Jump to content

Apoll

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    14
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Apoll

  1. ?? Στα 4 και κάτι έτη φωτός βρίσκεται ο Proxima Centauri,το πιο κοντινό άστρο. Πως είναι δυνατόν να έχει εμβέλεια 3 ετη φωτός το ηλιακό σύστημα, λοιπόν?? Έχοντας δεδομένο ότι ο Πλούτωνας απέχει περίπου 6 ώρες φωτός, η εμβέλεια του ηλιακού συστήματος όσο αναφορά τους δορυφόρους του ήλιου πάντα (βαρυτικα, κι όχι ηλεκτρομαγνητικά..) δεν πρέπει να ναι παραπάνω από μερες φωτός μακριά. Όχι και έτη! Οι αστεροειδείς με τα μυθολογικά ονόματα είναι πολλοί παραπάνω. Μην ξεχνάμε και πολλούς αστερισμούς, όπως και τοποθεσίες πάνω στον Αρη ή στη Σελήνη και πολλά ακόμη. Κι η ελλήνική κι η λατινική μυθολογία έχουν τιμηθεί κατα κόρον. (Σε αντίθεση με τη σκανδιναβική ή την αιγυπτιακή ας πούμε) Ακριβώς επειδή είναι μυθολογία και δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη σε ιστορικά πλαίσια, πρέπει να διατηρούμε επιφυλάξεις όσο αναφορά την αλήθεια των γεγονότων στα οποία αναφέρεται. α) Σχετικά με την Μυθολογία που δεν αποδυκνείεται ιστορικά, αναφέρομαι σε συγκεκριμένη μυθολογία (όχι Ελληνική) που δεν είναι επί του παρόντος. β) Δεν κατανοώ γιατί έχεις πρόβλημα που ονομάζονται αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα βάση στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Όλα τα άστρα που βλέπουμε χωρίς υποστήριξη, έχουν Αραβική ονομασία (από την Αραβική Μυθολογία) γ) Όσον αφορά το μέγεθος του Ηλιακού Συστήματος. Proxima Centauri είναι 4.2 έτη φωτός μακρυά (μικρός Κόκκινος Νάνος). Η άκρη της "σφαίρας" του Ήλιου όπου Φυσική, Βαρυτική και Δυναμική επίδραση σταματά είναι το οριακό τέλος του Oort Cloud που μας περιβάλει. Το Oort Cloud εκτείνεται 3 έτη φωτός ή 30,000,000,000,000 χιλιόμετρα από τον Ήλιο δείχνουν οι τελευταίοι υπολογισμοί.
  2. (επιστροφή απο διακοπές) Η πρόταση για 12 πλανήτες και τα κρητήρια δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Είναι πρόταση που έγινε στην IAU. Και βέβαια αυτή η είδηση θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν θα τραβήξει κόσμο η είδηση ότι πάνω από τα μισά μέλη της IAU έχουν βγάλει σπυράκια με την πρόταση αυτή και αντιδρά σύσσωμος ο αστρονομικός κόσμος. Εγώ πιστεύω ότι το όλο θέμα δεν θα εγκριθεί. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθεί να λύσει. Μην ξεχνάμε ότι οι μακρινοί αυτοί πλανητοειδής είναι σχετικά κοντά σε σχέση με το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος που είναι 3 έτη φωτός. Αν ονομάσουμε πλανήτες όλα τα αντικείμενα τα οποία πληρούν τις προυποθέσεις που σκέφτονται να θέσουν, σε μια 20ετία* δεν θα μιλάμε για 12 αλλά για 120 πλανήτες *Υπολογίζοντας την χρονική εκτόξευση του James Webb, και άλλον διαστημικών τηλεσκοπίων σε τροχιές πέραν της Σελήνης. Σχετικά με την δήλωση παραπάνω " Εχούν δοθεί αρκετές χιλιάδες ονόματα σε αστρονομικά αντικείμενα με βάση την ελλήνική μυθολογία. Που στο κάτω κάτω δεν έχει και πολύ σχεση με την επιστήμη. " α) Δεν είναι χιλιάδες. 9 Πλανήτες και καμμιά 20αριά δορυφόροι και αστεροηδείς και μάλιστα είναι ονομασμένοι στα Λατινικά. β) Τα ονόματα αυτά χρησιμοποιούνταν στην αστρονομία χιλιάδες χρόνια τώρα. Όχι μόνο από Έλληνες, αλλά από Άραβες και μετέπειτα από τους Δυτικούς αστρονόμους. Όταν αποφάσισαν να οριστικοποιήσουν τα ονόματα ήταν αδύνατον να αλλάξουν την αστρονομική ιστορία χιλιάδων ετών. Με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε οι Κινέζοι να αντιδράσουν εκατοντάδες χρόνια τώρα. γ) Υπάρχει μια Μυθολογία που χωρίς να αποδυκνείεται ιστορικά ή αρχαιολογικά έχει γίνει αποδεκτή. Αντίθετα δεν αποδεχόμαστε την Ελληνική στην οποία βασίστηκαν ιστορικώς αποδεδειγμένα πρόσωπα και δύο μεγάλοι πολιτισμοί?
  3. Apoll

    Προσεληνωση

    Δεν ξέρω σε τί αναφέρεσαι. Αλλά ένα ψάξιμο στο σχετικό ντοκυμαντέρ που είχε το Κανάλι 5 εδώ στην Αγγλία στις 24/07/06 με τις δηλώσεις τον σχετικών ατόμων είναι αρκετό.
  4. Apoll

    Προσεληνωση

    Το ότι πήγαμε στην Σελήνη όντως είναι αλήθεια. Μάλιστα έχω την χαρά να έχω γνωρίσει από κόντα 2 ανθρώπους που πάτησαν στην Σελήνη, και έχω μιλήσει μαζί τους. Οι Buzz Aldrin και Ken Mattingly έχουν δώσει διαλέξεις κατά καιρούς στην περιοχή που μένω τα τελευταία 6 χρόνια. Τον Mattingly τον είδα δεύτερη φορά το Δεκέμβριο σε μια διάλεξη που είχε. Το πρόσωπο τον δύο αυτών ανθρώπων όταν σου μιλάνε για τις εμπειρείες τους εκεί πάνω λέγοντας επίσης ότι "κοιτάχτε, δεν μπορώ να πω παραπάνω αλλά δεν είμασταν μόνοι μας εκεί" φτάνει (μπροστά σε 200 άτομα). Από εκεί και μετά αφήνω τα άλλα στους συνομωσιολόγους.
  5. Apoll

    Προσεληνωση

    Δεν μπορείς να κατηγορείς για συνομοσιωλόγο όποιον αντιδρά σε κάτι που του σερβίρουν και δεν το πιστεύει. Εδώ ολόκληρος ΟΗΕ που θέλει να ανοίξει την Δεκαετία Ανοιχτής Επαφής (με Εξωγίηνους Πολιτισμούς και πλήρη ενημέρωση σχετικά ακόμα και σε σχολεία), ΗΠΑ-Ισραήλ είναι οι μόνοι που μποϋκοτάρουν την προσπάθεια. ****Διόρθωση. Προσπάθησα να βρω ξανά τα πρακτικά αλλά δεν βρίσκονται πλέον στα Spesial Resolutions της 60ης Συνεδρίας στις 16ης Δεκεμβρίου 2006. Γι αυτό σβήνω όσα έγραψα παραπάνω αφήνωντας μόνο την αναφορά στην συζήτηση για όσους θέλουν να ψάξουν στο internet σχετικά. Όταν βρω το αρχείο ή το σύνδεσμο πάλι θα κάνω την ανάλογη διόρθωση. Ζητώ συγνώμη.
  6. Apoll

    Προσεληνωση

    Είχαν την εντύπωση ότι όλες οι προσεληνώσεις έγιναν στην Μακρυνή Πλευρά. Δεν έχω και χάρτη εδώ στη δουλειά για να είμαι ακριβείς. Πάντως ένα ψάξιμο στο Google-Lunar θα βοηθήσει. (Έχει τα σημεία προσελήνωσης).
  7. Apoll

    ξενερωσα με το gso 10'' ds.

    Διαθέτω to Skywatcher Skyliner 200 (8" Dobs). Και εγώ δεν μπορώ να δω τα χρώματα σε όλα τα νεφελώματα ή όλες τις σπείρες στους γαλαξίες αλλά και μόνο αυτό που βλέπω με ευχαριστεί όταν έχω το χρόνο και βρίσκομαι σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό. Άλλωστε πάντα μια φωτογραφία είναι καλύτερη. 2 φίλτρα που θα βοηθήσουν αρκετά, Narrowband για τα περισσότερα Νεφελώματα και ΟΙΙΙ για τα υπολοιπά. Οι γαλαξίες δεν χρειάζονται φίλτρα (εκπέμπουν σε όλη την μπάντα και θα κόψεις το φως με το φίλτρο) Ένα καλό τρικ που έχω μάθει και βοηθά. Όταν το μάτι έχει συνηθήσει στο σκοτάδι, (20 λεπτά είναι το ελάχιστο, 1 ώρα το ιδανικό), βάλτε το αντικείμενο που παρατηρείτε λίγο μακρυά απο το κέντρο που βλέπετε. Αν εστιάσετε το μάτι σας στο κέντρο της εικόνας, θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες του Γαλαξία ή Νεφέλωματος που έχετε στο προσοφθάλμιο. Αυτό γίνεται γιατί οι πλευρές του ματιού είναι πιο ευαίσθητες στο φως από το κέντρο. Επίσης όταν συμβουλεύεσαι χάρτες ή PC, κάλυψε φάκούς και οθόνες με κόκκινη μεμβράνη για να μην χάνεις την προσάρμογη του ματιού στο σκοτάδι. Έστω και μια μικρή ακτίδα λευκού φωτός επιρρεάζει το μάτι. Πάντως μιας και αναφέρθηκε παραπάνω, έχεις κοιτάξει αν το τηλεσκόπιο έχει ευθυγραμισμένα κάτοπτρα? Το ότι είναι καινούργιο δεν σημαίνει ότι είναι ευθυγραμισμένο. Το κούνημα και μόνο κάθε φορά που κάνει κατα τη μεταφορά είναι αρκετό για να σε βγάλει εκτός. Επίσης τί είδους τηλεσκόπιο είναι (Μάρκα). Γιατί μπορεί να μην είναι καλός ο καθρέφτης. (Σπάνιο αλλά ποτέ δεν ξέρεις).
  8. Apoll

    Τραγωδία

    Το κακό είναι ότι μέχρι να ξεμπερδέψεις με τις ασφάλειες θα έχει φτάσει Σεπτέμβριος. Πάντως αναρωτιέμαι γιατί έκανε 2 μήνες να έρθει από Αγγλία. Πράγματα που στέλνω σε φίλους (PC, Ηχοσυστήματα κλπ) δεν κάνουν πάνω απο 4 μέρες με DHL. (Μένουν Φωκίδα).
  9. Apoll

    Τραγωδία

    Τα συλλυπητήρια και από εμένα Από που το αγόρασες και έκανε 2 μήνες να έρθει?
  10. Ζούμε σε μια σχετικά "ελεύθερη" κοινωνία και ο καθένας έχει τις απόψεις του. Αν πάρουμε το θέμα με τα στοιχεία που έχουμε, γνωρίζουμε ότι α) Το ηλιακό μας σύστημα (και η Γη) είναι 4ης Γενεάς Σύστημα. Απλοϊκά σημαίνει ότι με τα υλικά που αποτελείται το ηλιακό μας σύστημα άλλα 3 διαδοχικά έχουν καταστραφεί (supernova, nebula). β) Η "Ζωή" στην υπάρχουσα Γη έχει ξεκινήσει, απο το μηδέν, 4 φορές. (Είμαστε και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αυτή τη στιγμή). γ) Η "δημιουργία" του Ανθρώπου από ξένη δύναμη δεν συναντάται μόνο στην Εβραϊκή Μυθολογία. Ακόμα και η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει την "δημιουργία" του Ανθρώπου από τον Απόλλωνα αρχικά. Η γεννετική μηχανική ως τεχνολογία δεν είναι δυσκολη για έναν προηγμένο πολιτισμό που μπορεί και ταξιδεύει στα αστρα. Αν σκεφτείτε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς σήμερα στον τομέα αυτό χωρίς να έχουμε ταξιδέψει μακρύτερα από την Σελήνη. Επίσης μπορεί η Θεωρία της Εξέλιξης να αναφέρει ότι προερχόμαστε από την οικογένεια του Πιθήκου, οι αλύσίδες του DNA μας, είναι πιο κοινές με αυτή του αρουραίου και του σκύλου παρά με αυτή του Πιθήκου. Επίσης τελευταία αναφέρεται ότι μπορεί να μην είμαστε καν γήινοι αλλά Αριανό DNA που ήρθες στην Γη με την πτώση μετεωρίτη. δ) Εξωγήινοι πολιτισμοί υπάρχουν. Δεν αναφέρομαι σε αμφιλεγόμενα UFO κλπ κλπ. Αναφέρομαι σε στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν άτομα και οργανισμοί που αναντίρρητα δεν είναι για γέλια. Και αναφέρομαι στους ΟΗΕ : Δεκαετία Ανοιχτής Επαφής (με Εξωγήινους Πολιτισμούς). Συζήτηση που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2006 παρά τις διαμαρτυρίες ΗΠΑ & Ισραήλ, στοιχεία για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ. Η συνέντευξη του Μπαζ Ολντρινγκ (και παλαιότερα του Αρμστρονγκ και άλλών) ότι όντως είχανε επαφές με ΑΤΙΑ στις πτήσεις τους. (Το ντοκυμαντερ που είχε την δήλωση του, στο Channel Five την περασμένη εβδομάδα με συγκλόνησε αν και πάντα πίστευα σε αυτό). Την δήλωση του Hon. Paul Hellyer που ήταν υπουργός Άμυνας του Καναδά 1963-1967 και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, στο Συμπόσιο Εξωπολιτικής που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, την 25η Σεπ. 2005. Τα συμπεράσματα δικά σας.
  11. Όσες φορές έχω χρειαστεί να πάρω κάτι εκτός ΕΕ (μένω Αγγλία) ζητώ από τον αποστολέα να στείλει τα προιόντα με το ταχυδρομείο (μακρυά απο Courrier), και να μην υπάρχει τιμολόγιο ή άλλη ένδειξη αξίας στο πακέτο. Πάντως εντός ΕΕ η νομοθεσία είναι σαφής. Καμμία δοσοληψία εντός ΕΕ εμπίπτει στον έλεγχο τον τελωνείων. Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία είναι οι καλύτερες χώρες για αγορές εντός ΕΕ. (Οι Γάλλοι δεν έχουν και ΦΠΑ).
  12. Ποιά ήταν η χώρα προέλευσης?
  13. Apoll

    meade lx200R 10" vs celestron cpc 11" XLT

    Από άτομα που έχουμε συζητήσει και στους 3 συλλόγους που ανήκω (Leeds Astronomy Society, West Yorkshire Society, British Astronomical Association) θα γράψω τί μου έχουν πει. α) Η καλύτερη επιλογή για αστροφωτογράφιση είναι EQ/Ισημερινή βάση. Αν έχει ρυθμιστεί (Polarization) με ακρίβεια, και είναι σταθερή βάση, μπορείτε να έχετε την τέλειες μεγάλες εκθέσεις με κάμερα. Μερικές φόρες χρειάζεται και μια διόρθωση πορείας, αλλά αυτή είναι συνήθως μετα από ώρα. (EQ6 & HEQ είναι ιδανικές βάσεις). (Άλλο ένα καλό είναι ότι μπορείτε να την έχετε για χρόνια με πολλά διαφορετικά τηλεσκόπια) Μην ξεχνάτε ότι οι αλταζιμουθιακές βάσεις (και τα δύο αρχικώς αναφερόμενα τηλεσκόπια είναι αλταζιμουθιακά), κινούνται και στις δύο κατευθύνσεις για να ακολουθήσουν ένα αντικείμενο. Οι αλταζιμουθιακές είναι καλές για μικρές εκθέσεις/exposure της κάμερας. β) Τηλεσκόπια. Σε γενικές γραμμες τα καταδιοπτρικά, για DSO χρειάζονται οποσδήποτε Caveat/Focal Reducer. Το κόντραστ είναι καλύτερο στα Maksutov από τα Schmidt αλλά όχι τόσο καλό όσο σε ένα νευτώνιο. Schmidt-Newtonian με Τ-Reducer είναι πολύ καλή λύση για αστροφοτογράφιση και συχνά οικονομική. Σχετικά με GPS συστήματα κλπ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, είναι θέμα τσέπης. Αλλά το κόστος (και βάρος) ανεβαίνει κατακόρυφα σε σχέση με άλλες λύσεις στον τομέα αυτό.
  14. Χαίρετε. Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει ελληνική κοινότητα με forum κλπ. (Είμαι Αγγλία). Στο θέμα. Εδώ και 9 μήνες έχω ένα Skywatcher 8" Dobs. Πολύ καλό τηλεσκόπιο και πρέπει να σημειώσω ανθεκτικό στο κουβάλημα. Έχω κάνει με το αυτοκίνητο αρκετα μίλια με το τηλεσκόπιο μέσα (σε διάφορους δρόμους) και κάθε φορά που το πάω να κοιτάξω για collimation με το cheshire δεν θέλει την παραμικρή ρύθμιση. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω φωτεινής ρύπανσης στο χωρίο που μένω, δεν μπορώ να βρω αντικείμενα εύκολα με το 9Χ50 που έχει. Οι μόνοι σχηματισμοί που διακρύνονται είναι Ωρίονας (χειμώνα), Κασσιόπεια, το πίσω μέρος της μεγάλης Αρκτου (The Plough λέγεται η περιοχή) και το τρίγωνο Vega - Deneb - Altair. Μερικές φορές και την Ανδρομέδα (συνήθως είναι ανατολικά πάνω απο το Leeds που δημιουργεί την ρύπανση). Οπότε δεν υπάρχει βοήθεια να βρεθεί ένα αντικείμενο με τον κλασσικό τρόπο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θέλω αρκετό χρόνο για να βρω π.χ. Μ27 ή κάποιο άλλο DSO. (Μ42 είναι εύκολο να βρεθει ) Για να βρω σκοτείνο ουρανό θα πρέπει να ταξιδέψω 1ώρα περίπου. Σκέφτομαι να πουλήσω το τηλεσκόπιο και να πάρω ένα NexStar 130SLT (130mm reflector) που έχει goto, tracking & sky alling (θέλει 2 τυχαία άστρα να κοιτάξεις και είναι έτοιμο). Τουλάχιστον έτσι θα μπορώ να δω έστω και μια κηλίδα αντί να ψάχνω με της ώρες για ένα αντικείμενο όταν είμαι στον κήπο. Επίσης πιστεύω αν το πάρω μαζί μου σε σκοτεινή περιοχή θα μπορώ να δω τουλάχιστον όλα τα αντικείμενα μέχρι mag +9 (+13.1 είναι το όριο του, +14 έχει το 8"). Εσείς τι προτείνετε? Ευχαριστώ Πάνος.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης