Jump to content

Montana

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    205
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Montana

  1. Καλησπέρα, ξέρουμε τι φωτεινότητα θα έχει σήμερα; Φωτογραφίζεται, ή μόνο με τηλεσκόπιο;
  2. Montana

    ΦΙΛΤΡΟ ΗΛΙΟΥ

    Να συμπληρώσω, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βγάζουμε ή να καλύτουμε και τον ερευνητή! Μπορεί να ξεχαστούμε και να πάμε να δούμε από εκεί ή να πέσει καταλάθος το μάτι μας ή οτιδήποτε άλλο!!!
  3. Montana

    150 εύκολοι στόχοι για κιάλια

    Προσφάτως εμπλούτισα τον αστρονομικό μου εξοπλισμό με κιάλια. Μετά από πολύ ψάξιμο, αρκετές ατυχίες και με μπόλικο mentoring από τον expert του είδους Ντίνο Μακρόπουλο, κατέληξα στα Fujinon 16x70 FMT-SX Polaris, αφού τα βρήκα από εξωτερικό σε μια προσφορά που δε θα μπορούσα να αρνηθώ! Έχοντας σα βασικό όργανο παρατήρησης το τηλεσκόπιο, διαπίστωσα πως η πιο grab n' go λύση για παρατήρηση είναι τελικά τα καλά κιάλια. Σου δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρείς από οπουδήποτε, από λίγους μέχρι αρκετούς στόχους, ανάλογα τη φωτορύπανση που έχει η περιοχή από την οποία θα παρατηρήσεις. Στα πλαίσια του τελευταίου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα κατάλογο που έπεσε στα χέρια μου από το Sky and Telescope magazine, με 150 εύκολους στόχους για κιάλια. Αυτό που έκανα είναι να φτιάξω αυτόν τον κατάλογο σε xls μορφή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα φιλτραρίσματος, είδους στόχου, αστερισμού, mag κτλ. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι συγκεκριμένοι στόχοι δύναται να παρατηρηθούν ακόμα και με 7×50 κιάλια. Στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.skyandtelescope.com/observing/binocular-stargazing-catalog/ μπορείτε να διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο και επισυναπτόμενο μπορείτε να βρείτε το xls αρχείο. Τέλος στο παρακάτω site http://binocularsky.com/index.php μπορείτε να δείτε τι θα περιμένετε σαν εικόνα από τα κιάλια, για κάθε στόχο που επιλέγετε. Το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς δίνει πολλές επιλογές φίλτρων, χάρτη εύρεσης κάθε στόχου και βέβαια σκίτσο εικόνας που αναμένεις μέσα από τα κιάλια. Καλές παρατηρήσεις! Binocular-Stargazing-Catalogue.xls
  4. Υπό κράτηση και οι 2 προσοφθάλμιοι.
  5. Πωλούνται οι παρακάτω φακοί σε άριστη κατάσταση, στα κουτιά τους, αγορασμένοι από το Πλανητάριο Θεσ/νίκης BAADER PLANETARIUM HYPERION 17mm 85,00€ -Υπο κράτηση- http://www.planitario.gr/hyperion-17-mm-o-31-8mm.html BAADER PLANETARIUM HYPERION 10mm 85,00€ -Υπο κράτηση- http://www.planitario.gr/hyperion-10-mm-o-31-8mm.html Σύντομα θα ανεβάσω και φωτογραφίες.
  6. Montana

    Nagler 31mm για C9.25

    Αν θες προσοφθάλμιο για μεγάλο πεδίο, για μένα είναι μονόδρομος ο Vixen 42mm Lanthanum Wide LVW, τον οποίο έχω με το 9.25. Επειδή το έψαξα πολύ πριν το πάρω, και εδώ και Αμερική, ειδικά για το 9.25 θεωρείτε καλύτερος και απο Panoptic. Με αυτό το φακό παίρνεις το maximum πεδίο στο τηλεσκόπιό μας.
  7. Μπράβο Άγγελε! Μπράβο Bαγγέλη! Σαν χρήστης των συγκεκριμένων προϊόντων, μπορώ να πω μετα βεβαιότητας, πως δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα αντίστοιχα της αγοράς! Μάλλον τα τελευταία έχουν να ζηλέψουν από τα πρώτα (και αυτό δεν είναι υπερβολή), αλλά δε το ξέρουν ακόμα! Φροντίστε να το καταλάβουν σύντομα και ολόψυχα σας εύχομαι να σαρώσετε γιατί το αξίζετε!!!! Άγγελε, άντε τελείωνετε με το Magmeter!! Θέλω το πρώτο κομμάτι!
  8. Νομίζω πως κανείς δε θα διαφωνήσει για το ότι η σωστή, καλή, απολαυστική παρατήρηση γίνεται σε σκοτεινό ουρανό. Δε νομίζω πως αυτό είναι debatable. Παρ'όλα αυτά, για ποιό λόγο να είναι τόσο κακό για κάποιον να προσπαθεί να δει έστω και κάποια λίγα ξεπλυμένα DSO's στην πόλη; Μη ξεχνάμε πως για τους περισσότερους που μένουν στο λεκανοπέδιο, θα τους δωθούν 4-6 ευκαιρίες το χρόνο, το πολύ, να πάνε σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό να παρατηρήσουν. Δε καταλαβαίνω γιατί να στιγματίζεται όποιος προσπαθεί "να πάρει τη δόση του" μέσα από τη πόλη! Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί, είναι να δωθεί η εντύπωση σε ένα νέο στο χώρο, πως μπορεί να κάνει DSO παρατήρηση από την πόλη και όχι από απόλυτα σκοτεινό ουρανό. Δε νομίζω όμως πως το είπε κάποιος αυτό! Αυτό που καταλαβαίνω πως λένε τα παιδιά, είναι πως για το ξεχαρμάνιασμα μπορείς να δεις εκτός από πλανήτες, διπλούς και κάποια DSO από το σπίτι σου...όπως τα δεις! Στο κάτω κάτω το hobby μας δεν είναι και σε μεγάλο βαθμό παιχνίδι του μυαλού; Ειρήνη υμίν!
  9. Montana

    304 mm Apo Binoculars

    Με πιστωτική κάνουν άτοκες δόσεις;
  10. Montana

    η σοφια σας πολυτιμη

    Γιατι πας σε μικροτερο aperture αν επιτρέπεται ;.. Το ξέρω οτι ο τριποδας ειναι πιο ενισχυμενος στο 9,25..Θα στείλω μνμ κ στο cloudy nights για το θεμα μπας κ ξέρει κανεις εκεί . Αφού μιλήσω κ με πλανηταριο. Θα κανω κ ενα review σε λιγες μέρες για το nexstar evolution 6 μετά απο δυο, σχεδόν, μήνες συνυπαρξης.. Για μια grap n go λύση
  11. Montana

    η σοφια σας πολυτιμη

    Επειδη ενδιαφέρομαι κι εγώ για το NextStar Evolution 6 και έχω μιλήσει με πλανητάριο σχετικά, νομίζω πως από 6 σε 9,25 δε μπορείς να πας, ή τουλάχιστον θα είναι πολύ οριακό. Συγκεκριμένα επειδή είμαι κάτοχος του 9,25 με βάση NEQ6, είχα ρωτήσει αν μπορώ να το βάλω στη βάση του Evolution. Η απάντηση από το πλανητάριο δεν ήταν σίγουρη μεν, αλλά τείναν προς το όχι. Κάνε μια ερώτηση από εκεί που το πήρες να δεις τι θα σου πουν. Έχω την εντύπωση πως αλλάζει το τρίποδο στο 9,25 Evolution. Είναι πιο ενισχυμένη.
  12. Δε το ξέρω το παιδί, αλλά είναι πολύ κρίμα να φεύγει τόσο μικρός! Πολύ στενάχωρο! Να ναι καλά εκεί ψηλά! Κουράγιο στους δικούς του!
  13. Βασικό εργαλείο είναι οι χάρτες και το επιπεδόσφαιρο, ΑΛΛΑ εννοείται πως και οι εφαρμογές στα κινητά είναι πολύ χρήσιμες. Σε μια οργανωμένη παρατήρηση θα χρησιμοποίσεις χάρτες, πρόγραμμα παρατήρησης (το οποίο βέβαια πολλές φορές το βγάζεις και από pc προγράμματα όπως πχStarry Night). Όταν όμως απλά βλέπεις τον ουρανό, ή ακόμα και σε μια σύντομη παρατήρηση που θέλεις να κάνεις, και θέλεις να αναγνωρίσεις κάτι ενώ δεν έχεις τίποτα μαζί σου...βγάζεις το κινητό με την εφαρμογή και το αναγνωρίζεις απευθείας! Για μένα όλα είναι απαραίτητα και επίσης ο καθένας με τα χρόνια, καταλαβαίνει τι είναι αυτό που του ταιριάζει καλύτερα! Στο κάτω κάτω, ο Δημήτρης πρότεινε κάτι συμπληρωματικό που θα διευκολύνει κάποιες φορές και όχι κάτι στο οποίο πρέπει να βασιστείς για να μάθεις τον ουρανό.
  14. Για να μάθεις να διαβάζεις τον ουρανό πάρε οπωσδήποτε το "Μια βόλτα στους ουρανούς" και το "The monthly sky guide". Για το πρώτο σου στέλνω link για το που μπορεις να το βρεις. Το δευτερο θα το βρεις στο πλανητάριο στα 13€. http://www.skroutz.gr/books/112154.%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82.html
  15. Να ξεκινήσουμε από τα βασικά! Δεν υπάρχει τηλεσκόπιο που κάνει τα πάντα καλά. Σε κάθε τύπο, κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Έχεις δει από κοντά τηλεσκόπια; Και αν ναι τι είδους και από που παρατήρησες; Αν δε το 'χεις κάνει αυτό, θα έλεγα να το δοκιμάσεις σε μια εξόρμηση, γιατί θα σε βοηθήσει πολύ στην επιλογή. Επισης, προτού επιλέξεις, θα πρέπει να ξεκαθαρίζεις, και να ταξινομησεις στο μυαλό σου, τι είναι αυτό που θες να κανείς περισσότερο, και τι αυτό που θες/ μπορείς να κανείς λιγότερο. Αφού το κανείς αυτό, γνώμη μου είναι να πάρεις ένα τηλεσκόπιο το οποίο θα σε ικανοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τροπο σε αυτό για το οποίο θα το χρησιμοποιείς τις περισσότερες φορές. Παράδειγμα, δε μπορείς να πάρεις ένα τηλεσκόπιο που θα ναι super για παρατήρηση και super για φωτογράφηση, αλλά μπορείς να πάρεις ένα με το οποίο θα κανείς πολύ καλά παρατήρηση (βάση των αναγκών σου, γουστων σου) και παράλληλα να σου δίνει την δυνατότητα για μια Basic φωτογράφηση, ή το ανάποδο. Επιπλέον, πολύ σημαντικός παράγοντας, είναι αυτός της φορητότητας. Το ποσό εύκολα μετακινείται εξοπλισμός, είναι ισοδύναμο με το ποσό συχνά θα παρατηρείς (εκτός και το χεις μόνιμα στημένο σε παρατηρητήριο). Ο κανόνας λέει πως το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείς πιο συχνά...εδώ μπαίνει και η αρρώστια της διαμέτρου βέβαια, αλλά το βλέπουμε αργότερα αυτό. Καλό επίσης είναι να οριοθετήσεις το budget σου, στο οποίο δε θα πρέπει να υπολογίσεις μόνο το κόστος τηλεσκοπίου και βάσης, αλλά και για τα παρελκόμενα, τα οποία πίστεψε με είναι περισσότερα από όσα νομίζεις. Όπως θα έχεις δει ενδεχομένως και σε πολλά αντίστοιχα θέματα, το βιβλίο που σχεδόν όλοι προτείνουν, κι εγώ θα επιβεβαιώσω, είναι το backyards astronomers guide. Θα σε βοηθήσει αρκετά για να πάρεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη γύρω από τα είδη των τηλεσκοπίων, των παρελκομένων τους, των εφαρμογών τους κ.α. Έν κατακλείδι, θα πρέπει να δεις το συγκεκριμένο χόμπι, σαν ένα ταξίδι του οποίου θα πρέπει να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Η φάση της αγοράς είναι ένα ωραίο και σημαντικό στάδιο, γι'αυτο δε θα πρέπει να βιαστείς, αλλά να περιμένεις μέχρι να διαπιστώσεις ποια είναι η σωστή επιλογή για σένα.
  16. Καλησπέρα, Γνωρίζει κανείες αν υπάρχει απόκλιση της Ανατολής (γενικά σημείων του ορίζοντα) σε βάθος χρόνου; π.χ σε βάθος 1000ετίας; Και αν ναι πόση είναι αυτή; Ευχαριστώ!
  17. Καλημέρα Τάσο, Νομίζω πως τα συγκεριμένα κιάλια (Garrett ή Oberwerk 22x85) είναι OEM της UO. Είναι ουσιαστικά τα ίδια κιάλια.
  18. Καλημέρα και καλορίζικο το τηλεσκόπιο! Επειδή τυχαίνει να έχω κι εγώ το ίδιο θα σου προτείνω τα εξής προσοφθάλμια. 1. Για μεγάλες μεγενθύνσεις θεωρώ πως τα 10mm είναι το κατώτατο όριο. Ενδεχομένως 9 και 8 να είναι οκ, αλλά ΜΟΝΟ σε πάρα πολύ καλές βραδιές. Οι Hyperions είναι μια χαρά για το τηλεσκόπιό μας και δε ξεφεύγουν σε τιμή. 2. Για μεσαίες μεγενθύνσεις θεωρώ πως θα πρέπει να πάρεις κάτι καλό, γιατί θα είναι ο προσοφθάλμιος που θα χρησιμοποιείς περισσότερο. Εδώ θα πρέπει να πας σε προσοφθάλμιο ~24mm. Εγώ έχω το ES24mm82° http://www.optcorp.com/explore-scientific-24mm-82-degree-waterproof-eyepiece.html από τον οποίο έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος. Εναλλακτικα θα μπορούσες να πας και στον ES20mm100° http://www.optcorp.com/explore-scientific-20mm-100-degree-eyepiece.html για τον οποίο έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Με το 24-82 έχεις ~97 μεγενθύνσεις με πεδίο 0°50'15", ενώ με το 20-100 έχεις ~117 μεγενθύνσεις και πεδίο 0°51'4". 3. Τέλος θα πρέπει να πάρεις έναν προσοφθάλμιο για ευρύ πεδίο. Εδώ θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα τον Vixen 42mm Lanthanum Wide LVW http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1181 ο οποίος δίνει το μεγαλύτερο πεδίο (1°17'13") που μπορούμε να παρουμε με το 9,25 ΟΤΑ. Κατά το πλανητάριο αλλά και πολλούς από αμερικάνικα forum είναι καλύτερος και από τον Panoptic 41 (για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο). Εμένα πάντως με έχει ενθουσιάσει! Μια πιό οικονομική και καλή λύση είναι ο Hyperion Aspheric 36mm-72° http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1488. Για όλα τα προσοφθάλμια (εκτός του 3ου κατά τη γνώμη μου) μπορείς να δείς και σε Tele-Vue αλλά το κόστος ανεβαίνει. Για πιο Low cost budget, μπορείς να πας σε Hyperion 10, 24, 36 Aspheric. Τέλος, το κάλυμμα δρόσου δε θα σου λύσει το πρόβλημα της υγρασίας, καθώς από τις 45 μοίρες και πάνω η υγρασία θα πέφτει στην πλάκα. Αυτό που θες, είναι το dew heater, το οποίο σου λύνει 100% το πρόβλημα (αν θες μπορώ να σου πω από που μπορείς να προμηθευτείς πολύ καλή και οικονομική λύση).
  19. Καλησπέρα, έχει δει κανείς τον κομήτη από Αθήνα με κιάλια; Φαινεται ή θέλει μόνο τηλεσκόπιο;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης