-
Αναρτήσεις
26 -
Εντάχθηκε
-
Τελευταία επίσκεψη
Τύπος περιεχομένου
Forum
Λήψεις
Ιστολόγια
Αστροημερολόγιο
Άρθρα
Αστροφωτογραφίες
Store
Αγγελίες
Όλα αναρτήθηκαν από dim.petros
-
Αυτό με τους πλανήτες το παρατήρησα ξανά, καθώς ακόμα και σε σε σημείο με πολύ λιγότερη φωτορύπανση και με το φεγγάρι να είναι μισοφέγγαρο, οι λεπτομέρειες πάνω στους πλανήτες αλλά και την σελήνη ήταν «αχνές» Εντομεταξύ, την Πέμπτη που πέρασε, είχα στήσει το τηλεσκόπιο, όπως είπα, σε μέρος μακριά από φώτα (συγκεκριμένα εδώ: https://goo.gl/maps/DhdweznMjou), αν και τελικά είχε αρκετή φωτορύπανση για μην μπορέσω να δω με λεπτομέρεια κάποια αντικείμενα στον ουρανό. Αρχικά προσπάθησα να βρω τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Το πρώτο λάθος μου ήταν πως νόμιζα πως δεν είναι αρκετά μεγάλος για να φανεί εύκολα στο τηλεσκόπιο μου, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιώ το προσοφθάλμιο των 24mm με το 2x barllow, τα οποία είχα προηγουμένως χρησιμοποιήσει για να εντοπίσω τον Άρη. Το δεύτερο λάθος (ή κάποιος θα το έλεγε τεχνικές δυσκολίες) είναι ότι για κάποιο λόγο ούτε η εφαρμογή SkyMaps, ούτε η SkEye μπορούσε να μου δώσει σωστά στην τοποθεσία του γαλαξία με αποτέλεσμα να με καθυστερήσει αρκετά. Τελικά μετά από πολύ ώρα αναζήτησης χωρίς αποτέλεσμα έβαλα μόνο το προσοφθάλμιο των 24mm (χωρίς το 2x barllow) και αποφάσισα να βρω την θέση του γαλαξία σύμφωνα με την θέση των τεσσάρων αστεριών: Σχεάτ, Αλφεράτζ, Αλτζενίμπ και Μαρκάμπ, που σχημάτιζαν ένα νοητό ρόμβο.Τελικά κατάφερα και τον βρήκα! Φαινόταν ως ένα σύννεφο, μία θολούρα στον ουρανό. Πιο μετά το έψαξα λίγο και βρήκα πως έτσι φαίνεται όταν έχει φωτορύπανση (http://www.deepskywatch.com/Articles/what-can-i-see-through-telescope.html Στην παράγραφο: Effects of Light Pollution) Παρομοίως, έτσι φάνηκε και το Νεφέλωμα Μ27, το οποίο και πάλι εντόπισα χωρίς την βοήθεια κάποιας εφαρμογής. Μετά που εμφανίστηκε το φεγγάρι ήταν πολύ δύσκολο να δω κάτι άλλο, γιατί ακόμα και αν δεν ήταν «γεμάτο», ήταν αρκετά φωτεινό. Το ηθικό δίδαγμα εκείνη την βραδιά ήταν πως οι εφαρμογές δεν είναι πάντα σωστές
-
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω καποια πραγματα καθώς και να επισημάνω κάποια προβλήματα τα οποία προέκυψαν. Καταρχάς και χθες και σημερα, προσπάθησα να δω τον Δία και τον Άρη. Το θέμα είναι πως κανένας από τους δύο πλανήτες δεν φαίνεται καλά και συγκεκριμένα εννοώ πως φαινόντουσαν θολοί ή (στη περίπτωση του Δία) πολύ φωτεινοί. Γενικώς δεν καλύπτουν μεγάλο μέρος του οπτικού πεδίου όταν έχω το Barllow και το προσοφθάλμιο των 10mm, αλλά ο Κρόνος φαίνεται με αρκετά μεγάλη ακρίβεια (μπορώ να διακρίνω τα δακτυλίδια και τα διαφορετικά χρώματα τους). Έπειτα, βρίσκομαι σε ένα επαρχιακό χωριό και τελικά η φωτορύπανση μέσα σε αυτό μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ουράνια αντικείμενα που είναι ορατά. Φταίει ότι όπου και να βρεθώ στην αυλή μας έχει κάποιο φως από κολώνα της ΔΕΗ, αλλά γενικώς το τηλεσκόπιο συλλέγει πολύ ανεπιθύμητο φως. Τελος, κάποια στιγμή εστίασα πάνω σε ένα σώμα που νομίζω ήταν ο ανταρης, αλλά αυτό λαμπύριζε γαλάζιο, κόκκινο και πράσινο χρώμα, ενώ διαβάζω πως ο ανταρης είναι διπλό άστρο με το ένα να είναι πράσινο και το άλλο να είναι κόκκινος γιγαντας. Γίνεται να λαμπυρίζει έτσι και αν ναι γιατί συμβαίνει αυτό?
-
Και πάλι ευχαριστώ πολύ!
-
Όσων αναφορά την ερώτησή σου κάπου είχα διαβάσει ότι μπορείς να κάνεις μετρήσεις στις Σεληνιακές επιπροσθήσεις και να στείλεις αυτές τις μετρήσεις στην IOTA, μόλις βρω την πηγή θα σε ενημερώσω περαιτέρω Τελεια! Περιμένω πηγες!
-
Το δοκίμασα μόνο το βράδυ που το συναρμολογησα. Δυστυχώς τις επόμενες μέρες είχε πολύ συννεφιά ή έβρεχε, ενώ χθες που είχε ξαστεριά είχα κάποιες υποχρεώσεις και δεν πρόλαβα να το βγάλω... Όσο αναφορά το πρώτο φως.: Ξεκίνησα με τον Αρη, αλλά καθώς πήγα να τοποθετήσω το Barllow μπήκε ένα σύννεφο από μπροστά ( ναι ακόμα και το Σάββατο είχε σύννεφα, αλλά δεν ήταν πολλά). Έτσι συνέχισα με το φεγγάρι το οποίο ετοιμαζόταν να "κρυφτεί" πίσω από τα βουνά. Μπορώ να πω ότι η εικόνα ήταν πολύ καλή. Η αντίθεση καλή, η ευκρίνεια εντυπωσιακή και η μεγένθυση τέτοια ώστε να φαίνονται με λεπτομέρεια και οι μικρότεροι κρατήρες. Μετά που κρύφτηκε το φεγγάρι, αποφάσισα να δω τον Κρόνο. Εδώ χρησιμοποίησα εξαρχής Barllow, στην αρχή με τον 20mm για να τον βρω και έπειτα με τον 10mm για να τον δω από "κοντά". Η εικόνα δεν ήταν κάτι εκπληκτικό, αλλά μπορούσα να δω τον Κρόνο και τα δακτυλίδια του (νομίζω πως είδα και κάποιους δορυφόρους του, υποθέτοντας ότι ήταν τα μαύρα σημεία από μπροστά του). Απλά το περιθώριο του ήταν λίγο πολύχρωμο. Αυτό συμβαίνει λόγω του τηλεσκοπίου ? Τέλος, γύρισα το τηλεσκόπιο προς το σμήνος Μ13, αλλά είχε ως προϋπόθεση να το μετακινήσω λίγο πιο μακριά από την αρχική μου θέση. Όμως απέναντι από το νέο σημείο υπάρχει μια κολώνα φωτισμού και έτσι χαλούσε την ορατότητα σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το Μ13 να φαίνεται πολύ αχνα. Λογικά θα ξαναπροσπαθήσω να το βρω στην επόμενη παρατήρηση. Γενικώς είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση του! Στόχος μου είναι να το ξαναβγαλω σήμερα το βράδυ, που ο καιρός φαίνεται αίθριος. Μια ερωτηση. Πέρα από την χαρτογράφηση, πως μπορώ να αξιοποιήσω την παρατήρηση με κάποια καταγραφή δεδομένων ή θέσεων με πρακτική χρήση? Νομιζω ήταν γύρω γύρω. Πρέπει να το ξανατσεκαρω για να βεβαιωθω. Ευχαριστώ για την απάντηση!
-
Το δοκίμασα μόνο το βράδυ που το συναρμολογησα. Δυστυχώς τις επόμενες μέρες είχε πολύ συννεφιά ή έβρεχε, ενώ χθες που είχε ξαστεριά είχα κάποιες υποχρεώσεις και δεν πρόλαβα να το βγάλω... Όσο αναφορά το πρώτο φως.: Ξεκίνησα με τον Αρη, αλλά καθώς πήγα να τοποθετήσω το Barllow μπήκε ένα σύννεφο από μπροστά ( ναι ακόμα και το Σάββατο είχε σύννεφα, αλλά δεν ήταν πολλά). Έτσι συνέχισα με το φεγγάρι το οποίο ετοιμαζόταν να "κρυφτεί" πίσω από τα βουνά. Μπορώ να πω ότι η εικόνα ήταν πολύ καλή. Η αντίθεση καλή, η ευκρίνεια εντυπωσιακή και η μεγένθυση τέτοια ώστε να φαίνονται με λεπτομέρεια και οι μικρότεροι κρατήρες. Μετά που κρύφτηκε το φεγγάρι, αποφάσισα να δω τον Κρόνο. Εδώ χρησιμοποίησα εξαρχής Barllow, στην αρχή με τον 20mm για να τον βρω και έπειτα με τον 10mm για να τον δω από "κοντά". Η εικόνα δεν ήταν κάτι εκπληκτικό, αλλά μπορούσα να δω τον Κρόνο και τα δακτυλίδια του (νομίζω πως είδα και κάποιους δορυφόρους του, υποθέτοντας ότι ήταν τα μαύρα σημεία από μπροστά του). Απλά το περιθώριο του ήταν λίγο πολύχρωμο. Αυτό συμβαίνει λόγω του τηλεσκοπίου ? Τέλος, γύρισα το τηλεσκόπιο προς το σμήνος Μ13, αλλά είχε ως προϋπόθεση να το μετακινήσω λίγο πιο μακριά από την αρχική μου θέση. Όμως απέναντι από το νέο σημείο υπάρχει μια κολώνα φωτισμού και έτσι χαλούσε την ορατότητα σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το Μ13 να φαίνεται πολύ αχνα. Λογικά θα ξαναπροσπαθήσω να το βρω στην επόμενη παρατήρηση. Γενικώς είμαι ευχαριστημένος με την απόδοση του! Στόχος μου είναι να το ξαναβγαλω σήμερα το βράδυ, που ο καιρός φαίνεται αίθριος. Μια ερωτηση. Πέρα από την χαρτογράφηση, πως μπορώ να αξιοποιήσω την παρατήρηση με κάποια καταγραφή δεδομένων ή θέσεων με πρακτική χρήση?
-
Ευχαριστώ πολύ! Και έλεγα να μην κάνω την πολική ευθυγράμμιση τώρα στην πρώτη δοκιμή 😝. Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το αστείο είναι πως την δεύτερη την έχει και το manual που ήρθε παρέα με το τηλεσκόπιο.
-
Ευχαριστώ! Δεν ανέβαιναν πριν. Τουλάχιστον τώρα τα καταφερα. ΥΓ. Οι φωτό ήταν πάνω από 5MB και για αυτό τις απορρίπτει το φόρουμ. Το τελικό αποτέλεσμα Κουτιά και κουτάκια Η κούτα Κάποια από τα εξαρτήματα
-
Ήρθε εχθές το απόγευμα. Σήμερα το πρωί το άνοιξα και το έστησα! Πολύ στιβαρή κατασκευή, τόσο της βάσης όσο και του ίδιου του σωληνα. Μόνο κάποιες λεπτομέρειες έχω να παρατηρήσω: - Τα πλαστικά καλύμματα των προσοφθάλμιων ή του εστιαστή είναι λίγο χοντροκομμένα, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο πρακτικό πρόβλημα. - Νιώθω πως το μέταλο του σωληνα με κάποιο χτύπημα θα λυγίσει. Το red dot finder, μετά από την ευθυγράμμιση που του εκανα, δουλεύει άψογα. Τώρα το μόνο που το περιμένει είναι το πρώτο του φως. Ελπίζω σήμερα το βράδυ να μην έχει συννεφιά και βρω την ευκαιρία να δω οτιδήποτε. Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο, αλλά και ότι είχε το κουτί.
-
Ευχαριστώ και πάλι. Η παραγγελία εγινε χθες απο το first light optics και (παράδοξως) στάλθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την DHL, θα έρθει 21 Αυγούστου. Οπότε πρέπει να κανω υπομονή μεχρι τότε!
-
Είμαι έτοιμος να το παραγγείλω. Αλλά παρατήρησα πως το φίλτρο δεν το έχουν διαθέσιμο στο site από όπου θα τα παραγγείλω. Οπότε μπορώ να πάω σε ένα άλλο φιλτρο, όμως 30€ πιο ακριβό. Ταυτόχρονα όμως παρατήρησα πως εκτός από τα ND φίλτρα για το φεγγάρι υπάρχουν και τα polarized, με τα οποία μπορείς και να ρυθμίσεις το "μπλοκάρισμα" (μπορεί να είναι και αποροφηση, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι η σωστή ορολογία). Ποιο από τα δύο είναι καλυτερα? Καθως και το ND που καταλήγω και το polarized έχουν την ίδια τιμη
-
Αρκετά ενδιαφέρον! Υποθέτω τα παραπάνω βιβλία έχουν οτιδήποτε παρόμοιο και απαραίτητο?
-
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια αλλά και το υλικό από προσωπική σας δουλειάς που μου προσφέρετε. Όσο αναφορά τον χάρτη, αυτό το φαινομενικό μέγεθος των άστρων βασίζεται σε κάποια κλίμακα ή είναι σε σύγκριση με κάποια άστρο (πχ τον ήλιο)? Επίσης για την δημιουργία του, απλά χρειάστηκε μία φώτο όπως αυτήν: www.instagram.com/p/Bbb7kiPFV8b/?taken-by=dim.petros ?
-
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές και την καθοδήγηση σας. Με το που το παραλάβω θα σας ενημερώσω!
-
Οπότε λογικά θα πάω για το 130/900. Κάτι τελευταίο. Πραγματικά συγνώμη αν έχω κουράσει. Πέρα από ένα Moon Filter που έχω βάλει στο μάτι, θα χρειαστώ τίποτε άλλο?
-
Αυτό είναι ένα θέμα. Μεν θα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην πόλη, αλλά από την άλλη, λόγω χρόνου, υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιείται και πάρα πολύ στην εξοχή (Επαρχιακό Χωριό). Αλλά θα έλεγα κατά βάση σε πόλη.
-
Το θέμα του χώρου είναι καθαρά θέμα του πρώτου τηλεσκοπίου. Άμα αποφασίσω να ασχοληθώ ενεργά, τότε ναι, είμαι διατεθειμένος να έχω κάποιο έξτρα δωμάτιο για αυτό. Για αρχή όμως δεν θα μπορώ να το κάνω αυτό. Από ότι βλέπω, το απλό μοντέλο (https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/skywatcher-explorer-130.html) μιλάει ξεχωριστά για χρήση Barlow (Magnifications (with optics supplied): x36, x72, x90, x180) οπότε νομίζω αυτό είναι το πιο ασφαλές.
-
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, το εκτιμώ πολύ! Όσο αναφορά της φωτογραφίες σας, μπορώ να πω πως είμαι εντυπωσιασμένος! Από ότι βλέπω θα πάω στο Sky-Watcher Explorer 130, απλά να πάρω το 900mm ή το 650mm (f/5)? Το τελευταίο από ότι είδα έχει ο χρήστης scipii. Επίσης αξίζει σε αυτήν την φάση το motorized? Βγαίνει περίπου 45 € παραπάνω.... Αν για κάποιο λόγο αλλάξω γνώμη και θέλω να πάω στο heritage, ποιο barlow να πάρω? Αυτό «κάνει»? https://www.firstlightoptics.com/barlows/astro-essentials-125-2x-barlow-with-t-thread.html
-
Οπότε για να συνοψίσω λίγο. Στο μυαλό μου έχω τα εξής: * Sky-Watcher Heritage-130p Flextube (https://www.firstlightoptics.com/all-telescopes/skywatcher-heritage-130p-flextube) Πλεονεκτήματα: - Πολύ καλές κριτικές στο διαδίκτυο - Είναι μικρό και έτσι μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα, ενώ όταν είναι ανοικτό είναι όπως ένα συνηθισμένο 130mm τηλεσκόπιο - Είναι αρκετά φθηνό, δίνοντας μου έτσι περιθώριο να πάρω και έξτρα προσοφθάλμια ή φίλτρα (αν χρειάζονται) Αρνητικά: - Το focus είναι λίγο περίεργο (σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει) - Χρειάζεται φωτοχιτώνιο (δεν υπάρχει τόσο θέμα σε αυτό, είναι το λιγότερο για εμένα) Σχόλια: - Δεν παίζει με τίποτα αστροφωτογραφία * Sky-Watcher Explorer 130: (https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/skywatcher-explorer-130.html) Πλεονεκτήματα: - Είναι αρκετά φθηνό, δίνοντας μου έτσι περιθώριο να πάρω και έξτρα προσοφθάλμια ή φίλτρα (αν χρειάζονται) - Μου δίνει περιθώρια για αστροφωτογραφία Αρνητικά: - Ιδίως τα 130M και 130 (σκέτο) είναι ογκώδη και αυτό πιθανότατα θα με δυσκολέψει Σχόλια: - Μέσα στο πακέτο έχει και ένα 2x Barlow Μεταξύ των δύο φαίνονται οι εξής διαφορές: - Magnifications (with eyepieces supplied): Sky-Watcher Heritage-130p Flextube: x26 & x65 Sky-Watcher Explorer 130: x36, x72 - Telescope Focal Length: Sky-Watcher Heritage-130p Flextube: 650mm (f/5) Sky-Watcher Explorer 130 : 900mm (f/6.92) - Και φυσικά η διαφορά σε μέγεθος και βάρος. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα και προαναφερθέντες απαιτήσεις μου, ποιο από τα δύο θα επιλέγατε?
-
Θα το έχω στα υπόψιν μου. Αυτό το μοντέλο το βρίσκω σε 3 versions: * Sky-Watcher Explorer 130 (https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/skywatcher-explorer-130.html) * Sky-Watcher Explorer 130P (https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/skywatcher-explorer-130p.html) * Sky-Watcher Explorer 130M (https://www.firstlightoptics.com/beginner-telescopes/skywatcher-explorer-130m.html) Σύμφωνα με αυτήν την πηγή: https://www.firstlightoptics.com/blog/skywatcher-explorer-130-vs-130p.html το P μοντέλο είναι καλύτερο για αστροφωτογραφία. Θα άξιζε να δώσω αυτά τα επιπλέον χρήματα για αυτό, ή καλύτερα να ξεκινήσω με την οπτική παρατήρηση του διαστήματος και μετά με αγορά ενός καλύτερου τηλεσκοπίου να προσπαθήσω να ασχοληθώ αστροφωτογραφία?
-
Το θέμα είναι πως είναι πολύ μεγάλο και έτσι θα δυσκολευτώ πολύ να το αποθηκεύσω και να το μεταφέρω. Επίσης είναι εκτός του budget μου!
-
Ναι νομίζω ξεφεύγω πολύ το budget μου αν σκοπεύω να πάω για αστροφωτογραφία. Όμως για απλή παρατήρηση και για πρώτο τηλεσκόπιο το συγκεκριμένο είναι καλό? Θα μου δώσει αρκετές δυνατότητες ? Πάντως διάβασα ότι είναι πολύ αξιόλογο για την τιμή του και μπορείς με αυτό να δεις και deep space objects. Απλά αναρωτιέμαι τι θα χρειαστώ από προσοφθάλμια, φίτλρα και barlows. Σίγουρα σκέφτομαι ένα 2x Barlow και ένα Moon Filter.
-
Έχω καταλήξει σε αυτό: www.firstlightoptics.com/all-telescopes/skywatcher-heritage-130p-flextube.html Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω ποιες είναι οι δυνατότητες του και τι προσοφθάλμια και φίλτρα να πάρω?
-
Ψάχνοντας λίγο παραπάνω βρήκα αυτές τις φωτογραφίες που έχουν τραβηχθεί με το ίδιο μοντέλο κάμερας με το δικό μου (ξέχασα να αναφέρω πως έχω μία Nikon D300s): www.flickr.com/photos/thestroms/albums/72157622300735499 Είδα αυτό ως επιλογή https://www.planitario.gr/explorer-130pds.html με φωτογραφίες χρησιμοποιώντας αυτό το τηλεσκόπιο: https://stargazerslounge.com/topic/210593-imaging-with-the-130pds/ Αλλά από ότι κατάλαβα θα χρειαστώ κάποια καλή στήριξη, οπότε νομίζω το κόστος ανεβαίνει πολύ Ποιες θα μπορούσε να ήταν οι δύο καλές επιλογές, μία για απλή παρατήρηση ουρανού και μία για αστροφωτογράφηση με το μικρότερο κόστος.
-