Jump to content

Xenof

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    13
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Όλα αναρτήθηκαν από Xenof

  1. Xenof

    Σελήνη μέσα απο κυάλια.

    Ευχαριστώ για την πρόταση Κώστα! Ουσιαστικά θέλω να βλέπω την σελήνη όσο πιο κοντά και καθαρά μπορώ! (σε ένα λογικό budget για έναν αρχάριο) Όταν το πάρω απόφαση θα κάνω μία πιό εκτενή έρευνα σε τηλεσκόπια και προσοφθάλμια.
  2. Καλησπέρα, έκανα κ εγώ το πρώτο βήμα στην αστροπαρατήρηση και πήρα κάτι κυάλια Celestron Skymaster 25x70 και ένα τρίποδο της πλάκας (20€) και έμεινα εκπληκτος με την θέα της σελήνης, μπορώ να πω ότι αγνάντεβα με τις ώρες! Τράβηξα και μερικές φότο και βίντεο με το κινητο (Samsung Galaxy A71) που για μένα είναι εντυποσιακές! Σε δύο απο τα βίντεο μάλιστα φαίνεται να περνάει και κάποιος δορυφόρος(?) απο μπροστά. Παραθέτω φώτο και τα εν λόγο βίντεο. Θέλω κάποια στιγμή στο μέλλον να πάρω ένα τηλεσκόπιο λίγο πίο σοβαρό απο τα κυάλια και τείνω προς το SkyWatcher Dobsonian Truss 150mm (κατά προτίμηση Flextube) αλλά μέχρι τότε θα αρκεστώ στα κυάλια! Moon 1.mp4 Moon 2.mp4
  3. Xenof

    Αγορα τηλεσκοπιου για αρχαριο

    FYI, Υπάρχει ένα προς πώληση στα 400€ στο Insomnia άμα ψάξεις και άλλο ένα στα 450€ στο facebook marketplace και τα 2 σχεδόν καινούργια απ'ότι γράφουν.
  4. Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές! Μιάς και δεν βιάζομαι, θα περιμένω να κάνω test drive πρώτα... Τα "αστροπάρτυ" απ'ότι καταλαβαίνω γίνονται πιό πολυ προς το καλοκαίρι οπότε μάλλον θα την αναβάλω την αγορά μέχρι τότε.
  5. Νομίζω θα ήτανε καλύτερα να ξεκινήσω απο πιό χαμηλά και να ανέβω αν δεν μου περάσει η κάψα, όπως είπα δεν έχω εμπειρία απο προηγούμενο τηλεσκόπιο.
  6. Ευχαριστώ φίλε Κώστα για τις προτάσεις! Δεν έχω προηγούμενη εμπειρία (πέρα απο ένα "αστροπάρτυ" που είχα τύχει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα ούτε εξοπλισμό (πέρα απο κάτι κυάλια 7x50 που έχω στο χωριό και βλέπω την Σελήνη), οπότε αυτή θα είναι η πρώτη μου αγορά. Μένω Μεταμόρφωση αλλά κατεβαίνω Κρήτη που είναι το πατρικό μου 3-4 φορές τον χρόνο γι' αυτό και θέλω κάτι φορητό όπως έγραψα. (να μπαίνει σε σακίδιο πλάτης/ σακ βογιάζ γιατί κατεβαίνω με μηχανάκι με το καράβι). Το χωριό είναι στην άκρη της Κρήτης όπου και με γυμνό μάτι βλέπω τον γαλαξία από την αυλή αλλά άμα θέλω πάω και κάπου τελείως σκοτεινά. Από μικρός ήθελα να ασχοληθώ ερασιτεχνικά με την αστρονομία αλλά όλο το αναβάλω, αλλά από την τελευταία φορά που είχα κατέβει στο χωριό και κοίταξα το φεγγάρι απο τα κιάλια και είδα πόσο καθαρά φαίνεται με έπιασε το μικρόβιο πάλι... Γι' αυτό όπως έγραψα και στον τίτλο, αρχικά θέλω ένα τηλεσκόπιο φορητό που να μου προσφέρει την καλύτερη μεγέθυνση και ανάλυση χωρίς να τινάξω την μπάνκα. Πάντως όπως έγραψα και πιο πάνω, θέλω να πάω κάπου και να δοκιμάσω διάφορα τηλεσκόπια (ιδανικά με θέα την Σελήνη) πριν πάρω κάτι. Ευχαριστώ!
  7. Ευχαριστώ για την πρόταση, μιάς και δεν βιάζομαι για αγορά, θα περιμένω μήπως βρω κάποιο μεταχειρισμένο που να μου κάνει αλλά όπως έγραψα και πιο πάνω θα ήθελα βρω κάπου να δοκιμάσω διάφορα τηλεσκόπια πριν αγοράσω,
  8. Ναι έχεις δίκιο, έκανα το ποστ την Τρίτη και έχει πονέσει το κεφάλι μου από την αναζήτηση στο Internet για το θέμα που ξέχασα τι είχα γράψει.
  9. Το ξέρω ότι δεν χρειάζεται το goto για την Σελήνη αλλά θα ήτανε χρήσιμο για τα υπόλοιπα (εκτός τους κοντινούς πλανήτες) που σίγουρα θα θέλω να δω άμα κολλήσω. Είναι εύκολο να προσανατολιστώ με κάποια εφαρμογή στο κινητό? Δεν ξέρω και μέχρι που θα μπορώ να δω με το 130mm που σκέφτομαι να πάρω... Για την Σελήνη χρειάζεται φίλτρο?
  10. Έχετε να προτείνετε κάποιο μαγαζί στην Αθήνα που να μπορώ να δοκιμάσω τηλεσκόπια διαφόρων τύπων ώστε να αποφασίσω ποιο με βολεύει? Δεν ξέρω αν γίνονται πουθενά και "αστροπάρτυ" η τα έχουνε κόψει και αυτά. Αν και νομίζω ότι θα καταλήξω στο 130mm Heritage Flextube για αρχή μιάς και με βολεύει που χωράει και σε σακίδιο πλάτης και αργότερα άμα κολλήσω πάω σε κάτι ποιο μεγάλο. Θα ήθελα να έχει το Go-To που έχει HERITAGE-150P FLEXTUBE™ (VIRTUOSO GTi) αλλά δεν έχω δει αυτήν την έκδοση (στην Ελλάδα τουλάχιστον).
  11. Είχα ρίξει μία ματιά στις αγγελίες όταν πρωτανακάλυψα το φόρουμ και το είχα δει και αυτό. Μου φάνηκε λίγο πιο εξειδικευμένο μιας και είναι ρομποτικό χωρίς να ξέρω και πολλά και το προσπέρασα, είναι και λίγο πάνω από το budget που θα ήθελα να διαθέσω αλλά βλέπω ότι είναι ακριβό τηλεσκόπιο οπότε λογική η τιμή του. Θα κάνω λίγη ακόμα έρευνα αγοράς και θα το σκεφτώ. Ευχαριστώ για την βοήθεια!
  12. Το ξέρω πως το καλύτερο είναι να πάω σε κάποια συνάντηση, έχει τύχει να πάω σε μία στο Ίδρυμα Ευγενίδου και ήτανε ωραία εμπειρία, θέλω να πάρω όμως ένα για το χωριό όπως είπα για να ζήσουνε την εμπειρία και οι γονείς μου και να το ευχαριστηθώ κ εγώ όσο θέλω. Γι'αυτό θέλω κάτι που θα έχει μεγάλη μεγέθυνση και καθαρή εικόνα χωρίς πολύ όγκο. Κοίταζα και το Sky-Watcher TRUSS 130mm Heritage Flextube και είδα και ένα παλιό πόστ απο εδώ και βλέπω ότι τότε (το 2018) είχε 186€ με κάποια έκπτωση ενώ τώρα που έχει "Black Friday" εκπτώσεις το έχει 228€. Έχουνε ανέβει τόσο πολύ οι τιμές?
  13. Καλησπέρα, θέλω να πάρω ένα τηλεσκόπιο για να βλέπω την σελήνη σε όσο υψηλότερη μεγέθυνση και καθαρότητα μπορώ με ένα "entry-level" dobsonian τηλεσκόπιο (μιας και απ' ότι διαβάζω είναι καλύτερα απο τα συμβατικά). Στο reddit που έκανα μία ερώτηση μου προτείνανε το SKY-WATCHER 6" αλλά δεν θέλω να διαθέσω τόσα λεφτά αυτήν την στιγμή και μου είπαν σαν καλύτερη επιλογή για entry-level το Zhumell Z100 το οποίο δεν το βρίσκω κάπου στην Ελλάδα. Αξίζει να πάρω το Sky-Watcher Heritage 76 και να πάρω κάποιο καλύτερο προσοφθάλμιο από τα stock? Δεν θέλω να πάρω κάτι ακριβό γιατί συμφωνώ με αυτά που διαβάζω, ότι δηλαδή θα το χρησιμοποιήσω κάμποσες φορές και μετά θα μαζέψει σκόνη... Θα το έχω στο χωριό που δεν έχει σχεδόν καθόλου φωτορύπανση όπου πηγαίνω 3-4 φορές τον χρόνο... thanks!
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης