Jump to content

babaliaris

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με babaliaris

  • Γενέθλια 01/04/1996

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της babaliaris Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • One Month Later
  • Collaborator
  • Week One Done
  • First Post
  • Reacting Well Σπάνιος

Recent Badges

1

Φήμη

  1. Σηζήτηση σχετικά με την ηλιακή έκλειψη 2024. Εγώ δυστυχώς θα την δω μέσω live από το σπίτι, αλλά όσοι βρίσκεστε Αμερική, αν μπορείτε ανεβάστε από αύριο καμιά φώτο 😁
  2. Οι ανορθωτές διορθώνουν και δείχνουν την εικόνα σωστά; Γιατί τώρα τα βλέπω πάνω κάτω.
  3. Είδα σήμερα τον Δια με x216 . Δεν έχει και μεγάλη διαφορά από x130 πάλι σαν χάντρα τον βλέπεις, και φεύγει πιο γρήγορα από το πεδίο όρασης. Γιατί έτσι; Νόμιζα θα τον έβλεπα σε διπλάσιο μέγεθος σχεδόν. Επίσης, μόλις ξεκίνησα star hopping και δυσκολεύομαι τέρμα. Μάλλον ο κυριότερος λόγος είναι επειδή το τηλεσκόπιο τα δείχνει ανάποδα και δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιον αστερισμό βλέπω εκείνη την στιγμή. Επίσης, τα περισσότερα αστέρια φαίνονται με το ζόρι εκτός από τα φωτεινά όπως Δίας, Σείριος, Βέγκα, Πόλαρις κτλ. Ζω στην επαρχία και βλέπω από τον κήπο μου. Επίσης έχω 2 φώτα δρόμου στα 30 και 40 μέτρα τα οποία με τυφλώνουν αρκετά. Παίζει πολύ ρόλο αυτό; Προσπάθησα να βρω και να δω Γαλαξίες με φωτεινότητα 8 - 9.5 visual magnitude (Το τηλεσκόπιο μου βλέπει μέχρι 12.5) αλλά δεν τα κατάφερα. Δεν ήξερα καν πως φαίνονται σε x26 (25mm) 1.61 πεδίο ορατότητας (low power) για να μπορέσω να τους εντοπίσω. Το EQ-2 mount τελικά είναι όσο κακό λέγανε. Εκτός από την ανακρίβεια που έχει, έχει και τα εξής κακά: 1) Μετά την Πολική Ευθυγράμμιση, ακόμα και με τέρμα σφιγμένα τα knobs του azimuth και altitude, το mount φεύγει από μόνο του αρκετές φορές όταν χρησιμοποιώ το τηλεσκόπιο και βάζω λίγο παραπάνω δύναμη. Με λίγα λόγια πρέπει να κάνω συνέχεια Πολική Ευθυγράμμιση γιατί την χάνει με το παραμικρό! 2) Επίσης και το αλφάδιασμα του τρίποδου χάνετε κάποιες φορές, και πρέπει να το αλφαδιάσεις ξανά, και μιλάμε ίσα ίσα το ακουμπάω το τηλεσκόπιο όταν παρατηρώ. 3) Τα knobs του Dec και RA εκτός ότι σου βγάζουν τα δάχτυλα στο σφίξιμο ξε-σφίξιμο, όταν βάζεις τις συντεταγμένες και τα ξανά σφίγγεις για να μπεις στην αργή ρύθμιση, εκτός ότι κουνάει τον azimuth άξονα στο mount και χαλάει την πολική ευθυγράμμιση, σου κουνάει και αλλάζει και τον RA ή DEC άξονα, πχ όταν σφίγγω το DEC μου κουνάει τον RA από εκεί που τον είχα, και άντε πάλι ξανά από την αρχή ( πχ να πάω σε ένα γνωστό άστρο και να κάνω RA callibraion). Το μόνο καλό στο συγκεκριμένο mount είναι ότι όταν βρίσκεις το target σου, ακολουθείς την τροχιά του με την αργή RA περιστροφή. Δηλαδή αυτοί οι κινέζοι που το φτιάξανε μόνο να σου κλέψουν τα λεφτά σκέφτηκαν. Σχεδόν άχρηστο. Άσε που τα slow cables τερματίζουν πολύ γρήγορα για χωρίς κανένα λόγο, κανονικά θα έπρεπε να περιστρέφουν απεριόριστα εκτός αν το τηλεσκόπιο "βρει-ακουμπήσει" κάπου πάνω στο τρίποδο ή το mount, αλλά χωρίς να έχει κάποιο εμπόδιο το τηλεσκόπιο, τα slow cables τερματίζουν και πρέπει να τα ξεσφίξεις, να ανοίξεις τα nobs και να κουνήσεις περιστρέψεις το τηλεσκόπιο με το χέρι, και μετά να ξανά μπεις στην αργή κίνηση, για να κάνεις reset τα slow cables δηλαδή, αλλά έχεις χάσει το target σου και τις συντεταγμένες όταν το κάνεις αυτό...
  4. Αγόρασα το Sky Safari 7 Pro στα 24 ευρώ. Επίσης αγόρασα και έναν plossl 6mm αν είμαι τυχερός σήμερα και έχει καλό καιρό (βρέχει εδώ και μια βδομάδα από όταν πήρα το τηλεσκόπιο) θέλω να δω πως θα φαίνεται ο Δίας με plossl 6mm + 2x barlow. (650) / (6/2) = 650 / 3 = x216 ζουμάρισμα. Τον Δια τον είδα μέχρι x130, και έβλεπα καθαρά τις 2 γραμμές του και τους 4 δορυφόρους του. Αναρωτιέμαι με x216 πως θα φαίνεται!!!
  5. Πως μπορώ να βλέπω πότε (χρονικές περιόδους-εποχές) μπορώ να τα δω; Πχ η εφαρμογή SkyWalk2 δεν έχει κάποια λειτουργία την οποία να μπορώ να ρωτάω πχ "Βρες μου ποιες ημερομηνίες ο Άρης θα είναι ορατός στο γεωγραφικό πλάτος και μήκος που βρίσκομαι". Μπορώ να προχωρήσω τον χρόνο χειροκίνητα στο μέλλον, αλλά είναι δύσκολο να το κάνω μέχρι να δω ότι ο πλανήτης όντως ανατέλη στο πεδίο μου τις βραδινές ώρες.
  6. Γεια σας παιδιά! Από την εφαρμογή SkyWalk2 παρατήρησα ότι σχεδόν όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος εκτός από τον Δία, ανατέλλουν πρωί-πρωί και δύουν μεσημέρι στο βόρειο ανατολικό ημισφαίριο όπου βρίσκετε και η Ελλάδα. Αυτό με ξενέρωσε λίγο... Πως θα δω τους υπόλοιπους πλανήτες όπως Κρόνος, Αφροδίτη και Άρης; Την ημέρα δεν βλέπω τίποτα ούτε ένα αστέρι (με κανένα από τα 2 eyepieces 25mm ή 10mm), δεν μπορώ επίσης να κάνω πολική ευθυγράμμιση γιατί δεν φαίνεται με τίποτα το βόρειο αστέρι. Τι μπορώ να κάνω; Ο εξοπλισμός μου: Sky Watcher EQ-2 F-5 130mm / 650mm (Όχι 900mm) 2 Kellner eypieces 25mm και 10mm. 1 Plossl 6mm eyepiece 1 Barlow x2
  7. Νομίζω κατάλα πλήρως τι γίνεται: 1) Polar Alignment με την βοήθεια του βόρειου αστεριού. 2) Βρες ένα λαμπρό άστρο ( όχι κοντά στον πραγματικό βορα, για να έχει νόημα η περιστροφή της γης) για RA calibration (Κεντράρω στο άστρο και πειράζω τον κύκλο με το χέρι, ώστε να δείχνει στις σωστές ώρες χωρίς να περιστρέψω το τηλεσκόπιο). 3) Καθώς το έχω κεντραρισμένο στο πεδίο ορασής μου με τις σωστές συντεταγμένες, πρέπει γρήγορα να βάλω τις επόμενες συντεταγμένες για τον επόμενο στόχο μου, διότι αν αργήσω, λόγο περιστροφής της γης θα πέσω σε λάθος RA σημείο. Αν το κάνω γρήγορα όμως, θα είμαι φουλ κοντά στο αστέρι που ψάχνω, ειδικά με low power eypiece.
  8. Είναι δύσκολο τελικά, με βγήκε η μέση 😭 Αλλά είδα πράγμα. Είδα αστερισμούς, τον Δία με τα 4 φεγγάρια του και έβλεπα τέρμα καθαρά το χρώμα του και τις 2 λωρίδες που έχει, σαν HD εικόνα φαίνεται, εγώ νομίζα θα ήταν πιο θολό! Επίσης το φεγγάρι φαίνεται τέρμα καλά και κοντά με 2χ Barlow και 10mm eyepiece!
  9. Απ Ότι φαίνεται παιδιά σωστά δουλεύει, τώρα κατάλαβα τι γίνεται. Οι συντεταγμένες (RA,DEC) είναι ανεξάρτητες από την περιστροφή της γης, άρα δεν αλλάζουν καθώς περιστρεφόμαστε. Επομένως όταν εγώ κάνω το polar alignment και βάλω στα settings circles του mount μου τις συντεταγμένες ενός αντικειμένου, δεν θα πέσω πάνω στο αντικείμενο αλλά σε κάποιο άκυρο σημείο ΠΑΝΩ στην τροχιά του όμως!!! Τώρα απλώς πρέπει να περιστρεφω το τηλεσκόπιο γύρο από τον RA, δηλαδή παρακολουθώ την τροχιά του αντικειμένου, μέχρι να το βρω.
  10. Παιδιά όταν γυρίζω το RA γυρίζει ο δείκτης και το κύκλος μαζί, επόμενος ο δείκτης δείχνει συνέχεια στις ίδιες ώρες. Έκανα κάτι λαθος? Μόνο αν κρατήσω τον κύκλο με το χέρι μου αλλάζουν οι συντεταγμένες σωστά... VID_20240227_175028.mp4
  11. Πω παιδιά, πλήρωσα τελωνείο 150 ευρώ!!! Αν ήξερα το planitario.gr θα το αγόραζα από εκεί. Θα μου έβγαινε καμιά 40-60 ευρώ πιο φθηνό... Το τηλεσκόπιο το παράγγειλα από Αγγλία First Light Optics.
  12. Σχετικά με τον μότορα έχεις δίκαιο. Λόγο του ότι το EQ2 δεν είναι στιβαρό, οι δονήσεις από τα γρανάζια του θα δονούν το τηλεσκόπιο αρκετά και θα παίζει το view πάρα πολύ, ειδικά με το 10mm eyepiece. Σχετικά με την χειροκίνητη εύρεση πλανητών, εννοείτε πως θα το κάνω! Θέλω να μάθω αστερισμούς και ότι άλλο χρειάζεται για να εξοικειωθώ με τον ουρανό και να τα βρίσκω μόνος μου. Απλώς η ιδέα της ουράνιας σφαίρας και του ισημερινού συστήματος συντεταγμένων, μου φαίνεται μια τρομερή επιστημονική "εφεύρεση" και για αυτό διάλεξα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Έτσι θα να μπορώ εκτός από χειροκίνητο ψάξιμο, να δουλεύω και με συντεταγμένες και να μάθω να κάνω πολική ευθυγράμμιση.
  13. Δεν με πειράζει καθόλου! Ίσα ίσα θα μάθω να δουλεύω και με τους 2 τρόπους για να βρίσκω τα αντικείμενα! Μου αρέσει πολύ η ιδέα να βάζω τις συντεταγμένες και να με "πετάνε" το τηλεσκόπιο σε μια γενική περιοχή, και μετά να κάνω και λίγο ψάξιμο μόνος. Οι plossl γενικά τη καλύτερο έχουν από έναν kellner ίδιας διατομής? Πχ ένας plossl 32mm vs kellner 32mm.
  14. Καλησπέρα παιδιά! Είμαι νέο μέλος του astrovox.gr και της ερασιτεχνικής αστρονομίας (Πριν 2 μέρες ξεκίνησα το διάβασμα) και μόλις παράγγειλα το πρώτο μου τηλεσκόπιο! Sky-Watcher Explorer 130P (EQ-2) Μετά από 2 μέρες συνεχόμενου ψαξίματος κατέληξα στο παραπάνω μοντέλο για τους εξής λόγους: Στο budget των 300 ευρώ που διέθετα, πιστεύω είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να βρω, εκτός από tabletop Dobsοnian Mounts, όπως: Sky Watcher Heritage 150p για το οποίο λένε τα καλύτερα λόγια σε αυτό το budget! Αλλά εγώ "γουστάρω" τέρμα την ιδέα του equatorial coordinate system ώστε να μπορώ να βλέπω τις συντεταγμένες από ένα αντικείμενο μέσω Star Walk 2 και να τις "βαράω" απευθείας στο mount! Αργότερα αγοράζω και έναν tracker motor για να να παρακολουθώ την τροχιά των αντικειμένων. Επίσης θέλω να είμαι μέρος της κοινότητας και τον ανακοινώσεων, και πχ αν βγει μια νέα ανακοίνωση "Νέος κομήτης παρακολουθείτε" να μπορώ ανα πάσα στιγμή να βλέπω τις ανακοινώσεις, να ανοίγω το tracker app και ανάλογα να πηγαίνω και να το βλέπω (Αν είναι μέσα στο οπτικό πεδίο του 130mm/650mm)! Επίσης λογικά με EQ2 mount, μπορώ να χρησιμοποιήσω τα fast nobs για να "κουνάω" τυχαία το τηλεσκόπιο, έστι ώστε να "προπονηθώ" και σε εξερεύνηση μέσω star hopping, αστερισμούς κτλ. Άρα βγαίνω κερδισμένος και στους 2 τρόπους. Απλώς απότι είδα και σε reviews στο internet, λόγο όχι τόσο καλής ποιότητας mount θα με τυρανάει λίγο όταν κάνω focusing. Πιστεύετε με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα μου βγάζει την πίστη ή αν έχω υπομονή θα είμαι σχετικά μια χαρά; Για αυτά που θέλω να κάνω, έκανα καλή επιλογή; Ευχαριστώ! Sky Watcher Explorer 130P Χαρακτηριστικά: Επίσης αγόρασα και το 2x Barlow για να πετυχαίνω x130 magnification με το 10mm eyepiece. Αν δεν κάνω λάθος magnification = (Telescope Focal Length / Eyepiece Focal length) * Barlow_Times = (650 / 10) * 2 = 65 * 2 = x130
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης