Jump to content

Iraklis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    118
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Αναρτήσεις δημοσιεύτηκε από Iraklis

  1. Ο όμιλος αστρονομίας του Βενετοκλείου 1ου ΓΕΛ Ρόδου βρέθηκε στο Austin για την έκλειψη. Την είδαμε από το κέντρο της πόλης , στην αυλή του τμήματος Αστρονομίας. Δυστυχώς οι συνθήκες νεφοκάλυψης δεν ήταν καλές. Είχαμε μαζί μας το lunt 50 με την star adventurer αλλά τα επεισόδια εμφάνισης του ηλιακού δίσκου ήταν αρκετά σύντομα και δεν προλάβαμε να τον κεντράρουμε και να αρχίσουμε το tracking. Καλύτερη δουλειά έκανε το zwo seestar. Δυσκολεύτηκε να βρει τον ήλιο αλλά μετά τον ακολούθησε ικανοποιητικά δεδομένων των συνθηκών. Έχανε την εστίαση, την έβρισκε,την ξανάχανε....Τραβήξαμε και φωτογραφίες έντονα δραματικές. Η τελευταία εικόνα που καταγράφηκε τόσο σε φωτογραφίες όσο και στο βίντεο του seestar ήταν λίγα δευτερόλεπτα πριν τις χάντρες του Bailey. Mετά , ένα τεράστιο νέφος κάλυψε για πολλή ώρα τον ηλιακό δίσκο. Βέβαια νιώσαμε την ατμόσφαιρα της έκλειψης. Οι μαθητές συγκλονίστηκαν.

    • Μου αρέσει 2
  2. 9 hours ago, astrovox said:

    Καταρχάς καλή επιτυχία!! Εμείς από την ομάδα της Πάτρας θα βρεθούμε κοντά στο San Antonio. Προσωπικά θα φωτογραφίσω με full frame + φακό 400mm.

    Γενικά φέτος περιμένουμε μεγάλο στέμμα λόγω δραστηριότητας ήλιου. Πιστεύω θα ανταμειφθούν και τα γενναία κάδρα. Μιας και έχεις ισημερινή και θα μπορείς να κάνεις μεγαλούτσικη έκθεση, Me crop factor 2x, τα 300mm που γίνονται 600mm είναι νομίζω ιδανικά. Τον κατοπρικό δεν θα τον δοκίμαζα.

    Από εκεί και πέρα, θα έχεις και τα δύο σεταπ φορτωμένα; Πώς θα κάνεις την αλλαγή; Ο χρόνος της ολικότητας περνάει πάααααρα πολύ γρήγορα. Προσοχή μην χάσεις την ευκαιρία να δεις με τα ίδια σου τα μάτια εν μέσω αλλαγής φωτογραφικών setup.

     

    Ευχαριστώ πολύ φίλτατε για τις πληροφορίες. Εύχομαι να έχουμε μια συγκλονιστική εμπειρία. Τελικά μάλλον θα προεστιάσω τον tair η το ts optics κι όταν δω τις χάντρες του Bailey θα κάνω μια αστραπιαία αντικατάσταση του τηλεσκοπίου με επαναζυγιση. Θα είναι τα πάντα προσημαδεμένα. Η ολικότητα στο Austin θα είναι 105 δευτερόλεπτα. Η Olympus θα κάνει bracketing 7 καρέ με αλλαγές μισού στοπ. Θα τραβήξω σετ των 7 σε ταχύτητες 1/5 ως 1/125 με iso 200. Διάφραγμα 6,4 η 8 ανάλογα με το τι θα χρησιμοποιήσω. Εγώ δε θα δω την έκλειψη. Θα τη δουν τα παιδιά. Ελπίζω να μη μάς τα χαλάσει ο καιρός. Το San Antonio είναι στη ζώνη ολικότητας; 

  3. Καλημέρα σας. Η ομάδα αστρονομίας - αστροφωτογραφιας του "Βενετοκλείου"  1ου ΓΕΛ Ρόδου θα μεταβεί στο Austin Texas για την παρακολούθηση και καταγραφή της ολικής έκλειψης ηλίου της 8/4/2024. Μαζί μας θα πάρουμε τη στήριξη Heq5 pro και το Lunt ls 50 ha. Αυτός ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή της έκλειψης στη μερική της φάση. Η ολικότητα στο Austin TX θα κρατήσει 105 sec. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τον εξοπλισμό καταγραφής της ολικότητας. Θα έχω την κάμερα Olympus em1 mark iii με αισθητήρα 4/3 και crop factor 2. Έχω στη διάθεσή μου τους ακόλουθους φακούς και τηλεσκοπια:

    1) m. Zuiko 40-150 mm f2. 8 με το converter 1.4 x.

    2) mto 500 f 8 maksutov mirror lens. 

    3) tair 3s 300 f4. 5

    4) ts optics photoline 420/65.

    Θα ήθελα την άποψη σας αρχικά πάνω στο ποιος φακός /τηλεσκόπιο είναι ο πιο κατάλληλος από άποψη εστιακής απόστασης και λειτουργικότητα για να καταγράψω το στέμμα κατά την ολικότητα και εν συνεχεία για τις ενδεικνυόμενες ρυθμίσεις ( iso, ταχύτητα, διάφραγμα) γι αυτό το σκοπό. Ευχαριστώ πολύ. 

  4. Δεν έχω προσωπική εμπειρία με το daystar ωστόσο με μια πρώτη ματιά στις προδιαγραφές του προκύπτει ότι απαιτείται σχετικά μεγάλος αισθητήρας κάμερας για πλήρη κάλυψη του ηλιακού δίσκου. Τουλάχιστον 1". Αυτό εξαιτίας της εστιακής του απόστασης. 

  5. Ασχολούμαι αποκλειστικά με ηλιακή φωτογράφιση, δεν κάνω παρατήρηση. Προτίμησα το Lunt 50 λόγω του μεγαλύτερου διαφραγματος και του blocking filter που είναι 600αρι. Δεν μπόρεσα να δω το blocking filter του Coronado στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι είναι 500αρι. Το 600αρι παρέχει ιδανικό πεδίο για τον αισθητήρα της zwo 178mm και για αντίστοιχες κάμερες. 

  6. Καλό απόγευμα. Χτες το βράδυ έκανα μία φωτογράφιση του eastern veil με την zwo asi 183mc και το optolong l extreme. Λόγω της ισχυρής φωτορρύπανσης μέχρι τώρα τραβούσα βαθύ ουρανό με την 1600mm και μόνο υδρογόνο. Επέλεξα από το sharpcap να τραβήξει σε raw 16 κι επέλεξα αποθήκευση σε tif. Όταν έκανα register στο dss  διαπίστωσα ότι τα έβλεπε σαν ασπρόμαυρα. Το ίδιο συνέβη και με το autosave όταν το έβαλα στο gimp. Επειδή απ ότι είδα το φιλτρο optolong l extreme δίνει τη δυνατότητα να δουλέψω με έγχρωμη μηχανή σε περιοχή με φωτορρύπανση θα ζητούσα τα φώτα σας για το πώς θα πετύχω debayering και ανάκτηση χρωματικής πληροφορίας. Από προγράμματα χρησιμοποιώ sharpcap 4, dss, gimp και αγόρασα πρόσφατα και το star tools αν και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα. Ευχαριστώ.

  7. 16 hours ago, panr05 said:

    Ο φακος που ειπες ειναι ο jupiter 37-A 135/f3.5? Τον βρισκω γυρω στα 50 και στο αμαζον γυρω στα 80

    Επειδή έχω τόσο την star adventurer όσο και τον συγκεκριμένο φακό μπορώ να σου πω ότι οι πρόταση που σου έγινε είναι ιδανική για ξεκίνημα με βέλτιστο συνδυασμό κόστους - δυνατοτήτων. Το μόνο που θα προσέθετα είναι μια στιβαρή ball head η οποία θα μπει πάνω στην star adventurer και πάνω εκεί θα κάτσει η μηχανή με το φακό. Αυτό θα σου επιτρέψει, όταν τελειώσεις την πολική ευθυγράμμιση, να καδραρεις το στόχο χωρίς να ξαναπειραξεις την sa και συγκεκριμένα χωρίς να ξεσφίξεις την ασφάλεια του άξονα της ορθής αναφοράς. Υπάρχει κίνδυνος να μετακινήσεις τη στήριξη, να χάσεις την πολική ευθυγράμμιση και φτου κι απ την αρχή. Και να μην μετακινηθεί η στήριξη, είναι μπελάς το κλείδωμα του στόχου με ρυθμίσεις των αξόνων της Star adventurer. 

     

    Εννοώ κάτι σαν αυτό 

     

    https://www.skroutz.gr/s/19511691/Manfrotto-Centre-Ball-Head-MH496-BH-Κεφαλή-Φωτογραφική.html

    • Μου αρέσει 2
  8. 9 minutes ago, Αalexis cosmo said:

    Ευχαριστώ πολύ και τους 2 σας γιατί μαθαίνω κάθε μέρα περισσότερα .

    Από Θεσσαλονίκη είμαι και θα ήθελα πολύ να πάω σε μια συνάντηση για αστροπαρατηρηση να δω και γω επιτέλους πως είναι να βλέπεις από τηλεσκόπιο 

    Επειδή τα φθηνά τηλεσκόπια που κοιτούσα πριν είδα ότι είναι τζάμπα λεφτά είπα να πάω μέχρι 1000 ευρώ ταβανι.

    Και γι'αυτό αυτό που μου πρότεινε ο κύριος Ηρακλής το έψαξα και είδα ότι είναι ότι καλύτερο από θέμα value for money για έναν ερασιτέχνη σαν και μένα.

    Αν είναι εύκολο φίλτατε Αλέξη μη με αποκαλείς κύριε γιατί το ακούω συνέχεια από μαθητές. Εδώ στο φόρουμ δεν είμαι δάσκαλος. Μαθαίνω. Κι όπως ειπε κι ο συνάδελφος παρατηρητής filiatra διάβασμα, πολύ διάβασμα. Η μαγεία της γνώσης ουσιαστικά συμπληρώνει τη μαγεία της παρατήρησης ή φωτογράφισης. 

    • Μου αρέσει 1
  9. 5 hours ago, filiatra said:

    Ναι γίνονται κοινές παρατηρήσεις. Από ποιο μέρος είσαι? Οσο αφορά το θέμα αστροφωτογραφίας είναι περίπλοκο το θέμα και δεν είμαι και τόσο γνώστης επί του θέματος. ΑΠ τα λίγα που ξέρω είναι πως κανείς δεν φωτογραφίζει με dslr. Φυσικά εφ όσων την έχεις μπορείς να ξεκινήσεις και σιγά σιγά να μάθεις, αλλά γενικά χρειάζεται άλλος εξοπλισμός. Επίσης το τηλεσκόπιο που κοιτάς είναι με την heq3 που δεν κάνει για αστροφωτογράφιση. 

    Φίλτατε, πάρα πολλοί αστροφωτογραφοι φωτογραφίζουν με dslr και μάλιστα χωρίς μετατροπή. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη επιλογή αλλά είναι απολύτως βιώσιμη. Αν επίσης πας στο astrobin και κάνεις αναζήτηση skywatcher eq3-2 θα βγουν 20 σελίδες με αστροφωτογραφιες και κάποιες από αυτές με το 150/750. Δεν λέω ότι είναι οι καλύτερες επιλογές στον πλανήτη γη αλλά είναι ένα καλό ξεκίνημα. 

  10. 1 hour ago, Iraklis said:

    Νομίζω dsf σημαίνει dual speed focuser. Είναι το ίδιο. Στείλε ένα mail η πάρε τηλ. τον πωλητή για επιβεβαίωση ότι αυτό σημαίνουν τα αρχικά. 

    Αυτό που έχει το πλανηταριο αυτή τη στιγμή το 150/750 dsf με 399 ευρώ είναι αυτό που λέω. Έχει τον καλό εστιαστή, διπλής ταχύτητας. Είδα τις φωτογραφίες. 

  11. 2 hours ago, Αalexis cosmo said:

    Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ.

    To skywatcher 150/750 το βρίσκω μόνο dsf και όχι pds. 

    Κάνω κάτι λάθος η έχει εξαντληθεί??

    Νομίζω dsf σημαίνει dual speed focuser. Είναι το ίδιο. Στείλε ένα mail η πάρε τηλ. τον πωλητή για επιβεβαίωση ότι αυτό σημαίνουν τα αρχικά. 

  12. 15 hours ago, Αalexis cosmo said:

    Αυτό εννοείς έτσι?? 

    Απλά  τα barlow 2χ έχει πάρα πολλά από φθηνά μέχρι ακριβά 

    Για το συγκεκριμένο ποιο θα πρότεινες??

    Ενας skywatcher 2x barlow ο οποίος κοστίζει στο πλανητάριο 54 ευρώ είναι εξαιρετικά αξιοπρεπής.

  13. Φίλτατε, μην ευχαριστείς. Κι εμένα με βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι να μάθω. Αν ξέρω κι εγώ κάτι, το μοιράζομαι. Ένα τηλεσκόπιο να τα κάνει όλα τέλεια δεν υπάρχει. Καλά τηλεσκόπια που να κάνουν με ανεκτή ποιότητα διαφορετικά πράγματα υπάρχουν.  Θα έλεγα ότι ένα skywatcher 150/750  pds με eq3-2  μπορεί να σε πάρει μακριά. Πάρε κι έναν καλό barlow 2x και θα έχεις εστιακή 1500. Με τα standard προσοφθαλμιο 10 και 25 θα κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Προσωπικά στο προτείνω. 

  14. 18 minutes ago, Αalexis cosmo said:

    Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Εννοώ. Ότι αν πάρω ένα τηλεσκόπιο μετά θα μπορώ να αλλάξω σωλήνα να βάλω μεγαλύτερο η να προσαρμόσω φακούς για μεγένθυση? Θα μπορέσω μετά να προσαρμόσω κίνηση με χειριστήριο η μόνο χειροκίνητα?

    Έλεγα να πάρω κάτι γύρω στα 300 ευρώ αλλά μάλλον θα δώσω κάπου στα διπλά για να βλέπω κάτι παραπάνω από ότι διαβάζω.

    Το θέμα είναι δεν έχω δει ποτέ από τηλεσκόπιο και δεν ξέρω πως φαίνονται οι πλανήτες. Στο ίντερνετ βλέπω φωτό πλανητών  από φθηνά τηλεσκόπια αλλά πρέπει να είναι fake γιατί έναν που έβλεπα στο you tube έλεγε ότι με φθηνά τηλεσκόπια οι πλανήτες φαίνονται σαν τελειες. Καμιά σχέση με αυτά που βλέπετε στο ίντερνετ 

    Υπάρχει κάπου να πάω να δω με τηλεσκόπιο πως φαίνονται και τι να διαλέξω?? Στο πλανητάριο που πουλάνε κιόλας τηλεσκόπια το κάνουν αυτό η όχι συγνώμη για το μεγάλο ποστ αλλά προσπαθώ να μάθω.😁

    Απ ό, τι καταλαβαίνω φίλτατε  λέγοντας "  αν πάρω ένα τηλεσκόπιο μετά θα μπορώ να αλλάξω σωλήνα να βάλω μεγαλύτερο η να προσαρμόσω φακούς για μεγένθυση? Θα μπορέσω μετά να προσαρμόσω κίνηση με χειριστήριο η μόνο χειροκίνητα?"   μιλάς για τη στήριξη του τηλεσκοπίου. Ναι , υπάρχουν στηρίξεις τις οποίες αγοράζεις χειροκίνητες και μετά τις αναβαθμίζεις σε goto. Eq3 , eq5 σίγουρα μπορούν να αναβαθμιστούν σε goto με χειριστήριο. Μπορείς να αλλάξεις και τηλεσκόπια πάντα μέσα στο πλαίσιο της αντοχής της στήριξης.

     

    Τώρα , μιλώντας για πλανήτες το πόσο μεγάλους θα τους βλέπεις δεν έχει να κάνει με την τιμή αλλά με την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπιου και του προσοφθαλμίου. Η μεγέθυνση που επιτυγχάνεται όταν βλέπουμε ένα ουράνιο αντικείμενο είναι το πηλίκο που προκύπτει όταν διαιρέσουμε την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου μας με την εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου μας. Η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπιου μας είναι το δεύτερο νούμερο στα τηλεσκόπια που ψάχνεις π.χ το 750 στο 150/750 το 1000 στο 200/1000 κτλ. Άρα αν αγοράσεις ένα ακριβό αποχρωματικό 65/420 με ένα δεκάρι προσοφθάλμιο θα έχεις 420/10=42 φορές μεγέθυνση. Αν πάρεις ενα mak 90/1250 με το δεκάρι προσοφθάλμιο θα έχεις 1250/10=125 φορές μεγέθυνση. Το mak κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ και υπερέχει συντριπτικά σε αυτόν τον τομέα. Επειδή λοιπόν τα πάντα είναι πολύ σχετικά ξεκαθάρισε πάνω και πρώτα απ όλα τι θέλεις να κάνεις. Θέλεις ένα τηλεσκόπιο που να κάνει με  ανεκτή ποιότητα περίπου τα πάντα αλλά τίποτα τέλεια; Θέλεις πλανητική παρατήρηση; Θέλεις ευρείες σαρώσεις βαθέος ουρανού; Θέλεις κάποια στιγμή να ασχοληθείς με φωτογράφιση πλανητική ή βαθέος ουρανού; 

  15. Έχω το skywatcher 150/750 pds και το skywatcher 150/1200 pl. Είναι αμφότερα εξαιρετικά τηλεσκόπια με καλά κάτοπτρα . Για οπτική παρατήρηση είναι άριστα. Το 150/750 pds έχει κι εξαιρετικό εστιαστή ο οποίος θα χρειαστεί αν κάποια στιγμή κάνεις και φωτογράφιση. Εγώ έχω τη στήριξη heq5 αλλά έχω δει το τηλεσκόπιο πάνω στην eq3-2 για παρατήρηση. Δεν είδα να ζορίζεται η στήριξη. Στο astrobin που κοίταξα έχει μόνο 4 φωτογραφίες με αυτον τον συνδυασμό αλλά για παρατηρησιακή χρήση είναι εντάξει.

    • Μου αρέσει 1
  16. 17 minutes ago, Αalexis cosmo said:

    Καλημερα.

    Αν και παλιό το ποστ σου θα ήθελα να ρωτήσω αν το τηλεσκόπιο είναι συνδεμένο με το λάπτοπ και αν το ρυθμίσεις από το λάπτοπ ρομποτικά χωρίς να το κουνάς με το χέρι 

    Δλδ ψάχνεις τους πλανήτες ρομποτικά??

    Μένω σε λίγο απομακρη περιοχή σε ύψωμα και το θέλω για μόνιμο χωρίς να το μετακινω οπότε τα κιλά και ο όγκος δεν με ενδιαφέρουν.

    Συνηστατε να πάρω ένα και να το φτιάξω κομμάτι κομμάτι και να μπορώ να το εξελίξω η να πάρω ένα έτοιμο και αν τα έτοιμα σηκώνουν αναβάθμιση σε όλους τους τομείς?

    Ευχαριστώ.

    Καλημέρα. Το τηλεσκόπιο είναι εδώ συνδεδεμένο με το laptop διότι επίκειται σύνδεση με την αστρονομική ομάδα του σχολείου μου και βιντεοαστρονομία. Οι μαθητές έβλεπαν ζωντανά βίντεο από πλανήτες με διαμοιρασμό της οθόνης μου μέσω skype. Aν επιθυμείς να φωτογραφίσεις και εν γένει να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένη πλανητική κάμερα ή κάμερα για βαθύ ουρανό απαιτείται  σύνδεση με laptop. Αν θέλεις να κάνεις παρατήρηση ή φωτογράφιση με dslr τότε δε χρειάζεται laptop( με δεδομένο ότι δε χρησιμοποιείς και καθοδήγηση ή καθοδηγείς με αυτόνομο σύστημα). Σε αυτήν την περίπτωση αναζητάς τους πλανήτες με το χειριστήριο της στήριξης και τους κεντράρεις με τον ερευνητή που βλέπεις πάνω στο τηλεσκόπιο και δεν χρειάζεσαι κανένα laptop. Έτσι ΄έκανα κι εγώ και μετά συνέδεσα το τηλεσκόπιο με το laptop και την πλανητική κάμερα. Όσον αφορά στο σχέδιο αγορών σου , δεν αντελήφθην τι εννοείς λέγοντας " να πάρω ένα και να το φτιάξω κομμάτι κομμάτι και να μπορώ να το εξελίξω η να πάρω ένα έτοιμο και αν τα έτοιμα σηκώνουν αναβάθμιση σε όλους τους τομείς?"

  17. On 10/3/2022 at 8:26 ΜΜ, Kingdom said:

    Καλησπέρα στην παρέα! Επανέρχομαι και πάλι στο θέμα...Επειδή δεν κατάφερα να βρω το mak 150 που έψαχνα με την eq5 κοιτάζω για νευτώνιο και είμαι ανάμεσα στο SkyWatcher Explorer 150/750 EQ3-2 DSF ή στο skywatcher 200/1000 EXPLORER ΕQ5 DSF.Επίσης σκέφτομαι συμπληρωματικά να πάρω και τον BAADER HYPERION UNIVERSAL ZOOM MARK IV, 8-24MM για επιπλέον επιλογές στις μεγεθύνσεις μαζί με έναν barlow 2x skywatcher, κάποια φίλτρα πλανητών και κάποιον αντάπτορα για σύνδεση κάμερας DSLR.Εχετε κάποια γνώμη για αυτά τα τηλεσκόπια; Κοιτούσα και Dobsonian αλλά δεν με εξυπηρετεί η βάση τους οπότε τα έχω απορρίψει για αυτόν τον λόγο... H χρήση του θα είναι σε επαρχία με καθαρό ουρανό και ποιο σπάνια για χρήση σε πόλη. Με ενδιαφέρει παρατήρηση πλανητών, και παρακολούθηση αντικειμένων βαθέως ουρανού, γαλαξίες, αστρικά σμήνη ...Ξέρω ότι χάνω στο κομμάτι της φορητότητας αν έπαιρνα το mak αλλά κερδίζω στις ίντσες και στο να μπορώ να δω περισσότερα με αυτούς τους τύπους τηλεσκοπίων. Σε σχέση με την ευθυγράμμιση που χρειάζονται τα νευτώνια πάνω στις ισημερινές βάσεις είναι δύσκολη υπόθεση κάτι τέτοιο για έναν αρχάριο; .Περιμένω προτάσεις και συμβουλές, σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    Φίλτατε, θα πρότεινα να ξεκαθαρίσεις λίγο τα σχέδια σου και κυρίως να αποφασίσεις αν θα εστιάσεις στην παρατήρηση ή τη φωτογράφιση. Αν θέλεις και φωτογράφιση τότε το πρώτο που θα πρέπει να δεις είναι η στήριξη. Ανάλογα με τη στήριξη που είσαι διατεθειμένος να αγοράσεις, διατίθενται και τηλεσκόπια τα οποία αξιολογείς και αποφασίζεις. 

  18. 1 hour ago, qforce said:

    Καλησπέρα, έχω την 183ΜΜ και οι συνήθεις εκθέσεις μου σε narrowband είναι 300" και 600". Το amp glow φεύγει τελείως, στην χειρότερη να μείνει ένα πολύ μικρό κομμάτι στα άκρα της εικόνα το οποίο θα φανεί μόνο αν κάνεις υπερβολικό stretch. O Diorip έχει δίκιο ότι πρέπει να σώζεις σε fit. Επίσης είναι καλό να ανανεώνεις την dark library τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ιδανικά δύο. Θα πρέπει τα darks να ταιριάζουν απόλυτα με τα lights και εξηγώ. Ίδια θερμοκρασία, gain, offset, usb speed. Μην σου φαίνεται υπερβολικό καλύτερα να είναι όλα σωστά παρά να τρέχεις μετά και να ψάχνεις τι έφταιξε. Τώρα για την θερμοκρασία που χρησιμοποιείς. Πιστεύω ότι το -15 είναι πολύ χαμηλό και πιέζεις την κάμερα χωρίς λόγο. Εκτός αν χρησιμοποιείς τον χειμώνα -15 και το καλοκαίρι -10. Αλλά και πάλι στο -10 το dark current είναι 0.00391.

    Και ναι πήγαινε στο NINA πάλι έχει δίκιο ο Diorip , όπως σου είπε  θα γίνει η ζωή σου πολύ πιο εύκολη μόλις το μάθεις, έχει και πολύ ωραίο εργαλείο για framing και μωσαϊκά, πολλά και καλά plugins και γενικά αναβαθμίζεται συνεχώς. 

     

    Τα dark τα ανανεώνω κάθε 5 περίπου μήνες για τα νέα hot pixels. Όλες οι ρυθμίσεις είναι πανομοιότυπες ανάμεσα σε lights και darks. Πρέπει να φταίει το φορμά των αρχείων, όπως ελέχθη και πριν. Θα ανεβασω τη θερμοκρασία στο - 10 για να μειωθεί κι η αναμονή ειδικά το καλοκαίρι . Όσο για το nina δεν ξέρω ακόμα. Το Sharpcap 4 έχει ρουτίνα auto focusing και sequencer και, κυρίως, το έχω μάθει. Αν βρω χρόνο θα το δοκιμάσω πάντως. Ευχαριστώ πολύ. 

     

  19. Πολική κάνω με το polemaster και είναι πραγματικά άριστη. Το ΝΙΝΑ το κατέβασα και θα το μάθω με την πρώτη ευκαιρία λόγω της αυτόματης εστίασης. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου σχετικά με τα raw/fit . Ευχαριστώ.

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης