Jump to content

TUPAC_RIP

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    256
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από TUPAC_RIP

  1. On 25/8/2023 at 12:52 ΜΜ, Canopus said:

    Πάντως αν δεν πιάνω κάτι πες μου να το δοκιμάσω και με το δικό μου 5"

    Κι εγώ μπερδεύτηκα έτσι όπως το έγραψε ο φίλος και νομίζω έγινε το ίδιο και με εσένα. 

    Στο πρώτο του ποστ είπε ότι η προσπάθεια θέασης στέφθηκε με πλήρη ΑΠΟτυχία.

  2. 9 hours ago, GEORGE.BATSAKIS said:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 12:30ΜΜ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΟ ΟΥΡΑΝΟ .ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ,ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ  ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙ.

    Με τι όργανο τον είδες;

  3. On 14/12/2022 at 8:42 ΠΜ, themis_kart said:

    Καλά θα πάει και αυτό! Παρακάτω στο λινκ δείχνει ότι θα ανέβει πολύ πράμα!🤮

    BlueWalker 3 (BW 3) - Gunter's Space Page (skyrocket.de)

     

     

    Καλώς τα δεχτήκαμε! 😥

    • Λυπημένος 1
  4. Κρίμα που το κινητό μου δεν ειναι συμβατό (LG V30 με android 8). Ίσως επειδή είναι rootαρισμένο;; 

    Ξέρει κανένας πώς ξεπερνάμε αυτό το εμπόδιο; Η τιμή είναι πολύ καλή και είναι ευκαιρία να δοκιμάσω και αυτό το λογισμικό πέραν του stellarium. 

  5. 17 minutes ago, fotispigi said:

    εχω ενα dobson 12" omegon και εχω βαλει επανω το "pus to" που προτειναν τα παιδια πιο πανω.
    ειλικρινα δεν περιμενα τοσο επιτυχια, αν αλφαδιασεις καλα το τηλεσκοπιο, το εχεις ολη τη νυχτα χωρις να χανει.
    εβγαινα και εβλεπα 4-5 στοχους σε μια νυχτα, και τωρα ειναι παιχνιδακι στο να βρεις το στοχο.
    αξιζει καθε ευρω, ειναι ουσιαστικη αναβαθμηση του τηλεσκοπιου.

    (το επομενο που θα κανω, ειναι ισημερινη πλατφορμα...)

    Ωραιος. Ποιο τελικά έβαλες; Από ποιο link;

  6. 2 hours ago, Ioannis7 said:

    Σας ευχαριστώ πολύ για τι πληροφορίες ως τώρα.Τα κιάλια που σκέφτομαι να αγοράσω είναι τα Nikon Aculon A211 10x50. Έχω διαβάσει καλές κριτικές και το μόνο μειονέκτημά τους είναι το μικρό eye relief.

    Ίσως τα καλύτερα κιάλια στην περιοχή του κατοστάρικου.

  7. Η μεγέθυνση x10 είναι οριακή για χέρι. Κι εγώ έτσι ξεκίνησα. Είναι μια χαρά για αρχή. Μαθαίνεις τα βασικά και είσαι και ευκίνητος. Επίσης όσο παρακολουθείς τόσο πιο πολύ  ενστικτωδώς μαθαίνεις να κρατιέσαι ακίνητος (υπάρχουν και κάποιες τεχνικές).

    Καλοί στόχοι είναι η Σελήνη, ο Δίας και ο Κρόνος και κάποια σμηνη και λίγοι γαλαξίες. Το τσάλεντζ είναι να διακρίνεις δαχτυλίδι στον Κρόνο το οποίο δεν είναι εύκολο με χέρι. Με μονόποδο πιο εύκολα. Επίσης με το χέρι οριακά αντιλαμβάνεσαι δορυφόρους Δια αν είναι πολύ κοντά του.

    Τέλος προτείνω (και απορώ που δεν αναφέρεται) να γίνεται η παρατήρηση ξαπλωμένος. Με αυτόν τον τρόπο τα κυάλια είναι πιο σταθερά και μπορούμε να παρατηρούμε στόχους κοντά στο ζενίθ που ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός και με κέρδος τον ξεκούραστο σβέρκο και μέση.

  8. Καλησπέρα. 

    Ήμουν προχτές στο Σταυροχώρι το οποίο είναι κοντά στο Μακρύ Γιαλό Λασιθίου και ο ουρανός πριν ανατείλει η Σελήνη ήταν από τους καλύτερους που έχω δει με γυμνό οφθαλμό. Ο Γαλαξίας φαινότανε πολύ όμορφα και η Ανδρομέδα αλλά και η Λιμνοθάλασσα ήταν διακριτοί. Κρίμα που το τηλεσκόπιο βρισκόταν σε απόσταση 450km και τα κιάλια σε απόσταση 35km.

  9. Καλημέρα,

    Όποιος από Αθήνα μπορεί και επιθυμεί, υπάρχει χώρος στο αμάξι να συνταξιδέψουμε. Θα ήταν ωραία καθώς και θα εξυπηρετηθεί κάποιος φίλος και θα έχω παρέα συν το ότι θα μοιραστούν και τα έξοδα. Μόνος περιορισμός ο όγκος του τηλεσκοπίου, αν υπάρχει, καθώς το δικό μου είναι ένα DOB 10" και θα είναι στην κούτα του στις πίσω θέσεις κατά μήκος και η βάση του στο πορτ παγκάζ. Όποιος ενδιαφέρεται θα χαρώ να συνεννοηθούμε και να το κανονίσουμε.

    Καλούς ουρανούς!

    Στέλιος 

  10. Όποιος έχει βγάλει ή θα βγάλει κάποιο πρόγραμμα στόχων παρατήρησης θα ήταν πολύ χρήσιμο να το μοιραστεί με μας τους αρχάριους να έχουμε έναν μπούσουλα και να μην χανόμαστε εκείνη την ώρα με το μηδαμινό φως και τρώμε τζάμπα ώρα σε κάτι που μπορεί να μην αξίζει λόγω μεγέθους. Πχ εγώ θα έχω μαζί μου το SW DOB 10' και θα είναι η 5η σκοτεινή μου φορά.

    Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  11. 1 hour ago, mad said:

    Καλησπέρα και καλώς ήρθες στο astrovox. Μάζεψε λεφτά και πάρε το 8 με κλειστά μάτια. Μεταχειρισμένο θα το βρεις σε αυτά τα λεφτά που διαθέτεις ήδη. Δεν θα το μετανιώσεις ειδικά αφού έχεις την δυνατότητα να βρίσκεσαι εκτός πόλης. Στην μεταφορά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Ο σωλήνας στα πίσω καθίσματα και η βάση στο πορτμπαγκάζ. 

    Συμφωνώ. Ή το 10άρι που έχει το ίδιο μήκος. 

  12. 5 minutes ago, S.miter said:

    Κάθε μέλος του forum έχει το δικαίωμα της γνώμης' κανένα όμως μέλος δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει άμεσα και επί  προσωπικού άλλο μέλος χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "Μηδενική εμπειρία " και μάλιστα με κεφαλαία, σαν να ουρλιάζει, ως και άλλες προσβολές που από τα γραφόμενα σου προκύπτουν' όμως δεν θα τις σχολιάσω.

    Μάθε λοιπόν πως εκτός από την Regal που πρόσφατα προμηθεύτηκα, εδώ και 52 χρόνια κατέχω και ένα ζεύγος κιάλια 7Χ-12Χ40, με τα οποία έχω κάνει εκατοντάδες παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού και ειδικά της Σελήνης, από το 1976(όταν δηλαδή εσύ πιθανότατα δεν είχες αρχίσει καν να ασχολείσαι με την παρατήρηση).

    Τους συγκεκριμένους χάρτες, φυσικά, στους οποίους αναφέρθηκα, (γράφοντας την γνώμη που σχημάτισα από  την χρήση  τους, προσπαθώντας να βοηθήσω τον φίλο Astromaniac21), τους χρησιμοποίησα τους τελευταίους μήνες' όσο για tablets, έχω δύο και επί προσωπικού καθόλου δεν με βόλεψαν' δεν είχα λοιπόν την υποχρέωση να αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία;

    Ανυπόστατες οι κατηγορίες σου λοιπόν και κακόβουλες και το μόνο που δείχνουν είναι προσωπική εμπάθεια και όχι εποικοδομητικό διάλογο.

    Ας κρίνουν τα μέλη...

     

     

    Δεν συμφωνώ. Έτσι όπως απαντήσατε στο νεοεισερχόμενο μέλος φάνηκε απόλυτος ο τρόπος κι όχι η γνώμη σας. Πχ είπατε "κανένα τάμπλετ δεν μπορεί να συγκριθεί..." και στη συνέχεια είπατε "χρησιμοποίησε χάρτες...και τα λέμε".

    Επίσης επειδή παρακολούθω όλα μα όλα τα μηνύματα αυτου του φόρουμ πιστεύω ότι η γνώμη σας αυτή υπέρ των έντυπων χαρτών είναι για λόγους νοσταλγίας και δεν προκύπτει από τριβή και πολύ εμπειρία. 

    Κι εγώ προτιμώ λίγο παραπάνω τους εντυπους χάρτες αλλά οι ηλεκτρονικοί έχουν πολλά πλεονεκτήματα οπότε κάνω έναν συνδιασμό.

  13. Φίλε Tripp σε ποια περιοχή παρατηρείς που έχει αυτές τις καλές συνθήκες; Έχω κι εγώ 10" DOB αλλά ακόμα δεν κατάφερα να δω τέτοια λεπτομέρεια στον Κρόνο παρατηρώντας από ορθή Κορινθία.

    • Μου αρέσει 1
  14. Μπράβο σας. Σας ζηλεύω. Όταν ήμουν εγώ 1η Λυκείου και έπρεπε να διαλέξω μάθημα επιλογής διάλεξα αστροφυσική αλλά επειδή από όλη την 1η Λυκείου ήμασταν μόνο δύο παιδιά δεν έγινε τάξη. Κρίμα που σε όλο το Γυμνάσιο και λύκειο δεν υπάρχει ούτε ένα κεφάλαιο αστρονομίας.

  15. Εγώ εξυπηρετήθηκα από 'δω: https://www.toolnet.gr/proionta/katalogos/balitsaprostasiasexoplismou177365.html

    Πλαστικό βέβαια αλλά σκληρό. Έχει κι άλλα μεγέθη.

    Γενικά με ψάξιμο "βαλίτσα προστασίας" στο google εμφανίζει κάποια αποτελέσματα. Ή "βαλθτσάκι προστασίας".

  16. 1 hour ago, Αalexis cosmo said:

    Παιδιά τώρα καθουν έξω και έβλεπα τα αστέρια στον ουρανό με το τηλεσκόπιο. Και με γυμνό μάτι και με οδηγό το stelarium είδα να περνάει από τον αστερισμό του λέοντος από το κεφάλι ένα φωτεινό πράγμα σαν αστέρι. Ήταν σε απόσταση σαν αστέρι (έτσι φαινόταν δλδ) αλλά άσπρο φως και παίρνουμε γρήγορα μέχρι που απομακρύνθηκε και το έχασα. Δεν ήταν αεροπλάνο γιατί αυτά πάνε πιο αργά και έχουν και κόκκινο φως που αναβοσβηνει. Αυτό είχε σταθερό φως.

    Όταν εστριψα το  κινητό είδα στο stelarium έδειχνε δορυφόρο starlink 1260 αν θυμάμαι καλά το νούμερο.

    Υπάρχει πιθανότητα να φαίνονται με γυμνό μάτι οι δορυφόροι και να είναι φωτεινοί?

    Και κάτι ακόμα. Όταν ξεκινάω να βλέπω τον ουρανό βλέπω λίγα στεριά και όσο πιο πολύ κοιτάω τόσα περισσότερα βλέπω. Και το stelarium είναι πολύ καλό για μας τους αρχάριους που δεν είχαμε ιδέα μέχρι χθες από αστέρια. 

     

    Βεβαίως και οι τεχνητοί δορυφόροι μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι κάποιες στιγμές. Αυτό συμβαίνει λίγο πριν την ανατολή ή λίγο μετά την δύση όπου ο ήλιος κάνει αντανάκλαση πάνω τους και λόγω του σκοτεινού ουρανού η αντίθεση είναι μεγάλη και μπορεί το μάτι να τους ξεχωρίσει. Ωραία εφαρμογή για να ξέρεις πότε περνάει κάποιος δορυφόρος και ποια είναι η φωτεινότητα του είναι το Heavens Above. 

    Όσο αφορά τη δεύτερη παρατήρησή σου εννοείται πως όσο περνάει η ώρα τόσο πιο πολλά αστέρια βλεπεις γιατί η κόρη σου διαστέλλεται ώστε να προσλάβει παραπάνω φως.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης