Jump to content

Κωστής Κανάκης

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    304
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Κωστής Κανάκης

  1. Φίλε Ηλία σου γράφω σαν κάτοχος LX 200 GPS, 10', καθώς και άλλων μικρότερων τηλεσκοπίων. Συμφωνώ με αυτά που γράφουν άλλοι φίλοι σε σχέση με τις πολύ καλές δυνατότητες του τηλεσκοπίου καθώς και με τις τεχνικές λεπτομέρειες (τιμή, βάρος, wedge, ηλεκτρονικά επισκευές κλπ). Εχω τη γνώμη ότι το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο απευθύνεται σε αρκετά έμπειρους χρήστες είναι δε πιθανόν ένας νέος στο hobby να μπερδευτεί από τα πολλά και να μην αξιοποιήσει τελικά τη δαπανηρή αγορά του. Θέλω να σου προτείνω να ξεκινήσεις με ένα καλό μικρό (μέχρι 3,5') αποχρωματικό διοπτρικό (πχ Meade, Vixen ή καλλίτερα William Optics) το οποίο είναι πρακτικό και θα σου χρησιμεύει πάντοτε, όσο μεγάλα τηλεσκόπια και να αγοράσεις στη συνέχεια. Τα μικρά αυτά τηλεσκόπια χρησιμοποιούνται σύνοδευτικά με τα μεγάλα καταδιοπτρικά σε πλήθος εφαρμογών φωτογράφησης. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ισημερινή (με αστροστάτη) στήριξη Vixen ή Meade (δεν γνωρίζω εάν ο κ. Νομικός πουλά χωριστά από τα τηλεσκόπια τις στηρίξεις Meade). Με τον εξοπλισμό αυτό μπορείς να δοκιμάσεις σύντομα και φωτογραφία με αξιοπρεπέστατα (εφόσον έχεις υπομονή και επιμονή) αποτελέσματα.
  2. Ισως είναι παρακινδυνευμένο να γενικεύουμε. Θυμάμαι μία υπέροχη φωτογραφία young moon με σμήνος πουλιών στο S&T τραβηγμένη από κάποιον ερασιτέχνη στο Ισφαχάν του Ιράν χωρίς μοδάτο εξοπλισμό!! Συμφωνώ πάντως μαζί σας ότι υπάρχει και γκρίζα διαφήμηση μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, απόρροια των οικονομικών αναγκών, όπως και παντού άλλωστε, κατά πως γράφει και ο φίλος Astrovox.

     

    Ευχαριστώ γιά την ανταπόκρισή σας στις ερωτήσεις μου.

  3. Αγαπητοί φίλοι έχω δύο ερωτήσεις και ειλικρινά με ενδιαφέρουν οι απόψεις σας:

     

    Πόσο πιστεύετε ότι ορισμένες φωτογραφίες ερασιτεχνών δημοσιεύονται προκειμένου να παρακινηθούν οι αναγνώστες να αγοράσουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε??

     

    Τι τύχη έχει να δημοσιευθεί μία πολύ καλή φωτογραφία τραβηγμένη με εξοπλισμό που δεν προωθείται πιά από τις εταιρείες που έχουν ολοσέλιδες διαφημίσεις στ περιοδικά αυτά???

  4. Αν δεν θέλεις να αγοράσεις ειδικό dew shield, έχω δοκιμάσει την εξής πατέντα:

     

    Παίρνεις ένα υπόστρωμα sleeping bag (πχ Karrimat ή απομίμηση ανάλογου υλικού), σκούρου χρώματος. Φτειάχνεις ένα κύλινδρο που να περικλείει τον οπτικό σωλήνα. Το κόβεις στο αντίστοιχο μέγεθος και το προσαρμόζεις στο τηλεσκόπιο με λαστιχάκια. Κάνει καλή δουλειά αρκεί να προεξέχει τουλάχιστον 30 πόντους.

  5. Αγαπητέ Στέφανε,

     

    Χειμώνας = μεγάλες νύχτες

    Σκιάθος = μικρή φωτορύπανση (και ωραίο αστεροσκοπείο, απ'ότι είδα στο site)

     

    Καλοκαίρι = μικρές νύχτες

    Σκιάθος = υπέροχη θάλασσα

     

    ωραίο μου φαίνεται!!

     

    Ευχομαι καλή παραμονή.

     

    Φιλικά,

     

    Κωστής

  6. Είχα και εγώ το πρόβλημα που περιγράφει ο Γιώργος. Μόνη λύση που βρήκα είναι να βγείς από το Registax και να ξαναμπείς, χάνοντας βέβαια ότι είχες κάνει. Οταν τα frames είναι πολλά (> 4.000) το CPU δουλεύει αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας στο registax και στο χρόνο αυτό καλλίτερα να περιμένεις. Σε πλανητικά AVI's και με μικρό (32 ή 64) box, η αυτόματη επιλογή MAP οδηγεί συχνά εκτός του δίσκου (τι να βλέπει άραγε???), οπότε η ευθυγράμμιση χάνεται στη συνέχεια. Αντίθετα στη σελήνη η αυτόματη επιλογή MAP λειτουργεί εξαιρετικά. Σε δύσκολα πλανητικά AVIs το feather option δεν λειτούργησε καλά. Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα γιά freeware είναι πολύ καλό και τα προβλήματα είναι λίγα. :D
  7. Είμαι και εγώ ένας ευτυχής κάτοχος DSI-C (το πρώτο έγχρωμο μοντέλο) από τον 5/2005. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Ιφικράτη, πρέπει όμως να γνωρίζεις τα εξής:

     

    1. To DSI λειτουργεί μόνο με USB port 2.0. Το Autostar Envisage που το υποστηρίζει έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο με συνεχή upgrades από την εταιρεία. Τα πιό προχωρημένα features όπως το drizzle είναι χρήσιμο κυρίως γιά de-rotation, ενώ τα υπόλοιπα καθυστερούν σημαντικά την διαδικασία.

    2. Aπαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις αστροφωτογράφησης, όπως πολύ καλή ευθυγράμμιση, κατάλληλο εστιακό λόγο (f), ανάλογα με το αντικείμενο (λαμπερό αντικείμενο --> ψηλό f, αμυδρό αντικείμενο --> χαμηλό f) και το καλλίτερο δυνατό focus.

    3. Γιά deep sky, εκτός από το νεφέλωμα του Ωρίωνα (στο Τραπέζιο) και ορισμένα λαμπερά κλειστα αστρικά σμήνη (Μ13, Μ5 κλπ), απαιτεί μειωτή εστιακού λόγου (focal reducer).

    4. Γιά πιό αμυδρά αντικείμενα χρειάζειται οδήγηση. Το DSI, με βάση τις προδιαγραφές του, μπορεί να υποστηρίξει οδήγηση, κάτι που σημαίνει ότι η φωτογράφηση θα γίνεται με άλλη κάμερα. Δεν μπορεί δηλαδή να κάνει ταυτόχρονα οδήγηση και φωτογράφηση.

     

    Συμπέρασμα: Εχει ενδιαφέρον σαν εισαγωγική κάμερα προκειμένου να συνηδειτοποιήσει ο χρήστης τις βασικές αρχές της φωτογραφίας Deep Sky, δίνοντας κάποια σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα γιά τον αρχάριο φωτογράφο. Καλλίτερα να την αγοράσεις μεταχειρισμένη (μετά δοκιμής) γιά να μειώσεις, όσο γίνεται το κόστος. Αυτό τον καιρό υπάρχει αρκετή προσφορά διότι οι παλιοί κάτοχοι DSI μετακινούνται σε άλλες μηχανές (Attic, Starlight)

     

    Σημ. Οι φωτογραφίες που δείχνουν οι διαφημίσεις έχουν βγεί από ερασιτέχνες με 15-20 χρόνια εμπειρία στο αντικείμενο και με θαυμάσιο υπόλοιπο εξοπλισμό, οι οποίοι είναι σε θέση να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες κάθε μηχανής.

  8. Επεξεργάστηκα μία σειρά 122 φωτό του Clavius και της γύρω περιοχής. Camera DSI-C σε ασπρόμαυρο. Η επεξεργασία έγινε με το Registx 4 με χρήση 4 alignement boxes και μετά με το 3 με alignement box επάνω στον Clavius. Χρησιμοποιήθηκε μέθοδος Classic και η επεξεργασία στο PHotoshop έγινε με ακριβώς όμοιo τρόπο. Με βάση τα όσα έκανα το αποτέλεσμα του Registx 3 είναι καλλίτερο!!!

    clavius-reg-3-080406.jpg.c8353eb2fef5b4b33fb77fe6fad62a7f.jpg

    clavius-reg-4-080406.jpg.8271d4eb0cd67508c69d76516e5fe348.jpg

  9. Παιδιά κατέβασα και εγώ το Registax v4. Δοκίμασα σε κρατήρες και δεν εντυπωσιάστηκα, ίσως γιατί ακόμη δεν έχω εξασκηθεί. Προσέξτε όμως το αποτέλεσμα σε ένα μέτριο AVI του Κρόνου. 502/1041 frames. Ολες οι επεξεργασίες και το save for web έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο. Στο Reg 3 χρησιμοποιήθηκε 1 alignement box που κάλυπτε ολόκληρο των πλανήτη. Στο Reg 4 χρησιμοποιήθηκαν 3 alignement boxes. Ενα μεγάλο να καλύπτει τον δίσκο και δύο μικρά αριστερα και δεξιά γιά τους δακτυλίους. Το αποτέλεσμα έχει σημαντική διαφορά, όπως ήταν αναμενόμενο.

     

    SATURN3-reg-4.0.jpg.ed5b497b90132bb1570ae3f1dc50a477.jpg

    SATURN AVI με χρήση REGISTAX 4

     

    SATURN3-reg-3.1.jpg.35a9d83e7013d6497e14c7369e4e39e1.jpg

    SATURN AVI με χρήση REGISTAX 3

  10. Και φυσικά πρόκειται γιά αισθητικά μοναδικούς και διεθνώς ενδιαφέροντες χώρους, όπως αποδεικνύεται φυσικά και από το εντυπωσιακό πλήθος των δημοσιεύσεων(και όχι μόνο στην Αμερική) που παρουσιάζεται στο site www.perseus.gr του Κου Αντώνη Αγιομαμμίτη.

     

    Γιά μία ακόμη φορά, φίλε Αντώνη, Συγχαρητήρια όχι μόνο γιά τις φωτογραφίες αλλά και γιά τη δωρεάν διαφήμιση στη χώρα μας!!!

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης