Jump to content

GALEX

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    708
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    2

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από GALEX

  1. Καλημέρα! Κατά την άποψή μου, είναι σαν να συγκρίνεις μια απλή αυτόματη φωτογραφική μηχανή με μια επαγγελματική που παίρνει manual ρυθμίσεις, φακούς, φίλτρα,κλπ. Αν θέλεις να βγάλεις με την άνεσή σου κάποιες απλές φωτογραφίες χωρίς κόπο, είναι μια λύση, αλλά δεν διαφέρει και πολύ από το να τις κατεβάσεις στο δωμάτιό σου από το internet. Για να βγάλεις καλές φωτογραφίες πρέπει να μπορείς να παρέμβεις με manual ρυθμίσεις και εξοπλισμό, πράγμα που δεν σου το  επιτρέπει το συγκεκριμένο προιόν. Επίσης για να αποδώσει τα μέγιστα εκτιμώ ότι πρέπει να λειτουργήσει εκτός πόλης. Υπάρχουν και μερικά βιντεάκια κατατοπιστικά όπως αυτά:

     

  2. Καλημέρα. Θα πρότεινα να το φτιάξεις μόνος σου χρησιμοποιώντας έναν αντάπτορα rs232 θηλυκό και ένα καλώδιο με φις rj9 (ακουστικού τηλεφώνου). Μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος με στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικών ή ένα κατάστημα ηλεκτρονικών. Οι εσωτερικές συνδέσεις  των καλωδίων φαίνονται εδώ:

    https://www.cloudynights.com/topic/737029-ftdi-usb-rs232-to-rj9-cable-repair-help/

    Δεν ξέρω αν ταιριάζει το AUTOSTAR ή το NEXSTAR, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και να δεις ποιο από τα δύο λειτουργεί.

  3. Αν πρόκειται για την επιλογή "if you are using a modded camera reset all white ballance settings", πρέπει να πας : options/settings/Raw/FITS DDPSettings (στο μενού κάτω αριστερά) και στο παράθυρο που θα ανοίξει στο Raw Files να ενεργοποιήσεις μία από τις επιλογές No White Balance Processing ή Use Camera White Balance (δεν θυμάμαι πότε χρησιμοποιούμε την κάθε μία). 

  4. Καλησπέρα

    Στο παράθυρο με τα "recommended settings" σε αφήνει με ένα απλό κλικ να κάνεις αλλαγή.

    Για το detecting thresshold δεν χάνεις να δοκιμάσεις. Αν έδινες πιο πολλές λεπτομέρειες ίσως βοηθούσε (εξοπλισμός, χρόνοι έκθεσης, αριθμός καρέ, κλπ).

  5. Καλησπέρα

    Το ότι την πρώτη φορά δεν υπήρξε πρόβλημα και μάλιστα χωρίς flats, ενώ όταν προστέθηκαν τα νέα καρέ και flats δημιουργήθηκε το πρόβλημα, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω :

    α. Τα flats δεν τραβήχτηκαν σωστά.

    β. Τα καρέ δεν τοποθετήθηκαν σωστά στο DSS (τα αρχεία της 1ης νύχτας τοποθετούνται στο Main Group και της 2ης στο Group1).

    γ. Άλλαξε θέση η κάμερα ως προς το τηλεσκόπιο ή/και το φίλτρο (απόσταση/γωνία) μεταξύ πρώτης και δεύτερης νύχτας, οπότε τα flats που τράβηξες τη 2η νύχτα δεν "ταιριάζουν" με τα καρέ που τράβηξες την 1η νύχτα. Αυτό μπορεί να συνέβη αν ξεμοντάρισες την κάμερα από το τηλεσκόπιο και το φίλτρο την 1η νύχτα και τα ξαναμοντάρισες τη 2η, οπότε σίγουρα δεν τοποθετήθηκαν ακριβώς στην ίδια θέση με πριν.  Άλλωστε στη φωτογραφία φαίνονται κάποιες "πιτσιλιές" που κανονικά με τα flats θα έπρεπε να τα εξαφανίσουν.

    Θα πρότεινα να κάνεις επεξεργασία στο DSS μόνο τα καρέ (ight, darks, flats) που τράβηξες τη 2η νύχτα. Αν το αποτέλεσμα είναι εντάξει τότε συνέβη κάτι από τα παραπάνω.

  6. Καλησπέρα

     

    Με borte 7-8 μάλλον είναι κάπως δύσκολα τα πράγματα. Το φίλτρο θα ανεβάσει τους χρόνους έκθεσης αλά δεν θα κάνει θαύματα. Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις στο φόρουμ όπως αυτή :

    https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=28585&highlight=dslr

     

    Ο χρόνος έκθεσης (σε ό,τι αφορά τη φωτορρύπανση) εξαρτάται από τη ποιότητα του ουρανού και όχι από το μέγεθος του φακού. Μεγαλύτερος φακός σε εστιακή απόσταση έχει βέβαια περισσότερες απαιτήσεις ως προς την καλύτερη πολική ευθυγράμμιση και για μεγαλύτερους χρόνους θα χρειαστεί οδήγηση, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλα άστρα ή άστρα με "ουρές". Για το λόγο αυτό θα πρότεινα φακό μέχρι 200χιλ.

     

    Ως προς το φίλτρο καλό είναι να πας σε έκδοση clip-in που τοποθετείται στο εσωτερικό της μηχανής. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να βρεις κατάλληλα δαχτυλίδια για να το προσαρμόσεις πάνω στο φακό.

    Επίσης έκδοση φίλτρου ccd, όπως :

     

    https://www.planitario.gr/gr/filtro-cls-ii-gia-canon-eos.html

    https://www.planitario.gr/gr/astronomik-cls-ccd-clip-filter-for-canon-eos-cameras-with-full-size-sensor.html

  7. Στα πάνω και κάτω άκρα, σε όλο το μήκος φαίνονται κάτι φωτεινές λωρίδες. Όχι στις γωνίες, αλλά σε όλο το μήκος πάνω και κάτω. Πιστεύω ότι είναι κάποια ίχνη που αφήνει η διαδικασία της ευθυγράμμιση των καρέ που γίνεται στο stacking. Γι αυτό κόβουμε στην αρχή λίγο όλα τα άκρα για να τα πετάξουμε εκτός.
  8. Η πληροφορία που έχεις μαζέψει μου φαίνεται ικανοποιητική. Αν εφαρμόσεις τις συμβουλές που σου έδωσε ο mad για παρεκταμα δρόσου και κάλυψη του φωτός από τις λάμπες πιστεύω θα βελτιωθεί αρκετά. Επίσης στο πρώτο βήμα της επεξεργασίας κάνε ένα crop περιμετρικά στα όρια για να κόψεις τις αλλοιώσεις που οφείλονται νομίζω στη διαδικασία του stacking.
  9. Με μικρότερο iso θα χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος έκθεσης. Κάπου είχα διαβάσει ότι ορισμένες μηχανές (δεν θυμάμαι ποιες) έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο θόρυβο στο iso 1600 απ' ότι στο 800 και κάποιες το αντίστροφο. Μερικές φορές χρειάζεται πειραματισμό.
  10. Με καλύτερο ζύγισμα και πολική μπορείς πιστεύω να ανέβεις λίγο, αν και για μεγαλύτερες εκθέσεις θα χρειαστείς οδήγηση. Τα νευτώνεια λόγω μήκους και βάρους είναι κάπως δύσκολα στο ζύγισμα και επιρρεπή σε κουνήματα (π.χ. μια πνοή αέρα). Βέβαια ο σωλήνας σου είναι γρήγορος (αλήθεια είναι f4.4 ή f4;), οπότε με μικρότερους χρόνους (σε σχέση με το δικό μου που είναι f6) θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Αν το υπόβαθρο της φωτογραφίας "καίγεται" γρήγορα λόγω της φωτορρύπανσης ίσως χρειαστείς πιο στενό φίλτρο (ένας πιο ειδικός θα μπορούσε να προτείνει κάποιο).
  11. Δυστυχώς πριν 5 μέρες έφυγα από Βέροια οριστικά για Πάτρα. Εύχομαι να περάσεις καλά και να απολαύσεις τον ουρανό της Βέροιας. Υπάρχει και η Νάουσα όπου δραστηριοποιείται ο Χαρίτων Τομπουλίδης με το Παράρτημα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, κυρίως με μηνιαίες διαλέξεις. Βέβαια λόγω της επιδημίας έχουν ανασταλεί προς το παρόν οι εκδηλώσεις.
  12. Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες. Υπάρχει βέβαια το φωτοστέφανο γύρω από τα αστέρια. Σε μερικά μεγαλύτερα άστρα στα άκρα του πεδίου φαίνεται μια μεγαλύτερη στρογγυλή σκιά, λίγο έκκεντρη. Σε κάποια φαίνεται και κάποια αντανάκλαση. Παρόμοιο θέμα είχα κι εγω: https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=263264&highlight=#263264.

    Δεν ξέρω αν έφταιγε το φίλτρο της baader ή ενδεχομένως λάθος τοποθέτησή του ή ίσως κάτι που υπάρχει ούτως ή άλλως και απλώς ενισχύεται με την μετατροπή του αισθητήρα.

  13. Όντως και με τη Ηa μετατροπή χρειάζεται διόρθωση το WB. Εγώ δοκίμασα με Grey card και έμεινα ευχαριστημένος (με το μάτι τουλάχιστον μου φάνηκε εντάξει). Το star bloat είναι επίσης παρόν. Έχω δοκιμάσει με φίλτρα optolong cls, lumicon deep sky και baader Neodymium moon and sky glow, χωρίς δυστυχώς να καταφέρω να διορθώσω το bloating στα άστρα. Δεν έχω δοκιμάσει φίλτρο cls ccd, αλλά δε νομίζω ότι θα βοηθήσει. Με κατοπτρικό τηλεσκόπιο βέβαια τα άστρα είναι μια χαρά.
  14. Για μικρές ομάδες 5-10 ατόμων σε στυλ παρέας δεν υπάρχει νομίζω περιορισμός και προσωπικά θεωρώ ότι περνάς καλύτερα. Όταν πρόκειται για παρουσία πολλών ατόμων αναγκαστικά απαιτείται οργάνωση, μέτρα ασφαλείας, συνεργασία με τοπικούς φορείς, και υπηρεσίες, κλπ, οπότε η οργάνωση μέσω αστρονομικού συλλόγου μάλλον είναι μονόδρομος.
  15. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη. Θα δείξει... Εκτιμώ όμως ότι δεν θα βινιετάρει γιατί το ίδιο φίλτρο το προσάρμοζα μέχρι στιγμής στο πίσω μέρος του φακού με πατέντα, δηλαδή πιο μακρυά από τον αισθητήρα της μηχανής. Οπότε τώρα που το φίλτρο έρχεται πιο κοντά στον αισθητήρα λογικά δεν θα βινιετάρει.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης