Jump to content

Κατσάρης Τάσος

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    59
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Κατσάρης Τάσος

  1. Ας το θέσω διαφορετικά.

     

    Παραδεχόμενοι την άγνοιά μας, θα ήταν φρονιμότερο να θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους ή κατώτερους από κάτι (υπάρχει, δεν υπάρχει) που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα? (δεν εννοώ μόνο το θεϊκό στοιχείο)

     

    Ανεξάρτητα από εγωισμούς και μικρότητες.

     

    Χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας απέναντι σε οτιδήποτε!

     

    Η παραδοχή ότι ο κόσμος δεν είναι ένα ανθρώπινο παιχνίδι και πολύ περισσότερο η αποδοχή ότι το σύμπαν δεν είναι ανθρωποκεντρικό, θα μας βοηθούσε να επανατοποθετούμε τους εαυτούς μας και να επαναπροσδιορίζουμε την θέση μας όποτε ασχολούμαστε με μικρές λεπτομέρειες περί ανωτερότητας.

     

     

    Φιλικά, Τάσος.

  2. Είναι λογικά και επιστημονικά σωστό να θεωρούμεθα κατώτεροι από κάτι που δεν γνωρίζουμε;

    Τότε θα μπορούσαμε, κάλλιστα, να θεωρούμεθα ανώτεροι!

     

    Επίσης, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι 'άλλο εμείς και άλλο ο εαυτός μας';;;

     

    Μα...και βέβαια! (σχετικά με την κατωτερότητα)

     

    Διότι αν παραδεχτούμε ότι υπάρχουν και άλλα ακόμα που έχουμε να μάθουμε για τον άνθρωπο και τον κόσμο, τότε παράλληλα θα ήταν φρόνημο να παραδεχθούμε ότι η μη-γνώση πραγμάτων (ως αντικειμένων μελέτης) που δεν αποτελούν ανθρώπινο δημιούργημα (δηλ. άνθρωπος και σύμπαν) αυτόματα μας τοποθετούν χαμηλότερα από οτιδήποτε υπάρχει ή δεν υπάρχει, ακόμα και αν εμείς δεν το έχουμε ανακαλύψει λόγω, προφανώς, δικής μας πρόσκαιρης ανικανότητας, διότι ιστορικά θα ήταν σφάλμα να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν και πολλά ακόμα για να ανακαλύψουμε. #-o

     

    Φιλικά,

     

    Τάσος

  3. Αγαπητέ Rigelian,

     

    Συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου διάθεση. Αλλά...

     

    Η φύση είναι ανώτερη του ανθρώπου.

     

    Υπάρχει και εξελίσσεται χωρίς να την ενδιαφέρει (όπως τον άνθρωπο) μέσα από επιστήμη, φιλοσοφία, κλπ., να αποδικνύει την (και) ανωτερότητά της...Δηλαδή, να αποδυκνύει την ανωτερότητά της σε σχέση με τι? Με τον εαυτό της?

     

    Ενώ συμφωνώ με την κριτική σου διάθεση, όπως θα συμφωνούσε και ο Ηράκλειτος ο οποίος υπήρξε μέγας επανστάτης της διανόησης, θα διαφωνήσω με τα περί "μη-ανωτερώτητας" του οτιδήποτε από τον άνθρωπο.

     

    Ακόμα κι αν δεν υπάρχει θεός ή δεν πιστεύουμε στην ύπαρξει θεϊκού στοιχείου, είναι φρόνιμο να ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ ανώτερο από τον άνθρωπο και μάλιστα την στιγμή που όσο η επιστήμες εξελίσσονται τόσο πιο κοντά σε αδιέξοδα φτάνουμε ανακαλύπτοντας ότι ακόμα περισσότερα δεν ξέρουμε?

     

    Ναι, εξερευνώ και μαθαίνω τον κόσμο. Μαθαίνω και να τον αγαπώ και να τον σέβομαι γιατί μου φανερώνεται και δίνει νόημα στη ζωή μου.

     

    Δηλαδή, τι είναι "ανώτερο"? Μια μπανάνα ή ένας "πίθηκος"?

     

    Πολύ Φιλικά,

     

    Τάσος.

  4. Αν μου επιτρέπετε, μια μικρή παρατήρηση...

     

    Η αποσπασματική χρήση αρχαίων κειμένων από μεριάς μου γίνεται γιατί πιστεύω ότι κάποιοι έχουν ασχοληθεί περισσότερο με την μελέτη αυτών και επομένως μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ.

     

    Είναι όμως το λιγότερο άκομψο να χρησιμοποιούνται αποσπάσματα συγγραφέων επειδή ταιριάζουν (ή νομίζουμε ότι ταιριάζουν) με την συγκεκριμένη συλλογιστική μας χωρίς να έχουμε γενικότερη άποψη για το έργο τους. Στην χειρότερη περίπτωση αποτελεί ασέβεια και δεν προσφέρουμε και καλές υπηρεσίες στους νεότερους που ίσως τους δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

     

    Επίσης, επειδή οι συζητήσεις είναι ανοικτές και θέλω να υπογράφω με το πραγματικό μου όνομα και πολύ περισσότερο επειδή στο forum συμμετέχουν και παιδιά χωρίς περιορισμό ηλικίας (διαπιστώνω επίσης ότι δεν υπάρχει και περιορισμός θεματολογίας) θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο εξής θα απέχω από συζητήσεις με θεματολογία άσχετη προς την αστρονομία.

     

    Σας ευχαριστώ για την κατανόηση.

     

    Πολύ Φιλικά,

     

    Τάσος.

  5. Τα αξιώματα υπάρχουν, και ισχύουν βέβαια, γιατί πρέπει να έχουμε κάποιες βάσεις για να εργαζόμαστε. Είναι αποδεκτά από όλους σε συγκεκριμένο σύστημα αναφοράς ως κοινές βάσεις εργασίας.

     

    Οι παράγοντες χώρος και χρόνος αναφοράς είναι οι καθοριστικοί παράγοντες σε όλες τις επιστήμες.

  6. Αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα σας.

     

    Σχετικά με το θέμα που βάλατε...

     

    Η επιστήμη και τα ευρήματά της δεν αμφισβητούνται από κανένα δότι στηρίζονται σε αξιώματα και κοινά αποδεκτές αρχές αλλά κυρίως στην παρατήρηση και καταγραφή. Ακόμα και εκεί όμως, ανάλογα με την μεθοδολογική προσέγγιση, προκύπτουν συχνότατα σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε σχολές σκέψης (schools of thought) και αυτό συμβαίνει από παλιά. Δηλαδή, οι άνθρωποι (επιστήμονες) συχνά διαφωνούν και για πράγματα τα οποία μπορεί κανείς να δει με τα ίδια του τα μάτια.

     

    Αν λοιπόν οι άνθρωποι διαφωνούμε σε ζητήματα προέλευσης & ερμηνίας ακόμα και όταν αυτά είναι φανερά με τις αισθήσεις μας, είναι λογικό να προσπαθούμε να συμφωνήσουμε για πράγματα (υπάρχουν, δεν υπάρχουν) που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας;

     

    "Ο θεός είναι μέρα, νύχτα, χειμώνας, καλοκαίρι, πόλεμος, ειρήνη, κορεσμός και πείνα. Αυτός μεταβάλλεται με τον τρόπο της φωτιάς: όποτε αναμιχθεί με θυμιάματα, ονομάζεται ανάλογα με τη μυρωδια του καθενός".

    "Μ' όποιον πάνω απ' όλα αδιάκοπα συναναστρέφονται, το Λόγο, που τα κυβερνάει όλα, μ' αυτόν έχουν διαφορές, και όσα συναντούν κάθε μέρα, τους φαίνονται ξένα".

     

    Τα έχει πει ο Εφέσιος αλλά...

  7. Τελικά ήταν πολύ καλή επιλογή για τα λεφτά τους.

     

    Εχθές νόμιζα ότι τα 4 φωτινά σημεία γύρω από τον Δία ήταν αντανακλάσεις αλλά μάλλον ήταν 4 από τους δορυφόρους (όπως φαίνεται & από τα λεγόμενά σας). Για πρώτος Δίας όχι και άσχημα!

     

    Φιλικά, Τάσος.

  8. Φίλε Θανάση,

     

    Είμαι και εγώ πολύ νέος στο χώρο επομένως μπορώ να σου πω τα παρακάτω μόνο από την πολύ μικρή εμπειρία μου & από ότι μαθαίνω από τις παλιές καραβάνες εδώ στο forum:

     

    1. Πιστεύω πως αν είσαι πολύ αρχάριος μάλλον το θέμα του χρωματικού σφάλματος δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί ακόμα (χωρίς να απαγορεύεται κιόλας :wink: ) εκτός και αν είναι καθαρά θεωρητικό το ενδιαφέρον σου οπότε θα σε παραπέμψω στους παλαιότερους φίλους μας για σχετική βιβλιογραφία, οπότε καλό διάβασμα (και εγώ το ίδιο κάνω!).

     

    2. Σχετικά με τον εστιακό λόγο f/15 από μόνος του δεν σημαίνει τίποτε, τόσο για το χρωματικό σφάλμα όσο πιστεύω και για τα υπόλοιπα καθώς, πιθανότατα, θα πρέπει να κριθεί σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρρους όπως τον τύπο (κατοπτρικό, διοπτρικό, κατοδιοπτρικό, κλπ.), το μέγεθος του αντικειμενικού φακού (8", 10", κλπ.), την ποιότητα των οπτικών μερών, όπως επίσης και τις δικές σου παρατηρησιακές - ερευνητικές ανάγκες και ενδιαφέροντα.

     

    Οπότε, πάρτα καλύτερα με την σειρά (προτείνω οποσδήποτε NIGHTWATCH αν δεν το έχεις, αν το έχεις διάβασέ το!). Όλα τα τηλεσκόπια καλά είναι ανάλογα με τις ανάγκες & απαιτήσεις σου.

     

    Υ.Γ. Αν ντε και καλά σε ενδιαφέρει f/15 & όχι πάνω από 10" καλύτερα πάρε φορτηγάκι πρώτα :mrgreen: !!!!!!!!!!!!

     

    Πόλύ Φιλικά,

     

    Τάσος

  9. Όπως βλέπεις Αγάπιε μπερδεύω ακόμα τα ψευδόνυμα!! :-note

     

    Σχετικά με το κτηματάκι που λέγαμε...λέω για πίσω μεριά που θα έχει και μικρή φωτορύπανση :wink: Το πρόβλημα θα είναι ότι χάνω θέα Γη και δεν θα πιάνει και το κινητό!! :shock:

     

    Λες να έχει REMAX στη Σελήνη σε λίγα χρόνια??????

  10. Αξιότιμοι κύριοι & κυρίες,

     

    Συμφωνώ με πολλά από τα παραπάνω που καταλαβαίνω και παρακολουθώ όσο μπορώ αλλά με ενδιαφέρον τα περισσότερα που δεν καταλαβαίνω.

     

    Θα παραθέσω παρακάτω δύο αποσπάσματα από τον Ηράκλειτο (544-484 π.χ.) ως ελάχιστη συμβολή στην κουβέντα σας (κάτι σαν εισητήριο που κοιτάω από την κλειδαρότρυπα...) που πιστεύω όλοι σας θα βρειτε σχετικό με το θέμα αλλά ο καθένας σας για διαφορετικό λόγο.

     

    1. "Αυτόν εδώ τον κόσμο, τον ίδιο για όλους, ούτε κανείς θεός ούτε άνθρωπος τον έπλασε, αλλ' ήταν από πάντα και είναι και θα είναι αιώνια ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο".

     

    2. "Εκείνοι που μιλούν με νου πρέπει να στηρίζονται σ' αυτό που είναι κοινό στα πάντα, όπως ακριβώς μια πόλη πρέπει να στηρίζεται στο νόμο της, και με περισσότερη δύναμη ακόμα. Γιατί όλοι οι ανθρώπινοι νόμοι τρέφονται από τον ένα, το θεϊκό· γιατί αυτός κυριαρχεί όσο ακριβώς θέλει, επαρκεί για τα πάντα και περισσεύει".

     

    Φιλικά, Τάσος.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης