Jump to content

Η σκιά της Γης


alepohori

Δε χρειάζεται να περιμένετε έκλειψη Σελήνης για να δειτε τη σκιά της Γης. Μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε σημείο με καθαρή δύση λίγη ώρα πριν ο Ήλιος ανατείλει!

 

Αλεποχώρι 3/4/2010


From the category:

Πορτρέτα του ουρανού

· 2119 images
  • 2119 images
  • 6274 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Βασίλη είσαι φοβερός! Ειλικρινά δεν είχα δει ότι το apod της επομένης είχε ανάλογο θέμα! Πάντως έχει πειραχτεί υπερβολικά η φωτογραφία. Ο ουρανός είναι άσπρος, ενώ η σκιά φαίνεται πριν ακόμα ο Ήλιος ανατείλει.
Σύνδεσμος για σχόλιο

Βασίλη και Βασίλη ευχαριστώ! Το θέμα είναι πολύ συνηθισμένο, θα έλεγα καθημερινό. Αλλά αυτοί που το παρατηρούμε και το θαυμάζουμε είμαστε πολύ λίγοι, ίσως γιατί ξέρουμε την αιτία του, όπως συνήθως συμβαίνει με την αστρονομική παρατήρηση :!:

 

Ας πούμε λίγα πράγματα για την σκιά αυτή! Προφανώς στη διάρκεια της νύχτας η σκιά της Γης εκτείνεται μπροστά σε όλους όσους έχουν νύχτα στον τόπο τους. Αλλά δε φαίνεται, αφενός γιατί εκτείνεται στο άπειρο, και αφετέρου διότι δεν υπάρχει κάποιο μέσο για να προκαλέσει την απαιτούμενη αντίθεση, ώστε να αναδειχθεί. Λίγη ώρα όμως πριν ξημερώσει, τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δέχονται τις πρώτες αχτίδες του Ήλιου, οπότε η απαιτούμενη αντίθεση στον φωτισμό έναντι των χαμηλότερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας, τα οποία ακόμα δεν έχουν φωτιστεί, δημιουργείται, με αποτέλεσμα να φαίνεται ή καλύτερα να τονίζεται, να αναδεικνύεται το σκούρο της σκιάς. Πιο πάνω από την σκιά συμβαίνει η γνωστή σκέδαση του φωτός, που κάνει το κόκκινο και το πορτοκαλί να υπερισχύει των άλλων χρωμάτων και έχουμε τα γνωστά ζεστά χρώματα που βλέπουμε σε κάθε δύση ή ανατολή.

 

Ελπίζω το όμορφο αυτό φαινόμενο να έγινε τώρα κατανοητό! :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης