Το πιο βασικό στην αστροφωτογραφια είναι η ακριβής παρακολούθηση του στόχου.
Για αυτό πρώτα επενδύουμε σε μια καλή στήριξη. Για αστροφωτογραφικους σκοπούς δεν κοιτάζεις για τίποτα μικρότερο από Heq5. Αξιόπιστη επιλογή για μελλοντική αναβάθμιση τηλεσκοπίου είναι η Eq6r-pro. Από εκεί κ πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές και σε νεότερες τεχνολογίες όπως τα strain wave με εξαιρετική παρουσία της Ελληνικής pegasus astro. Όλες όμως οι στηρίξεις κάτω από 15Κ, χωρίς encoders, θέλουν και μια βοήθεια για να είναι ακριβείς. Εδώ έρχεται η οδήγηση, με μια βοηθητική οδηγητικη κάμερα και ένα μικρό τηλεσκόπιο/finder ή off axis guider, να συμπληρώσει την στήριξη.
Σειρά έχει η κάμερα. Καλές οι DSLR/mirrorless, αλλά κανονικά χρειάζεσαι dedicated ψυχωμενη αστρονομική κάμερα και κατά προτίμηση μονόχρωμη (σε συνδυασμό με τροχό & φίλτρα RGB ή narrowband). Ξεκινάς με ότι έχεις και στην πορεία αναβαθμίζεσαι.
Τελευταίος έρχεται ο οπτικός σωλήνας.
Μπορείς να ξεκινήσεις με έναν καλό prime φακό αν τον έχεις ήδη, όπως ο Samyang 135. Οι φωτογραφικοί φακοί είναι σχεδιασμένοι με διαφορετικές απαιτήσεις κ ακόμα και οι καλύτεροι τα βρίσκουν σκούρα στην αστροφωτογραφια. Ιδανική επιλογή για κάποιον που ξεκινά είναι ένα ποιοτικό αποχρωματικό με ενσωματωμένο field flattener στα 300-500 mm εστιακής. Τον τελευταίο καιρό η σειρά της Askar, έχει πολύ καλή φήμη και vfm. Επίσης καλή επιλογή (αλλά πιο "μπελαλιδικη") είναι το 130 και το 150 pds της sw μαζί με έναν καλό coma corrector, όπως τον aplanatic.
Τέλος χρειάζεσαι ένα απλό mini PC ή laptop, ώστε να μπορείς να χειριστείς τα παραπάνω όργανα με ένα κεντρικό λογισμικό όπως το NINA ή το APT ή το Kstars(Linux).
Η βαρύτητα του που θα κατευθύνουμε τους πόρους του budget μας, ειναι η σειρά που σου ανέφερα τον εξοπλισμό.