Jump to content

tasman75

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

Ο αποκλεισμός πρόσφατων επισκεπτών είναι απενεργοποιημένος και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες.

του/της tasman75 Επιτεύγματα

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • One Year In
  • Dedicated Σπάνιος
  • Collaborator
  • One Month Later
  • Conversation Starter

Recent Badges

4

Φήμη

  1. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    Το καλύτερο ειναι οτι το τηλεσκοπιο το συνοδεύει πιστοποιητικό quality assurance, που το διαβαζα κι εγραφε, με πάσα βεβαιότητα, οτι κάθε τηλεσκοπιο ελέγχεται απο το εργοστάσιο πριν συσκευασθεί:) Το έστειλα τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και το περιμένω πίσω αύριο κιόλας (το ίδιο, καταλαβαίνω ότι έγινε ορθή επανατοποθέτηση του φακού). Η εξυπηρέτηση ήταν εξαιρετική. Μου είπαν οτι το τέσταραν μετά απο τη διόρθωση και εστιάζει οπως θα έπρεπε, με όλους τους φακούς. Το αναμένω με ανυπομονησία για επιβεβαίωση, ανήμερα Τσικνοπέμπτης!:)
  2. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    Το μυστήριο λύθηκε...ο αντικειμενικος φακός είχε τοποθετηθεί ανάποδα κατά τη συναρμολόγηση του τηλεσκοπίου στο εργοστάσιο...:) σας ευχαριστώ όλους (λίγο περισσότερο τον Στέφανο:)) για τη βοήθεια και την υποστήριξη!!!
  3. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    Το πηρα απο ενα καταστημα στο κέντρο της Αθήνας λογω εγγυτητας. Περασα σημερα απο εκει μετα απο τη δουλεια και με παρεπεμψαν στο Πλανηταριο, ως αποκλειστικο αντιπροσωπο. Ειχα μιλησει μαζι τους παλαιότερα για αλλο τηλεσκοπιο, ειναι πράγματι πολυ εξυπηρετικοί και κατηρτισμενοι, θα επικοινωνησω μαζι τους αυριο.
  4. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    καλησπέρα - εδώ καταλαβαινω οτι θελουμε νεα μάτια, δεν ειναι απλή μυωπία! δύο σχόλια: πράγματι το μηδενικό ξέφυγε σε όλα τα νούμερα του εστιαστή...δεύτερον και κυριότερο, αν και μαλλον μικρή σημασία θα έχει, η απόσταση των 7 μέτρων ήταν προσεγγιστική, μπορει να ήταν και 7,2 ή 6,8 μέτρα, πάντως σίγουρα το μέτρησα απο το μπροστινο σημείο του τηλεσκοπιου. αν χρειαζεται περισσότερη ακριβεια, να το επαναλάβω. με βάση την προσέγγισή σας πάντως, καταλαβαίνω οτι στο ίδιο ενδεχόμενο θα καταληγαμε. θα επιχειρήσω εκ νέου, μολις βρω καθαρό ουρανο, να εστιάσω στο φεγγάρι χωρις το διαγώνιο, ώστε να επωφεληθώ από όλο το μήκος του εστιαστή - κατανοώ ότι αν καταφέρω να δω με ευκρίνεια όσα μου ειπατε, τοτε πράγματι ειναι θέμα χιλιοστών. Αν πάλι δεν αλλάξει κάτι, θα μπω πράγματι στη δυσάρεστη και περίπλοκη διαδικασία επιστροφής του τηλεσκοπιου (άντε να βγάλω άκρη βέβαια γιατι το αγορασα απο μαγαζί που αμφιβάλλω αν θα καταλάβουν όλα οσα μου ειπατε ενώ υποψιάζομαι οτι δεν θα υπάρχει αντιπροσωπεια της levenhuk στην Ελλάδα)... Σε κάθε περίπτωση, ο εστιαστής πώς γινεται να διαφημίζεται / περιγράφεται ως 80 mm ενώ τα ωφέλιμα τελικά ειναι μολις τα 66mm; Υ.Γ. Αυτο περί ελέγχου του αντικειμενικού φακού, εννοειτε να ξεβιδώσω το τηλεσκοπιο απο μπροστά, να βάλω το χέρι μου και, τον φακό που θα βρώ, να τον σπρώξω πιο μέσα; φαντάζομαι ότι αυτο δεν επηρεάζει την εγγύηση, σωστα;
  5. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    καλησπέρα και απόψε! λοιπόν, έκανα ό,τι μου είπατε κι έχω να πω: 1) έχοντας αφαιρέσει το διαγώνιο και βάζοντας απευθείας τον προσοφθάλμιο, πράγματι, χρειάστηκε να εστιάσω όσο πιο έξω γινόταν και μετά να κουνήσω και τον προσοφθάλμιο προς τα έξω, ώστε να δω έναν στόχο στα 50 m καθαρά. Πριν πάμε στο 2, παρατήρησα το εξής: ο σωλήνας του εστιαστή έχει μήκος 800 mm, όταν ειναι βγαλμένος εντελώς έξω. Όπως βλέπετε και στη παραπάνω φωτογραφία του τηλεσκοπίου, που έβαλε ο φίλος vagkaf, το διαγώνιο πρίσμα βιδώνει περιστροφικά πάνω στον εστιαστή, απομειώνοντας το διαθέσιμο μήκος περίπου στα 660 mm (τα υπόλοιπα 140 mm καλύπτονται απο το περίβλημα του διαγωνίου, εκει που ειναι η φουσκα). Επομένως, όταν εστιάσω πλήρως και ο ο εστιαστής μπει εντελώς μέσα στο τηλεσκόπιο, δεν μπαίνει ουσιαστικά όλος, καθώς ο διαγώνιος ακουμπάει εξωτερικά στο τηλεσκόπιο και εμποδίζει την περαιτέρω είσοδο του εστιαστή κατά τα περίπου υπολειπόμενα 140 mm (ελπίζω να καταλαβαίνετε τι θέλω να πω). Αυτο ειναι αποδεκτό ως χρήση; Δηλαδή, τα 140 mm αξιοποιούνται επειδή βιδώνει πάνω το πρίσμα και ούτως ή αλλως ξεκινά η εστίαση ή αποτελεί πρόβλημα; τώρα, για το 2): με το διαγώνιο επάνω, χρειάστηκε να εστιάσω για να δω ένα αντικείμενο καθαρό (που ήταν σε απόσταση περίπου 7 μέτρων) και η διαδρομή που παρέμεινε "αναξιοποίητη", ήταν στα ~250 mm (250 mm δηλαδή από τα 660 mm που μπορει να διανύσει ο εστιαστής). Αρα, ουσιαστικά χρειάστηκε να διανυθούν περίπου 410 mm για να δω καθαρά το αντικείμενο στα 7 μέτρα. Μετά από αυτό το σημείο του εστιαστή, για λίγη ακόμα διαδρομή το αντικείμενο παρέμενε καθαρό, ωστόσο όταν ο εστιαστής σχεδον μπήκε όλος στο τηλεσκόπιο, η εικόνα ειχε γινει πλέον θολή... Για πείτε μου γιατρέ, ειναι σοβαρο;
  6. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    ναι, αυτο στη φωτο ειναι ο barlow. Δεν τον έχω στο διαγώνιο οταν βάζω τον προσοφθάλμιο. θα δοκιμάσω τις δύο προσεγγισεις που περιγράφετε και θα επανέλθω. Ευχαριστώ!
  7. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    Οχι,εδω εχει πληρη ξαστερια... Ο διαγωνιος γραφει επανω τα χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου, d:80 mm και f:400 mm,αρα μαλλον ο σωστος ειναι. Τον εβγαλα και τον προσαρμοσα ξανα πανω στον αξονα/στη ραβδο του εστιαστη, δυσκολευομαι να πιστεψω οτι μπορει να βιδωθει περιστροφικά με διαφορετικο τροπο ή να πανε πιο βαθια. Οι δε προσοφθαλμιοι, παλι ειναι πολυ απλο νομιζω να μπουν πανω στον διαγωνιο και μετά να σφιξω τα βιδακια. Παντως,ναι, η εστιαση που σας εδειξα (που καταλαβαινω ότι δεν ειναι εστίαση), ειναι ακριβως στο τερματισμα του εστιαστη.δεν παει πιο μεσα,για την ακριβεια μετα γυριζει μεν απεξω σαν να "γρατζουναει" αλλα χωρις να κινειται αλλο προς τα μεσα.
  8. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    θα το δοκιμασω ξανα απο την αρχη...νιωθω οτι καταχρωμαι τον χρονο και τη διαθεση σας, μηπως τελικα η λυση ειναι να παω σε καποια...μαζωξη αστροπαρατηρητων και να το δει ενας εμπειρος επι τοπου;;;
  9. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    στο τέρμα του...πιο μέσα δεν πήγαινε. οταν ειναι ανοιχτος, τοτε βλεπω ακομα πιο θολά, το θολο λευκο φως που λεγαμε νωρίτερα. ναι, ειναι με τον 25mm φακό. πιστευετε οτι εχει νοημα να δοκιμασω π.χ. με καποιο ειδος σκουρου φλιτρου; η αληθεια ειναι οτι εχω την απορια, με το γυμνο ματι βλεπουμε το τοσο εντονο λευκο φως, ειδικα σε μερες οπως σημερα. Πώς αυτο αλλαζει τοσο δραστικα ωστε μεσω του τηλεσκοπιου να μετριαζεται η φωτεινοτητα και να φαινονται οι κρατήρες; στους επιγειους στοχους εξακολουθω να βλεπω πολυ καθαρα, π.χ. βλεπω τη μαρκα απο τα aircondition σε μπαλκονια στα 100 μετρα .
  10. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    καλησπέρα Δείτε τις 2 φωτογραφίες που έβγαλα απόψε (με εξωτερική φωτογραφική μηχανή, με το χέρι και ζουμάροντας μέσα στο τηλεσκοπιο). Είναι η βέλτιστη εικόνα που μπορεσα να πετυχω (ειναι θολές λόγω μη σταθερής θέσης της φωτογραφικής μηχανής αλλά και παλι παιρνετε μία εικόνα για το επιπεδο λεπτομερειας και τον φωτισμό), έχοντας βάλει και φίλτρο Σελήνης (δεν ειναι χρωματιστό) και προσαρμοζοντας τον εστιαστή στην πιο καθαρή θέση (για την ακρίβεια δεν πήγαινε πιο μέσα). Μάλιστα, η εικόνα με γυμνό μάτι δεν ήταν τοσο καλή όσο με τη φωτογραφική μηχανή, για την ακρίβεια ήταν πιο φωτεινή και άρα με λιγοτερες λεπτομέρειες. Πιστεύετε οτι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης, αλλάζοντας φακό ή κάνοντας κάτι άλλο (έβαλα και τον barlow αλλα η εικόνα μαλλον χειροτέρεψε); Απέχει πάντως πολύ ακομα απο το να δω κρατήρες και λεπτομέρειες:)
  11. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    πολύ ενδιαφέρον, αρα λετε οτι πρεπει να "ξαναστοχεύσω" τη Σεληνη; Προ ολιγου παντως που το δοκιμασα ξανά, πράγματι βλέπω πολυ καθαρά σε επιγειους στοχους.
  12. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    ήταν σχετικά καθαρή, χωρίς βέβαια να υπάρχει και αναλυτική λεπτομέρεια στην εικόνα, ίσως και λογω της ατμόσφαιρας φαντάζομαι...η τοποθέτηση των εξαρτημάτων δεν άλλαξε μεταξύ των δύο παρατηρήσεων... άρα, κρατάω αυτο που είπατε, ότι πρέπει να βλέπω πλήθος λεπτομερειών και όχι μονο ένα λευκο φως. Αυτο ειναι το σημαντικό, ευχαριστώ πολύ, θα το ψάξω περαιτέρω...
  13. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    οκ, θα το ξανακοιτάξω. Σε επίγεια παρατήρηση, βλέπω κτήρια, π.χ. απο την ταράτσα στο Χαλάνδρι είδαμε το αστεροσκοπείο Πεντέλης ή το ΟΑΚΑ. Μακάρι να ειναι κάτι τέτοιο (αν και πόσο λάθος μπορει να το έχω συναρμολογήσει:)).
  14. tasman75

    Παρατήρηση Σελήνης

    ειναι το levenhuk 80mm skyline travel (https://www.planitario.gr/gr/skyline-travel-80mm.html) και χρησιμοποιώ τον προσοφθάλμιο των 25 mm. Ο εστιαστής κουνιόταν κανονικά και βοηθά στο εστίαση, υπό την έννοια ότι τα φέρνει πιο κοντά ή πιο μακριά, χωρίς όμως να γίνονται πιο ευκρινή.
  15. καλημέρα σε όλους, όντας εντελώς αρχάριος, αγόρασα ένα τηλεσκόπιο 80 mm για την κόρη μου που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ουρανό και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε τη Σελήνη. Το πρόβλημα ειναι ότι, είτε στην πανσέληνο της 17.1 είτε σε βραδιές σαν τη χθεσινή, βλέπουμε τη Σελήνη σαν ένα ενιαίο, συνολικό φως, χωρις τη δυνατότητα διάκρισης οποιασδήποτε λεπτομέρειας στην επιφάνειά της. Αγόρασα και φίλτρο Σελήνης για τη βελτίωση της εικόνας αλλά αυτό δεν αλλαξε κάτι. Είναι δηλαδή σαν να βλέπεις ένα δυνατό στρογγυλό φως απο έναν φακό, από μία δυνατή λάμπα, που δεν αλλάζει οσο και αν το φέρνω κοντά ή μακριά με την εστίαση. Δοκίμασα να βάλω και barlow αλλα προφανώς δεν άλλαξε κάτι. Για να πώ την αλήθεια, πιο πολύ έβλεπα τις σκιές στην επιφάνεια με το γυμνο μάτι παρά με το τηλεσκόπιο. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, κάνω κάτι λάθος ή πράγματι αυτη είναι η βέλτιστη εικόνα που θα μπορούμε να δούμε από τη Σελήνη;
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης