Jump to content

ebe

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    8
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

του/της ebe Επιτεύγματα

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη

  1. ebe

    Kιάλια ΑURIOL με ζουμ 10-30x60

    Γειά σου Ανδρέα, όντως τα είδα σε ενα φυλλάδιο, σκέφτηκα να τα αγοράσω από περιέργεια. Κι αν είναι τόσο χάλια θα τα χρησιμοποιήσω για πειραματισμούς σχετικά με ευθυγράμμιση.
  2. ebe

    Μάσκες Bahtinov

    Τελικά λόγω έλλειψης χρόνου δεν έκανα κάτι ακόμη. Θα ξεκινήσω με την αγορά της κατάλληλης διαφάνειας για εκτύπωση και βλέπουμε, αν και σκέφτομαι έντονα να παραγγείλω από ebay μάσκα με κοπή laser. Ενίοτε κάνω λίγη παρατήρηση αλλά πραγματικά δεν ξέρω πότε θα ασχοληθώ με την ευθυγράμμιση. Σ'ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέτεις να απαντήσεις ΚωνσταντίνεΜ
  3. ebe

    ΑΓΟΡΑ ΚΥΑΛΙΩΝ....

    Καλησπέρα giorgos_79 Τυχαίνει να είμαι κάτοχος των συγκεκριμένων κιαλιών εδώ και 1 περίπου μήνα. Είχα ανοίξει ενα θέμα σχετικά με αυτά εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19319&highlight= , όπου και παραθέτω κάποια σχόλια από τη μέχρι τότε χρήση τους. Έως τώρα δυστυχώς δεν τα έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές λόγω χρόνου και καιρού, δεν έχω δεί εικόνα από τα Skymaster για σύγκριση, ούτε είμαι πολύ γνώστης του θέματος, πάντως η ταπεινή μου γνώμη σε οτι αφορά το χρωματικό σφάλμα είναι οτι σπάνια έχω παρατηρήσει σφάλματα στις άκρες των επίγειων τουλάχιστον αντικειμένων. Σε οτι αφορά τη Σελήνη κατά την παρατήρηση της όταν αυτή είχε μεγάλο ποσοστό φωτεινότητας η παρυφή της έδινε ενίοτε κάποιους ιριδισμούς με κυρίαρχο το μωβ και πορτοκαλί χρώμα, ορατοί σαν ένας μόλις υποσημαινόμενος δακτύλιος (ίσα που φαινόταν), χωρίς αυτό να ενοχλεί καθόλου βέβαια αφού γενικά φαίνεται πεντακάθαρα και λεπτομερώς. Εάν θέλεις να παρατηρήσεις Σελήνη, Δία ή Κρόνο πχ χρειάζεσαι τρίποδα. Αν θες απλά να προσανατολίζεσαι βρίσκοντας άστρα και αστερισμούς μάλλον δε χρειάζεσαι τρίποδα αφού η σάρωση θα είναι γρήγορη. Πάντως γρήγορα κουράζουν τα χέρια. Κατ' εμέ η εικόνα τους είναι καθαρή και ξεκούραστη με όσα μπορώ προσωπικά να αντιληφθώ. Κατά την παραλαβή τους ίσως να ηταν ελάχιστα απευθυγραμμισμένα ίσως όχι, δε βρήκα χρόνο να το διαπιστώσω (με μέθοδο Bahtinov) και να τα ευθυγραμμίσω, κάτι ξεκίνησα να κάνω αλλά το παράτησα για την ώρα. Επειδή και μένα τα λεφτά που διέθετα ήταν λίγα προτίμησα αυτά τα κιάλια έναντι των Skymaster για τα υποτιθέμενα καλύτερα οπτικά τους (δυστυχώς δε μπορώ να ξέρω αν είναι καλύτερα, πιθανώς να είναι) και το μεγαλύτερο άνοιγμα αντικειμενικού για να βλέπω περισσότερα, πήρα κι ενα τρίποδο με 30 ευρώ και είμαι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος. Δεν τα πήρα από telescopeshop αλλά από εδώ: http://www.e-shop.gr/product?id=PER.571872 (προς τι η τόσο μεγάλη διαφορά τιμής δε ξέρω, επίσης η συσκευασία τους γράφει βάρος 1960gr. ενώ το site τα παρουσιάζει με βάρος 2130gr., δεν τα ζύγισα για να σου πω τι αληθεύει, θα το κάνω και θα σου πω διότι είναι σημαντικό). Στο τρίποδο δε λείπουν οι πολλοί κραδασμοί και τα πολλά πλαστικά μέρη αλλά εφόσον το ρυθμίσω και εστιάσω εκεί που θέλω, αν δεν ακουμπάω τα βλέφαρα στα λάστιχα τίποτα δεν κουνιέται φυσικά, για τα λεφτά του είναι μια χαρά. Ελπίζω να βοήθησα.
  4. ebe

    Bresser Special Astro 20X80

    Ευχαριστώ για τη διόρθωση Κωνσταντίνε, ήθελα να πώ οτι η γέφυρα που είναι ενσωματωμένοι οι προσοφθάλμιοι (και που επάνω της βρίσκεται ο κεντρικός τροχός εστίασης) φαίνεται να είναι σταθερή διότι αν πιέσω με τα φρύδια τα λάστιχα η εστίαση δεν χάνεται είται αριστερά είται δεξιά. Καταλαβαίνω οτι οι προσοφθάλμιοι έχουν συμμετρική κίνηση.
  5. ebe

    Μάσκες Bahtinov

    Δεν έχω πάρει την κατάλληλη διαφάνεια πιστεύω. Την αγόρασα από ενα τυπογραφείο της γειτονιάς και δε σκέφτηκα να του πώ οτι είναι για inkjet εκτυπωτή. Ο άνθρωπος μου είπε πως δεν ήξερε από εκτυπώσεις σε διαφάνειες (αλλά ο συνάδελφος του που έλειπε εκείνη τη στιγμή), έτσι πήρα 3-4 οι οποίες μάλλον δεν ήταν οι κατάλληλες (παρόλο που η μια όψη ήταν τραχεία και η άλλη λεία). Την επόμενη φορά θα πάω να ζητήσω ειδικά για inkjet. Αν και αυτές δεν κάνουν μάλλον θα παραγγείλω από πλανητάριο.
  6. ebe

    Μάσκες Bahtinov

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια στον Κωνσταντίνο για τον καταπληκτικό οδηγό ευθυγράμμισης. Πρόσφάτως αγόρασα τα Bresser Special Astro 20X80 και χρειάζονται ευθυγράμμιση. Το πρόβλημά μου είναι οτι ενώ εκτυπώνω τις μάσκες σε διαφάνεια (τραχεία επιφάνεια) για να τις κόψω και χρησιμοποιήσω, το μελάνι του εκτυπωτή αργεί πάααρα, μα πάρα πολύ να στεγνώσει (3 μέρες και δε στεγνώνει) με αποτέλεσμα κατά τους χειρισμούς της κοπής να τους μουτζουρώνω το σχέδιο. Ακόμα και με πιστολάκι προσπάθησα για να τις στεγνώσω αλλά μάταια. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εάν μπορώ να βρώ έτοιμες πλαστικές μάσκες εδώ στην Ελλάδα.
  7. ebe

    Bresser Special Astro 20X80

    Να 'μαι λοιπόν ξανά, καλησπέρα Hypercube, καλησπέρα σε όλους. Μέχρι στιγμής έχω ενθουσιαστεί με τα κιάλια και μπορώ να πώ τα εξής: - η ροδέλα εστίασης ανάμεσα στους σωλήνες έχει αρκετή σκληρότητα κατά την περιστροφή της δεξιά-αριστερά χωρίς να χαλαρώνει έτσι η εστίαση - η προσαρμογή των σωλήνων για την διακορική απόσταση των ματιών γίνεται σχετικά δύσκολα (αρκετά σκληρή έκπτυξη-σύμπτυξη) - ο φακός ρύθμισης εστίασης στο δεξιό προσοφθάλμιο δεν χάνει το βήμα του αν ακουμπήσεις το κεφάλι επάνω στο αναδιπλούμενο λάστιχο - δεν μπορώ να καταλάβω λόγω απειρίας αν οι φακοί είναι πλήρως πολυεπιστρωμένοι (μήπως ο κατασκευαστής τους ονομάζει έτσι ενώ είναι απλά πολυεπιστρωμένοι; - πρέπει να κάνω ευθυγράμμιση (η αριστερή κόρη εξόδου ίσα που φαίνεται να έχει οβάλ σχήμα) Τέλος οι εικόνες το βράδυ κατ' εμέ είναι αρκετά φωτεινές, με καλό κοντράστ και καλή οξύτητα στα άκρα των επίγειων αντικειμένων. Το ίδιο ισχύει και για τη Σελήνη τουλάχιστον (φαίνεται πεντακάθαρα και λεπτομερώς). Παρατηρώντας το Δία φαίνεται σαν μια μεγάλη λευκή μπαλίτσα με τους δορυφόρους του να ξεχωρίζουν εύκολα. Σε μια γρήγορη σάρωση είδα πολλά αστέρια μαζεμένα σε ενα σημείο και γύρω τους κενό (αστρικό σμήνος Μένω στην Αθήνα (Ηλιούπολη) και σίγουρα δε μπορώ να δώ πολλά πράγματα.
  8. ebe

    Bresser Special Astro 20X80

    Καλησπέρα σας. Πάντοτε μου άρεσε η ιδέα της παρατήρησης του ουρανού αλλά ουδέποτε ασχολήθηκα στο παρελθόν. Τελευταία όμως η ιδέα μου έγινε εμμονή και είπα να κάνω την αρχή αγοράζοντας ενα ζευγάρι κιάλια (καθότι άσχετος με το θέμα, έτσι απλά για να αρχίσω να παρατηρώ Σελήνη και διάφορους αστερισμούς με ταυτόχρονο διάβασμα γύρω από τα θέματα αυτά, για να μπαίνω στο νόημα με όρους, ονόματα κ.λ.π.). Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι διέθεσα ενα ποσό γύρω στα 150 ευρώ με σκοπό να πάρω όσο το δυνατόν θεωρητικά κάτι καλό για τα λεφτά αυτά. Ψάχνοντας άρχισα να κατανοώ τους τεχνικούς όρους για τα κιάλια, τις διάφορες ποιότητες στα οπτικά κ.α. και τι περίπου θα ήταν κατάλληλο για μένα. Οι πληροφορίες των μελών του φόρουμ ήταν πολύτιμες και καθοριστικές στο πως θα κινηθώ για την αγορά αυτή και τους ευχαριστώ εκ βάθος καρδίας. Έψαξα πολύ και στην αρχή είπα να αγοράσω τα γνωστά Celestron Skymaster 15X70 (εφόσον δεν υπάρχουν πολλές αντίστοιχες προτάσεις σε αυτό το μέγεθος εδώ στην Ελλάς), όμως επειδή δεν υπήρχε διαθεσιμότητα στις γνωστές ιστοσελίδες κατέληξα στα Bresser Special Astro 20X80 με ταυτόχρονη αγορά και ενός πάμφθηνου τριπόδου (που κάνει μια χαρά τη δουλειά του για την ώρα). Πραγματικά ακόμη δε ξέρω αν η αγορά μου ήταν καλή, όμως βασίστηκα στο γεγονός οτι είναι πλήρως πολυεπιστρωμένα (αν και αμφιβάλλω για τα λεφτά αυτά) και στο οτι εχουν μεγάλη διάμετρο φακών, άρα καθαρή και φωτεινη εικόνα τα βράδια. Για να μη σας κουράζω άλλο παραθέτω εδώ τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά: Τύπος: Porro Μεγέθυνση: 20. Διάμετρος μπροστινού φακού: 80 Έξοδος Κόρης: 4.0 Ανακούφηση Ματιών: 17.0 Επίστρωση: πλήρως πολυεπιστρωμένα (FMC) Πεδίο Όρασης στα 1,000m: 56 Όριο Κοντινής Εστίασης: 30.0 Παράγοντας Αμυδρού Φωτός: 37.0 Ένταση Φωτός: 16.0 Πραγματικό Πεδίο Όρασης: 3.2 Προσαρμογείς Ματιών: αναδιπλούμενοι Βάρος: 1960g. Θα επανέλθω με εντυπώσεις και προβληματισμούς από τη χρήση τους. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης