Jump to content

παναγιωτης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    1838
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    4

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από παναγιωτης

  1. Καλησπερα, για τη σωστη επιλογη ενος τηλεσκοπιου πρεπει να σκεφθουμε διαφορους παράγοντες, οι οποιοι αναφερονται και περιγράφονται πολυ καλα εδω :  https://astronomia.org.gr/τι-τηλεσκόπιο-να-αγοράσω-α-κεφάλαιο/

    • Ευχαριστώ 1
  2. Στην επόμενη συνάντηση της ΕΕΑΕ θα μας μιλήσει ο Δημήτρης Μπαλάσης για το αστέρι του Barnard και τις παρατηρήσεις του από το 2000.

    Θα μεταδοθεί από το Youtube στο σύνδεσμο που θα βρείτε παρακάτω.

    https://astronomia.org.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5%ce%b1%ce%b5-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b7-24-10-2021/?fbclid=IwAR3ywCfkzsPj1ckR3CLQn3AuO18-R1R0lg4TeG2MapL26vrqkiT1kGpacSg

  3. Αρχικα θα πρεπει να κανεις star alignment, αν θες ακομα και με ενα αστερι κοντα στο στοχο που θες. Επειτα θα το στειλεις στον στοχο. Το plate solve απλα αναλυει το καρε και σου δινει αυντεταγμενες κεντρου. Αν δεν επικοινωνουν μεταξυ τους τοτε στο stellarium βαλε να σου βρει τις συντεταγμενες του plate solve σα να θες να σε παει σε στοχο με συντεταγμενες δλδ και οχι με ονομασια και το κανεις συγχρονισμο.
  4. Και μια γρήγορη πατέντα, μονωτική ταινία, κολλάς την άκρη της εκεί που είναι το αυλάκι του ερευνητή, ξετυλίγεις λίγη και την περιστρέφεις, την τυλίγεις γύρω από τον ερευνητή και κολλάς πάλι την άλλη άκρη. Έχω κάνει έτσι σε 2-3 ερευνητές :)
  5. Πολυ ωραια συγκριση Νικο. Ειναι κατι που μαζι με τη φωτομετρια μεταβλητων μπορει να συντροφευει τους αστροφωτογραφους, που ηδη εχουμε εξοπλισμο καταγραφης, τα σεληνοφωτα βραδια.

     

    Ειχα δουλεψει ενα iris κατα το 2003 - 2004 για επεξεργασια ! Τι μου θυμισες....

  6. Πωλειται η πολυ αγαπημενη μου Atik 16hr mono. Με εχει συντροφευσει απο την αρχη στο αστροφωτογραφικο μου ταξιδι αλλα σταδιακα πρεπει να κανω το βημα της αναβαθμισης.

    Η καμερα αυτη εχει μεγαλη ευαισθησια και μικρο θορυβο, χαρακτηριστικο των αισθητηρων ccd της sony. Η καμερα δουλευει αυτη τη στιγμη σε windows 10. Φωτογραφιες μπορειτε να δειτε στο gallery και στο blog μου εδω : http://astrophotographyunderacropolis.blogspot.com/?m=1

    Ειναι με το βαλιτσακι pelican, nosepiece 1.25 και τα καλωδια της.

    Τιμη : 600€

    Επικοινωνια με πμ ή στο 6973726102

    Ευχαριστω,

    Παναγιωτης Καζασιδης

    IMG_20151027_014535.thumb.jpg.c8de14dd7e648b79953aa984513022ee.jpg

  7. Σε ολα τα alt/az παιζει τεραστιο ρολο η βαση να ειναι αλφαδιασμενη, ειναι το αντιστοιχο της πολικης καθως ο ενας αξονας ειναι ο παραλληλος με το εδαφος, ο αζιμουθιου, οπου με βαση αυτον ρυθμιζεται και η υψωση.

    Επισης πρεπει να κανεις ευθυγραμμιση με 3 αστρα μακρια μεταξυ τους ωστε να εμπεριεχει το νοητο τριγωνο τα αντικειμενα που θα στοχευεις. Με αυτο τον τροπο εσωτερικα του τριγωνου εχεις καλη ακριβεια.

    Οπως ειπε και ο Αγγελος η μηχανικη καμψη του τηλεσκοπιου και των οπτικων παιζει και αυτη τον ρολο της.

  8. Σε ενδιαφερει χειροκινητη ή ρομποτικη; Αν πας σε ρομποτικη τοτε καλο ειναι να επενδυσεις στην heq5. Οπως ειπε και ο kkoutr η eq35m ειναι μια καλη περιπτωση, εχει πιο μεγαλο γραναζι στο ra σε σχεση με την κλασικη eq3-2. Αν πας σε ισημερινη θα πρεπει να βαλεις τουλαχιστον μοτερ ra, αυτος ειναι ο σκοπος της, αλλιως μπορεις να δεις κ az στηριξη. Επισης η eq5 σε σχεση με την eq3-2 εχουν διαφορα στο τριποδο.
  9. Την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση της ΕΕΑΕ

     

    Στη συνάντηση αυτή η Δρ. Στέλλα Καυκά, Exec. Director και CEO της Αμερικανικής Ένωσης Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων AAVSO, θα μας μιλήσει για το "Τι μπορούμε να μάθουμε μέσω της παρατήρησης των μεταβλητών αστέρων".

     

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom για τα μέλη και θα μεταδοθεί απευθείας και στο Youtube.

     

    https://astronomia.org.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5%ce%b1%ce%b5-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b7-23-05-2021/

     

    Σας περιμένουμε !

  10. Αν ποτέ δε στοχευσε σωστα θα κανεις το εξης, θα κανεις align με ενα αστερι, που θα ξερεις που ειναι κ οτι το βλεπεις, θα αρχισει να γυρναει, λυσε τα φρενα κ ασε να γυρνανε απο μεσα στον αερα. Οταν σταματησουν τα μοτερ στοχευσε το αστερι χειροκινητα, δεσε τα φρενα, κανε μικροδιορθωση και τοτε πατα enter. Επειτα κανε ενα park scooe to home position και οπως σταματησει ετσι θα πρεπει να το ξεκινας. Επειδη ειναι μοτερ που κανουν σχετικη κινηση δε ξερουν που στοχευουν, ετσι αν το ξεκινησεις σε αλλη θεση θα προσπαθει να στοχευει παντα με τη διαφορα σε μοιρες που το ξεκινησες. Επισηςοταν κανεις διορθωση στο align με το χειριστηριο αν ειναι μεγαλη η διαφορα δε το δεχεται, σα μεγαλο σφαλμα.
  11. Προσπαθείτε να καταλαβετε αν ειναι καταγεγραμμενο αλλο αντικειμενο εκτος του ηλιου σε μια ληψη οπου το φως που καταγραφεται ειναι μονοφασματικο στο ha και η ενταση του ειναι το 0,00001 % της προσπιπτουσας φωτεινοτητας.

    Αρα μονο κατι του ηλιου ειναι ή artifact.

  12. Στις γήινες, ημερήσιες, λόγω κοντράστ δε θα φαίνονται απαραίτητα.

    Αυτά είναι σκόνες όχι ακριβώς πάνω στον αισθητήρα, θα ήταν πιο σημειακές αλλά όχι και πολύ μακριά.

    Ποιος είναι ο εξοπλισμός;

  13. Λάθος , οπως και να βαλω την κάμερα οι σκιες στο ιδιο μέρος θα είναι .

    Αν έχει πρόβλημα ο αισθητήρας λογικά δεν θα είχα πρόβλημα όταν θα έκανα λήψεις για επίγειους στόχους? η σε στόχους με πολύ μικρή έκθεση?

     

    Έτσι είναι, είναι λίγο περίεργο να το κατανοήσουμε αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η γεωμετρία του αισθητήρα με το φως που προσπίπτει είναι σταθερή. Άρα το τεστ που κάνουμε είναι να περιστρέψουμε την κάμερα, αν οι σκιές είναι σταθερές τότε το θέμα είναι στο κομμάτι της κάμερας. Αν έχουμε φίλτρα όμως και περιστρέψουμε το φίλτρο και κουνηθούν οι σκόνες τότε είναι στο φίλτρο.

    Δείξε μας με μια φωτογραφία όμως αυτές τις σκιές και μια φωτό του εξοπλισμού.

  14. Οι σκιες δημιουργουνται κοντα στο εστιακο επιπεδο, αρα δεν ειναι των οπτικων αλλα απο τα φιλτρα ή το τζαμακι του αισθητηρα. Οσο πιο μικρες και συγκεντρωμενη ειναι η σκια ειναι πιο κοντα στην εστια, στον αισθητηρα δηλαδη. Αυτη ειναι η δουλεια και των φλατ, που καταγραφουν αυτες τις σκιες και τις ανομοιομορφιες του φωτισμου γενικα. Καλο ειναι να ελεγχθει το imaging train για εμφανη σκουπιδια, σκονη, λεκεδες και με συγκεκριμενη μεθοδολογια να καθαριστουν.
  15. Την Κυριακή 25 Απριλίου στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση της ΕΕΑΕ που θα μεταδοθεί και στο youtube με ομιλητή τον Δημήτρη Μπαλάση και θέμα :

    "Τι πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε για παρατήρηση"

     

    https://astronomia.org.gr/%ce%b5%cf%80%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5%ce%b1%ce%b5-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-25-04-2021/

     

    Σας περιμένουμε !

  16. Η επόμενη ηλεκτρονική συνάντηση του συλλόγου μας, Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση, θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Jitsi και Youtube την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 από τις 18:30.

    Στη συνάντηση αυτή ο Παναγιώτης Καζασίδης θα παρουσιάσει τις δυνατότητες που έχουμε να ασκήσουμε το χόμπι μας ακόμα και μέσα από την πόλη.

    Λόγω περιορισμού της πλατφόρμας σε άτομα θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη μετάδοση της ομιλίας στο Youtube, που θα μπορούν να παρακολουθήσουν μη εγγεγραμμένοι φίλοι της Ένωσης.

  17. Γεια σε όλους,

     

    Έφτιαξα ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζω τη φορητή στήριξη Star Adventurer 2i με ενσωματωμένο wifi για χειρισμό από εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο και ταμπλετ.

    Ιδανική για συνδιασμό με dslr με φακούς ή μικρό τηλεσκόπιο για αστροφωτογράφιση και βίντεο time lapse.

    Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο !

     

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης