Jump to content

Alexander

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    735
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Alexander

  1. Μόλις έβγαλα αυτή τη φωτογραφία. Από τηλεσκόπιο με εστ. απ. 1200mm και dslr συνδεδεμένη με ring.

    Συγνώμη που είναι χάλια αλλά είχα πολύ λίγο χρόνο γιατί χάθηκαν πίσω από το βουνό.

    Από προσοφθάλμιο 32mm φαινόταν και οι 2 πλανήτες!

    Γι' αυτό μοιράζομαι τη φωτογραφία ώστε να δείτε ότι ακόμα και από σήμερα φαίνονται στο ίδιο πεδίο ακόμα και από τηλεσκόπιο!

    Πολύ ωραίο θέαμα.

    Ελπίζω να έχει ξαστεριά και τις επόμενες μέρες.

    IMG_4724.thumb.JPG.50026656e109105d620c9e49cbc3d76c.JPG

  2. Ιστορική στιγμή για την Κίνα: «Φύτεψε» τη σημαία της στη Σελήνη [βίντεο]

    Η αποστολή θα επιστρέψει στη Γη 2kg σεληνιακού χώματος στις 16 Δεκεμβρίου 2020.

    Πηγή: - https://www.iefimerida.gr/kosmos/i-kina-fytepse-ti-simaia-tis-sti-selini

     

     

    Την ίδια στιγμή η αποστολή Tianwen-1 ταξιδεύει προς τον Άρη, όπου και θα φτάσει στις 11 με 24 Φεβρουαρίου 2021.

    Πηγή¨- https://www.naftemporiki.gr/story/1621754/tianwen-1-ektokseutike-i-proti-kineziki-apostoli-rober-ston-ari

  3. Ο Δεκέμβρης έφτασε. Καλό μήνα σε όλους! Ανυπομονώ να παρατηρήσω αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, λόγω της σπανιότητας του. Άραγε το 1226 πόσα λεπτά της μοίρας είχε φτάσει η απόσταση τους? Με μια πρόχειρη αναζήτηση δεν το βρήκα. Ίσως τρέξω αργότερα κάποιο πρόγραμμα για να το ανακαλύψω. Κάθε μέρα πλέον που έχει ξαστεριά παρατηρώ με γυμνό μάτι τους 2 πλανήτες και είναι φανερό ότι έχουν αρχίσει να πλησιάζουν!
  4. Νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, εφαρμογών και υλικού με εφαρμογή στο διάστημα, καθώς η χώρα μας επανατοποθετείται στον χάρτη της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας, με αφορμή δύο σημαντικά έργα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

     

    Εντός του μήνα αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας αντιπροσωπεία της ESA προκειμένου να να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του πρώτου ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) στην Ελλάδα, το οποίο θα υποστηρίζει ελληνικές startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος.

     

    Ειδικότερα, ο φορέας που θα επιλεγεί για τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού ESA BIC θα συνεργάζεται στενά με την ESA και θα αναλάβει την υποστήριξη έως και 25 επιχειρήσεων, παρέχοντας τους γραφεία καθώς και τεχνικές και νομικές συμβουλές.

     

    Παράλληλα το κέντρο θα ενισχύει την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

     

    Η δημιουργία του ESA BIC στη χώρα μας αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική διαστημική βιομηχανία. Εξάλλου η "μαγιά” υπάρχει. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) σήμερα δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, στη χώρα μας 45 εταιρείες, που απασχολούν περί τα 2.800 άτομα και πραγματοποιούν τζίρο της τάξης των 183 εκατ. ευρώ.

     

    Πρόκειται για εταιρείες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν υποσυστήματα δορυφόρων και συσκευές κεραιών για το διάστημα, αισθητήρες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια εκτόξευσης δορυφόρων, αλλά και λογισμικό.

     

    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Adamant Composites που πρόσφατα έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δορυφορικού υποσυστήματος για λογαριασμό της ESA.

     

    Άλλη μια σημαντική εξέλιξη ήταν η επιλογή του Αστεροσκοπείου Χελμού και του τηλεσκοπίου "Αρίσταρχος" από την ESA για την κατασκευή του πρώτου επίγειου σταθμού για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της Ευρώπης.

     

    To Αστεροσκοπείο Χελμού θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARTES ScyLight για την αναβάθμιση των δορυφορικών συστημάτων και την κατασκευή επίγειων σταθμών σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα "δίκτυο οπτικών ινών στον ουρανό” ("fibre in the sky”).

     

    Στόχος του προγράμματος είναι η ενοποίηση των διαφορετικών δορυφορικών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα και η επικοινωνία μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων. Ουσιαστικά, προωθείται η δημιουργία νέων δικτύων υπερύψηλών ταχυτήτων, όχι με την αξιοποίηση οπτικών ινών όπως γίνεται σήμερα, αλλά με συστήματα λέιζερ μεταξύ επίγειων σταθμών και δορυφόρων.

     

    Κομβική για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος ήταν η ενίσχυση της συμμετοχής της Ελλάδας στην ESA. Η Ελλάδα για την τριετία 2017 – 2019 συμμετείχε με 38,5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ESA. Για την τριετία 2020-2023 τα κονδύλια αυξήθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ υποχρεωτική συμμετοχή και 33 εκατ. ακόμη στα προαιρετικά προγράμματα).

     

    Η αύξηση των κονδυλίων αυτών σημαίνει αυτόματα και περισσότερα έργα κατευθυνόμενα στην Ελλάδα. Και αυτό διότι, μεγάλο κομμάτι των δαπανών που καταβάλουν οι χώρες-μέλη της ESA, επιστρέφεται με τη μορφή έργων που αναλαμβάνουν εταιρείες ή οργανισμοί της κάθε χώρας.

     

    Του Κώστα Κετσιετζή , Capital.gr

  5. Από τη συνέντευξη του Δημήτρη Νανόπουλου στο Youtuber Παύλο Καστανά (Astronio) ξεχώρισα κάποια σημεία που αξίζει να διαβάσει κάθε άνθρωπος του 21ου αιώνα. Ο dr Νανόπουλος θέλει να πει στο κόσμο που δεν παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις, πως δεν είναι κάποιος περίεργος που γυρνάει και μιλάει για απόκοσμες θεωρίες. Η επιστήμη του είναι η κεντρική σχολή, στην οποία στηρίζεται η σύγχρονη τεχνολογία. Μπορεί αυτές οι θεωρίες να ακούγονται περίεργες αλλά έτσι δουλεύει η φύση.

     

    Οι θεωρίες αυτές έχουν βέβαια απίστευτες συνέπειες στη ζωή μας, με την έννοια πως αν εξηγήσουμε σε ένα μικρό παιδί ότι αποτελεί μια απειροελάχιστη κουκίδα στο χωροχρόνο, δηλαδή καταλαμβάνει μικρό χώρο και χρόνο και δεν είναι σχεδόν τίποτα σε σχέση με τα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του σύμπαντος, τότε κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα γίνουν καλύτεροι. Διότι τώρα οι περισσότεροι δεν έχουμε μυαλό και πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συμπεριφορές μας πρέπει να είναι λίγο διαφορετικές. Δεν πρόκειται για κάτι που λέει ο Νανόπουλος ή ο Feynman ή ο οποιοσδήποτε που έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Τα νέα παιδιά που έχουν ανοιχτό μυαλό πρέπει να μάθουν ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνει μια επανάσταση που πολλοί θεωρούν πως είναι μεγαλύτερη από αυτή του Νεύτωνα και του Γαλιλαίου. Έχουμε φτάσει στο σημείο που θα ήθελε να είναι ο Θαλής, ο Ηράκλειτος και οι υπόλοιποι μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες. Αυτό έψαχναν. Φιλοσοφία τότε δεν ήταν να καθόμαστε και να μοιρικάζουμε τον Πλάτωνα. Διότι αν ζούσαν σήμερα ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ο ένας θα ήταν αστροφυσικός και ο άλλος νευροβιολόγος.

     

    Τα collateral φαινόμενα που συζητάμε ο dr Νανόπουλος πίστευε από παιδάκι, χωρίς να ξέρει επιστήμες, ότι πρέπει να είναι έτσι ώστε αν ανακαλύψουμε τις σωστές επιστημονικές θεωρίες, αυτές από μόνες τους θα μας εξηγήσουν όλα τα μυστήρια του σύμπαντος που σχετίζονται με την ηθική και τη ζωή γενικότερα. Το είχε στο μυαλό του αργότερα που μεγάλωσε. Η ανακάλυψη του διπλού έλικα του DNA από τους Watson και Crick που έψαχναν να βρούνε ποια μακρομόρια ευθύνονται για τη κληρονομικότητα εξήγησε κάτι που παλιότερα αποδίδονταν σε μεταφυσικά φαινόμενα. Έτσι ο dr Νανόπουλος θεωρεί ότι στο μέλλον η επιστήμη θα εξηγήσει τα πάντα.

  6. 21 Δεκεμβρίου 2020:

    Εξαιρετικά κοντινή σύνοδος Κρόνου και Δία (<10 λεπτά).

    Έχει να συμβεί τόσο κοντινή από το 1623...!

    Θα είναι παρατηρήσιμη από Ελλάδα γύρω στις 6 το απόγευμα,

    μετά την δύση του ήλιου.

    Θα φαίνονται μέσα από τηλεσκόπιο οι δυο μεγαλύτεροι πλανήτες

    δίπλα-δίπλα...!

    Πρόκειται για τρομερά σπάνιο φαινόμενο.

    Νιώθω τυχερός που συμβαίνει στη διάρκεια της ζωής μου

    και ελπίζω να μπορέσω να το παρατηρήσω!

    :lol:

  7. Σήμερα μετά τη 1 το βράδυ αξίζει να παρατηρήσετε το Δία:!:

    Εκτός του ωραίου θεάματος με γυμνό μάτι (καθώς σχηματίζεται τρίγωνο με Κρόνο και Σελήνη),

    από τη 1 μέχρι τις 4πμ περίπου (αύριο ξημερώματα),

    θα περάσει μπροστά από το Δία ο δορυφόρος του, Ιώ.

    Λογικά θα μπορέσεις Λουκά να διακρίνεις τη σκιά του δορυφόρου πάνω στον Δία.

    Αν βρισκόσουν στην επιφάνεια του Δία εκεί που πέφτει η σκιά,

    θα παρακολουθούσες έκλειψη ηλίου! \:D/

  8. Έχω παραγγείλει πριν πολλά χρόνια 10ιντσο τηλεσκόπιο από το planitario.gr, το οποίο παραδόθηκε στο νησί της Χίου. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη μεταφορική.

    Πολύ καλή η επιλογή σου :wink:

    Το planitario.gr είναι εμπορική επιχείρηση, διαφορετικό από το πλανητάριο του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ.

  9. Καλησπέρα,

    Είμαι καινούριος στην ομάδα και άπειρος. Θέλω να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο μέχρι 150 ευρώ, δώρο για την σύζυγό μου που θέλει να παρατηρεί τον ουρανό. Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο σε αυτά τα χρήματα? Καταλαβαίνω πως είναι λίγα για ένα αξιόλογο τηλεσκόπιο, αλλά αυτά μπορώ να διαθέσω.

    Ευχαριστώ πολύ!

    Καλησπέρα.

    Ένα τηλεσκόπιο απαιτεί εξοικείωση με τον ουρανό και πολλές ώρες μελέτης, ενώ αν δεν είναι

    αξιόλογο είναι εύκολο να απογοητευτεί κάποιος. Πιστεύεις ότι θα ασχοληθεί η σύζυγος αρκετά,

    ώστε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο;

    Προσωπικά πιστεύω ότι για πρώτο βήμα θα ήταν καλύτερο ένα ζευγάρι κιάλια, π.χ. 10χ50, που

    πιθανώς θα σου βγει πιο φτηνά. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμάω τις δυνατότητες της. Μπορεί να δει

    κανείς πολλά ουράνια φαινόμενα μέσα από κιάλια. Π.χ. τους κρατήρες της Σελήνης ή τους δορυφόρους

    του Δία, ή Νεφελώματα από σκοτεινό ουρανό!

    Αν ασχοληθεί με το αντικείμενο χρησιμοποιώντας τα κιάλια, το

    επόμενο βήμα μπορεί να είναι ένα αξιόλογο τηλεσκόπιο, μετά π.χ. και από κάποιο διάστημα

    αποταμίευσης αλλά και μελέτης.

  10. Θα μπορείς να βλέπεις χωρίς πρόβλημα(με την ίδια ευκρίνεια όπως και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή):

    1) Τη Σελήνη με τους κρατήρες, τις «θάλασσες» κτλ

    2) τους πλανήτες (Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία, Κρόνο, Ουρανό)

    3) Αστέρια (π.χ. διπλούς ή πολλαπλούς αστέρες)

    4) τον ήλιο, ΜΌΝΟ αν αγοράσεις και ΕΙΔΙΚΌ φίλτρο

    5) Αναπάντεχες παρατηρήσεις όπως κομήτες, διαστημόπλοια / ISS κτλ

    Αν εξαιρέσουμε τα αστέρια(που τα βλέπεις επειδή εκπέμπουν πολύ φως), τα υπόλοιπα από τα

    παραπάνωαντικείμενα φαίνονται επειδή είναι κοντά μας και μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

    Δυστυχώς από την Αθήνα (και με το budget που λες αλλά ακόμα και με περισσότερα χρήματα)

    δεν θα μπορείς να παρατηρήσεις νεφελώματα, γαλαξίες ή σφαιρωτά σμήνη αστριών, επειδή τα

    επισκιάζει η φωτο-ρύπανση.

    Ωστόσο ένα τηλεσκόπιο για να παρατηρείς τα υπόλοιπα, είναι προσωπική μου άποψη ότι αξίζει.

    Δεν χορταίνω να παρατηρώ το δακτυλίδι του Κρόνου ή τους κρατήρες της Σελήνης.

  11. Καλημέρα.

    Φαίνεται πως οι ώρες για τη διέλευση του Crew Dragon αλλάζουν

    συνεχώς ανάλογα με τις αλλαγές στη τροχιά του.

    Πλέον είναι πολύ κοντά σε αυτές του ISS.

    Ίσως το Heavens-above δεν γνωρίζει τις ακριβείς μεταβολές στη τροχιά

    μέσω των προωθητηρίων συστημάτων που έχει προγραμματίσει η SpaceX.

    1195500165_CrewDragon.JPG.2a8374fad7b022b3652a3cbeacc46864.JPG

  12. Η εκτόξευση ήταν πετυχημένη.

    Προσπαθώ μέσω της εφαρμογής του Heavens-above για android να δω πότε μπορούμε

    να παρατηρήσουμε το διαστημόπλοιο (Crew Dragon) και συμβαίνει κάτι πολύ περίεργο.

    Ενώ αύριο το Crew Dragon θα συνδεθεί με τον ISS, η εφαρμογή δείχνει ότι ακόμη

    και την Δευτέρα και την Τρίτη θα περάσουν διαφορετικές ώρες από διαφορετικά σημεία

    του ουρανού. Έχει κανείς κάποια ιδέα για το τι στο καλό συμβαίνει?

    Πρόκειται περί αδυναμίας της εφαρμογής?

    Μου φαίνεται περίεργο γιατί θεωρείται πολύ αξιόπιστη...

     

    iss.JPG.8c20ad6e6b16c7162c4d6beb0aa52542.JPG

    Το διαστημόπλοιο της SpaceX ?

     

    real_iss.JPG.ee2e9fb0fd6ba032bd6a0518e74f3f1b.JPG

    Ο πραγματικός ISS

  13. ΕΛΚΕΔ : Βασικός στόχος η εξέλιξη σύνθετων διαστημικών τεχνολογιών στην Ελλάδα. :cheesy: ...

    Ενδιαφέρον.

    Η συμμετοχή σε σημαντικές διαστημικές αποστολές φαντάζει μακρινή,

    αλλά μακάρι να ενεργοποιηθεί το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, έστω αρχικά «μέσω αφιερωμένων ημερίδων, μέσω Space Camps που θα οργανωθούν».

  14. Πάντως ο Νίκος Σέργης που ορίστηκε Διευθύνοντας Σύμβουλος, είναι πολύ στενός «άνθρωπος» του Κριμιζή. Σχεδόν σε όλη τη καριέρα του συνεργαζόταν με τον Κριμιζή και έχει ενστερνιστεί τις ιδέες, τις γνώσεις και τον τρόπο εργασίας του. Είμαι βέβαιος πως αν για οποιονδήποτε λόγο ο αξιέπαινος κ. Κριμιζής δεν μπορούσε να αναλάβει, τότε θα επέλεγε τον κ. Σέργη γι' αυτή τη θέση. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα και κατά πόσον θα πάρουν χρηματοδότηση ή έστω συμμετοχή σε προγράμματα. Τα επόμενα χρόνια η SpaceX θα μειώσει σημαντικά το κόστος διαστημικών ταξιδιών. Ενδεικτικά μια αποστολή που τώρα κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια $, θα γίνεται με τον νέο πύραυλο SpaceX Starship μόνο με 2 εκατομμύρια $. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει κάποια επαφή με την διαστημική τεχνολογία καθώς κατά τη γνώμη μου προβλέπεται τα επόμενα χρόνια επανάσταση ανάλογη της εποχής του Apollo. Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν καλύπτουν τις εξελίξεις αλλά η διαστημική εποχή έρχεται και δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένας corono-ιός.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης