Jump to content

arlaadams72

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Σχετικά με arlaadams72

  • Γενέθλια 08/30/1972

του/της arlaadams72 Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη

  1. Aπό μέρα σε μέρα και από αναβολή σε αναβολή το πάμε εμείς στην Πάτρα, πάντως κατά τις προσεχείς ημέρες ο καιρός χαλάει περισσότερο στην Πάτρα
  2. arlaadams72

    Stellarium ... νέα έκδοση

    Υπάρχει πλεον η έκδοση 0.12.0
  3. Το φαινόμενο της χρονικής διαστολής διατυπώνεται και με το εξής παράδειγμα Έχουμε δύο αδρανειακούς παρατηρητές, τον Σ και τον Σ΄. Οι δύο αυτοί παρατηρητές θα μελετήσουν το ίδιο φυσικό φαινόμενο, την ανάκλαση του φωτός. Ο Σ παρατηρητής είναι ακίνητος ενώ ο Σ΄ κινείται ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα u μέσα σε ένα βαγόνι. Έξω από το βαγόνι και παράλληλα με αυτό έχει τοποθετηθεί ένας καθρέφτης. Στο βαγόνι έχει τοποθετηθεί ένα laser το οποίο εκπέμπει μία φωτεινή δέσμη προς τα έξω και κάθετα στον καθρέφτη. Η φωτεινή δέσμη ανακλάται και επιστρέφει στο σημείο εκπομπής. Στο παραπάνω σχήμα φαίνεται καθαρά η διαφορά της διαδρομής της φωτεινής δέσμης, όπως την καταλαβαίνει κάθε παρατηρητής. Ο παρατηρητής Σ΄ βλέπει ότι το φως διέτρεξε μία ευθεία, ενώ ο Σ βλέπει ότι διέτρεξε τις δύο ίσες πλευρές ενός ισοσκελούς τριγώνου. Δηλαδή ο Σ βλέπει ότι το φως διέτρεξε μεγαλύτερη απόσταση απ’ ότι ο Σ΄ στο ίδιο ακριβώς πείραμα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμηθούμε ότι η ταχύτητα του φωτός είναι ανεξάρτητη από τον παρατηρητή. Με απλά λόγια έχουμε καταλήξει στο εξής περίεργο συμπέρασμα : Στο i) ίδιο πείραμα, στον ii) ίδιο χρόνο και με iii) ίδια ταχύτητα το φως διέτρεξε δύο iv) διαφορετικές αποστάσεις. Κάποιο από τα παραπάνω 4 στοιχεία πρέπει να αναθεωρηθεί για να φύγουμε από αυτό το λογικό χάσμα. Το πρώτο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί αφού το πείραμα είναι δεδομένο, η ανάκλαση του φωτός. Το τρίτο είναι η βασική αρχή της σχετικότητας και το τέταρτο είναι ένα δεδομένο αποτέλεσμα. Οπότε αυτό που απομένει για αναθεώρηση είναι ο χρόνος. Δηλαδή το πείραμα δεν συμβαίνει στον ίδιο χρόνο και για τους δύο παρατηρητές. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που μετράει ο κινούμενος παρατηρητής είναι διαφορετικός από αυτόν που μετράει ο ακίνητος. Καταλήξαμε σε ένα πολύ εξωτικό και συνάμα βασικό αποτέλεσμα, ο χρόνος δεν είναι σταθερός και αμετάβλητος όπως θεωρούσαμε δεδομένο αλλά μεταβάλλεται και αυτός. Με απλή γεωμετρία στο παραπάνω σχήμα καταλήγουμε στην σχέση της χρονικής διαστολής όπου Δt ο χρόνος που μετράει ο ακίνητος παρατηρητής, Δt΄ ο χρόνος που μετράει ο κινούμενος και β = u/c. Η φράση που λέγεται στην ειδική θεωρία της σχετικότητας για να περιγράψει την χρονική διαστολή είναι η εξής : Τα ρολόγια που τρέχουν παγώνουν . Υπό την έννοια ότι για τους παρατηρητές με ταχύτητα ο χρόνος κυλάει πιο αργά σε σχέση με τους ακίνητους. Για να παρατηρηθεί εμφανή χρονική διαστολή θα πρέπει οι ταχύτητες να είναι συγκρίσιμες με εκείνη του φωτός. Για κλασικές ταχύτητες της καθημερινής μας ζωής η χρονική διαστολή είναι μηδαμινή. Εάν όμως ένας αστροναύτης ταξιδέψει στο διάστημα με ταχύτητα η οποία να προσεγγίζει το φως, τότε όταν θα επιστρέψει στην Γη θα συναντήσει τα δισεγγόνια του και θα παίξει με τα παιδιά τους.
  4. Συγκρούσεις γαλαξιών συμβαίνουν παρότι το συμπάν διαστέλλεται.Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μια μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της βαρύτητας και της σκοτεινής ενέργειας μεταξύ των δύο γαλαξιών, από την μία η βαρύτητα τους τραβάει κοντά, και από την άλλη η σκοτεινή ενέργεια η οποία και προκαλεί την διαστολή του σύμπαντος να τους απομακρύνει. Με τους γαλαξίες να ξεκινούν από πολύ κοντά μεταξύ τους, είναι σχεδόν πάντα η βαρύτητα που κερδίζει, έτσι λοιπόν στο τέλος οι γαλαξίες συγκρουόνται. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί στο Γαλαξία μας και τον γαλαξία της Ανδρομέδας μέσα σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ο οποίος κατευθύνεται προς τον δικό μας με ταχύτητα 500.000 χιλιόμετρα την ώρα.
  5. Απλά μια μικρή διόρθωση ο κ.Γραμματικάκης παρουσίαζε την εκπομπή Η Κόμη Της Βερενίκης,ενώ οι κ.κ.Μ.Δανέζης και Σ.Θεοδοσίου παρουσίαζαν πριν κάποια χρόνια(όχι πολλά) στην ΕΤ3 την εκπομπή Το Σύμπαν Που Αγάπησα,υπέροχη σειρά εκπομπών και πολύ σημαντική η προσφορά των εν λόγω καθηγητών.
  6. Ένα μεγάλο ''ΜΠΡΑΒΟ'' στο Αstrovox για αυτή την συνέντευξη.
  7. Παραθέτω ένα άρθρο που ανατρέπει τα σενάρια της έκρηξης του Betelgeuse το 2012,το ανεβάζω όπως ακριβώς το διάβασα. Ο ερυθρός υπεργίγαντας Betelgeuse δεν πρόκειται να γίνει σουπερνόβα το 2012 Στο εγγύς μέλλον και σε αυτόν τον γαλαξία, όχι και τόσο μακριά μας – μόνο 640 έτη φωτός από τη Γη – στον αστερισμό του Ωρίωνα, ένα αστέρι που ονομάζεται Μπετελγκέζ και που τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας υπερκαινοφανούς έκρηξης, θα δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη ορατή από τη Γη. Έτσι, όι άνθρωποι θα βλέπουν δύο ήλιους στον ουρανό.Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο αναμένεται να δημιουργήσει φως επί 24 ώρες την ημέρα για διάστημα όσο δύο εβδομάδων, κάποια στιγμή το 2011, το 2012, ή κατά τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια. Τέτοιες είναι οι προβλέψεις του Brad Carter, λέκτορα της Φυσικής σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Το άστρο Betelgeuse σύμφωνα με τον Carter αρχίζει να μένει από καύσιμα στο κέντρο του, ενώ σε αυτά τα καύσιμα οφείλεται η λαμπρότητα του Betelgeuse. Όταν αυτά τελειώσουν το αστέρι κυριολεκτικά θα καταρρεύσει λόγω της βαρύτητας προς το κέντρο του και μάλιστα αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα. «Όταν συμβεί αυτό θα γίνει μια γιγάντια έκρηξη, η λεγόμενη υπερκαινοφανής, δεκάδες εκατομμύρια φορές λαμπρότερη από τον ήλιο. Τα κακά νέα όμως είναι, πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Αλλά ποιος θα ζει τότε; Το σημαντικό δε είναι ότι κάποια μέρα, η νύχτα θα γίνει ημέρα για αρκετές εβδομάδες πάνω στη Γη," εξήγησε ο Carter. Εκτός από το συνεχές φως ημέρα και νύκτα, η έκρηξη του Betelgeuse θα στείλει στη Γη ένα ντους αβλαβών σωματιδίων, τα λεγόμενα νετρίνα.Οι προβλέψεις του Κάρτερ δημοσιεύτηκαν παντού σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, με την επισήμανση ότι θα γίνει πράξη το σενάριο περί καταστροφής του κόσμου το 2011 ή το 2012, ωστόσο ο ίδιος ο φυσικός δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμβεί για τα επόμενα ένα εκατομμύριο χρόνια και φυσικά οι άλλοι επιστήμονες έχουν την τάση να πιστεύουν το τελευταίο. Ο Philip R. Goode, καθηγητής της Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του New Jersey, δήλωσε ότι ο Betelgeuse είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας και θα πρέπει να γίνει μια σουπερνόβα κάποια στιγμή. Πότε; Ποιος το ξέρει; Ο Goode δείχνει ότι, λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα της σουπερνόβα δεν μπορεί κανείς να ορίσει μια ημερομηνία για την εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου. Εάν και όταν τα γεγονότα φανούν, όπως προβλέπονται από τον Carter, τότε δεν θα είναι ανάγκη να πάμε σε έναν γαλαξία μακριά, πολύ μακριά για να παρατηρήσουμε το δυαδικό ηλιοβασίλεμα που παρακολουθεί ο πρωταγωνιστής Luke Skywalke στον πλανήτη Tatuin, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977). Το internet δυστυχώς κατακλύζεται από θεωρίες καταστροφής που συνδέουν το σουπερνόβα με την πρόβλεψη του ημερολογίου των Μάγια ότι το 2012 ότι θα έρθει ένας Αρμαγεδδών, που θα μας καταστρέψει.
  8. Κατεβάσα την ποιο αναβαθμισμένη εκδοση του Stellarium την 0.10.5 από 0.10.3 που είχα και δεν μου ανοίγει έχω windows xp,γνωρίζει κανεις να μου πει τι συμβαίνει; Προσπάθησα να γυρίσω στην 0.10.3 αλλά μου βγάζει αλλοιωμένα τα γράμματα κάτω στην οθόνη που πριν την αναβάθμιση μου τα έβγαζε κανονικά.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης