Jump to content

fotodektis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    2280
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    22

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από fotodektis

  1. Δεν είναι απαραίτητο ένα SCT να αποδίδει οπτικά καλύτερα από ένα νευτώνειο.Εξαρτάται την υλοποίηση.

    Σχετικά φθηνά SCT μπορεί να αποδίδουν το ίδιο καλά με ποιοτικά νευτώνεια,ακόμα και μικρού εστιακού λόγου f/5,αν συνδυαστούν τα νευτώνεια με καλό διορθωτή κόμης.

    Ακριβές υλοποιήσεις SCT ή  Maksutov ναι,είναι καλύτερα για πλανητική παρατήρηση.

    Ένα dob SW 150/1200 ή το αντίστοιχο GSO έχουν εκτός από πολύ καλά οπτικά,μεγάλο εστιακό λόγο και μικρή κεντρική παρεμπόδιση δευτερεύοντος κατόπτρου,που εξασφαλίζει όχι μόνο καλύτερο κοντράστ,αλλά και σημαντικά λιγότερα φαινόμενα περίθλασης στο δευτερεύον κάτοπτρο,με αποτέλεσμα καλύτερη οξύτητα ειδώλων.

    Με μεγαλύτερες διαμέτρους εκτός από φωτοσυλλεκτικότητα,έχουμε και μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και άρα περισσότερες λεπτομέρειες,που μπορούν να αναδειχθούν στις κατάλληλες συνθήκες διαύγειας και seeing,με μεγαλύτερη μεγέθυνση.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  2. Αυτό που με προβληματίζει είναι γιατί πρέπει να επιλεγεί αχρωματικό διοπτρικό,σχετικά μικρής διαμέτρου με μικρό εστιακό λόγο,για πλανητική παρατήρηση και όχι ένα νευτώνειο με μεγαλύτερη διάμετρο στα ίδια χρήματα?

    Εκτός από την έλλειψη χρωματικού σφάλματος που είναι αρκετό σε τέτοιες διαμέτρους αχρωματικών διοπτρικών,ένα κατοπτρικό με μεγαλύτερη διάμετρο θα έχει εκτός από μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτικότητα,μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και θα φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες!

    Θα είναι ασύγκριτα καλύτερο πχ.ένα dob SW 150/1200 ή GSO 150/1200 και φυσικά ένα 8"ή καλύτερα ένα  10".

    Κάνω πλανητική παρατήρηση,Σελήνης και βαθέως διαστήματος με SW Dob 10" (254/1200) 13 χρόνια,με εξαιρετικά αποτελέσματα!

    Το διοπτρικό μου SW 102/500 το έχω για μεγάλα οπτικά πεδία,αναζήτηση στόχων και επίγεια παρατήρηση (με πολύ καλή απόδοση για τέτοια χρήση).

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  3. Στη πολύ νότια Ελλάδα (Ηράκλειο Κρήτης,γεωγραφικό πλάτος 35ο) το Σάββατο 21/09/2024 θα φαίνεται στον ανατολικό ουρανό, νωρίς το πρωί (λυκαυγές) στις 05:30,πολύ χαμηλά στις 3.5ο περίπου (3'41") πάνω από τον ορίζοντα.

    Όσοι έχουν ανεμπόδιστη θέα τόσο χαμηλά,θα τον δουν-καιρού επιτρέποντος-με δεδομένο το mag=+4.5 (το SkySafari πολύ πρόσφατα ενημερωμένο δίνει mag=+5.4).

    Θα δούμε λοιπόν στην πρωινή εμφάνιση τί θα φανεί,και έπεται στη συνέχεια από τα μέσα Οκτωβρίου η απογευματινή εμφάνιση στον δυτικό ουρανό,κατά το λυκόφως.

    Μακάρι να επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη φωτεινότητά του!

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  4. 1 hour ago, Mathzero said:

    Κώστα με αφορμή και τον φίλο Thunderlips που ξεκίνησε το θρεντ για επίγεια παρατήρηση ανέφερα τα συγκεκριμένα διοπτρικά που με βασανίζουν καιρό για τον ίδιο λόγο!!! Γιατί βολεύει στην γρήγορη παρατήρηση, την επίγεια αρχικά που είναι κι αυτό μια διασκέδαση να κοιτάς από Πεντέλη --> Αίγινα που λέει και ο Κων/νος. Ένα ζευγάρι κιάλια σίγουρα χρειάζεται σε κάθε σπίτι χαχαχα.. έχω ένα Olympus 7x35 για φορητότητα και ένα Nikon 16x50 για να κάθομαι στο μπαλκόνι μου ακουμπώντας τους αγκώνες μου στα κάγκελα για σταθερότητα και αγναντεύω τα ψηλά βουνά των Αγράφων εδώ στην Καρδίτσα.

    Γι΄ αυτό τώρα είμαι στο στάδιο ενός τίμιου διοπτρικού και αργότερα Νευτώνειου για βαθύ ουρανό. Τις διάβασα τις αναφορές σου.. ναι είχα απορία για την ποιότητα των Bresser vs Skaywacher στην κατηγορία αυτή γιατί όλοι εδώ στην Ελλάδα για SW μιλάνε όχι για Bresser. Για βάση λέω την EXOS-2 σαν πακέτο για καλύτερη τιμή. Σε διαβάζω χρόνια εδώ μέσα και ήθελα την άποψή σου και για τα κοντόκανα των 127mm και 150mm της Bressel που λέει ότι είναι βελτιωμένη έκδοση με αντικειμενικό 4 στοιχείων (επίσης αχρωματικά) και τιμή ~μιάμιση φορά πάνω πχ. 127/1200 440ευρώ και 127/635 580ευρώ στο skyandweather.gr -Τώρα θα μου πεις τι τα θες τα κοντά σε αυτή την τιμή πήγαινε σε Νευτώνειο. Ναι οκ, απλά να δούμε και τις επιλογές αυτές με την έννοια σε τι θα είναι καλύτερο το 127/650 έναντι του 127/1200 για επίγεια και πλανητική παρατήρηση. Μόνο για βαθύ ουρανό πιστεύω έχει πλεονέκτημα, και φορητότητα προφανώς. Όσον αφορά τα δυο διοπτρικά των 150mm που έχει η Bresser ξεφεύγουν σε βάρος και χρωματικά σφάλματα μιας και είναι στα ίδια μήκη σωλήνων με αυτά των 127mm.

    Φίλε Mathzero σου παρέθεσα ό,τι μπόρεσα να βρω στον περιορισμένο χρόνο που έχω,γνώμες σχετικά με το Bresser 127L/1200.

    Δεν έχω προσωπική εμπειρία στα Bresser γενικώς,εκτός από τα κιάλια Bresser 10x50 του Lidl,που πήρα πριν πολλά χρόνια και ευτυχώς έπεσα σε πολύ καλή παρτίδα,μένοντας πολύ ικανοποιημένος ιδιαίτερα από τη σχέση οπτικής απόδοσης-τιμής.

    Για επίγεια παρατήρηση ξεκίνησα το 2007 με το πρώτο μου τηλεσκόπιο ένα Vanguard 60/600,που παρά τη μικρή του διάμετρο έχει πολύ καλή οπτική απόδοση!Πολύ καλύτερη οξύτητα και ελάχιστο χρωματικό σφάλμα στα άκρα του πεδίου,σε σχέση με τα κιάλια που έχω (ιδιαίτερα τα Celestron Skymaster 15x70).

    Έχω δει πολύ καθαρά με αυτό το τηλεσκόπιο πχ.τις λεπτομέρειες της επιφάνειας ηλεκτρονικών λαμπτήρων σε κυματοθραύστη λιμανιού από ευθεία απόσταση 2km περίπου,από την ταράτσα του σπιτιού!

    Επίσης στο απέναντι βουνό σε ευθεία απόσταση περίπου 15km,υπάρχει μια μικρή εκκλησία στην κορυφή,που φαινόταν κάποιες φορές καθαρά.Μια φορά διέκρινα ότι στο μεταλλικό καμπαναριό της καθόταν έναν μεγάλο πουλί.

    Με ένα μικρό τηλεσκόπιο με καλά οπτικά και μεγάλο εστιακό λόγο,μπορείς να κάνεις πολύ καλή επίγεια παρατήρηση.Δεν χρειάζεται μεγάλη διάμετρος στα αχρωματικά διοπτρικά,διότι αυξάνει αρκετά και το χρωματικό σφάλμα...

    Με το SW 102/500 επίσης έχω εξαιρετικές εικόνες στην επίγεια παρατήρηση.Και βέβαια λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου περισσότερη λεπτομέρεια.Το χρωματικό σφάλμα σε αυτό το τηλεσκόπιο περιορίζεται κυρίως στα άκρα και προσωπικά δεν με ενοχλεί.

    Σε σύγκριση με το αντίστοιχο Bresser 102/460 το SW έχει ελαφρώς λιγότερο χρωματικό σφάλμα,έχει μετρηθεί σε συγκριτικό τέστ το οποίο είχα παραθέσει παλαιοτέρα.

    Η μικρή εστιακή των 500mm σε συνδυασμό με τη δυνατότητα φακών 2", μου δίνει μεγάλα οπτικά πεδία τα οποία είναι πολύ χρήσιμα στην αστρονομική παρατήρηση,αλλά και στην παρατήρηση πουλιών.

    Όπως έχω ξαναγράψει έτυχα πολύ καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες στην περιοχή μου (Κρήτη),σε αντίθεση με την Αθήνα-Πειραιά και άλλες περιοχές στις οποίες η διαύγεια και το seeing είναι απαγορευτικές,για να δεις σε τόσο μεγάλες αποστάσεις καθαρά είδωλα...

    Θα έλεγα λοιπόν ότι η επιλογή ενός αχρωματικού διοπτρικού με διάμετρο μεγαλύτερη από 120mm,είναι μάλλον υπερβολή και φορτώνει το τηλεσκόπιο με αρκετά περισσότερο χρωματικό σφάλμα (ιδιαίτερα αν έχει και μικρό εστιακό λόγο),βάρος,μήκος και φυσικά κόστος!

    Μόνο ένα APO ED μπορεί να περιορίσει τα σφάλματα,αλλά είναι πολύ ακριβά.

    Για επίγεια παρατήρηση λοιπόν ένα 80-120mm το πολύ είναι μια χαρά!

    Για αστρονομική παρατήρηση με διαμέτρους πάνω από 5",καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής έχουν τα νευτώνεια κατοπτρικά.Εντάξει και τα καταδιοπτρικά μπορεί να έχουν καλύτερη ποιότητα (όχι όλα),αλλά είναι και αυτά αρκετά ακριβά.

    Το θέμα είναι λοιπόν αν περιορίζεσαι μόνο σε επίγεια παρατήρηση ή θέλεις συνδυασμό επίγειας -αστρονομικής,αλλά τί είδους αστρονομικής?

    Δεν κάνει ένα τηλεσκόπιο όλες τις δουλειές,οπότε πάντα μιλάμε για συμβιβασμό,που έχει να κάνει με το είδος των αντικειμένων που θέλουμε να παρατηρήσουμε,την ποιότητα και το κόστος.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  5. Βρήκα και αυτό για το Bresser 127/1200 από το γερμανικό forum:

    https://www-astrotreff-de.translate.goog/forum/index.php?thread/230863-5-wochen-keine-wolken-5-gelandet/&_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

    Υπάρχει και φωτογραφία της Σελήνης για το χρωματικό σφάλμα,στην οποία φαίνεται εκτεταμένο και όχι μόνο στα άκρα:

    mondblau.thumb.jpg.3b70f9943ea81efa35ed323dacb71020.jpg

    Δεν έχω προσωπική εμπειρία,έψαξα για γνώμες και reviews,στο προηγούμενο post υπάρχουν αρκετές αναφορές με πιο σημαντική αυτή από ιταλικό forum:

    https://www-dark--star-it.translate.goog/astronomia-articoli-e-test/test-strumentali/bresser-127-l/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

    Ψάξιμο θέλει και όλο και κάτι βρίσκεται.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  6. Τα δύο προσοφθάλμια 20,10 δεν είναι καλής ποιότητας ειδικά το 10mm.

    Με το 6mm είδες ευκρινή είδωλα?

    Αν σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση,θα πρέπει να πάρεις περισσότερους και καλύτερους φακούς.

    Ένας καλός barlow θα βοηθήσει να εξοικονομήσεις φακούς.

    Για να παίρνεις καλύτερα είδωλα,θα πρέπει να μελετάς την ατμόσφαιρα που έχεις στο μέρος που παρατηρείς και να βγαίνεις όσο γίνεται πιο συχνά.

    Έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να πετύχεις καλές συνθήκες παρατήρησης,επειδή οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς.

    Για τις φωτογραφίες που ρώτησες,έχε υπ'οψιν σου ότι μια φωτογραφία έχει αποτυπωμένη περισσότερη πληροφορία από αυτή που μπορεί να δει το μάτι,λόγω αποθήκευσης του αποτυπώματος των φωτονίων στον αισθητήρα με τον συνολικό χρόνο έκθεσης και της μεγαλύτερης ευαισθησίας του αισθητήρα της κάμερας.

    Βάλε και την επεξεργασία της φωτογραφίας στον υπολογιστή...

    Σύγκριση μπορείς να κάνεις μόνο αν κάποιος προσάρμοσε κάποια τελική φωτογραφία στο οπτικό αποτέλεσμα που είχε με το μάτι του,δηλαδή προσπάθησε να προσομοιώσει την φωτογραφία με την οπτική παρατήρηση για το ίδιο τηλεσκόπιο και κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες διαύγειας και seeing.

    Και βέβαια οι συνθήκες αυτές να είναι πανομοιότυπες με τις συνθήκες σε δεδομένη στιγμή,του δικού σου ουρανού...

    Πράγμα πολύ δύσκολο να γίνει.

    Ψάξε πάντως και στο ίντερνετ,θα βρεις φωτογραφίες σίγουρα,αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αναγωγές των φωτογραφιών στη οπτική παρατήρηση (με το μάτι) και στις ιδιαίτερες συνθήκες (που αλλάζουν συνεχώς) διαύγειας και seeing που έχεις εσύ σε κάποια νύχτα παρατήρησης.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  7. Δεν έχει νόημα αυτό που λες: "ρεαλιστική απεικόνιση των ειδώλων που δίνει το τηλεσκόπιο."

    Δεν υπάρχουν ρεαλιστικές φωτογραφίες,διότι και με τον καλύτερο εξοπλισμό να έχουν τραβηχθεί,αφορούν τις 

    συγκεκριμένες συνθήκες που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες,δηλαδή τις ιδιαίτερες συνθήκες διαύγειας και seeing!Και βέβαια δεν μπορείς να συγκρίνεις φωτογραφίες που έχουν αποτυπωθεί σε κάμερες με αυτό που βλέπει το μάτι.

    Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα και ρεαλιστικότητα γενικά σε αυτό που ζητάς...

    Τί προσοφθάλμιους χρησιμοποιείς?

  8. 5 hours ago, Themelis01 said:

    ...κατανοώ πως η παρατήρηση θέλει υπομονή και έχω απεριόριστη απλά θέλω να βελτιώνομαι όσο περισσότερο μπορώ 

    Καλησπέρα!

    Σου είχα γράψει κάποια πράγματα σχετικά με την παρατήρηση,στο θέμα σου "Αγορά τηλεσκοπίου".

    Η Διαύγεια/Διαφάνεια/Διαπερατότητα/Transparency (όλες αυτές οι λέξεις περιγράφουν την ίδια έννοια στην αστρονομία) και το Seeing θα καθορίσουν σε κάθε χρονική στιγμή την ποιότητα του ειδώλου που θα παίρνεις.

    Με δεδομένο ότι έχεις καλά και καθαρά οπτικά,σωστά ευθυγραμμισμένα,ελάχιστο ή καθόλου αεράκι να κουνάει το σύστημα τηλεσκόπιο+στήριξη,θα παίρνεις είδωλα από θολά έως πολύ καθαρά (πιο σπάνιο αυτό!).

    Τί προσοφθάλμιους φακούς έχεις μέχρι τώρα?

    Η μεγέθυνση που βάζεις έχει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη ή στο χάσιμο λεπτομερειών και εξαρτάται πολύ και από την ποιότητα των ατμοσφαιρικών συνθηκών!

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  9. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ακριβώς σχετικά με την ποιότητα όλων των παραπάνω.

    Οι barlow με σχετικά μεγάλο μήκος εστιάζουν στα περισσότερα νευτώνεια,αλλά όχι στα διοπτρικά που έχουν διαγώνια,ειδικά αν είναι 2" που είναι μεγαλύτερα.

    Ο Celestron X-Cel είναι σίγουρα μια καλή επιλογή,όπως και ο ES και ο TS.

    Ο TS πωλείται και μεταχειρισμένος σε πολύ συμφέρουσα τιμή.

    Για τους SVBONY δεν γνωρίζω.

    Ο Baader σαν φακός 2" δίνει όλο το διαθέσιμο οπτικό πεδίο του,σε σχέση με 1.25".

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
  10. Καλημέρα φίλε Mathzero!🙂

    Υποθέτω ότι αναφέρεσαι σε αυτό :

    https://www.teleskop-express.de/en/telescopes-4/achromatic-refractor-54/bresser-messier-ar-127l-1200-refractor-telescope-hexafoc-optical-tube-assembly-680

    Κάποιες αναφορές δίνουν καλές κριτικές,χρειάζεται και μια στιβαρή βάση,διότι είναι αρκετά βαρύ και μακρύ,και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ροπές και οι συνεπαγόμενες ταλαντώσεις.

    Βρήκα αυτά προς το παρόν:

    https://www.cloudynights.com/topic/758537-bresser-127l1200-refractor-dimensions-and-opinions-on-widefield-ca/

    Να σημειωθεί ότι με μείωση της διαμέτρου με κάποια μάσκα ναι μεν μειώνεται το χρωματικό σφάλμα,αλλά μειώνεται και η φωτοσυλλεκτικότητα και η διακριτική ικανότητα,δηλαδή οι λεπτομέρειες που φαίνονται στα αντικείμενα.

    Λόγω μείωσης της διαμέτρου αυξάνει ο εστιακός λόγος με αποτέλεσμα βελτίωση της οπτικής ποιότητας και της οξύτητας,αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου.Υπάρχει μια βέλτιστη σχέση μείωσης της διαμέτρου για την ίδια εστιακή και αύξησης της οξύτητας.Απο ένα σημείο και μετά η μείωση της διαμέτρου θα έχει αισθητή μείωση όχι μόνο της φωτοσυλλεκτικότητας αλλά και της διακριτικής ικανότητας,δηλ.θα χάνονται λεπτομέρειες από την εικόνα.Αυτό γίνεται εντυπωσιακά αντιληπτό με ένα πχ.10" τηλεσκόπιο όπως το δικό μου,όπου βάζοντας το μπροστινό καπάκι του σωλήνα και αφαιρώντας το μικρό κυκλικό που είναι 50mm,κάνει το τηλεσκόπιο 50/1200 (από 245/1200),βλέπεις να χάνονται πάρα πολλές λεπτομέρειες των αντικειμένων,ιδιαίτερα εκεί που πριν φαίνονταν πολλές,όπως στην επιφάνεια της Σελήνης!

    Στην παρατήρηση λίγο χρωματικό σφάλμα στα άκρα του οπτικού πεδίου δεν είναι κάτι σοβαρό,ο εγκέφαλος το παραβλέπει και συγκεντρώνεται κυρίως στην κεντρική περιοχή του πεδίου.

    Το χρωματικό σφάλμα στα άκρα του οπτικού πεδίου ενοχλεί κυρίως τους αστροφωτογράφους,εμείς οι παρατηρητές δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.

    https://www.cloudynights.com/topic/439842-bresser-messier-127l-f94-from-explore-scientific/

    https://www.teleskop-spezialisten.de/shop/Astro-Blog-Testimonials/Proof-of-Quality-Test-Records/Test-report-with-star-test-and-Ronchi-record-for-Bresser-Messier-AR-127L-Refraktor::3696.html?language=en

     

    https://www.amazon.co.uk/Bresser-telescope-Messier-AR-127L-1200/dp/B002SY9JNU#customerReviews

    https://stargazerslounge.com/topic/215060-bresser-messier-ar-127l-my-thoughts/

    https://www-astronomia-com.translate.goog/forum/showthread.php?10025-BRESSER-127L-il-test&s=160b27c828cbb42932800eddef122033&_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

    https://www-dark--star-it.translate.goog/astronomia-articoli-e-test/test-strumentali/bresser-127-l/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

    https://forum-astronomie-de.translate.goog/threads/bresser-ar-127-1200.267086/?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

    => Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί να πάρεις ένα ακριβό διοπτρικό τηλεσκόπιο,αντί για ένα μεγαλύτερης διαμέτρου κατοπτρικό (πχ.νευτώνειο dob) που θα δώσει και καλύτερη ποιότητα εικόνας,απαλλαγμένης από χρωματικό σφάλμα και μεγαλύτερης φωτοσυλλεκτικότητας και διακριτικής ικανότητας με τα ίδια χρήματα?

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  11. Σχετικά με barlow 3x υπάρχουν σε καινούργιους αυτοί:

    https://planitario.gr/gr/barlow-x-cel-lx-3x-o-31-8mm.html

    https://planitario.gr/gr/barlow-ed-3x.html

    https://planitario.gr/gr/apochromatikos-fakos-barlow-3x-1-25.html

    Και στα μεταχειρισμένα στις αγγελίες αυτοί:

    Σκέψου αυτές τις επιλογές και τα ξαναλέμε!

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  12. Φίλε Αποστόλη καλησπέρα!

    Προς το παρόν δεν χρειάζεται να πάρεις άλλον προσοφθάλμιο αφού θα έχεις τον ζουμ.

    Ο ζουμ θα σε καλύψει στα περισσότερα αντικείμενα σε συνδυασμό με τον barlow 2x.

    Αν χρειαστείς πιο μεγάλη μεγέθυνση απο 187x,μπορείς να πετύχεις την μέγιστη θεωρητική περίπου στα 280x με έναν καλό Barlow 3x.

    Και αυτό ΜΟΝΟ στη Σελήνη,ίσως και στον Δία και Άρη και ΜΟΝΟ αν έχεις πολύ καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες! Ωστόσο θα μπορείς να βάζεις μικρότερες μεγεθύνσεις με τον ζουμ και τον έναν ή τον άλλο barlow.

    Οι δυο barlow 2x,3x σε συνδυασμό με τον 8-24mm,θα σου δώσουν πληθώρα μεγεθύνσεων και μεγάλη ευελιξία,καθώς θα προσαρμόζονται οι μεγεθύνσεις στις επιτρεπτές,λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών και της φωτεινότητας και του κοντράστ των ειδώλων!

    Δεν έχει νόημα να πάρεις προς τον παρόν έναν πχ.5mm και να τον χρησιμοποιείς ελάχιστες φορές και με το πρόβλημα του μικρού eye-relief,που φαίνεται να σε ενοχλεί όπως έγινε με τον 10mm.

    Φιλικά-Κώστας 🙂

    • Μου αρέσει 1
  13. Σήμερα 13/09/2024 και κάθε Παρασκευή στις 21:00 στο κανάλι της Βουλής,θα μεταδίδεται η ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ του BBC παραγωγής 2021:

    "Σύμπαν-Universe"

    https://program.ert.gr/details.asp?pid=3975617&chid=8

    Σήμερα το 2ο επεισόδιο.

    Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 5 επεισόδια.

     

    Παρεμπιπτόντως καθημερινά η ΕΡΤ 2 HD στις 21:00,μεταδίδει κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες (διαθέσιμες μετά και στο ERTFLIX).

    Αύριο Σάββατο 14/09/2024 η κλασική "Gilda" με την Ρίτα Χέιγουορθ!

    https://program.ert.gr/details.asp?pid=3983627&chid=49

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 3
  14. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αγοράσεις το εξαιρετικό τηλεσκόπιο που προτάθηκε πιο πάνω (SW 80ED BLACK DIAMOND),αφού το κόστος μαζί με τη βάση και τους απαραίτητους φακούς ή καλύτερα zoom,ξεπερνάει κατά πολύ το διαθέσιμο χρηματικό ποσό των 500€,υπάρχει η επιλογή πολύ καλών,δοκιμασμένων και φθηνότερων αχρωματικών τηλεσκοπίων που θα δώσουν πολύ καλές εικόνες στην επίγεια παρατήρηση.

    Τα παρακάτω πωλούνται μαζί με τις βάσεις τους:

    => Το SW 90/900 είναι ένα πολύ καλό και δοκιμασμένο τηλεσκόπιο για επίγεια παρατήρηση,πάνω στην στιβαρή βάση ΑΖ-3:

    https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_33&products_id=1424&lunety=Teleskop Sky Watcher Synta R 90 900 AZ 3 aka BK 909AZ3

    https://www.skypoint.it/en/skywatcher-90-900-az3-refractor-telescope.html

    https://planitario.gr/gr/skywatcher-90-900-az3.html

    => Και το αντίστοιχο Bresser AC 90/900 NANO:

    https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1023-309-bresser-ac-90900-messier-nano-az.html#/26--/31-_-/39-_-751_900_mm/46--71_100_mm/54--5_15_kg

    => Σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις και αστρονομική παρατήρηση,τα παραπάνω τηλεσκόπια είναι μεν πολύ καλά,όμως έχουν εστιαστή 1.25" και μικρότερο οπτικό πεδίο,πράγμα που δυσκολεύει έναν αρχάριο να βρίσκει εύκολα στόχους και να μάθει τον ουρανό.

    Υπάρχουν πολύ αξιόλογα (εκτός βέβαια από τα αποχρωματικά APO ED) και αχρωματικά τηλεσκόπια βραχύσωμα με μεγάλο οπτικό πεδίο,στιβαρό εστιαστή 2" που δέχεται μεγάλα και βαριά προσοφθάλμια ευρέως πεδίου 2",αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερη αντοχή από έναν 1.25" όταν χρησιμοποιούνται σχετικά βαριά προσοφθάλμια 1.25",και είναι πολύ καλά και για επίγεια παρατήρηση,όπως το SW 102/500 στην στιβαρή AZ-3 βάση (το χρησιμοποιώ χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα για αστρονομική και επίγεια παρατήρηση):

    https://www.astroshop.eu/telescopes/skywatcher-telescope-ac-102-500-startravel-bd-az-3/p,5005

    Και επίσης τα παρακάτω φθηνότερα που έχουν όμως εστιαστή 1.25":

    https://www.skyandweather.gr/Αρχική/1020-306-bresser-ac-90500-messier-nano-az.html#/26--/31-_-/41-_-500_mm/46--71_100_mm/54--5_15_kg

    https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=21_33&products_id=1504&lunety=Teleskop Sky Watcher Synta R 80 400 AZ 3 SK804AZ3 aka BK 804AZ3

    Τα βραχύσωμα αχρωματικά τηλεσκόπια που έχουν μικρότερο εστιακό λόγο f (=εστιακή απόσταση τηλεσκοπίου/διάμετρος αντικειμενικού φακού),έχουν περισσότερο χρωματικό σφάλμα κυρίως στις άκρες του οπτικού πεδίου,όμως δίνουν μεγαλύτερα οπτικά πεδία,έχουν μικρότερη επιφάνεια στον αέρα,άρα σε φύσημα του αέρα ταλαντώνονται λιγότερο και είναι σαφώς πιο φορητά από τα μεγαλύτερου μήκους.

    =>  Να τελειώσω με 2 πολύ σημαντικές επισημάνσεις:

    1) Τα επίγεια αντικείμενα έχουν πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα και κοντράστ σε σχέση με τα αστρονομικά,οπότε είναι πιο εύκολο να δει κανείς ευκρινείς εικόνες (αν βοηθούν και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες) και να ανεβάσει μεγέθυνση σε σχέση με τα αστρονομικά αντικείμενα.

    Για το λόγο αυτό και κάποια ποιοτικά βραχύσωμα αχρωματικά τηλεσκόπια μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά,σε καλές ατμοσφαιρικές συνθήκες (διαύγεια και seeing).

    => 2) Η περιοχή παρατήρησής σου (Πεντέλη έως Αίγινα) έχει μεγάλη έκταση και έχεις μπροστά σου πολύ μπετόν,άσφαλτο,θάλασσα κλπ.

    Τόσο η διαύγεια του λεκανοπεδίου της Αττικής όσο και το seeing (θερμικά ρεύματα που στρεβλώνουν την εικόνα και μειώνουν την οξύτητα),δεν είναι καλά...

    Αυτό θα περιορίσει σημαντικά την οξύτητα των εικόνων που θα έχεις ακόμα και με τα καλύτερα οπτικά,όπως και τις μεγεθύνσεις που θα θελήσεις να έχεις,ώστε να φέρνεις πιο "κοντά" τους στόχους σου.Όσο μακρύτερα είναι οι στόχοι τόσο το χειρότερο...

    Δυστυχώς για το λεκανοπέδιο της Αττικής τα πράγματα δεν είναι καλά,τόσο για αστρονομική όσο και για επίγεια παρατήρηση.

    Βέβαια οι ατμοσφαιρικές συνθήκες μεταβάλλονται,οπότε ίσως να μπορέσεις να βρεις κάποιες μέρες (νωρίς το πρωί-ιδίως μετά από βροχή) όπου θα βλέπεις σχετικά καθαρά πιο μακρινούς στόχους.

    Για το λόγο αυτό χρειάζεσαι τηλεσκόπιο με επιλογές πολλών διαφορετικών μεγεθύνσεων (καλύτερη επιλογή είναι ένας καλός zoom φακός),τα κιάλια δεν εξυπηρετούν-το λέω και από εμπειρία- ούτε και 2-3 προσοφθάλμιοι μόνο.

    Παρατηρώ συστηματικά από το 2007 επίγειους στόχους τόσο με κιάλια όσο και με τηλεσκόπια και το μόνο θετικό στα κιάλια είναι η φορητότητά τους για ολιγόλεπτη παρατήρηση,όπως και οι 3D εικόνες τους σε αποστάσεις αρκετών εκατοντάδων μέτρων.Για πιο μακρινές αποστάσεις η 3D απεικόνιση είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας της εικόνας από τον εγκέφαλο.

    Επίσης διευκολύνουν όσους δυσκολεύονται ιδιαίτερα να δουν με το ένα μάτι,όπως γίνεται στο τηλεσκόπιο.

    Το τηλεσκόπιο όμως με έναν καλό zoom φακό απογειώνει την επίγεια παρατήρηση,με πολύ περισσότερες δυνατότητες σε μεγεθύνσεις και πολύ καλύτερη οπτική ποιότητα από τα κιάλια!

    Φτάνει να σε βοηθάει κάποιες φορές και η ατμόσφαιρα.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
  15. Υπάρχει και η επιλογή της διόπτρας,που είναι ένα διοπτρικό μικρού εστιακού και φυσικού μήκους τηλεσκόπιο,με ενσωματωμένο διαγώνιο πλήρως ανορθωτικό πρίσμα σε γωνία 45ο και κάποιον zoom προσοφθάλμιο.

    Η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται από την ποιότητα όλων των οπτικών της μερών: αντικειμενικός φακός,διαγώνιο πρίσμα,προσοφθάλμιος zoom.

    Δεν υπερτερούν οι διόπτρες σε σχέση με τα διοπτρικά τηλεσκόπια στην ποιότητα της εικόνας.Όλα εξαρτώνται στα μεν και στα δε,από την ποιότητα των οπτικών.

    Εκεί που υπερτερούν οι διόπτρες είναι στην στεγανοποίηση και στο μικρότερο βάρος,όσες ανήκουν στην premium (και ακριβή) κατηγορία.

    Αυτό είναι χρήσιμο μόνο σε παρατηρητές φύσης που θέλουν όσο μικρότερο και ελαφρύτερο οπτικό μέσο,για να μπορούν να πηγαίνουν και σε δύσβατες περιοχές,βρίσκονται συχνά αρκετά κοντά σε περιβάλλοντα αυξημένης υγρασίας πχ.υγροβιότοπους,κοντά σε θαλάσσιες ακτές στις οποίες υπάρχει εκτός από υγρασία και "αρμύρα",δηλ.σταγονίδια θαλασσινού νερού που αιωρούνται στον αέρα,λόγω του φαινομένου ψεκασμού και περιέχουν αλάτι που μπορεί να κάνουν ζημιά στα οπτικά.

    Επίσης εκτός από την στεγανοποίηση που είναι το πιο βασικό σε τέτοιες περιπτώσεις,κάποιες έχουν και γόμωση αζώτου ή άλλου αερίου (αργού),που λόγω απουσίας οξυγόνου στο εσωτερικό τους,αποτρέπει την ανάπτυξη καταστροφικών μυκήτων στο εσωτερικό των οπτικών.

    Αυτό βέβαια αυξάνει αρκετά και το κόστος της διόπτρας,όπως και η χρήση ελαφρύτερων υλικών όπως μαγνησίου,κραμάτων αλουμινίου-μαγνησίου,ειδικών συνθετικών υλικών.

    Όμως οι διόπτρες λόγω της μόνιμης θέσης του διαγωνίου σε γωνία 45ο,δεν είναι κατάλληλες για αστρονομική παρατήρηση.Διότι όσο αυξάνει η γωνία παρατήρησης,κάμπτεται προς τα πίσω ο αυχένας και η μέση,με αποτέλεσμα δυσφορία και ενόχληση στους περισσότερους παρατηρητές.

    Γι'αυτό χρησιμοποιούνται διαγώνια 90ο στα διοπτρικά και καταδιοπτρικά τηλεσκόπια.

    Οπότε αν δεν έχεις σκοπό να συχνάζεις σε δύσβατα μέρη,σε υγροβιότοπους ή πολύ κοντά στη θάλασσα,δεν χρειάζεσαι διόπτρα αλλά μικρό ποιοτικό διοπτρικό τηλεσκόπιο,που θα κάνει εξαιρετική δουλειά με μικρότερο κόστος.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
  16. Για αποτελεσματική επίγεια παρατήρηση,χρειάζονται τα εξής:

    1) Καλό τηλεσκόπιο διαμέτρου περίπου 80-120mm κατά προτίμηση διοπτρικό (ή και Maksutov),καλύτερα μεγάλου εστιακού λόγου αν είναι αχρωματικό.

    Αν και έχω δει πολύ καλά αποτελέσματα και με ποιοτικά τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου πχ.f/5, όπως το SW 102/500 και το SW 80/400!

    2) Διαγώνιο πλήρως ανορθωτικό πρίσμα 45ο.

    Και με πρίσμα/κάτοπτρο 90ο που είναι απαραίτητο για αστρονομική παρατήρηση,γίνεται μια χαρά και επίγεια παρατήρηση,επειδή δεν καταπονείται ο αυχένας καθώς σκύβουμε κάμπτοντας ελαφρά προς τα κάτω τον αυχένα.

    Το κάτοπτρο βέβαια παρέχει μόνο ανόρθωση ειδώλου στο πάνω-κάτω,αλλά όχι στο δεξί-αριστερό.

    Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα αν θέλουμε να διαβάζουμε γράμματα,νούμερα κλπ.

    3) Μια αξιόπιστη βάση που θα κρατά το τηλεσκόπιο σταθερό και με ελαφρύ αεράκι.

    Αρκούν αξιόπιστες αλταζιμουθιακές (ΑΖ) βάσεις,δεν χρειάζονται ισημερινές (EQ) που οι φθηνές είναι αναξιόπιστες.

    Και ένα στιβαρό,σταθερό και αξιόπιστο φωτογραφικό τρίποδο που ενδεχομένως υπάρχει ήδη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για ένα μικρό και ελαφρύ τηλεσκόπο. 

    Φτάνει να σηκώνει άνετα το συνολικό βάρος (τηλεσκόπιο, ερευνητής, dovetail, δακτύλιοι συγκράτησης, διαγώνιο, προσοφθάλμιοι) και να είναι αρκετά σταθερό,ώστε να αντιμετωπίζει τις ροπές και συνεπαγόμενες ταλαντώσεις που παράγονται από τις κινήσεις του τηλεσκοπίου και το φύσημα του αέρα.

    4) Το πιο βασικό είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή την ώρα της παρατήρησης (διαύγεια και seeing).

    Όταν μπροστά μας υπάρχει αφθονία μπετόν,ασφάλτου,αυτοκινήτων,καμινάδων πάσης φύσεως,θάλασσα κλπ.τότε ανάλογα και με την ποσότητα,το seeing συνήθως δεν θα είναι καλό.

    Επίσης η παρουσία υγρασίας,σκόνης,καπνού,ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γενικά αιωρούμενων σωματιδίων,μειώνουν αισθητά την διαύγεια της ατμόσφαιρας.Αυτό είναι και το χειρότερο πρόβλημα,ακόμα και αν το seeing είναι καλό.

    Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς και ειδικά το seeing,λόγω θέρμανσης από τον ήλιο και αποβολής θερμότητας,αλλάζει διαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση πχ.η μειωμένη υγρασία,οι ψυχροί άνεμοι που μπορεί να φυσούν κλπ.!

    Επίσης οι στόχοι βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις από το τηλεσκόπιο.

    => Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη ευελιξία στις μεγεθύνσεις,άρα αρκετοί προσοφθάλμιοι φακοί προκειμένου να βλέπουμε στην κατάλληλη για την περίσταση μεγέθυνση καθαρές εικόνες.

    Η καλύτερη λύση όσο αφορά την ευελιξία,είναι ένα ποιοτικός zoom φακός που θα απαλλάξει από την συχνή εναλλαγή φακών,και θα δώσει εύκολα και γρήγορα πληθώρα μεγεθύνσεων.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
  17. Συμφωνώ ότι το παραπάνω τηλεσκόπιο που προτείνει ο Βαγγέλης (vagkaf),είναι ένα πάρα πολύ καλό αποχρωματικό ED τηλεσκόπιο:

    https://planitario.gr/gr/bked-80-black-diamond.html

    Όμως πρέπει να αγοραστεί η βάση ξεχωριστά,αφού δεν παρέχεται με το τηλεσκόπιο.

    => Η Vixen Porta II είναι εξαιρετική βάση,αλλά αρκετά ακριβή:

    https://www.astroshop.eu/alt-azimuth-without-goto/vixen-porta-ii-mount-incl-tripod/p,14828

    https://www.teleskop-express.de/en/mounts-tripods-rings-rails-power-supply-14/mounts-azimutal-without-goto-21/vixen-porta-ii-mount-altazimuth-mount-with-fine-adjustment-1165

    https://planitario.gr/gr/stirixi-vixen-porta-mount-ii-altaz-ki.html

    => Μια πολύ καλή,στιβαρή και σταθερή βάση για επίγεια παρατήρηση (και για αστρονομική) είναι και η ΑΖ-3:

    https://planitario.gr/gr/stirixi-az3-altazimoythiaki.html

    https://www.teleskop-express.de/en/mounts-tripods-rings-rails-power-supply-14/mounts-azimutal-without-goto-21/skywatcher-az3-alt-azimuth-mount-with-slow-motion-controls-5-kg-payload-220

    Είναι αρκετά φθηνότερη,την χρησιμοποιώ μαζί με το πολύ καλό τηλεσκόπιο SW 102/500 για αστρονομική και επίγεια παρατήρηση.

    => Όμως πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος αγοράς φακών,που θα ανεβάσει ακόμα το συνολικό κόστος.

    => Για επίγεια παρατήρηση χρειάζεται μεγάλη ευελιξία στις μεγεθύνσεις,λόγω των ευμετάβλητων ατμοσφαιρικών συνθηκών (ιδιαίτερα του seeing) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Έτσι χρειάζονται αρκετοί φακοί διαφορετικών εστιακών αποστάσεων,που θα δώσουν διαφορετικές μεγεθύνσεις και θα επιτρέψουν όχι μόνο να βλέπει κανείς αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις στην κατάλληλη μεγέθυνση,αλλά και να προσαρμοστούν οι ωφέλιμες μεγεθύνσεις (δηλ.οι μεγεθύνσεις στις οποίες βλέπουμε καθαρές εικόνες),στις διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες,ειδικά στις μεγάλες διακυμάνσεις του seeing κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    => Προτείνω κάποιον καλό zoom φακό που θα λύσει τα χέρια στον παρατηρητή:

    https://www.astroshop.eu/eyepieces/baader-hyperion-universal-mark-iv-2-8-24mm-zoom-eyepiece/p,53114

    https://planitario.gr/gr/baader-hyperion-universal-zoom-mark-iv-8-24mm-eyepiece-1-2.html

    => Υπάρχει και ο πολύ καλός και φθηνότερος Vixen LV 8-24mm,αλλά δεν τον βλέπω αυτή την περίοδο στα καταστήματα:

    https://www.astroshop.eu/eyepieces/vixen-lv-eyepiece-zoom-8-24-mm-1-25-/p,5881

    https://www.amazon.com/Vixen-3777-8-24-Telescope-Eyepiece/dp/B001KW07XM/ref=cm_cr_arp_d_bdcrb_top?ie=UTF8

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
  18. Καλώς ήλθες Κωνσταντίνε στο astrovox!🙂

    Θα πρότεινα αντί για κιάλια να αγοράσεις κάποιο μικρό τηλεσκόπιο που θα δώσει καλύτερη οπτική ποιότητα για την ίδια τιμή σε σχέση με τα κιάλια,αλλά και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία μεγεθύνσεων,αφού θα αλλάζεις φακούς.

    Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την οξύτητα των ειδώλων που θα έχεις,εκτός από την ποιότητα των οπτικών,είναι η μεγέθυνση και η ποιότητα της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing) που μεσολαβεί μεταξύ του οπτικού οργάνου και του στόχου.

    -Ποιό είναι το μέγιστο ποσό που μπορείς να διαθέσεις;

    -Θέλεις να είναι οπωσδήποτε όσο γίνεται πιο φορητό ή θα παρατηρείς από σταθερό σημείο πχ.σπίτι-βεράντα-ταράτσα;

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  19. Δεν έπρεπε να πετάξεις την κούτα...Τέλος πάντων.

    Μπορείς να βάλεις ένα χαρτόνι μπροστά με κομμένο έναν κύκλο περίπου 50-60mm κοντά στο κέντρο,αλλά όχι μπροστά από την αράχνη.

    Να έχεις καθαρό πεδίο δηλαδή.

    Ο σκοπός είναι να μειωθεί η διάμετρος του τηλεσκοπίου.

    Με το 102/500 βλέπω πολύ καλά τους κύκλους γύρω από τους δίσκους του Airy.

    Μάλιστα εκτός από έλεγχο της ευθυγράμμισης, μπορείς να κάνεις και έλεγχο του seeing έτσι.Όσο πιο καθαροί είναι οι κύκλοι,τόσο καλύτερο είναι το seeing.

    Τον πιο βασικό όμως ρόλο τον παίζει η διαύγεια της ατμόσφαιρας.

    Αν δεν είναι καλή,τότε θα έχεις θολά είδωλα,ακόμα και αν το seeing είναι καλό.

    Με καλή διαύγεια και κακό seeing μπορείς να δεις καθαρά είδωλα μόνο σε μικρές μεγεθύνσεις.

    Ο ζουμ φακός θα σου δώσει ευελιξία αλλάζοντας τις μεγεθύνσεις ανάλογα και με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που έχεις,ώστε να βλέπεις καθαρά είδωλα σε συγκεκριμένη μεγέθυνση.

    Όταν αυξάνεις τη μεγέθυνση,μειώνεται από ένα σημείο και μετά η καθαρότητα του ειδώλου.

    Δοκίμασε λοιπόν με τους δύο φακούς και τον barlow που έχεις προς το παρόν,τους συνδυασμούς που δίνουν καθαρά είδωλα.

    Κάποια βασικά και απλά για την διαύγεια και το seeing:

    Θα μάθεις σιγά-σιγά να παρατηρείς σωστά,εξάσκηση θέλει.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
  20. Φίλε Αποστόλη καλησπέρα!

    Σίγουρα με τον Baader zoom θα έχεις σαφώς καλύτερη οπτική ποιότητα από τους φακούς που συνοδεύουν το τηλεσκόπιο.Σχεδόν όλοι οι φακοί που συνοδεύουν τηλεσκόπια πλέον δεν είναι καλής ποιότητας.

    Όμως το πρόβλημα δεν νομίζω να οφείλεται στην ποιότητα των φακών,όσο στην ευθυγράμμιση των κατόπτρων.

    Ναι μεν ευθυγράμμισαν τα κάτοπτρα στο κατάστημα απ'ό,τι έγραψες,αλλά το τηλεσκόπιο ταξίδεψε σε πλοίο μέχρι να φτάσει στο νησί.

    Με ταρακουνήματα,διαφορές θερμοκρασίας κλπ.τα κάτοπτρα απευθυγραμμίζονται πάλι,ιδιαίτερα αν δεν σφίχτηκαν σωστά οι βίδες (δεν πρέπει να είναι τελείως σφιγμένες προς αποφυγήν ζημιάς,αλλά ούτε και σχετικά χαλαρές).

    Η καλύτερη συσκευασία όπως σου είπα είναι μέσα στην αρχική κούτα με τα ΦΕΛΙΖΟΛ κλπ.ώστε να μείνει όσο γίνεται ακίνητο και να μην χτυπιέται.Και η βαλίτσα με τα ρούχα δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να το ασφαλίσεις, ιδιαίτερα αν ταλαιπωρηθεί στη διαδρομή.

    Μπορείς να κάνεις έναν έλεγχο της ευθυγράμμισης αν στοχεύσεις ένα φωτεινό άστρο και αφεστιάσεις σταδιακά.Θα πρέπει να δεις ομόκεντρους κύκλους.

    Αν δεν τους βλέπεις,τότε βάλε το μπροστινό μεγάλο καπάκι στον σωλήνα του τηλεσκοπίου και βγάλε ένα μικρό καπάκι διαμέτρου περίπου 50mm που έχει.Κάνε το ίδιο με την εστίαση και λογικά θα δεις αυτούς τους κύκλους γύρω από το είδωλο του άστρου.

    Αν οι κύκλοι δεν είναι ομόκεντροι,τότε η ευθυγράμμιση δεν είναι σωστή.

    https://astro.planitario.gr/pos-na-efthygrammiso-ta-katoptra-tou-tileskopiou-mou/

    https://www.skyatnightmagazine.com/advice/airy-disc

    http://aberrator.astronomy.net/

    Επίσης ένας παράγοντας που εμποδίζει να βλέπεις καθαρά είδωλα,είναι η ποιότητα της ατμόσφαιρας (διαύγεια και seeing).

    Συνήθως δεν είναι καλά αυτά τα δύο,οπότε πρέπει να ελέγχεις πρώτα τον καιρό,για να ξέρεις τί να περιμένεις.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

  21. 3 hours ago, mad said:

    Αγαπητέ alamo όχι όλοι οι μετεωρίτες αλλά πολλοί είναι πλούσιοι σε σίδηρο- νικελιο  οπότε και έλκονται από μαγνήτη. Αυτός είναι και ο λόγος για το μεγάλο βάρος τους σε σχέση με τον όγκο τους.

    Πολύ σωστά!

    Ο σίδηρος και το νικέλιο είναι συχνά συστατικά αστεροειδών και μετεωριτών,οπότε έλκονται από μαγνήτη και έχουν μεγάλο ειδικό βάρος.

    Επίσης κάποια γυαλιστερή,"υαλώδης" υφή σε κάποιες περιοχές στην επιφάνειά του,μπορεί να υπονοεί τριβή και λιώσιμο από την είσοδο στην ατμόσφαιρα.

    Αλλά μόνο ειδικοί μπορούν να αποφανθούν αν το δουν από κοντά.

    Εδώ κάποιες πληροφορίες:

    https://meteorites.gr/?page_id=304

    https://www.meteoritemuseum.gr/

    https://www.showmetech.com.br/el/Βρήκα-έναν-μετεωρίτη-και-τώρα-τι-να-κάνω/

    https://www.meteoritemarket.com/metid1.htm

    Καλή τύχη με το ψάξιμο! 🙂

    • Μου αρέσει 1
  22. Φίλε Αποστόλη καλημέρα!

    Όπως έγραψα πιο πάνω,η ευθυγράμμιση του collimator γίνεται μόνο αν παρέχεται αυτή η δυνατότητα στη συσκευή και εφ'όσον είναι απευθυγραμμισμένο.Τα ποιοτικά collimators που περνάνε από ποιοτικό έλεγχο,έρχονται συνήθως σωστά ρυθμισμένα από το εργοστάσιο.

    Σε κάποια παλαιότερα υπήρχαν βιδίτσες,σε άλλα μικρός μοχλός στην κορυφή κλπ.με σκοπό τις μικρομετατοπίσεις του laser,ώστε η δέσμη του να διέρχεται ακριβώς από το κέντρο του "βαρελιού" της συσκευής laser και κατά συνέπεια από το κέντρο (κεντρικό άξονα) του κυλίνδρου του εστιαστή.

    Αυτή η διαδικασία έχει νόημα να γίνει μόνο αν η συσκευή laser δεν είναι σωστά ρυθμισμένη από το εργοστάσιο,ή έχει απευθυγραμμιστεί με την χρήση σε βάθος χρόνου.

    Όταν το αγοράσεις από το κατάστημα ζήτησε να την ελέγξουν,ώστε να μην μπαίνεις εσύ σε μπελάδες τουλάχιστον στην αρχή μέχρι να μάθεις.

    Επίσης η χρήση του κουτιού του φιλμ,όπως και η όλη διαδικασία της ευθυγράμμισης με διάφορα μέσα θα γίνει κατανοητή,μόνο αν διαβάσεις πολλές φορές μέχρι να κατανοήσεις τα κείμενα και δεις και τα βίντεο επίσης πολλές φορές.

    Και φυσικά θα γίνει κτήμα σου,όπως και κάθε γνώση όταν τα εφαρμόσεις στην πράξη.

    Δεν είναι δυνατόν με λίγη ανάγνωση να μάθεις μια πρακτική κυρίως διαδικασία.

    Όλα θέλουν τον χρόνο τους και την εξάσκηση για να γίνουν απολύτως κατανοητά.

    "Η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως" όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες.😉

    Όπως σου είπα η αστρονομία θέλει αρκετό ευχάριστο διάβασμα,χρόνο και εξάσκηση.

    Σιγά-σιγά θα τα μάθεις και δεν θα φαίνονται πια δύσκολα.

    Φιλικά-Κώστας 🙂 

    • Μου αρέσει 1
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης