Jump to content

Hipparchus

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    127
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχόλια εικόνων δημοσιεύτηκε από Hipparchus

  1. ένα απο τα επιβλητικότερα τοπία που έχω δεί. Κάθε επίσκεψη μια στάση στο χρόνο, παρέα με γαλήνιους, καταπληκτικούς ανθρώπους και κοντύτερα στο θείο και στον εαυτό μας.

    Υπέροχες συνθήκες για παρατήρηση και βαθειές ανάσες αποδρώντας απο την τρέλα της καθημερινότητας.

    Σε ευχαριστούμε για την φωτογραφία!

     

    Γιάννης

  2. Καλημέρα Μάνο,

     

    η διάρκεια και ο ρυθμός εξασθένησης των λάμψεων όπως και τυχόν σκιές που θα μείνουν για ώρες μετά στην ανώτερη ατμόσφαιρα είναι καθοριστικά στοιχεία για τον προσδιορισμό τους ώς 'εκρήξεις βολίδων' ή ατμοσφαιρικά φαινόμενα όπως ηλεκτρικές κενώσεις. Πάντως τον προηγούμενο μήνα είχαμε πολλές αναφορές παγκόσμια από εκρήξεις βολίδων που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα του δία.

    Φαινόμενα αυτού του είδους είναι αρκετά συχνά παρά την αντίθετη αντίληψη που κυριαρχούσε μεχρι την εποχή που όλοι εκστασιάστηκαν με την καταστροφή του κομήτη Shoemaker-Levy 9.

    Το 2009-2010 καταγράφηκαν αρκετές συγκρούσεις που έπεισαν τους επιστήμονες οτι η περιοχη κοντα στην τροχιά του δία έχει πολλά σώματα που μπορούν να παρασυρθούν απο το βαρυτικό του πεδίο.

    Σύμφωνα με την NASA μικρά σώματα μεχρι 10 μέτρα χτυπούν τον πλανήτη σχεδόν μια φορά κάθε εβδομάδα, και τα περισσότερα ειναι αρκετά μικρά ώστε να προκαλέσουν μια ενδιαφέρουσα λάμψη.

     

    ΜΦΧ

     

    Γιάννης

  3. ομορφη φωτογραφια Γιάννη, λίγο αφεστιασμένη.

    Θα ήθελα να σου πω οτι η λέξη κηλίδα προέρχεται απο την αρχαία ελληνική "κηλίς" που και στην αρχαιότητα η χρήση της ηταν να υποδηλώνει ένα σημείο μιας επιφάνειας με διαφορετικό χρώμα από αυτήν.

    Το κυ-λίδα παραπέμπει σε έννοιες που έχουν σχέση με την κύλιση και σχηματικούς προσδιορισμούς που έχουν βάση την περιστροφή (κύλινδρος κλπ).

    Η γλώσσα μας έχει τον τρόπο να μεταφέρει έννοιες μεσα απο την ορθογραφία των λέξεων που την κάνει εκπαιδευτικό εργαλείο.

     

    φιλικά,

    Γιάννης

  4. Αγγελε,

     

    το πιο πιθανο ειναι εσωτερική ανάκλαση απο το σώμα της μηχανης (ισως στο στεφάνι του αισθητήρα) προς τα οπτικά και πάλι πίσω (εξ ού και το χρώμα λόγω των επιστρώσεων). Η ένταση είναι αρκετά μεγάλη για ουρά κομήτη, ειναι απο άστρο που ειναι κοντά στο οπτικό πεδιο της φωτογραφίας.

     

    Γιάννης

  5. Mας αρεσει Γιώργο,

    ειναι απο τα καλυτερα stacking που έχω δει με αυτο το θεμα που ειναι αρκετα απαιτητικό. Η ατμόσφαιρα πρεπει να βοήθησε πολυ αλλα πιο πολυ η επιμονη σου... Ισως μια προσεκτικότερη ισοστάθμιση της φωτεινότητας των επιμέρους περιοχών να την βοηθουσε ακομη.

    Εντυπωσιακή ειπα? Όντως πολυ καλή!

  6. Γιώργη καλο χειμώνα,

    ναι ειναι απο τις καλές στιγμές της GPDX σκεψου όμως οτι πεταξα 6-7 καρέ γιατι θα χαλούσαν το stacking. Τα pixel δεν ειναι αρκετα για το πεδιο αυτό (όπως θα δεις τα περισσότερα αστρα ειναι τετράγωνα 2Χ2 pixel) τα πολλά ASA μίκρυναν τη δυναμική περιοχή οδηγώντας σε καμένα τα περισσότερα αστρα.

    Ο τηλεφακός εχει δωσει οτι μπορει μαζι με την υγρασία της καλοκαιρινής βραδυάς έχει τονίσει και την άλω που παρατηρεις γύρω απο τα φωτεινά αστρα (πχ DENEB), κατι που και πληροφορία χρώματος μας δινει στα καμένα αστρα αλλα και την κάνει αισθητικά πιο ευχάριστη.

    Η 5D οντως ειναι καλη, τεράστιο πεδιο, χαμηλότερο θόρυβο απο την 20 ισως λιγο πιο μικρό κερδος (ADU/φωτονια), αλλα έχει άλλα προβλήματα που ακόμη δεν εχω σκεφτει πως να τα λυσω...

    Θα σου στειλω ενα crop στο email για να δεις καλύτερα...

  7. Ευχαριστώ παιδιά, δεν ειναι τροποποιημένη η μηχανή, ο χαμηλός εστιακός λόγος, ο χρόνος έκθεσης και τα ψηλά ASA "έγραψαν" το κόκκινο. Με το κατάληλο guiding και αρκετή υπομονή θα ήθελα να την τραβήξω στα 400ASA που νομίζω δεν θυσιάζεται η δυναμική περιοχή του αισθητήρα.(τωρα πια μάλλον το 2008 ). Το καρέ ειναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς στα 1200 πιξελ τα γαλαξιακά αστρα αδικούνται. Ο γαλαξίας ειναι αρκετα εντυπωσιακός θα ανεβάσω ενα κομμάτι της αρχικής στο άλμπουμ μου για όποιον θελει να δει.

     

    Γιάννης

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης