Jump to content

"Μάτι του Θεού" - Helix Nebula (Full Color)


Rossolatos Antonios

-> Telescope: LX200GPS 14" - Hyperstar 3

-> CCD: ATIK 16HR

-> Guiding Telescope: SkyWatcher 4"

-> Guiding Camera: Meade DSI 2

-> Guiding Software: PHD Guiding

-> Filter: Astronomik Ha, O3, Hb

-> Processing: MaximDl / AstroArt / PhotoShop CS3

-> Exposure: Ha = 3hrs 38min / O3 = 90min / Hb = 90min

-> Date: 13, 15, 16 August 2009

-> Place: Rafina Attikis

 

Παρακαλώ δείτε την νέα δοκιμαστική έκδοση του Έλικα με spikes στα άστρα.

 

http://forum.ourdarkskies.com/gallery_images/1246486904/gallery_131_16_83113.jpg

 

ONLINE Hellenic Observatory

http://www.greekastronomy.gr/main/main.html


From the category:

Νεφελώματα

· 5217 images
  • 5217 images
  • 26765 σχόλια εικόνας


Προτεινόμενα σχόλια

Χρήσιμες Πληροφορίες:

 

Το Νεφέλωμα Έλικας είναι το υπόλειμμα ενός αστεριού (στο κέντρο 13,6 mag) που πεθαίνει και αποτελεί το πλησιέστερο πλανητικό νεφέλωμα προς τον Ήλιο μας. Μια σειρά δακτυλιοειδών δομών εκτείνεται από το εσωτερικό του αστεριού και απεικονίζει αέρια που είχαν απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων του θανάτου του. Ανακαλύφθηκε πριν το 1824 από τον Karl Ludwig Harding και μοιάζει πάρα πολύ με το "Νεφέλωμα Δακτυλίδι" (Ring Nebula - M57), ενώ έχει το ίδιο περίπου μέγεθος, ηλικία και φυσικά χαρακτηριστικά με το "Νεφέλωμα Αλτήρα" (Dumbbell Nebula - M27).

 

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό παράδειγμα πλανητικού νεφελώματος, το οποίο δημιουργήθηκε στο τέλος της ζωής ενός άστρου σαν τον Ήλιο. Το υπόλειμμα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νεφελώματος είναι ένας άσπρος νάνος και είναι η πηγή της φωσφορίζουσας λάμψης των διαστελλόμενων αερίων διαμέτρου 2,5 ε.φ. Το νεφέλωμα αποτελείται από δύο βασικούς δακτυλίους, το εσωτερικό ηλικίας 6.500 ετών είναι και το πιο έντονο με διάμετρο περίπου 16' λεπτά τόξου και το εξωτερικό (πιο αμυδρό ηλικίας 12.000 ετών) με διάμετρο μέχρι και 25' λεπτά τόξου. Πρόκειται για το πρώτο πλανητικό νεφέλωμα που έχει ανακαλυφθεί να περιέχει "κόμπους" (knots) που μοιάζουν με κομήτες με ουρές οι οποίες απομακρύνονται από το κέντρο. Στην εικόνα διακρίνονται καθαρά αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

Το Νεφέλωμα Έλικας έχει αναφερθεί πολλές φορές ως "Το Μάτι του Θεού" εξαιτίας της μεγάλης ομοιότητάς του με "διαστημικό μάτι".

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αντώνη συγχαρητήρια και για το τελικό αποτέλεσμα!

Μου αρέσει αφ'ενός η χρωματορεαλιστική απόδοση από τα στενά φίλτρα και αφ'ετέρου το φευγαλέο εξωτερικό δακτυλίδι, όπως επίσης οι καθαροί κόμποι στο εσωτερικό φόντο.

 

Καλή συνέχεια!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Αντωνη!Aν και δεν συνιθιζω να βάζω σχόλια,γιατί δεν με αρέσει να χαιδευω αυτιά και να βάζω σχόλια σε κάτι που δεν με αρέσει,χωρίς να σημενει ότι όλα τα παιδιά εδώ μέσα δεν προσπαθούν.Όσο για την φωτογραφία πολλά συγχαρητήρια καταπληκτικη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Αντώνη μπράβο για μία ακόμη καταπληκτική δουλειά! Έχεις καταγράψει λεπτομέρεια που πολύ δύσκολα καταγράφεται! Από τις καλύτερες που έχω δει! Μου έκανε πολύ εντύπωση πόσο διαφορετικά γράφει στο οξυγόνο.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης