Jump to content

kostas kabala

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    237
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    2

Σχόλια εικόνων δημοσιεύτηκε από kostas kabala

  1. 7 hours ago, qforce said:

    image.png.79f5c899ddff5ad5eb20313e8d3e1986.png Εδώ θα βάλεις το 12 ή ό,τι άλλο θέλεις. Αυτό λέει στην οδηγητική πόσα pixels να κάνει dithering

    Γιατί σου φαίνεται μεγάλο το 15"; Όταν ξεκινάς την οδήγηση είσαι κατευθείαν τέλεια; Δεν περνάει κάποιος χρόνος μέχρι να σταθεροποιηθεί; Πέρα από αυτό ,ειδικά στις dslr, δες τον χρόνο που παίρνει το dithering σαν ένα πρόσθετο καλό γιατί προλαβαίνει ο αισθητήρας να κρυώσει. Και τελικά κοιτάμε την βραδιά μας  συνολικά. Αν είναι με 20" dithering να πετάξουμε λιγότερα αρχεία κερδίσαμε ή χάσαμε χρόνο από αυτά τα +5". Για αυτό σου είπα, παρακολουθούμε την συμπεριφορά της βάσης μας και ρυθμίζουμε το ελάχιστο επαρκές + ένα μικρό έξτρα για ασφάλεια. Η αστροφωτογραφία θέλει και ποιότητα και ποσότητα δεν υπάρχουν shortcuts.

    Καλημέρα Γιώργο ,  το settle μία φορά το ρυθμίζουμε μετά από παρακολούθηση της στήριξης  και έχουμε πάντα το ίδιο νούμερο ?     θέλει σε τακτά  διασ΄τηματα?   ή όταν κάτι δε πάει καλά με την οδήγηση?

    Από ποιες εντολές του phd2  μπορούμε να πάρουμε τις καμπύλες για να δούμε πως συμπεριφέρεται η στήριξη?

    Ευχαριστώ για τη βοήθειά σου

  2. 7 hours ago, qforce said:

    To guide speed είναι οκ δεν παίζει τόσο ρόλο το πόσο είναι όσο το να συμφωνεί αυτό που λέει η βάση με αυτό που "βλέπει" το phd2, με το calibration που κάνεις αυτά ρυθμίζονται. Επειδή έχω πάρα πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω APT (τώρα δουλεύω το ΝΙΝΑ) δεν θυμάμαι αν εκεί που λέει guiding program πρέπει να έχεις phd1 που λέει ή αν έχει και phd2, νομίζω ότι έχει. Τώρα το dithering distance θέλουμε να είναι περίπου 12 pixels. Πρόσεξε όμως τι γίνεται. Εμείς θέλουμε 12 pixels στην κύρια κάμερα, αλλά το phd2 βλέπει μόνο την οδηγητική μας. Αυτό το ρυθμίζεις από το scale. Δηλαδή: υπολογίζεις το image scale του συνδυασμού κύρια κάμερα/τηλεσκόπιο και μετά το image scale οδηγητικής κάμερας / οδηγητικού τηλεσκοπίου. Αν δες θες να κάνεις τις πράξεις κάνε το από εδώ https://astronomy.tools/calculators/guidescope_suitability

    Εμένα για παράδειγμα το setup μου δίνει το παρακάτω

    image.thumb.png.9f1d9c723044d69bd86115503bf6bc2b.png

    Αυτό σημαίνει ότι αν η οδηγητική μου κινηθεί 10 pixels η κύρια θα κινηθεί 10 χ 1,48 = 15 pixels (1.48 είναι χοντρικά 1.5)

    Άρα αν θέλω να κινηθεί 12 η κύρια ή θα βάλω 8 pixels dithering (8x1.5=12) και θα αφήσω το scale στο phd2 στο 1.0  ή θα βάλω 12 αλλά θα πάω στο phd2 να αλλάξω το scale σε 0.7

    To 12 δεν είναι κανένα μαγικό νούμερο εξαρτάται κυρίως από το image scale μας και στις δικές μας περιπτώσεις θέλουμε να είναι μία επαρκής κίνηση ώστε να καθαρίζει τα hot pixels και το walking noise. Για να πούμε και την "άχρηστη" πληροφορία της ημέρας, στο Hubble παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί εκεί κάνουν subpixel dithering μεγάλης ακρίβειας και υπολογισμένο ώστε να δουλεύει άψογα με τον αλγόριθμο του drizzle και να δίνει εικόνες απίστευτης ανάλυσης χωρίς απώλεια SNR. Οι δικές μας βάσεις δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες. Σημαντικό είναι σε εμάς και το settle ,γιατί πρέπει μετά την  κίνηση του dithering να έχει επαρκή χρόνο η οδήγηση να πιάσει πάλι καλά νούμερα. Αν το settle είναι πολύ μικρό τότε θα ξεκινήσει η επόμενη λήψη πριν κατλαγιάσει η οδήγηση και είναι πιθανό στο πρώτο frame μετά από κάθε drizzle να παρατηρήσουμε μικρό trail στα άστρα. Εκεί παρατήρούμε τις πρώτες βραδιές την βάση μας να δούμε τι σηκώνει και βάζουμε το ελάχιστο settle time που μας επιτρέπεται.

    Αρα αν κατάλαβα καλά ,  στο scale  του phd2   το 0,7   και στο distance dithering sto  ATP  ( έχει το phd2 )  το   12   ή   1,0  και  8  αντίστοιχα , όταν φυσικά θέλουμε 12 distance dithering. ( το γινόμενό τους να μας δίνει  το 8  που βρήκαμε με τη βοήθεια το 1,5  από τα image scale  οδηγητικής και κανονικής ώστε να έχουμε 12 distance ) .

    Αυτό θα το υπολογίσουμε από  ??    πως θα υπολογίσουμε πόσα pixels πρέπει να κινηθεί η οδηγητική ώστε να βρω πόσο pixels θα κινηθεί η κανονική?

    Το settle  με δοκιμές  τη πρώτη φορά θα δω τι πρέπει να βάλω?  σε μένα  τώρα δείχνει 15  , δεν είναι μεγάλο?

    Συγνώμη που σας κουράζω αλλά νέος στο αντικείμενο ,έχω και χρόνο ,  ευκαιρία να μάθω για να βγάζω καλές φωτο

      

  3. 1 hour ago, qforce said:

    Ναι μπορείς να στακάρεις διαφορετικούς χρόνους έκθεσης αλλά χρειάζεσαι πιο ικανό πρόγραμμα επεξεργασίας όπως το Pixinsight που κάνει weighting σε κάθε frame πριν να το στακάρει. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις εκτός από κάποιους πολύ ιδιαίτερους στόχους όπως για παράδειγμα το M42 που θέλεις να δείξεις και το τραπέζιο αλλά και όλο το νεφέλωμα στην μεγαλοπρέπεια του. Εκεί χρησιμοποιείς πολύ σύντομες εκθέσεις για να μην "κάψεις" το τραπέζιο και μεγάλες εκθέσεις για να δείξεις το νεφέλωμα και συνδυάζεις μετά αυτές τις δύο. Όπως σου είπα μην βγάζεις darks. Τα bias βγαίνουν με κλειστό καπάκι και χρησιμοποιώντας την γρηγορότερη ταχύτητα που έχει το κλείστρο της κάμερας σου και το ίδιο iso (800) που χρησιμοποιείς για τις λήψεις σου. Το καλό είναι ότι μπορείς να αποθηκεύεσεις το master bias και να το χρησιμοποιείς για μηνες. Το dithering μετακινεί ελαφριά την βάση σε μία τυχαία σπειροειδή κατεύθυνση κάθε κάποια frames που του έχεις ορίσει. Με αυτό τον τρόπο όταν μετά κάνει το πρόγραμμα stacking η πληροφορία θα πάει στο ίδιο σημείο αλλά ο θόρυβος σε κάθε frame καθώς και τα hot pixels θα αλλάζουν συνεχώς θέση. Έτσι το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας κατάλληλο αλγόριθμο (rejection algorithm) καταλαβαίνει τι είναι τι (πληροφορία VS θόρυβος) και μπορεί να καθαρίσει πολύ καλύτερα την εικόνα. Ειδικά στις dslr το dithering είναι μονόδρομος γιατί όπως είπαμε τα darks δεν δουλεύουν αλλά και για να μην παρατηρείς στην εικόνα σου το λεγόμενο walking noise (πολύχρωμες γραμμές θορύβου) το οποίο σε αναγκάζει να κλιπάρεις υπερβολικά το background για να το κρύψεις και μαζί με αυτό χάνεις και μεγάλο μέρος της πληροφορίας. Το APT σε συνδυασμό με το phd2 μπορούν να αναλάβουν το dithering. Μελέτησε το manual και αν κολλήσεις ρώτα. Επίσης απαραίτητα είναι και τα flats. Ο πιο απλός τρόπος να τα βγάλεις είναι βάζοντας ένα λευκό μπλουζάκι μπροστά από το τηλεσκόπιο αμέσως μετά τις λήψεις σου και χωρίς να αλλάξεις το focusing ή τον προσανατολισμό της κάμερας. Βάζεις από επάνω ένα tablet ή οθόνη laptop την οποία έχεις ρυθμίσει να δείχνει τελείως λευκό. Γυρνάς την κάμερα σε AV mode (apperture priority και ίδιο ISO με τις λήψεις) και παίρνεις περίπου 24 -36 frames. Το AV mode θα ρυθμίσει έτσι τον χρόνο έκθεσης ώστε το ιστόγραμμα των flats να είναι περίπου στην μέση. Ο σκοπός τους είναι να μας δώσουν στο τελικό stack μία ομοιόμορφα φωτισμένη εικόνα χωρίς dust donuts, βινιετάρισμα ή άλλες ατέλειες. Ξέρω είναι πολλά να τα χωνέψεις όλα, αλλά αν τα ακολουθήσεις σιγά - σιγά θα δεις πολύ μεγάλη βελτίωση στις φωτογραφίες σου.

     

    image.png.91ccd2636185df4d45eded14c8763975.png

    Στο  PHD  είναι οκ τώρα?

    image.png.f5bb6c5dff3362e295ebcde8278b571e.png

    το guide speed  είναι οκ ?    to 0.20  μπηκε αυτόματα ( κάμερα qhy 5r ii  )   

    image.png.b5320dd90cef1e4c1a062992ca050a32.png

    Στο  APT  ok με το  dithering?   

    Τι πρέπει να διορθώνουμε ανάλογα τη κάμερα?

  4. Η δική μου nikon  ήθελε . Ενα ρελέ είναι που ενώνει τη θύρα usb  με την καμερα με το καλώδιο του ιντερβαλόμετρου . 

    Έχει στο APT  την διαδικασία και νομίζω μπορείς να δεις στο ιντερνετ αν χρειάζεται για τη καμερά σου .

    Εκείνο το ρελέ από Βουλγαρία κοντα 30 ευρώ , τα άλλα αμελητέα. 

    Κώστας Κ. 

  5. Χρειάζεται ειδικό καλώδιο για πάνω από 30 δευτερόλεπτα , τουλάχιστον στην δική μου ( nikon d7000 )

    Υπάρχει στην αγορά αλλά είναι τσιμπημένο , μπορείς να τα κατασκευάσεις με χαμηλότερο κόστος.

    Ψάξε στο google για την canon .

    Επειδή όμως έχεις το APT  πάνε στο manual  του APT  και έχει εκεί οδηγίες  κατασκευής  και κανονικού.

     

    Ελπίζω να σε βοήθησα   

    Κώστας Κ.  

    • Μου αρέσει 1

    M27

          5

    Όλες με την dslr . Optolong uhc . Xωρις flat .με αρκετή υγρασία. . Όλες επίσης με το evostar 80ed. Χωρίς οδήγηση .

    Σε αυτήν εδώ έκθεση 20 sec . Iso 800. Dark 12. Bias. 12 light 20 χωρις φίλτρο και 10 light με optolong uhc ( είχε αεράκι και δε μπορούσα να έχω μεγάλη έκθεση )

    M57

          5
    Το iso οκ εύκολο , Μάσκα bahtinov έχω και εστιάζω εύκολα οταν κάνω οπτική παρατήρηση. Με την κάμερα όμως επάνω κάνω δοκιμές τραβόντας φωτό. Το πρόγραμμα που έχω είναι νεο οπότε δεν το έχω χρησιμοποιήση. Εκεί έχει και επιλογή με μάσκα. Αν κάποιος γνωρίζει το backyardnikon ελπίζω να με βοηθήσει.

    M57

          5

    1600 πρεπει να ειχα , εστιαση με δοκιμες εκανα. δεν ξερω αλλο τροπο , τωρα εχω το backyard και εκει εχει καποιες διαδικασιες αλλα δεν τις εχω μαθει ακόμα. Δεκτο οτι μου πεις .

    Την φωτό την έχω μεγενθύνει .

    M57

          5
    Πρίν 5 μήνες ξεκίνησα να ασχολούμαι με την φωτογραφία του ουρανού. Μαθαίνω σιγά σιγά παρό την ηλικία μου :) . Ελπίζω να μου επισημάνουν τα λάθη , οσοι φίλοι κατέχουν καλά την τέχνη της φωτογραφίας. Αυτή είναι η πρώτη μου φωτό που είδα χρώμα ( deep sky ) με τα πενιχρά μέσα και χωρίς πείρα στις τεχνικές .
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης