Jump to content

Αυτη για συγκριση



- 16, 18, και 22/8/2009 Αγιόκαμπος Λάρισας

- Canon EOS 40d, Nikon 180mm (stopped at f/4), Guiding: Starlight Xpress Lodestar, Guiding Scope Konustar 130/900

- 35x120sec ISO1600

- Preprocessing, αθροιση drizzle στο IRIS. Richardson - Lucie deconvolution και περαιτερω επεξεργασια στο ImagesPlus. Contrast, saturation adjustment, στο Paint Shop Pro.

- Απο τα 52 frames της προηγούμενης εικόνας διάλεξα τα 35 καλύτερα και, δοκίμασα αθροιση drizzle, με coefficient 2. Η βελτιωση στην αναλυση ειναι σημαντικη, εμφανης ομως ειναι και η μείωση στο σημα. Με coefficient 2 ειναι σα να διπλασιάστηκε η εστιακη, στα 360mm.


From the category:

Γαλαξίες

· 2205 images
  • 2205 images
  • 10321 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Πολύ όμορφη Νίκο!

Το drizzle διάβασα πως είναι μια τανζανιά που εφηύραν τα σπίρτα της NASA ώστε να κάνουν zoom στις φωτογραφίες χωρίς φαινομενικά να έχουν έντονο 'κόκκο'.

Στις δικές μας φωτό έχει σημαντική διαφορά από το resize 2x στο photoshop;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Ηλία, η θεωρία λέει ότι όταν η εικόνα είναι undersampled (βασική προϋπόθεση), το drizzle αυξάνει τη resolution, δεν είναι ένα απλό resize. Την τεχνική εφηύρε η NASA για να τη χρησιμοποιήσει στο HST όταν τράβηξαν το Deep Field. Μια άλλη απαίτηση είναι να υπάρχει μετακίνηση μεταξύ των frames και στους δύο άξονες. Έτσι, με περίπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να ανακτηθεί λεπτομέρεια. Τώρα, για τη μετακίνηση δεν ξέρω, εγώ μια χαρά είχα ευθυγραμμίσει πολικά, αλλά είπα να δοκιμάσω (όλο και κάποιο arcmin θα ήμουν εκτός ευθυγράμμισης, σκέφτηκα) και όντως η ανάλυση βελτιώθηκε. Δηλαδή δεν είναι απλό resizing, μόνο που το κόστος είναι σαφώς πιο σκοτεινή εικόνα (για αυτό και στο HST τραβάνε τις εικόνες με τις ημέρες). Θα πειραματιστώ κι άλλο με το drizzle, όταν φτιάξω τη στήριξη (την έχω στείλει για ρεκτιφιέ) και άμα επιτρέψει ο καιρός.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Πολύ καλή Νίκο, η τεχνική που περιγράφεις φαίνεται ότι έκανε δουλειά, κάποια άστρα που στην 1η δεν μπορείς να πεις αν ξεχωρίζουν ή όχι στην 2η φαίνονται σαφώς διαχωρισμένα! Κάτι ξέρουν τα παλικάρια της Nasa! :D

 

Θωμάς

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης