Jump to content

IC434/B33


premier

Starlight MX516 CCD + φακός 135mm (Piggyback)

Φίλτρο : H-alpha ( astronomik 13nm )

Eκθέσεις : 12 Χ 350sec. - Dark frames 20X350 sec.- Flat fields

Επεξεργασία : AStroart ( Average combine-Deconvolution-)

Photoshop ( Levels, resize, grop)

Τόπος : 4χμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Παρατηρηση: Συνολικά είχα προβεί σε 40 εκθέσεις των 350 sec. Λόγω ανέμου , μόνο τις 12 μπόρεσα να κρατήσω και να συνεχίσω την επεξεργασία.


From the category:

Νεφελώματα

· 5215 images
  • 5215 images
  • 26765 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Αρη,

 

Ειμαι με ενα μεγαλο χαμογελο επειδη χθες το βραδυ εστησα τα παντα για να κανω ακριβως (100%) το ιδιο στη περιοχη του ζ-Ori (Pronto+ST2000XM ευρης πεδιου και AP160+ST2000XM για NGC 2024/Flame Nebula). Το μονο που καταφερα στις δυο ωρες, περιμενοντας τα συννεφα να φυγουν, ηταν να παρω τα dark drames και τιποτα αλλο.

 

Η φωτογραφηση της συγκεκριμενης περιοχης ειναι πολυ προκλητικη λογω του υπερλαμπρου αστερα ζ-Ori. Εκανες καλι δουλεια για να βγαλεις την λεπτομερια της περιοχης και παρολο που ο ζ-Ori εχει αλλα σχεδια.

 

Αντωνης.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Άρη, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πάρε μια στήριξη της προκοπής για να δούμε όχι απλά ωραίες φωτό όπως αυτή, αλλά αριστουργήματα!!! (από δω και πέρα θα στο κοπανάω συνέχεια).

 

Αντώνη, δεν είδες δελτίο καιρού?

Οι δύο προηγούμενες βραδυές πάντως ήταν υπέροχες!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Άρη υπέροχη φωτογραφία!!!

 

Ήθελα να σε ρωτήσω πως ξεπερνάς το πρόβλημα της φωτορύπανσης. Μια 5-λεπτη έκθεση με την Canon 300d piggyback για παράδειγμα μέσα από την πόλη "ασπρίζει" τη φωτογραφία. Τελικά ή το φίλτρο H-a κάνει τη δουλειά ή η CCD κάμερα δεν επηρεάζεται από τη φωτορύπανση. Τι απο τα δυο ισχύει;

 

Κώστας

Σύνδεσμος για σχόλιο

Λοιπόν, αν είχες καλύτερη οδήγηση θα ησουν εξαιρετικός αστροφωτογράφος(και τώρα είσαι δηλαδή!!!)

Απλά σου προτείνω να ψάξεις την υπάρχουσα βάση πρώτα!

Δε βελτιώνεται με τίποτε???

Η ερώτηση για τα φίλτρα ενδιαφέρει και μένα ΑΜΕΣΑ!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια !!!

 

Πραγματικά ,αν και τραβήχτηκε με έναν κακής ποιότητας 135άρι φακό , το αποτέλεσμα με ικανοποίησε.

 

Ανώνη, ο ζ-Ori , είναι πραγματικά υπέρλαμπρος αστέρας και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καλύψει όλη σχεδόν την περιοχή . Αυτό που έκανα με αρκετή προσοχή είναι η προσεγμένη χρήση του ιστογράμματος στο AStroart. Tο αποτέλεσμα βέβαια θα ήταν ακόμη καλύτερο με περισσότερες εθέσεις, ή αν μπορούσα να ξεπεράσω τα 600 sec. έκθεσης .Θα είχα περισσότερο σήμα. Δυστυχώς άρχισε να φυσάει δυνατά και ξεκίνησα αμέσως τη διαδικασία των dark frames.

Ηλία, με πληγώνεις. :) Με χτυπάς στο ευαίσθητο σημείο. Έχεις δίκιο .ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξω στήριξη.Πρέπει αλλά ......

Κώστα, Βασίλη , η περίπτωση των φίλτρων με απασχόλησε αρκετά. Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή το καλυτερο φίλτρο κατά της φωτορύπανσης είναι ένα IDAS LPR. Είναι ένα εξαιρετικό φίλτρο με πολυ καλά χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή το χρησιμοποιεί με πολύ καλά αποτελέσματα , ο Νίκος ο Τσάκαλος, ο οποίος μένει λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζει και αυτός έντονα το πρόβλημα της φωτορύπανσης. Χωρίς αυτό οι εκθέσεις του με την Canon eos 350D περιορίζονταν σε 1 λεπτό περίπου.Με τη χρήση αυτου ξεπερνάει και τα 12 λεπτά.Ακούγεται πολύ καλά αυτό βέβαια. Τώρα με το συνδυασμό CCD +IDAS LPR , τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Χρειάζεται ωστόσο να αυξηθεί ο χρόνος έκθεσης. Πολυ λιγότερο πάντως απ΄ ότι με το Η-αlpha.

Το H-alpha χρησιμοποιείται κυρίως σε νεφελώματα που εκπέμπουν σε αυτή τη συχνότητα. Έτσι μπορεί κανείς να αναδείξει τη δομή των νεφελωμάτων . Υπάρχει εδώ και ένα μειονέκτημα με τη χρήση του συγκεκριμένου φίλτρου : αυξάνεται "γεωμετρικά" ,θα έλεγα, και ο χρόνος έκθεσης. Ταυτόχρονα για μένα παίζει και το ρόλο ενός φίλτρου κατά της φωτορύπανσης . Δυστυχώς όμως χάνω ένα πολύ σημαντικό μέρος του φάσματος. Ένα μικρό πράδειγμα με τη χρήση του H-alpha : Το αντικείμενο φωτογράφησης είναι το CAlifornia Nebula : CCD +φακός 135mm. Χρόνος 'εκθεσης 1200 sec. -ίσως και πραπάνω ( βέβαια τ΄ αστέρια ήταν κατακουνημένα ). Χωρίς το Η-alpha o μέγιστος χρόνος έκθεσης έφτανε τα 120 sec. και μετά όλα γίνονται κατάλευκα. Θα προτιμούσα βέβαια το IDAS LPR , διότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς για όλα τα Deep Sky αντικείμενα και επιπλέον με όλες τεχικές φωτογράφησης, πλην της πλανητικής βέβαια .

Κώστα ,πραγματικά με τη χρήση μιας CCD , μπορείς να φωτογραφίσεις μέσα από την πόλη αλλά υπάρχουν και περιορισμοί. Χρειάζεται να χρησιμοποιείς και ένα καλό φίλτρο κατά της φωτορύπανσης.

Δυστυχώς , Βασίλη, με τη στήριξη δε γίνεται τίποτα. Άσε που δεν πρέπει να μιλάω και πολύ γι΄αυτήν , γιατί ο Ηλίας καραδοκεί να με πληγώσει. :) :)

Αλλά δυστυχώς πρέπει να το πω δυνατά ( για να το εμπεδώσω κι εγώ καλύτερα) ....

" Φίλοι μου, το πιο βασικό κομμάτι του αστροφωτογραφικού εξοπλισμού είναι η ΣΤΗΡΙΞΗ.

 

Άρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Άρη πολύ καλή προσπάθεια .Πιστεύω ότι σκόπιμα δεν έκανες το resize σε format MX 516 και διατήρησες το αρχικό compressed, που κάνει εμφανή την "συμπίεση" του θέματος.Η επεξεργασία που έκανες όμως απ΄ ότι κατάλαβα, το έκανε να περάσει "απαρατήρητο" και αυτό είναι καλό.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης