Jump to content

nemo_nick

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από nemo_nick

  1. Αγαπητε φίλε αυτό ακριβως που σκεφτεσαι να κανεις το έχω κανει σε βάση ιδιοκατασκευή http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11694 Όπως το σκεφτεσαι δεν θα δουλεψει για τον εξης απλό λόγο: πρεπει με καποιο τρόπο να αποσυμπλεκεις το παξιμαδι από τη ντιζα για να κουνας το τηλεσκόπιο. Εγώ βρήκα τη λύση κοβοντας το παξιμαδι (τη μουφα) στη μεση οριζοντια. Όντως όταν χρησιμοποιεις το μοτερ δεν υπαρχουν κραδασμοι αλλα εχε υποψη ότι για να φτιαχτει χρειαζεται κοπος και ειδικα εργαλεια. Παρεπιπτοντως για αντιβαρα: πηγαινε σε οποιοδηποτε πετ-σοπ και ζητα μεγαλο μαγνητη για καθαρισμο τζαμιου ενυδρειου. Οι μεγαλυτεροι ειναι γυρω στα 800 γραμ. Ακουμπα τον στο σωληνα σου και κουνα τον αναλογα με το βαρος που θες να αντιρροπισεις και ετοιμος.
  2. Επωλήθη, ευχαριστώ το φίλο που το αγόρασε!
  3. UP3
  4. Α και κατι που ξέχασα: το καλώδιο που ψαχνουμε είναι αυτό http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF06c/A10-51210-64265-306938-64265-3727731-3727732-3727734.html μαζί φυσικά με έναν αντάπτορα RS232 to USB Αυτό που δίνει η hp μαζί με το ipaq είναι ίδιο με τη διαφορά ότι δεν έχει τη θηλυκή υποδοχή USB. Από την εικόνα όμως υποπτεύομαι οτι αν κάποιος συνδέσει ένα θηλυκο-θηλυκό USB αντάπτορα στο καλώδιο που μας δίνει (αν υπάρχει κάτι τέτοιο-αυτον θα ψάξω) έχει καλές πιθανότητες να κάνει δουλειά.
  5. Καλημέρα! Ως κάτοχος ενος skywatcher mak 127 goto και ενός ipaq 214 με ενδιαφέρει και εμένα άμεσα το θέμα και μάλιστα το είχα ψάξει για χρήση με το πρόγραμμα Astromist. Μια σημαντική λεπτομέρεια: σε κάποιο forum στο νετ (δεν θυμάμαι όμως ποιο) έγραφε ότι η mini USB θύρα στο iPaq ΔΕΝ κάνει για USB host αλλά μόνο η κεντρική θύρα φόρτισης/συγχρονισμού. Υπάρχουν στο νετ διάφορα σχέδια τύπου φτιαξτο μονος σου αλλά αναφέρονταν στο ipaq 210. Το ipaq 214 έρχεται με δικό του καλώδιο κεντρικής θυρας to USB και είμαι πολύ περίεργος αν με ένα αντάπτορα (στα μαγαζιά δεν βρήκα, σημερα θα ψάξω στο νετ) μπορεί να δουλέψει. Φυσικά ιδιαίτερα με ενδιαφέρει ανταπτορας RS232 to USB αλλα και το να συνδέω άλλες συσκευες στο palm δε με χαλάει. Παρεπιπτόντως δε νομίζω ότι απλά θα κοτσάρουμε το καλώδιο και θα παίξει. Μάλλον χρειάζονται και drivers όπως αυτοί http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=480899
  6. UP2
  7. UP
  8. Επαναφορα αγγελιας (βγηκε με εγγυηση )
  9. Το τηλεσκοπιο ειναι υπο κράτηση
  10. Εικονες Η βαση για το φιλο που τη ζητησε. Ολο το τηλε. Η κιτρινη λωριδα στη βαση βγαίνει.
  11. Πωλειται το 8 ιντσο dob της skywatcher MONO O ΟΠΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ. Την ξυλινη βαση την εχω πεταξει και το τηλεσκοπιο καθεται τωρα σε ιδιοκατασκευη μεταλλικη με μοτερ σε alt-az η οποια είναι δυσκολο να αποσταλει. Οπτικα σε αριστη κατασταση(λιγοτερες απο 20 χρησεις) - εξωτερικα στη μπογια 2 μικρά σημαδακια ~ 1mm. ΔΩΡΟ μικροεστιαστης 1/10 Baader (εγκατεστημένος), 2 μαγνητες που χρησιμοποιω ως αντιβαρα για καλυτερη ζυγιση και 1 προσοφθαλμιο Vixen LV 4mm. Εννοειται παρεχονται και ο αρχικος ερευνητης-προσοφθαλμια(10+25 mm). Τιμη 200 ευρω. Επιλογη τροπου αποστολης -μεταφορικα του αγοραστη. Επειδη μενω Ρεθυμνο Κρητης ο ευκολοτερος και φθηνοτερος τροπος αποστολης ειναι παραλαβη απο Πειραια με πλοιο. Εαν καποιος απο Κρητη ενδιαφερεται να το παραλάβει απο το σπίτι μου δωρο και η βάση που ειναι τωρα.Φωτο συντομα.
  12. Φίλε ianos μόλις διάβασα το topic-συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά! Δεν έχει πλάκα που σχεδόν ταυτόχρονα φτιάξαμε παρεμφερή συστήματα με την ίδια λειτουργία? Πάντως μια λεπτομέρεια για τις 2 μοίρες που έχανε το αζιμούθιο-από ότι έχω διαβάσει ο μαγνητικός βορράς δεν είναι ίδιος με το γεωγραφικό βορρά (τον οποίο βρίσκουμε χονδρικά ευθυγραμμίζοντας στον πολικό) αλλά έχει κάποιες μοίρες απόκλιση ανάλογα με την περιοχή. Ίσως εκεί να οφείλεται το σφάλμα. Πάντως αν ξέρεις πόσες μοίρες έχεις απόκλιση (google) μπορείς εύκολα να το διορθώσεις. Πάντως το καλό είναι ότι άπαξ και ευθυγραμμιστεί το σύστημα σου δεν το κουνάει τίποτα!
  13. Φίλε IsAB μόλις διάβασα το post αυτό και κατάλαβα ότι έχεις ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζω και εγώ στο σύστημα μου. Πάντως ίσως να μην το έχεις αντιληφθεί, αλλά νομίζω ότι ο τζόγος αφείλεται (εν μέρει τουλάχιστον) στο ότι οι βίδες που ενώνουν το πάνω με το κάτω μέρος της βάσης δεν έχουν ακριβώς ίση διάμετρο με την κεντρική τρύπα. Σε εμένα τουλάχιστον αυτό είναι το πρόβλημα και δεν εχω βρει ακόμα βίδες στο εμπόριο που να κάνουν απόλυτα.Χρειάζονται αυτές που είναι μισές συμπαγείς μισές με βόλτες (όπως η original βίδα της βάσης). Βρήκα ένα μεταλλικό κύλινδρο ελάχιστα μεγαλύτερης διαμέτρου από τον πλαστικό που είχε η βάση και ο τζόγος εξαφανίστηκε (αλλά δεν τον έβαλα γιατί ήταν λίγο κοντός). Το μειονέκτημα (αλλά στο σύστημα σου με τα ρουλεμάν ίσως είναι πλεονέκτημα) είναι ότι αυξάνεται η τριβή. Δες το και αν μπορώ να βοηθήσω με καμιά ιδέα πες.
  14. nemo_nick

    Push-to dob

    Γεια σας και πάλι παιδιά! Συγγνωμη για την πολυήμερη απουσία αλλά είχα τρεξίματα με τη δουλειά και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ όπως έπρεπε. Πάντως τα νέα είναι τα εξής: χθες είχα ευκαιρία να δοκιμάσω εκτεταμένα το σύστημα σε περιοχή με σχετικά καλό ουρανό (νότια Κρήτη). ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΕΛΕΙΑ! Συνήθως με χάρτες και τα σχετικά βρίσκω 2-3 νέα αντικείμενα τη φορά εκτός από κάποια στάνταρ που ξέρω που είναι (δεν μπορώ συνήθως να διαθέσω πάνω από 2 ώρες σε κάθε εξόρμηση). Χθες από τις 11 μέχρι τις 2 το βράδυ είδα ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 (τριάντα) αντικείμενα! Εβλεπα στα βιβλια μου τι θέλω να δω, έβρισκα τις συντεταγμένες στο κινητό και σε δευτερόλεπτα είχα το στόχο στο πεδίο του 22mm. Όταν αρχιζα να μη βλέπω το στόχο στο προσοφθάλμιο αλλά στον ερευνητή έκανα άλλη μια ευθυγράμμιση στο οριζόντιο επίπεδο και όλα διορθώνονταν (σιγά σιγά χάνει κάποια δέκατα της μοίρας γιατί το πάνω με το κάτω μέρος της βάσης έχουν λίγο τζόγο-θα το φτιάξω όταν βρω χρόνο). Δεν χρειάστηκε να το κάνω αυτό πάνω από 2 φορές σε όλη την παρατήρηση. Χθες ανακάλυψα (επιβεβαίωσα μάλλον) ότι τα αγαπημένα που αντικείμενα είναι τα σμήνη, ανοικτά και ιδίως σφαιρωτά! Είδα πολλά και νομίζω ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό το αίσθημα ότι κάτι αιώνιο είναι ταυτόχρονα τόσο απατηλό στην όψη (elusive που λένε-τώρα το βλέπω να σπάει-όχι τώρα το βλέπω βαθύτερα-τώρα θαμπώθηκα από κάποιο φως και το έχασα πάλι-καταλαβαίνετε τι εννοώ). Προς IsAB: ναι έχω κάνει μια βασική αλλαγή-μεταξύ του ούπα που μπαίνει ο άξονας του μετρητή στη βάση και του πάνω ξύλου της βάσης έχει μπει ένα παξιμάδι ασφαλείας γιατί μετά από κάμποσες περιστροφές ξεβίδωνε από μόνο του. Χθες ήταν εντάξει. Αν αποφασίσεις να το κάνεις πες μου (με post ή pm) να σου πω λεπτομέρειες που θα σε απαλλάξουν από πονοκέφαλο και ταξίδια στο μαγαζί με τα σιδερικά. Προς τα υπόλοιπα παιδιά: χεχε η πλάκα είναι οτι συμφωνώ απόλυτα περί "χαβαλε". Η διαφορά είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχω χρόνο και ενέργεια να περάσω στο επόμενο επίπεδο της "σοβαρής" ερασιτεχνικής αστρονομίας, με συχνές εξορμήσεις και σχεδιασμό παρατηρήσεων κλπ. Στις δύο ώρες που βγαίνω έξω (συνήθως το αποφασίζω σε 10 λεπτά) προτιμώ να μάθω να βρίσκω ένα αντικείμενο και να βλέπω άλλα 30 που δεν έχω δει (παρεπιπτόντως αλήθεια μαθαίνω να βρίσκω με το μάτι και κάτι καινούριο κάθε φορά-δεν είναι σχήμα λόγου) παρά να μάθω 3 ή 4 και να βλέπω 3 ή 4 καινούρια.
  15. nemo_nick

    Push-to dob

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Και εμένα μου αρέσει . Πάντως αν κάποιος ενδιαφέρεται να το φτιάξει ας περιμένει πρώτα να το δοκιμάσω εκτεταμένα-μετά φτιάχνεται σε λίγες ώρες. Στον άξονα του ύψους το γωνιόμετρο είναι φορητό και απλά κολλάει με μαγνήτη επάνω στο σωλήνα (κάνει και για μικρό αντίβαρο). Είναι πολύ χρήσιμο το ότι είναι φορητό γιατί με αυτό ελέγχω την κλίση του εδάφους και της βάσης πριν την τοποθέτηση του σωλήνα του τηλεσκοπίου.
  16. nemo_nick

    Push-to dob

    Τα όργανα αυτά έχουν ονομαστική ακρίβεια 0,1 της μοίρας, υπεραρκετή για το πεδίο ενός μεγάλου προσοφθάλμιου. Στην πράξη βρήκα ότι το οριζόντιο γωνιόμετρο σε μια πλήρη περιστροφή έχει απόκλιση 0,4 μοίρες σε ένα πλήρη κύκλο αλλα μόνο όταν η περιστροφή γίνει μόνο προς τη μια πλευρά. Έχω βάλει 2 σημαδάκια ανάμεσα στα ξύλα της βάσης. Μηδενίζοντας όταν αυτά εφάπτονται και περιστρέφοντας πχ πρώτα δεξιά και μετά αριστερά, όταν έρθουν σε επαφή πάλι το όργανο δείχνει 0.0 Το γαλλικό κλειδί που φαίνεται στη φωτο είναι για να σταθεροποιεί τη βίδα της βάσης ώστε όταν η πάνω σανίδα περιστρέφεται, το σώμα του γωνιόμετρου (τον άξονα τον έχω στερεώσει στη βίδα) να περιστρέφεται ακριβώς μαζί. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, αν υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον. Συνολικό κόστος περίπου 120-130 ευρώ μαζί με τα ψιλολόγια (βίδες κλπ).
  17. nemo_nick

    Push-to dob

    Γεια σας και πάλι! Λοιπόν τώρα που ολοκληρώθηκε νομίζω ότι μπορώ να δημοσιεύσω τη μετατροπή του Skywatcher 8' που έχω σε push-to με ψηφιακές αλταζιμουθιακές συντεταγμένες. Η ιδέα υπάρχει στο forum cloudynights με τίτλο 12$ goto ή κάπως έτσι, αλλά εκεί γίνεται με χάρτινους κύκλους συντεταγμένων. Για να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα χρειάζονται 3 πράγματα: α) ένας τρόπος μέτρησης γωνίας σε κάθετο επίπεδο (κλίση) β) ένας τροπος μέτρησης γωνίας σε οριζόντιο επίπεδο (αζιμούθιο) γ) ένας τρόπος εύρεσης των αλταζιμουθιακών συντεταγμένων σε πραγματικό χρόνο για το ουράνιο σώμα που μας ενδιαφέρει. Τα α) και β) τα βρήκα εδώ http://www.machine-dro.co.uk/index.php?target=categories&category_id=13. Το γωνιόμετρο σε κάθετο επίπεδο απλά τοποθετείται (αφου καλιμπραριστεί) επάνω στο σωλήνα του τηλεσκοπίου και δείχνει το ύψος σε μοίρες. Το γωνιόμετρο του αζιμούθιου τοποθετείται με τρόπο που θα δείξω στην φωτο (ελπίζω να ανέβει). Ο άξονας παραμένει σταθερός ενώ το σώμα περιστρέφεται με τη βάση του τηλε. Άρα ευθυγράμμιση στον πολικό, μηδενισμός του οργάνου και είμαστε έτοιμοι! Σχεδόν. Εδώ μπαίνει το πρόγραμμα Mobile Starchart το οποίο είναι ένα πλανητάριο για κινητό που μεταξύ άλλων δείχνει και αλταζιμούθιο σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα ΔΕΝ έχει δοκιμαστεί ακόμα εκτεταμένα αλλά σε λίγους στόχους φαίνεται να δουλεύει καλά. Α σημαντικό είναι η βάση να είναι τελείως οριζοντιωμένη, γι αυτό το λόγο της εγκατέστησα ποδαράκια ρυθμιζόμενου ύψους. Θα δοκιμάσω τώρα να ανεβάσω φωτο για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.
  18. nemo_nick

    Νέο μέλος & push-to dob

    Ευχαριστώ όλους από καρδιάς για το άμεσο και θερμό καλοσώρισμα! Τώρα, στο προκείμενο: ομολογώ ότι με μπερδέψατε λιγάκι. Ίσως αν εξηγούσα περισσότερο να ήταν καλύτερα. Να υπενθυμίσω ότι δεν έχω δοκιμάσει εκτεταμένα το σύστημα αλλά σε λίγους στόχους (και λόγω συννεφιάς). Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται πολύ καλή οριζοντίωση της βάσης. Αυτή μπορεί να γίνει με αλφάδι ή ακόμα καλύτερα με το γωνιόμετρο που μετρά μοίρες στο κάθετο επίπεδο (είναι φορητό και καλιμπράρεται άπαξ στο σπίτι-μετά μετράει παντού). Είναι επίσης αλήθεια ότι με αυτό το σύστημα ξεχνάω τυπωμένους χάρτες και DEC-RA συντεταγμένες. Ακόμα μια αλήθεια ότι χρειάζεται υπολογιστής για real time απεικόνιση αλταζιμούθιου κάθε σώματος στον τόπο που βρίσκομαι-αυτή τη δουλειά κάνει το mobile starchart το οποίο τρέχει στο κινητό. Αλλά άπαξ και ευθυγραμμίσω το οριζόντιο γωνιόμετρο με το γεωγραφικό βορρά (στοχεύοντας στον πολικό αστέρα και μηδενίζοντας εκει) και με δεδομένο ότι το κάθετο γωνιόμετρο μετράει ύψος από 0-90ο υπό όλες τις συνθήκες γιατί δεν θα μπορώ να βρώ ένα σώμα(γνωρίζοντας το αλταζιμούθιο του σε πραγματικό χρόνο)? Ο γεωγραφικός βορράς δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Επειδή για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω πώς δουλεύουν ακριβώς οι digital setting circles φοβάμαι μην έκανα καμιά ανοησία. Ίσως μερικές φώτο να βοηθούσαν να δείτε το σύστημα αλλά είμαι μακριά. Επίσης να τονίσω ότι αυτό το σύστημα δεν θα υποκαταστήσει χάρτες και γνώση του ουρανού-αλλά αν μπορώ να βάλω στο πεδίο του 22 LVW ένα σώμα σε μερικά δευτερόλεπτα, εγώ και η μέση μου (άτιμε ερευνητή) θα πετάξουμε από χαρά. Παρεπιπτόντως, η ιδέα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη-υπάρχει στο cloudynights αλλά με κύκλους από χαρτί αντί ψηφιακούς. Εγώ απλά την πήγα ένα βήμα πιο πέρα.
  19. nemo_nick

    Νέο μέλος & push-to dob

    Καλησπέρα σε όλους! Παρακολουθώ το forum του astrovox εδω και καιρό και πρέπει να πω ότι με βοήθησε πολύ στην επιλογή εξοπλισμού και συνεχίζει να με βοηθά στα πρώτα μου βήματα στην αστρονομία. Αποφάσισα να σταματήσω να είμαι παθητικός θεατής και να συμμετέχω στο forum για να μάθω αλλά και να προσφέρω περισσότερα. Από εξοπλισμό έχω ένα Skywatcher 8 και προσοφθάλμια Vixen LVW 22mm, Vixen LV 4 mm και Baader Zoom 8-24. Μένω στο Ρέθυμνο Κρήτης όπου είναι αρκετά ευκολώτερο να βρει κανείς σκοτεινό ουρανο από ότι στην Αθήνα όπου ήμουν πριν. Και κάτι που νομίζω αξίζει να αναφερθεί: πρόσφατα μετέτρεψα το dob μου σε push-to με digital setting circles. Το καλύτερο είναι ότι το συνολικό κόστος είναι περίπου 120 ευρώ και η εργασία που απαιτείται το πολύ 2-3 ώρες. Το έκανα χρησιμοποιώντας γωνιόμετρα από εδώ http://www.machine-dro.co.uk/index.php?target=categories&category_id=13 Ονομαστική ακρίβεια 0,1 μοίρες. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα εκτεταμένα αλλά σε μια γρήγορη δοκιμή σε 2-3 ουράνια σώματα δουλεύει! Για την ευρεση των συντεταγμένων χρησιμοποιώ το mobile starchart, ένα πλανητάριο για κινητό (δωρεάν). Πιστεύω ότι είναι μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να έχουν πολλές ίντσες και κάποια από τα χαρακτηριστικά των ρομποτικών τηλεσκοπίων (όχι goto βέβαια). Αν υπάρχει ενδιαφέρον θα δημοσιεύσω σε επόμενο post αναλυτικά τα υλικά και τις λεπτομέρειες της κατασκευής, καθώς και άλλες μικροπατέντες που με έχουν βοηθήσει. Καλώς σας βρήκα και καθαρούς ουρανούς!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης