Jump to content

Daniel

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    154
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Daniel

  1. Tο διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, ξεκίνησε από τη Γη το 1997, πέρασε επτά χρόνια ταξιδεύοντας προς τον Κρόνο και σχεδόν 9,5 χρόνια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, κάνοντας επιστημονικές παρατηρήσεις και αποστολή χιλιάδων πανέμορφων και απόκοσμων φωτογραφιών. Ο Κρόνος έχει περισσότερα από 150 γνωστά φεγγάρια και το πιο εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίου, από τους γειτονικούς μας πλανήτες. Ποικιλόμορφοι οι δορυφόροι του Κρόνου, περιλαμβάνοντας τον βαρύ Τιτάνα, με μια παχιά ατμόσφαιρα και λίμνες υγρού αιθανίου. Τον παγωμένο Εγκέλαδο, που εκπέμπει πίδακες πάγου, νερού μακριά στο διάστημα, και τον δίτονο Ιαπετό, με μια μυστηριώδη ισημερινή κορυφογραμμή βουνών. Σήμερα, θα ήταν ωραίο να κοιτάξουμε πίσω, σε μερικές από τις ενδιαφέρουσες εικόνες που έστειλε η διαστημοσυσκευή Cassini όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πλησιάζουμε την δεκαετία της τροχιάς γύρω από τον Κρόνο - το επόμενο καλοκαίρι.

    Η παρουσίαση των φωτογραφιών στο aegeanastronomy.com!

    Cassini-14944.thumb.jpg.d22eaac30a0203f8a3f82a0b13410b98.jpg

  2. Τον περασμένο Μάη, οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ξεκίνησαν την Expedition 36. Άρχισαν μια αποστολή 166 ημερών για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας, ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη (είδαν την ανατολή του Ήλιου πάνω από 2.500 φορές!) . Στους στόχους της έρευνας της Expedition 36 περιλαμβάνονταν: οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της βαρύτητας στην ανθρώπινη όραση, για τους μικρο-δορυφόρους που έχουν σχεδιαστεί να εργαστούν σε ομάδες, η εξάτμιση και η καύση των νέων υγρών καυσίμων κλπ. Το πλήρωμα, έξι κοσμοναύτες/αστροναύτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, και την Ιταλία, έλαβε επίσης εκατοντάδες φωτογραφίες από τη ζωή στον ISS και την καταπληκτική θέα από την τροχιά του. Παρακάτω βλέπουμε φωτογραφίες από την Expedition 36, η οποία έληξε με την ασφαλή προσγείωση του διαστημικού οχήματος Союз ТМА-08М σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο Καζακστάν στις 11 Σεπτέμβρη του 2013. Δείτε ΕΔΩ το φωτογραφικό αφιέρωμα του aegeanastronomy.com στην Expedition 36 του ISS.

    ISS_configuration.thumb.png.a0f7e71df8c52c0f977f0a218c812ec9.png

    Expedition_36_crew_portrait-a.jpg.136e5f0d75652bc3da26ec447ca61f28.jpg

  3. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο βγήκε από το ηλιακό σύστημά μας, στο διαστρικό διάστημα, ανακοίνωσαν την 12.9.2013 οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του «Voyager 1» και επιβεβαίωσε η NASA με κοινή ανακοίνωση των Jia-Rui Cook και D.C. Agle της Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, της Καλιφόρνιας και του Dwayne Brown από τα κεντρικά της NASA στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, το διαστημόπλοιο της NASA που εκτοξεύτηκε το 1977 και πλέον απέχει περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη (18,771,591,153 KM ή 125.48033649 AU στις 13.09.2013 και 01:00 ΩΕ) ενώ το φως του Ήλιου χρειαζόταν 34:47:10 για να φτάσει στη διαστημική συσκευή, βγήκε από την ηλιόπαυση, το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος και πέρασε στο διαστρικό χώρο κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Αυγούστου 2012, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έχουν σταλεί στη Γη. Τα νέα και απροσδόκητα στοιχεία δείχνουν ότι το «Voyager 1» έχει ταξιδέψει για περίπου ένα χρόνο, μέσω του πλάσματος, ή του ιονισμένου αέριου, που υπάρχει στο χώρο ανάμεσα στα άστρα. Το «Voyager 1» βρίσκεται σε μια μεταβατική περιοχή αμέσως έξω από την ηλιόσφαιρα, όπου ορισμένες επιπτώσεις από τον ήλιο μας, είναι ακόμα εμφανείς. Μια έκθεση για την ανάλυση αυτών των νέων δεδομένων, της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Iowa, με επικεφαλής τον Don Gurnett, δημοσιεύεται στην έκδοση της Πέμπτης 12.9.2013 του περιοδικού Science.

     

    Άρθρο στα ελληνικά στο www.aegeanastronomy.com η επίσημη ανακοίνωση της NASA και το άρθρο στην ιστοσελίδα του περιοδικού Science .

    voyager.jpg.10d98e80d7c4a466d7cb33d927e0adfa.jpg

  4. Όπως έγραψε ο Λεωνίδας, στο τεύχος Αυγούστου 2013 σελ. 28, του περιοδικού «Sterne und Weltraum», υπάρχει το σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Im Sog des Schwarzen Lochs» (στην αναρρόφηση της μαύρης τρύπας), αλλά υπάρχουν πληροφορίες και πολλές παραπομπές στα αγγλικά για το νέφος αερίων G2 στο σύνδεσμο που έγραψε ο Λεωνίδας ΕΔΩ, ενώ έχει πολύ καλές πληροφορίες το περιοδικό «The Astrophysical Journal» που μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά στη σελίδα του ΕΔΩ.

     

    Παρεμπιπτόντως, το περιοδικό «Sterne und Weltraum» έχει στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2013, στη σελ. 56 αφιέρωμα με τίτλο: Griechischer Sonnenuntergang (Ελληνικό ηλιοβασίλεμα) με φωτογραφίες του φίλου μας Αντώνη Αγιομαμίτη (http://perseus.gr/). Συγχαρητήρια Αντώνη!

  5. Αν δεν είχατε την ευκαιρία να παρατηρήσετε έναν καινοφανή αστέρα Νova, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ένας νέος αστέρας Νova έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή του αστερισμού του Δελφινιού. Ανακαλύφθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Koichi Itagaki στο Yamagata της Ιαπωνίας. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό κατοπτρικό τηλεσκόπιο 7 ιντσών και μια αφιλτράριστη CCD κάμερα, συνδεμένη στο τηλεσκόπιο για να σαρώνει τους ουρανούς, στις 14 Αυγούστου στις 1800 GMT (2013 Aug 14.5843 UT) κατέγραψε την εμφάνιση ενός «νέου» άστρου Νova εντός των ορίων του αστερισμού του Δελφινιού (Delphinus), και πήρε το όνομα Nova Del 2013. Η εμφάνιση του Nova επιβεβαιώθηκε με λήψη φωτογραφίας χρησιμοποιώντας ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 0.60-m με άνοιγμα f/5.7 και μια unfiltered CCD στις 14.750 UT Αυγούστου. Η CCD του Koichi Itagaki κατέγραψε φαινόμενο μέγεθος 6.3mag για το Νova.

     

    Μια μικρή παρουσίαση για τον Nova Del 2013 στο aegeanastronomy.com

    Aegeanastronomy

  6. Ο έναστρος νυχτερινός ουρανός μας συναρπάζει! Χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κοιτούσαν με απορία το νυχτερινό ουρανό θαυμάζοντας τα αστέρια, τους πλανήτες και άλλα ουράνια αντικείμενα. Την αγάπη, το πάθος και τον ενθουσιασμό για το νυχτερινό ουρανό, μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το φύλο, τον πολιτισμό, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Όταν κοιτάζουμε στο διάστημα, τα σύνορα μεταξύ των ανθρώπων γίνονται αόρατα, και προσελκύουν στην ίδια τη ζωή, εμάς και τους συνανθρώπους μας. Ο ουρανός πάνω μας είναι δημόσιος χώρος και τόπος συνάντησης για όλους τους κατοίκους της Γης. Δεν έχει σημασία ποιος, τι και που βρίσκεται. Όλοι μοιράζονται τον ίδιο ουρανό και προέκυψαν από την ίδια αστερόσκονη!

     

    Στο διάστημα, υπάρχει κάτι πολύ και πάντα καινούριο για να ανακαλύψετε: αστέρια, πλανήτες, το σπαρμένο με χιλιάδες κρατήρες Φεγγάρι, ο Ήλιος μας, με τις ηλιακές κηλίδες και βίαιες καταιγίδες, κομήτες, γίγαντες αερίων και νεφελώματα σκόνης, ανάμεσα στα άστρα και τους γαλαξίες των δισεκατομμυρίων άστρων και δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς! Είτε με γυμνό μάτι, με κιάλια ή τηλεσκόπιο μπορείτε να ρίξετε ένα συναρπαστικό βλέμμα στο ζωντανό ουρανό και στο διάστημα, ανακαλύπτοντας αυτόν τον θαυμαστό κόσμο που μας περιβάλει…

     

    Δεν θα πρέπει να είναι ειδικός ή επιστήμονας κάποιος, για να αισθάνεται άνετα στην παγκόσμια κοινότητα των φίλων του ουρανού. Το αντίθετο! Είτε αρχάριος αστρόφιλος, είτε έμπειρος, γυναίκα ή άνδρας, παιδί, μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, παππούς (έως 100+), είτε χωρίς οπτικά βοηθήματα και εξοπλισμό όπως κιάλια ή τηλεσκόπιο, είτε έχει κάποιον εξοπλισμό, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στην κοινότητα των εραστών του έναστρου ουρανού!

     

    Κι ο Αύγουστος είναι κατεξοχήν ο μήνας των ουράνιων παρατηρήσεων!

     

    Η συνέχεια εδώ

    www.aegeanastronomy.com

  7. Ορισμένες πληροφορίες για την «σύνοδο» Cassini - Κρόνου - Ήλιου καθώς και την φωτογράφιση της Γης και της σύνθεσης του μωσαϊκού του συστήματος του Κρόνου μπορείτε να βρείτε εδώ www.aegeanastronomy.com
  8. Να δώσω κι εγώ τα συγχαρητήρια στον Κωστή και την ομάδα του. Θα ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις για να καταλάβω λίγο καλύτερα.

     

    Για την πρώτη περίπτωση. Γνωρίζουμε ότι στα μάγναστρα οι ανατάξεις του φλοιού τους συνεπάγονται διαταράξεις των μαγνητικών τους πεδίων και προκαλούν μαγνητικούς σεισμούς και σεισμικά κύματα με μορφή εκλάμψεων ακτίνων γ και ακτίνων χ. Μπορούν όμως να προκαλούν αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής του μειώνοντας την ταχύτητα περιστροφής του, αν όπως γράφει ο Bi2L, κάποιος μεγάλος βαρυτικός σεισμός σπάσει τον φλοιό του;

     

    Στην δεύτερη περίπτωση του αστρικού ανέμου. Γνωρίζουμε ότι ο αστρικός άνεμος, σαν ροή φορτισμένων σωματιδίων από αστέρα κύριας ακολουθίας προς το διάστημα, αφαιρεί τροχιακή στροφορμή από σύστημα δύο αστέρων που περιφέρονται γύρω από το κοινό τους κέντρο μάζας. Τα αστρικά μαγνητικά πεδία ακολουθούν την πορεία των σωματιδίων προς τα έξω και τείνουν να επιβραδύνουν την περιστροφή του αστέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, η αφαίρεση στροφορμής από τον αστρικό άνεμο γίνεται από την τροχιακή στροφορμή όλου του συστήματος, με αποτέλεσμα οι δύο αστέρες να προσεγγίζουν (καινοφανείς ή υπερκαινοφανείς αστέρες) και η μαγνητογενής απώλεια στροφορμής να συνεχίζεται επιφέροντας μεταπτώσεις στην ταχύτητα περιστροφής. Άρα, ο 1E 2259+586 που βρίσκεται 10.000εφ μακριά, στον αστερισμό της Κασσιόπης, αποτελεί μέλος συστήματος αστέρων και ο αστρικός άνεμος προκάλεσε μείωση της περιστροφής;

  9. Από το δημοτικό ακόμη, ρουφούσα τα βιβλία με τις φωτογραφίες των βιβλίων και των εγκυκλοπαιδειών που είχε ο πατέρας μου στη βιβλιοθήκη, τα νέα από τις εφημερίδες για το ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη... Παρατήρηση άρχισα το 1986 με τα πρώτα μου κυάλια και το πρώτο μου τηλεσκόπιο το πήρα το 1990...
  10. Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο ESO στο Paranal, γιορτάζει σήμερα, τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Ενώ η έδρα του (που περιλαμβάνει το επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό κέντρο του οργανισμού) βρίσκεται στο Garching κοντά στο Μόναχο, το ESO λειτουργεί, και κέντρο στο Σαντιάγο της Χιλής που ελέγχει τις τρεις μοναδικές θέσεις παρατήρησης στη Χιλή: La Silla, Paranal και Chajnantor.

     

    Η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου θα πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της ημέρας σε ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου του αστεροσκοπείου Paranal και παρατήρηση του νεφελώματος Κράνος του Θωρ.

     

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες για το ESO, τα τηλεσκόπια του και τις τελευταίες εξελίξεις στην αστρονομική έρευνα με ενδιάμεσες προβολές των οκτώ τμημάτων της ταινίας "Η Ευρώπη σταμ άστρα".

    Στις 5 το απόγευμα θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το Paranal με ερωτήσεις και απαντήσεις και τα αποτελέσματα της παρατήρησης του νεφελώματος.

     

    Το κοινό μπορεί να θέτει ερωτήσεις κατά την διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης.

     

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση εδώ: http://new.livestream.com/ESOAstronomy/ESO50

    Η εκδήλωση ειναι σε εξέλιξη με παρουσιάσεις θεμάτων από το επιστημονικό προσωπικό του αστεροσκοπείου, ενώ δίπλα από την ζωντανή μετάδοση υπάρχει χώρος μηνυμάτων των θεατών, στα οποία απαντούν οι καλεσμένοι.

     

    Περισσότερα για το γιορτασμό μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.eso.org/public/

    esologo50.png.038f940013a5c453355d043ef2d9d1eb.png

  11. Μπροστά στη μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 50 ετών στη Φυσική, ισχυρίζονται, ότι, ίσως έχουν βρεθεί επιστήμονες του Εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο, όπου βρίσκεται ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron. Αφού παρατήρησαν “ύποπτες” ενδείξεις στα στοιχεία των συγκρούσεων οι ερευνητές αντιμετωπίζουν με δέος αλλά και επιφυλακτικότητα το φαινόμενο.

    Ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα και απροσδόκητη εκδοχή του "μποζονίου του Χιγκς", το οποίο αναζητείται και από τον επιταχυντή του CERN, τον βασικό ανταγωνιστή του Fermilab. Πρόκειται για ένα -μέχρι στιγμής υποθετικό- σωματίδιο, που προσδίδει μάζα στα άλλα υποατομικά σωματίδια και καθιστά συνεκτικό το "Καθιερωμένο Μοντέλο" της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων.

    Μια ακόμα πιο φιλόδοξη ερμηνεία λέει ότι αυτή η “ανωμαλία” που παρατηρήθηκε θα μπορούσε να είναι μια νέα φυσική δύναμη ή κάτι άλλο που οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν. Ενθουσιασμός αλλά και επιφυλακτικότητα επικρατεί, πάντως, στους επιστημονικούς κύκλους του εργαστηρίου, ο εκπρόσωπος του οποίου Τζιοβάνι Πούντσι δήλωσε ότι η διεθνής επιστημονική ομάδα του αμερικανικού επιταχυντή «νιώθει μεγάλη έξαψη από τις διαγραφόμενες πιθανότητες, αλλά, ταυτόχρονα, παραμένει επιφυλακτική, επειδή θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο σημαντικό, που καταντά τρομακτικό -γι’ αυτό σκεφτόμαστε όλες τις πιθανές εναλλακτικές εξηγήσεις».

    Ωστόσο, παρά τις απόψεις περί στατιστικού «τεχνήματος», οι επιστήμονες του Fermilab εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 0,25%) η "ανωμαλία" να είναι στατιστικό σφάλμα. Επίσης, βάσει των μετρήσεων που έκαναν, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πρόκειται για το μποζόνιο του Χιγκς και έτσι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάτι εντελώς άγνωστο.

     

    Πηγή: Ελευθεροτυπία 6.4.2011

  12. Βασίλη, το άρθρο το έγραψα για την τοπική καθημερινή εφημερίδα της Λέσβου, ΕΜΠΡΟΣ, στην οποία δημοσιεύτηκε στις 3.8.10 (http://www.emprosnet.gr/Current/?EntityID=e5325c84-6ffc-4159-b19c-3b8b1c8dda53) από όπου το πήρε και το alfavita.gr και το δημοσίευσε. Το καλό είναι ότι το ενδιαφέρον για τα φαινόμενα αυτά, αυξάνει και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε όπως μπορούμε στην εκλαϊκευση της αστρονομίας. Η αύξηση του κόσμου στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε...

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης