Jump to content

patz

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    46
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από patz

  1. Το Humblebundle έχει σε προσφορά τα ακόλουθα προγράμματα της redshift sky στα 16 ευρώ όλα μαζί, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2023:

    • Redshift 9 Premium - Astronomy Software
    • Redshift 8 - The Planetarium Software
    • Redshift Sky Pro Android
    • Solar Eclipse by Redshift

    Μπορείτε να το δείτε εδώ.

     

    • Ευχαριστώ 1
  2. ...

    Πέρα από αυτό, ενας Telrad λύνει το πρόβλημα η όχι?

     

     

    Ο telrad δε νομίζω να σου λύσει το πρόβλημα γιατί μπαίνει παράλληλα με τον ερευνητή, οπότε το σκύψιμο δεν το γλιτώνεις.

    Δες εδώ:

    http://www.astrovox.gr/forum/download.php?id=9498

     

    και στη συνημμένη:

    telrad_1.jpg.15418cc1142e3b91aad52b841baf8727.jpg

  3. Έχοντας στην κατοχή μου το γνωστό SW DOB 8΄΄ και μία Canon 450D μπορώ να κάνω κάποια προσπάθεια έστω, για αστροφωτογράφιση; Είναι αυτό εφικτό; Και τι αξεσουάρ θα χρειαστώ;

    Μη με παρεξηγείται παιδιά δεν εχώ ασχοληθεί ποτέ ξανά με αστροφωτογράφηση ούτε έχω δει ποτέ μου κανέναν να το κάνει, δυστυχώς.

     

    Δες εδώ: http://www.aktistar.gr/phototextw.htm

     

    Νομίζω αυτό που θες, για το υλικό που έχεις, είναι η προβολική φωτογράφηση.

  4. Ρε παιδιά μια ερώτηση λίγο άσχετη.Tο μπροστινό καπάκι του SW έχει δύο μικρότερα καπάκια από τα οποία το ένα ξεκουμπώνει κι αυτό.Για ποιό λόγο;

     

    Για να μπορείς να παρατηρείς το φεγγάρι πιο εύκολα. Αφήνεις το μεγάλο και βγάζεις το μικρό.

  5. Πηγή: agelioforos.gr

    Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗ

    Εξαφανίστηκαν τα... αστέρια

     

    Ολόκληρος Γαλαξίας έχει «εξαφανιστεί» από τον ουρανό των μεγαλουπόλεων και της Θεσσαλονίκης, ενώ λιγοστά αστέρια είναι ακόμη ορατά, εξαιτίας της φωτορρύπανσης από το δημόσιο φωτισμό της πόλης.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=6103

     

    Την ίδια ώρα, λόγω της κακής χρήσης των φωτιστικών, χάνονται εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και αντίστοιχα παράγονται εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τις κλιματικές αλλαγές και την καταστροφή του πλανήτη.

     

    Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για το δημόσιο φωτισμό (δρόμων, κτιρίων, πάρκων κ.λπ.) διαχέεται και χάνεται στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας των ενεργοβόρων λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται και της κακής χρήσης τους (χωρίς σκίαστρα κ.ά).

     

    Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για το φωτισμό των δρόμων την τελευταία δεκαετία.

     

    «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες της νυχτερινής Θεσσαλονίκης από την Ανω Πόλη. Φαίνονται καθαρά τα φώτα από κολόνες φωτισμού του δρόμου. Αυτό σημαίνει ότι οι λάμπες δε φωτίζουν μόνο το δρόμο και το έδαφος, όπως θα έπρεπε, αλλά διαχέουν φως και στην ατμόσφαιρα, το οποίο χάνεται», σημείωσε ο Αριστείδης Βούλγαρης, ερασιτέχνης αστρονόμος, ο οποίος πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας για τη φωτορρύπανση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας, που έγινε στην Αθήνα.

     

    Φωτορρύπανση είναι η άσκοπη διάχυση φωτός στην ατμόσφαιρα, που έχει αφενός αισθητικές επιπτώσεις, καθώς δεν είναι ορατός ο «πλούτος» του ουρανού, και αφετέρου οδηγεί σε τεράστια σπατάλη ενέργειας.

     

    «Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει σε αυτήν την κατάσταση και μας φαίνεται περίεργο, όταν βρεθούμε σε έναν τόπο, σε βουνό ή θάλασσα, χωρίς φωτορρύπανση, όπου μπορούμε να δούμε όλα τα ορατά άστρα στον ουρανό», συμπλήρωσε ο κ. Βούλγαρης.

     

    «Πρωταθλήτρια» σπατάλης η Θεσσαλονίκη

     

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον οδοφωτισμό, την τελευταία δεκαετία, η μεγαλύτερη αύξηση, που αγγίζει το 60%, καταγράφεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

     

    Συγκεκριμένα σε πανελλαδικό επίπεδο το 2006 η Ελλάδα κατανάλωσε 795.759.000 κιλοβατώρες για οδοφωτισμό, κάτι που συνεπάγεται την πρόκληση 800.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Στην περιοχή της Αττικής η κατανάλωση ανήλθε σε 198.623.000 εκ. kWh και στη Θεσσαλονίκη σε 63.623.000 kWh, που ισούται με 63.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

     

    Σε σύγκριση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προ δεκαετίας και συγκεκριμένα το έτος 1996, η αύξηση σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται σε 46,4% (543.643.000 kWh), στην περιοχή της Αττικής σε 15,7% (171.400.000 kWh) και στη Θεσσαλονίκη έφτασε το 59%, καθώς προ δεκαετίας η κατανάλωση ήταν μόλις 40.038.000 kWh.

  6. νομιζω οτι τα πραγματα δεν θα ειναι τοσο απλα...τουλαχιστον στην πραξη.

     

    Θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά έπρεπε να ξεκινήσει κάποτε.

     

    ...δεν υπαρχει καμια απολυτως προετοιμασια των εκπαιδευτικων

     

    Σ' αυτό δεν έχεις δίκιο. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έχουνε περάσει μια πρώτη φάση επιμόρφωσης στους υπολογιστές, διάρκειας 48 ωρών και μάλιστα αρκετοί έχουν πιστοποιηθεί. Ξεκινά, δε, άμεσα, για αρκετές ειδικότητες, μια δεύτερη φάση επιμόρφωσης, αρκετά πιο εξειδικευμένη, διάρκειας 96 ωρών. Αρχικά θα είναι για φιλολόγους, φυσικούς, μαθηματικούς, χημικούς, δασκάλους και λίγο αργότερα για πληροφορικής. (Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε μερικούς, κι αυτοί χρειάζονται επιμόρφωση).

    ...και καμια απολυτως υποδομη για να γινει κατι τετοιο.

    120000 υπολογιστές δεν είναι καλή υποδομή;

     

    ...και επιπλεον το θεωρω απο επικίνδυνο εως απειλητικό να αντικατασταθει το βιβλιο απο τους η/υ ακομα και σε μερικα μαθηματα,να συμπληρωθει ναι ,οχι ομως να παραμεριστει απο αυτους.

    Συμφωνώ ότι ο υπολογιστής πρέπει να συμπληρώνει το βιβλίο.

     

    γενικα νομιζω οτι δεν ειμαστε ετοιμοι ακομα να εφαρμοσουμε τετοιου ειδους διδασκαλια

     

    Έπρεπε να ξεκινήσει κάποια στιγμή. Αυτό που θα χρειαστεί είναι να την πιστέψουν οι εκπαιδευτικοί και να δοθεί πίστωση χρόνουκαι σ' αυτούς και στο σύστημα.

    Αλλά βέβαια όπως λένε οι φίλοι μας οι εγγλέζοι:

    A penny for my thoughts.

  7. Μπαίνουμε σταδιακά στο χειμώνα, κι επειδή έχω πάρει απόφαση να κυνηγήσω φέτος το χειμερινό ουρανό, θέλω να μπορώ να "διαβάζω" καλύτερα τα δελτία των μετεωρολογικών σταθμών.

     

    Η ερώτηση επομένως είναι ποια συγκεκριμένα στοιχεία (υγρασίες, βαρομετρικά κλπ) πρέπει να προσέχουμε και να λειτουργούν ως "καμπανάκι" στους μετεωρολογικούς σταθμούς.

     

    Δεν αναφέρομαι - μόνο - στις προβλέψεις για βροχή/καταιγίδα (που είναι το ...προφανές), αλλά σε παράγοντες που οδηγούν σε πυκνή ή αραιή νέφωση, στοιχεία αποτρεπτικά για την παρατήρηση...

     

     

    Καλό χειμώνα σε όλους με καθαρούς ουρανούς,

     

    Κώστας

     

    Κι εμένα με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

    Το meteo έχει εγκαταστήσει αρκετούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, που μπορούμε να τους βρούμε εδώ:

     

    http://www.meteo.gr/Gmap.asp

     

    Κάθε μπαλονάκι αντιστοιχεί σε ένα σταθμό. Κάνοντας κλικ πάνω τους εμφανίζονται κάποιες πληροφορίες, κι αν κάνουμε κλικ στο βελάκι που έχει πάνω δεξιά πάμε στη σελίδα του σταθμού, όπου εμφανίζονται αρκετές πληροφορίες, οι οποίες ανανεώνονται συνέχεια.

    Εδώ είναι, για παράδειγμα, η σελίδα της Καλύμνου:

    http://penteli.meteo.gr/stations/kalymnos/

     

    Το ζήτημα είναι πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πληροφορίες;

     

    meteo1.jpg.41c9d3b61fa5529309ef1ffa1494b2d4.jpg

    http://www.meteo.gr/Gmap.asp

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης