι ED και οτι χρησιμοποιει το ιδιο ED στοιχειο με τα Stellarvue SV80ED και SV102ED. Τους πιστευω.

 

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-600-765-1201-12230

 

Αν εχει καποιο ελαττωμα που εσεις βλεπετε και εγω οχι, ειλικρινα πειτε μου.

 

Η εστιαση ειναι αποτελεσμα συνδυασμου μασκας Hartmann, εστιαστη Crayford δυο ταχυτητων και Live View. Επιφυλασσομαι για νεα προσπαθεια με χρονο τουλαχιστον μια ωρα, σε πρωτη ευκαιρια (αν και αυτο που εχω βαλει στο ματι αμεσα ειναι το Rho Ophiuchi, μολις βρω τοποθεσια χωρις φωτορυπανση προς τα νοτια).

 

Υ.Γ. Εννοειται οτι απο καιρο το σκεφτομαι να παρω ενα field flattener της Stellarvue, αλλα δεν ειναι και τοσο φτηνος...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Νίκο, δε μπορεί να μη βλέπεις το μπλε γύρω από τα αστέρια...για τα άλλα, οκ. ένα field flatener το θέλει πάντως γιατί στις γωνίες γίνεται χαμός...:)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Νικο έχω αναρτήσει δίπλα σου μια φωτο του Μ8. Νομίζω ότι η διαφορά όσον αφορά το μπλέ στεφάνι των έντονων λευκών αστεριών είναι οφθαλμοφανής. Γιαυτό σου είπαμε για το ED.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Αν προσεχατε τις παραμετρους επεξεργασιας, εφαρμοσα color stretching στο IRIS, που τονιζει τον χρωματικο κορεσμο και ιδιως κυκλους γυρω απο τα αστρα. Συχνα τους δημιουργει κι αν δεν υπαρχουν. Δειτε το σμηνος Μ37 στο παρακατω link

 

http://astrosurf.com/buil/iris/new410/new410_us.htm

 

Καμια σχεση με την χρωματικη διορθωση του SV70ED/InED70. Τα αστρα που ειναι μπλε, εχουν ολα τους color index μικροτερο το 0.0, δηλαδη ειναι κλασης Β και Ο (το 9 Sagittarii). Δε λεω οτι με απλο stretching απουσιαζουν εντελως αυτοι οι δακτυλιοι. Απλα ειναι τοσοι οσο και στο Skywatcher ED80. Εξ' αλλου, ειναι αδικο να παρουσιαζεται για συγκριση μια εικονα του Μ8 απο Skywatcher ED80, η οποια εχει υποστει σημαντικο resize και τελικα βγαινει σημαντικα μικροτερη. Κι εγω αν μειωσω τοσο πολυ (περιπου στο 40%), δε θα φαινονται στεφανια στα λαμπρα αστρα. Χωρια που το 4 Sagittarii, στο πανω δεξια ακρο της εικονας, εχει ντυθει τη φανελα της Εθνικης Ελλαδας. Ενταξει, το Skywatcher ED80 εχει πιο επιπεδο πεδιο (ειναι και πιο αργο, φυσικο ειναι), αλλα δεν ειναι τελειο. Κι ομως, δεν ειπε κανεις οτι δεν εχει ED...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Φίλε Νίκο, κατ αρχήν οταν κάνεις δημοσίευση φωτογραφίας πρέπει να είσαι δεκτικός σε κάθε είδους σχόλιο και κριτική. Φυσικά εδώ όλοι μας είμαστε ερασιτέχνες και αυτό που κάνουμε το κάνουμε γιατί μας αρέσει και μόνο γιαυτό και ο μεταξύ μας σχολιασμός η κριτική δεν πρέπει να παρεξηγείται για κανένα λόγο. Αλωστε στην συγκεκριμμένη φωτογραφία σου δεν νομίζω να έγινε από κανέναν κάποιος αρνητικός σχολιασμός όσον αφορά την προσπάθεια και το αποτέλεσμα, αλλά μόνο για το ότι υποκειμενικά νομίζω ότι το τηλεσκόπιο παρουσιάζει χρωματικό σφάλμα, πράγμα για το οποίο δεν ευθύνεσαι για να απολογείσαι. Εν πάσει περιπτώσει εγώ σου ζητάω συγνώμμη άν για κάποιο λόγο νομίζεις ότι σε έθιξα, και όσο για την φωτογραφία που ανάρτησα δίπλα σου δεν το έκανα για τίποτα άλλο παρά για να συγκρίνεις τα αποτελέσματα των φωτεινών αστεριών από ένα τηλεσκόπιο ίδιας αξίας με το δικό σου. Η φωτο δεν έχει υποστεί resize. Αν είχε θα το ανέφερα αν και σε τελική αναλυση ούτε εγώ είμαι αντιπρόσωπος της SW ούτε εσύ της SV οπότε νομίζω ότι κάθε κριτική για τα όργανα που χρησιμοποιούμε πρέπει να εκλαμβάνεται ώς καλόπιστη και μόνον.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Σχετικα με τη φωτογραφια σου, δεν καταλαβαινω. Δεν εχει υποστει resize, λες. Δε θα επρεπε να ειναι 4272 x 2848 pixels τοτε; Αντε και δεν ξερεις και τραβας σε χαμηλη αναλυση. Δε θα επρεπε να ειναι 2256 x 1504 pixels; Πως μπορει να εξηγηθει οτι ειναι μολις 1100 x 732; Μα και βεβαια εχει γινει resize. Αν κι εγω ειχα κανει τοσο resize (εκανα μολις 75% αυτη που ανεβασα στο φορουμ), θα σας το πασαρα για ασυλληπτη τριπλετα, θα σας ελεγα οτι ειναι TMB 92 και θα μου λεγατε "με γεια".

 

Αλλα το θεμα δεν εχει να κανει με εμενα, οτι ταχα μου πειραχτηκα. Καλοπροαιρετα σας ειπα οτι υποτιματε το τηλεσκοπιο και εχετε γνωμη μεν, αλλα το color stretching του IRIS δεν το ξερετε. Για να μην παρεξηγω την κριτικη σας, να μη λετε κακοηθειες. Ενταξει, το τηλεσκοπιο μου δεν ειναι τελειο, το παραδεχτηκα κι εγω. Αλλα εσεις, χωρις να ξερετε, το βγαλατε σκαρτο. Αυτο ειναι κακοηθεια και ειναι παρεξηγησιμο. Κατα τη γνωμη μου στρεφεται εναντια στη δουλεια μου. Δε βρισκω αλλο καλο λογο. Κι εγω εχω δει ατελειες σε τηλεσκοπια αλλων, δε μιλαω ομως. Συνηθως τις ξερουν και οι ιδιοι οι ιδιοκτητες τους, αλλα τοσο μπατζετ ειχαν.

 

Αντι για να ζητας συγνωμη (γιατι ετσι πως τη ζητας, δωρον αδωρον), λες οτι κακως παρεξηγουμαι. Ωραιος.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευτυχώς φίλε μου που το ιστορικό της συζήτησης δεν σβήνεται.

Νάσαι καλά και καλή επιτυχία στις προσπάθειές σου.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης